Boekenplank:
Kies

Boeken van Iain Banks

Meer over Iain Banks

Genre: Mysterie / Spanning / Thriller

Pseudoniem (van): Iain M. Banks

Geboren: 1954 / Overleden: 2013

Geboorteland: Verenigd Koninkrijk

Website: Iain Banks


Overzicht

  • De brug - The bridge
  • De wespenfabriek - The wasp factory
  • Het kraaienpad - The crow road
  • In zaken - The business
  • Medeplichtig - Complicity

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe brug
Een man ligt in coma na een ongeluk dat hem bijna fataal werd. Zijn lichaam is gebroken en zijn geheugen is zoek, maar hij wordt wakker in de surrealistische wereld van de Brug - een wereld waarin droom en fantasie, verleden en toekomst samen komen.

Wie is deze man? Waar is hij? Is hij meer dood dan levend? Of is hij nog nooit zo levend geweest?
Schrijver: Iain Banks
Oorspronkelijke titel: The bridge
Eerste uitgave: 1986
ISBN/EAN: 9789024542819
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
De wespenfabriek
Het verschijnen in Engeland van The Wasp Factory ontketende een stroom van kritieken. Vrijwel alle critici wonden zich op over dit debuut van de jonge advocaat Iain Banks; velen waren zonder meer enthousiast, anderen ergerden zich aan de gewelddadige scènes maar gaven toe dat het een uitermate boeiend boek was.

'Het zal me verbazen als er deze lente een smeriger, wreder of weerzinwekkender roman zal verschijnen. Maar waarschijnlijk ook geen betere'. Met deze uitspraak in de Mail on Sunday verwoordde David Hughes een belangrijke teneur in de kritieken. Nog een mening: 'Iain Banks heeft een van de briljantste debuten geschreven die ik sinds lang onder ogen heb gehad.' (Selina Hastings in de Telegraph).

De wespenfabriek is de verbazende geschiedenis van de 16-jarige Frank, zijn excentrieke vader en hun leven in een afgelegen Schots dorpje. Dat leven wordt verstoord als Franks broer ontsnapt uit een psychiatrische inrichting en thuis dreigt te komen. Frank probeert zijn frustraties te verdrijven met vreemde, wrede daden in zijn wespenmartelkamer. Met het naderen van zijn broer stijgt de spanning en uiteindelijk leren Frank en de lezer de oorzaken van zijn opmerkelijke gedrag kennen en begrijpen.

De wespenfabriek is een beangstigend en obsederend werk. Beangstigend, omdat het een geest betreedt wiens realiteiten de onze niet zijn, wiens waardering van leven en dood buiten die van de maatschappij valt; obsederend, omdat de humor en het mededogen van die geest ons allen raakt. Een buitengewoon originele roman, met een sterke verbeeldingskracht en komische gewelddadigheid.
Schrijver: Iain Banks
Oorspronkelijke titel: The wasp factory
Eerste uitgave: 1985
ISBN/EAN: 9789024521227
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Het kraaienpad
Het was de dag waarop mijn grootmoeder ontplofte. Ik zat in het crematorium, luisterend naar het zachte gesnurk van mijn oom Hamish in volmaakte harmonie met Bachs Mis in B klein, en het kwam bij me op dat het telkens weer de dood leek te zijn die me naar Gallanach deed terugkeren.

Prentice McHoan is teruggekeerd in de boezem van zijn complexe maar duurzame Schotse familie. Prentice is zeventien en zit vol vragen over het McHoan - verleden en -heden, maar er zijn vele zaken die om zijn aandacht vechten: de dood, seks, drank, God en drugs...
Schrijver: Iain Banks
Oorspronkelijke titel: The crow road
Eerste uitgave: 1992
ISBN/EAN: 9789024521296
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
In zaken
Kate Telman heeft een managementfunctie in de Zaak, een machtige en zeer discrete multinational die ouder is dan de katholieke kerk en wellicht zelfs het Romeinse rijk (waarvan de Zaak 66 dagen eigenaar was).

Zelfs voor Kate is het wezen van de Zaak zo vaag dat het bijna onzichtbaar is. Men fluistert dat het bedrijf een schetsboek van Da Vinci bezit, tientallen pornografische schilderijen van Michelangelo en diverse sets kroonjuwelen.

Kate wordt betrokken bij een machtsspel in de Raad van Bestuur. Om te overleven moet ze zichzelf opnieuw uitvinden. Ze moet 'In zaken'...
Schrijver: Iain Banks
Oorspronkelijke titel: The business
Eerste uitgave: 1999
ISBN/EAN: 9789024537167
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Medeplichtig
Journalist Cameron Colley leeft voor kicks: deadlines, speed, de volgende sigaret, de nieuwste computergame, en zo nu en dan een nachtje kinky seks met de vrouw van een oude klasgenoot.

De grootste kick van allemaal is een voorpagina-artikel, en na jaren is dat eindelijk in zicht. Een mysterieuze bron zet Cameron op het spoor van de moeder aller scoops: een vijf jaar oud complot met macht, politiek en moord als ingrediënten.

Maar terwijl Cameron bezig is met een onderzoek naar een serie vijf jaar oude sterfgevallen, komt hij erachter dat de politie ook een serie onderzoekt. Recente moorden, waarvan elk spoor in zijn richting wijst...
Complicity - 2000
Regisseur: Gavin Millar
Cast: Jonny Lee Miller, Brian Cox, Keeley Hawes, e.a.
Schrijver: Iain Banks
Oorspronkelijke titel: Complicity
Eerste uitgave: 1993
ISBN/EAN: 9789024535194
Uitgever: Luitingh-Sijthoff