Boekenplank:
Kies

Boeken van John Brunner


Overzicht

 • De plaag - Entry to elsewhere
 • De planetenbouwers - Polymath
 • De stad is een schaakbord - The squares of the city
 • De telepaat - Telepathist
 • De vruchten van de waanzin - Bedlam planet
 • Doemwereld - The sheep look up
 • Een open doekje voor Delgado - The productions of time
 • Het altaar op Asconel - Interstellar empire
 • Het rijk van de tijd - Times without numbers
 • Iedereen op Zanzibar - Stand on Zanzibar
 • Paria's van het paradijs - Catch a falling star
 • Reiziger in de chaos - The traveller in black
 • Voorland - Total eclipse
 • Weg met de wereld - The long result

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe plaag
De generatie, die in het eerste sterrenschip opgroeide, vervreemdde meer en meer van de op aarde geboren bemanningsleden - hun ouders. De kloof tussen de twee generaties werd steeds groter, een probleem waar geen van de plannenmakers rekening mee had gehouden. Toen het enorme schip op de plaats van zijn bestemming kwam, bereikte de crisis haar hoogtepunt. Voor de eerste keer bleken de plannen en de dromen van de aarde om het heelal te koloniseren in strijd met de belangen van mensen, die zich nergens beter thuisvoelden dan in de interstellaire ruimte - en hun dromen hadden niets met planeten te maken.
Schrijver: John Brunner
Oorspronkelijke titel: Entry to elsewhere
Eerste uitgave: 1972
ISBN/EAN: 90-308-0265-0
Uitgever: Ridderhof
De planetenbouwers
Voor het koloniseren van een nieuwe planeet komt heel wat meer kijken dan het in bezit nemen van een pas ontdekt eiland op de oude Aarde. Nieuwe planeten waren op talloze manieren anders - anders dan Aarde en anders dan andere planeten. En elk van de verschillen kon fataal zijn voor een menselijke vestiging. Toen een schip met vluchtelingen van een kosmische ramp een noodlanding maakte op zo'n niet in kaart gebrachte wereld, zag het er beroerd voor hen uit. Hun schip was verloren, er was weinig gered en alles hing af van één schrandere jongeman, die zich toevallig onder hen bevond. Hij was een leerling-planetenbouwer en het zou zijn taak zijn al de problemen te onderkennen, die zich voordoen bij het bouwen van een veilig tehuis voor mensen. Maar de moeilijkheid was dat hij nog slechts een student was - en dat hij de verkeerde planeet bestudeerd had.
Schrijver: John Brunner
Oorspronkelijke titel: Polymath
Eerste uitgave: 1974
ISBN/EAN: 90-308-0365-7
Uitgever: Ridderhof
De stad is een schaakbord
Een architect raakt tijdens een opdracht in een Zuid-Amerikaanse stad hopeloos verstrikt in de manipulaties van twee politieke rivalen, waarbij de stad figureert als het schaakbord en de bewoners de stukken zijn.
Schrijver: John Brunner
Oorspronkelijke titel: The squares of the city
Eerste uitgave: 1965
ISBN/EAN: 90-283-0481-9
Uitgever: Born
De telepaat
Howson was een krieltje. Krom, lelijk en kreupel. Het soort mensen dat men liever niet ziet. Wanneer hij zich echter diep concentreerde, kon hij zijn gedachten duizenden mijlen diep de ruimte in projecteren en kon hij de menselijke geest tot de diepste duisternis peilen. Zijn telepatische vermogens reikten verder dan men ooit eerder in de geschiedenis had ervaren... en hij werd de grootste genezer van zijn tijd. Maar wanneer hij afdaalde in de menselijke geest, speurend naar hun nachtmerries, kon men dan van deze kriel verwachten dat hij de duistere machten kon hanteren?
Schrijver: John Brunner
Oorspronkelijke titel: Telepathist
Eerste uitgave: 1964
ISBN/EAN: 90-612-0202-7
Uitgever: Elmar
De vruchten van de waanzin
Een groep kolonisten lijkt op een ideale planeet geland te zijn. Ze krijgen echter al gauw met catastrofale tegenslagen te maken...
Schrijver: John Brunner
Oorspronkelijke titel: Bedlam planet
Eerste uitgave: 1969
Uitgever: Born


Doemwereld
Vervuiling - sociaal, moreel, politiek, industrieel - is het sleutelwoord tot het Amerika van de nabije toekomst. De zeeën vervuild, de rivieren verstikt, het land vergiftigd door buitensporig gebruik van insecticide, in de steden gaat niemand de deur uit zonder 'filter-masker' en de zon is permanent verduisterd.
Schrijver: John Brunner
Oorspronkelijke titel: The sheep look up
Eerste uitgave: 1972
ISBN/EAN: 90-631-7932-4
Uitgever: Gradivus
Een open doekje voor Delgado
Murray Douglas was voordat hij alcoholist werd, een van Engelands meest gevierde acteurs. Hij ontmoet de excentrieke auteur en theaterregisseur Manuel Delgado die bezig is acteurs en actrices van alle mogelijke gezelschappen bijeen te brengen voor een eigen produktie, een avant-garde-stuk dat behalve door een voormalig alcoholist bezet moet worden door een lesbienne, een junkie, een pornografie-verzamelaar, een pederast én een onduidelijke, maar beeldschone jonge vrouw. Douglas komt erachter dat het geplande stuk op zichzelf genomen niet zo belangrijk is, maar dat het Delgado dient als dekmantel om zijn medewerkers als marionetten te kunnen manipuleren...
Schrijver: John Brunner
Oorspronkelijke titel: The productions of time
Eerste uitgave: 1967
ISBN/EAN: 90-229-9003-6
Uitgever: Bruna
Het altaar op Asconel
Eens was er een machtig, de sterren omspanned rijk geweest. Eens waren er grote keizers geweest, heersend over honderden bewoonde planeten, het heelal doorkruisend met een vloot van sterrenkruisers, gebouwd met een technische volmaaktheid, die nooit eerder door de mens was bereikt. En als alle keizerrijken in de geschiedenis van de mens, kwam ook dit rijk, het grootste, tot ondergang en verval. De kolonies van het rijk werden aan hun lot overgelaten, belandend in een Galactische Eeuw van duisternis en onwetendheid, barbarisme en bijgeloof. Maar zij deelden één erfenis: de keizerlijke sterrenschepen functioneerden nog altijd. Ze waren zelfreparerend, onfeilbaar, ontoegankelijk en gehoorzaamden de bevelen van ieder, die naar hun vereenvoudigde besturing reikte.
Schrijver: John Brunner
Oorspronkelijke titel: Interstellar empire
Eerste uitgave: 1965
ISBN/EAN: 90-622-1621-X
Uitgever: Scala
Het rijk van de tijd
Het is 1988 en de Spaanse koning resideert in London... Vierhonderd jaar geleden is de Spaanse Armada als een onoverwinnelijke vloot zegevierend uit de strijd gekomen. In de kleurige wereld die door deze veranderde geschiedenis ontstaat, spelen de natuurwetenschap en de techniek maar een ondergeschikte rol. Het vernuft spitst zich dan ook toe in de redeneringen van de Spaanse Orde der Jezuïeten. Evenals in onze geschiedenis de natuurwetenschap dat doet, wordt ook langs deze weg in de 19e eeuw het peil bereikt waarop een praktische toepassing het gezicht van die aarde totaal wijzigt: nu geen stoommachine, maar een tijdmachine. Don Miguel, gevolmachtigd tijdreiziger, is de centrale figuur in ons verhaal. Als de toekomst van het Rijk bedreigd wordt door een komplot van ontevreden indiaanse vazallen om de geschiedenis te wijzigen, keert hij terug naar de tijd van de Armada voor een wanhopige poging zijn wereld te redden. Don Miguel is zeker zo verbaasd als de lezer over de verrassende ontknoping.
Schrijver: John Brunner
Oorspronkelijke titel: Times without numbers
Eerste uitgave: 1962
Uitgever: Meulenhoff
Iedereen op Zanzibar
Zanzibar: ... aan het begin van het boek is de wereldbevolking nog zo klein dat ze met z'n allen op het eiland Zanzibar kunnen staan. Tegen het eind staat een deel al met de enkels in het water... Zanzibar: ... enkele weken uit het leven van een groot aantal mensen, verspreid over de aardbol, sommigen heel gewoon, anderen met een rol die van levensbelang is voor een deel van de wereld van de volgende eeuw. Brunner weeft hun levens virtuoos door elkaar... Zanzibar: ... een veelkleurig, flitsend panorama van snel afwisselende blikken in een eindeloos boeiende wereld van de toekomst - een meesterlijke roman: je duikt erin, je leest hem gefascineerd uit, dagen later kom je weer boven uit de dwingende sfeer die Brunner weergaloos oproept...
Schrijver: John Brunner
Oorspronkelijke titel: Stand on Zanzibar
Eerste uitgave: 1968
ISBN/EAN: 90-290-1263-3
Uitgever: Meulenhoff


Paria's van het paradijs
De Aarde van over 100.000 jaar. De ene cultuur na de andere is tot bloei gekomen en verdwenen. Nu leven de mensen ieder voor zich in hun eigen droomwereld. Dan doet Creohan een afschuwelijke ontdekking, maar niemand neemt hem serieus!
Schrijver: John Brunner
Oorspronkelijke titel: Catch a falling star
Eerste uitgave: 1968
ISBN/EAN: 90-283-0260-3
Uitgever: Born
Reiziger in de chaos
Er heerst nog maar één wet: die van de chaos... Het heelal wordt beheerst door de gruwelijke krachten van de chaos. Maar wie trekt daar rond... Wie is die reiziger in het zwart?
Schrijver: John Brunner
Oorspronkelijke titel: The traveller in black
Eerste uitgave: 1966
ISBN/EAN: 90-283-0280-8
Uitgever: Born
Voorland
Op Sigma Draconis is thans geen leven meer, maar wél restanten daarvan. Een team wordt naar de planeet gestuurd, om erachter te komen waarom de cultuur van de Draconianen ten onder is gegaan...
Schrijver: John Brunner
Oorspronkelijke titel: Total eclipse
Eerste uitgave: 1974
ISBN/EAN: 90-283-0447-9
Uitgever: Born
Weg met de wereld
Strijd om de suprematie tussen Aarde en de strak geleide planeet Sterland. Science fiction, avonturenroman, detectiveverhaal, maar vooral maatschappijkritische toekomstvisie. Weg met de wereld is een in de verre toekomst spelende roman waarin hedendaags racisme en kolonisatie scherp worden gehekeld. Science van Science Fiction staat hier voor politiek en sociologie.
Schrijver: John Brunner
Oorspronkelijke titel: The long result
Eerste uitgave: 1965
ISBN/EAN: 90-274-0639-1
Uitgever: Het Spectrum