Boekenplank:
Kies

Boeken van Vernor Vinge

Vernor Vinge was professor wiskunde en informatica aan de San Diego State University.

Meer over Vernor Vinge

Genre: Fantasy / SF

Geboren: 1944

Geboorteland: Verenigde Staten


Across Real Time

  1. De Vredesoorlog - The Peace War
  2. Gestrand in de realitijd - Marooned in realtime

Qeng Ho

  1. De krochten van het heelal - A deepness in the sky
  2. Dagen des oordeels - A fire upon the deep

gedetailleerd overzicht

Across Real TimeDe Vredesoorlog
Kort na nu doet een wiskundige de uitvinding van zijn leven - en van ons leven. Het krachtscherm met de vorm van een bol in een laag energie met bijzondere eigenschappen. Niets kan erin en eruit. Maar dan ook helemaal niets.

Zijn ontdekking blijft niet lang geheim. Anderen realiseren zich de immense mogelijkheden en omdat ze het beste met de wereld voorhebben, grijpen ze de macht en verbieden oorlogen. Dat gaat heel simpel. Van een afstand kapselen ze iedere tegenstander, iedere actieve militaire installatie in een energiebel in. Het duurt niet lang voor de hele wereld bezaaid is met de roerloze, spiegelende bellen en de Vredesoorlog afgelopen is.

De afgedwongen Vrede smoort in de loop der jaren steeds meer initiatief, allerlei onderzoek wordt verboden. Met alleen het gevolg dat talrijke mensen met ideeën onderduiken en van de nood een deugd maken. Bij wijze van huisvlijt, niet meer in zwaar gesubsidieerde laboratoria, ontstaat er een ongekende wetenschappelijke renaissance - in het verborgene, in de bossen van de stil geworden aarde.

En daaruit komt na jaren, onvermijdelijk, ook een methode voort om de krachtbellen weer uit te schakelen. Bel na bel laat zijn ingesloten brok verleden los op het heden. Sommige bellen zijn ontstaan op heel explosieve momenten...
Schrijver: Vernor Vinge
Oorspronkelijke titel: The Peace War
Eerste uitgave: 1984
ISBN/EAN: 9789029018401
Uitgever: Meulenhoff
Gestrand in de realitijd
Gestrand in de realitijd speelt vijftig miljoen jaar na De vredesoorlog. Toch doen er nog een paar mensen uit dit eerste boek mee; een logisch gevolg van de revolutionaire vinding die de Vredesoorlog ontketende. Het bolvormige krachtscherm waar niets in of uit kan werd eerst alleen als oorlogswapen gebruikt. De vijand in zo'n bol opsluiten zette hem effectief buiten spel.

Na de oorlog werd het een rage om je vrijwillig in te sluiten en jaren later weer te voorschijn te komen om te kijken hoe de toekomst eruit ziet. Jaren later - of eeuwen. En dan miljoenen jaren. Sommige families zijn vastbesloten om eens per miljoen jaar uit hun bol te stappen, een jaar in realtime te leven en dan reizen ze weer verder, steeds op weg naar het einde der tijden, wat een apotheose moet worden...

Tijdens een zo'n uitstapje blijkt de wereld vrijwel ontvolkt te zijn. Al sinds miljoenen jaren. Niemand kan achterhalen waar iedereen gebleven is. In deze tijd belandt Wil Brierson. Tegen zijn zin, want hij is in het verre verleden onvrijwillig ingesloten, en hij zat er helemaal niet op te wachten om terecht te komen in een strijd tussen de laatste paar honderd mensen. Hun voortbestaan is afhankelijk van de inspanningen van twee vrouwen afkomstig uit een machtige eeuw, ver voorbij de tijd van de meeste andere overlevenden. Zij willen niet dat het menselijk ras uitsterft.

Maar anderen blijkbaar wel, want een van de twee wordt buiten de bol gesloten terwijl de rest van de wereld een eind naar de toekomst opschuift. Veertig jaar lang zat zij eenzaam vast in realtime, in de tijdelijk onbewoonde wereld, en uiteindelijk stierf zij, terwijl ze eeuwig had kunnen leven. Wie deed haar dit aan? Mag de mens niet blijven bestaan?
Schrijver: Vernor Vinge
Oorspronkelijke titel: Marooned in realtime
Eerste uitgave: 1986
ISBN/EAN: 9789029040211
Uitgever: Meulenhoff

Qeng HoDe krochten van het heelal
In het door mensen bewoonde deel van de Melkweg, waar beschavingen telkens opbloeien en weer ten onder gaan, wordt het contact tussen de verschillende culturen onderhouden door de Qeng Ho, een volk van koopvaarders dat hun tientallen jaren durende ruimtereizen overbrugt in koelslaap.

Een kleine Qeng Ho handelsvloot gaat op expeditie naar AanUit, een ster met een raadselachtige cyclus van 215 jaar rusttoestand en dan 35 jaar normale steractiviteit. In een hoge parkeerbaan boven Arachna, de enige planeet, wacht de vloot op het ontwaken van de anderlingenbevolking, die pas bij de Herontbranding van hun zon uit hun diepe ondergrondse krochten tevoorschijn zal komen. Als het licht terugkeert zal de anderlingenbeschaving eindelijk een niveau bereiken waarop voor de Qeng Ho winstgevende handel mogelijk is.

De gemakkelijke prooi die de slapende anderlingen vormen, heeft helaas nog een vloot aangelokt, die van de Herrijzenden, mensen die duisterder dingen voorhebben met de planeetbewoners dan winstgevende handel. Helemaal niet van zins om de buit te delen, plegen de Herrijzenden een verraderlijke overval op de Qeng Ho...
Schrijver: Vernor Vinge
Oorspronkelijke titel: A deepness in the sky
Eerste uitgave: 1999
ISBN/EAN: 9789029065948
Uitgever: Meulenhoff
Dagen des oordeels
In de verre toekomst bevolken vele verschillende levensvormen het Melkwegstelsel. Zo leven in het Ontstegene goddelijke Machten met een duizelingwekkende hoogwaardige technologie, zo leven in de Gedachteloze Trog eenvoudige wezens die het met de allereenvoudigste technische middelen moeten doen.

Als geleerden van Straumli Domein, de Bovenzijdse mensenbeschaving, in een uithoek van het Ontstegene een oeroude archiefplaneet ontdekken, menen ze fortuin te zullen maken met de antieke geheimen die ze daar hopen te vinden. Een en ander verloopt echter heel anders als in het archief een oude booswillende Macht blijkt te huizen. Als deze Macht zich roert, zijn de gevolgen desastreus.

Een gezin van geleerden - onder wie twee kinderen - weet aan de zogeheten Ontaarding te ontkomen door te vluchten naar de Trage Gordel, waar Ontstegen Machten niet kunnen functioneren. Zij landen op de wereld van de Spitsen, een anderlingensoort met een middeleeuwse beschaving. De ouders komen om, de kinderen raken betrokken bij de gewelddadige onderlinge machtsstrijd van de Spitsen.

Intussen slokt de Ontaarding grote delen van het Melkwegstelsel op en verandert de talloze soorten die daar leven in willoze slaven, en vergrijpt zich ten slotte zelfs aan de goddelijke Machten uit het Ontstegene. Dan, eindelijk, volgt er een tegenactie. Een reddingsteam uit de Bovenzijde doet een gewaagde poging de kinderen in veiligheid te brengen, en met hen het geheim dat de redding van het Melkwegstelsel zou kunnen betekenen...
Schrijver: Vernor Vinge
Oorspronkelijke titel: A fire upon the deep
Eerste uitgave: 1992
ISBN/EAN: 9789029041690
Uitgever: Meulenhoff