Boekenplank:
Kies

Boeken van Larry Niven

Meer over Larry Niven

Genre: Fantasy / SF

Geboren: 1938

Geboorteland: Verenigde Staten

Website: Larry Niven


Overzicht

 • Beschermheer - Protector
 • De brandende stad - The burning city
 • De hamer van Lucifer - Lucifer's hammer
 • De levensboom - Rainbow Mars
 • De ondergang der magiërs - The magic goes away
 • De wereld van de Ptavvs - The world of Ptavvs
 • Een geschenk van de Aarde - A gift from Earth
 • Inferno - Inferno
 • Voetval - Footfall

De Integraalbomen / The State

 1. Buiten de tijd - A world out of time
 2. De integraalbomen - The integral trees
 3. De rookring - The smoke ring

Heorot

 1. Heorot - The legacy of Heorot
 2. De draken van Heorot - The dragons of Heorot
 3. De weg van Voorland - Destiny's road

Ringwereld

 1. Ringwereld - Ringworld
 2. Bouwers van Ringwereld - The Ringworld engineers
 3. Beschermers van Ringwereld - The Ringworld throne
 4. Kinderen van Ringwereld - Ringworld's children

Splinter / Motie

 1. Splinter - The mote in god's eye
 2. De hand die neemt - The gripping hand

Verhalenbundels

 • De lange arm van Gil Hamilton - The long arm of Gil Hamilton
 • De stranden van Sirius Vier 1975
 • De stranden van Sirius Vier 1998
 • Neutronster 1979 - Neutron star
 • Neutronster 1998 - Neutron star

Dubbel uitgegeven titels

 • De splinter in God's oog - zie Splinter
 • Kzanol, de ruimtepiraat - zie De wereld van de Ptavvs
 • Lucifer - zie De hamer van Lucifer

gedetailleerd overzicht

OverzichtBeschermheer
Phssthpok is een Pak. De Paks kennen drie groeistadia: Groeier, Voortplanter en Beschermheer, en in dat laatste stadium hebben zij slechts één doel: hun bloedlijn te beschermen.

Als Beschermheer van het gehele Pak-ras gaat Phssthpok op weg om een groep Voortplanters 'te beschermen', die 2,5 miljoen jaar geleden de ruimte in zijn gestuurd.

Deze tocht voert hem naar ons zonnestelsel, waar hij Brennan, een mijnwerker uit de Gordel, kidnapt. Deze verandert echter na het eten van een soort knol in een Beschermheer en doodt Phsstpok. Daarna verdwijnt hij met het schip van de Pak de ruimte in, om 200 jaar later weer op te duiken...
Schrijver: Larry Niven
Oorspronkelijke titel: Protector
Eerste uitgave: 1973
ISBN/EAN: 9789010017918
Uitgever: Meulenhoff
De brandende stad
Over de hele wereld begint de magie haar kracht te verliezen. De jonge Whandall Placehold groeit op in een stad waar met de teloorgang van de magie ook de laatste resten van de beschaving zijn verdwenen.

In een omgeving die net zo hard en meedogenloos is als die van een moderne wereldstad moet Whandall zich een weg naar volwassenheid vechten en de strijd aanbinden met tegenstanders die nog genoeg van de kostbare magie bezitten om onverwachts en dodelijk toe te slaan.

Als Whandalls volk wordt bedreigt door een stervende godheid, beseft hij dat zijn mensen zichzelf alleen in veiligheid kunnen brengen door de stad te verlaten die hij altijd als zijn thuis heeft beschouwd.

* Geschreven door Larry Niven & Jerry Pournelle.
Schrijver: Larry Niven
Oorspronkelijke titel: The burning city
Eerste uitgave: 2000
ISBN/EAN: 9789024540518
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
De hamer van Lucifer
De nieuwe komeet wordt voor het eerst gezien door Tim Hammer, een jonge amateur-astronoom, geen onbekende in het wereldje van de beautiful people van Los Angeles. Maar de komeet krijgt pas goed de belangstelling van de pers en publiek als blijkt dat hij een koers volgt die hem wel heel dicht bij de Aarde zal brengen.

Op de fatale dag wordt door stormen, vloedgolven en aardverschuivingen de beschaving totaal vernietigd. Voor de weinige overlevenden geldt nog maar één ding: blijven overleven ten koste van alles.

* Geschreven door Larry Niven & Jerry Pournelle.
 

* Dit boek is ook uitgegeven onder een andere titel (zie dubbel uitgegeven titels).

Schrijver: Larry Niven
Oorspronkelijke titel: Lucifer's hammer
Eerste uitgave: 1977
ISBN/EAN: 9789022975114
Uitgever: Bruna
De levensboom
De tijd: +1108 Atoomtijdperktelling. In gezelschap van een slang, bestemd voor de privé-dierentuin van de secretaris-generaal van de NAVO, de organisatie die heerst op Aarde, is tijdreiziger Haville Svetz vanuit het verre Aardse verleden op weg naar huis.

Op de terugweg verneemt hij dat zijn opdrachtgever is overleden. Van de nieuwe secretaris-generaal krijgt Svetz de opdracht te reizen naar het verleden, naar de planeet Mars om precies te zijn, om voor eens en voor altijd het mysterie van de rode planeet te ontrafelen.

Eenmaal op Mars ontdekt Svetz dat de planeet bewoont is, maar ook dat de bewoners in groot gevaar verkeren. Want op Mars is een reusachtige boom, reikend tot in de ruimte, tot leven gekomen. De boom zal pas ophouden met groeien als alle leven uit de planeet is weggezogen. En als dat is gebeurt, zal de boom op zoek gaan naar nieuwe voedselbronnen. De eerstvolgende is al bekend... de planeet Aarde.
Schrijver: Larry Niven
Oorspronkelijke titel: Rainbow Mars
Eerste uitgave: 1999
ISBN/EAN: 9789029065085
Uitgever: Meulenhoff
De ondergang der magiërs
Eens werd de wereld beheerst door magie... Maar horden zelfzuchtige, kortzichtige magiërs hebben het manna verbruikt, dat de wereld gaande hield. Zelfs de meest krachtige spreuken worden krachtelozer, en daarom gaat Orolandes, de sombere Aegaeër, nauwelijks bewapend, op een vermetele zoektocht naar de verloren energie.

Maar al de goden zijn dood en ook Atlantis, de schepsels der goden, de eenhoorn en de centaur, zijn stervende. Het zal niet lang meer duren of al het sprankelende zal uit de wereld verdwenen zijn en slechts dof klei zal overblijven - die rotstomme Barbaren met hun rotstomme zwaarden zullen nog winnen ook...
Schrijver: Larry Niven
Oorspronkelijke titel: The magic goes away
Eerste uitgave: 1978
ISBN/EAN: 9789063176525
Uitgever: Gradius


De wereld van de Ptavvs
Larry Greenberg beschikt over telepathische gaven, ontwikkeld en getraind tot een bijna-kritiek punt, dat nooit veraf lijkt. Als gevolg daarvan is hij dagelijks doende het uitwisselingsproces van psychische krachten nauwgezet in het oog te houden, om te voorkomen op onaangename wijze van zijn eigen ik gescheiden te worden.

Dan gebeurt er plotseling iets dat deze taak tot een schier onmogelijke opgave maakt: op zekere dag ontdekken geleerden een in de tijd bevroren wezen. Ze slagen erin het te bevrijden en zetten zo een kettingreactie van onvoorspelbare gebeurtenissen in beweging.

Het brein van Larry Greenberg wordt bezet door een kwaaddenkende buitenaardse macht. Op zijn beurt penetreert hij in het brein van de illustere vreemde en beseft dan pas in wat voor een wespennest hij zich heeft gestoken.

Hoe kan hij zich, met behoud van zijn gezonde verstand, aan de greep van de duistere macht ontworstelen en tegelijkertijd de dreiging die de gehele mensheid als een wolk van rampspoed boven het hoofd hangt afwenden?
 

* Dit boek is ook uitgegeven onder een andere titel (zie dubbel uitgegeven titels).

Schrijver: Larry Niven
Oorspronkelijke titel: The world of Ptavvs
Eerste uitgave: 1966
ISBN/EAN: 9789029040167
Uitgever: Meulenhoff
Een geschenk van de Aarde
De wereld Kijknouwes was nooit voor mensen bedoeld geweest. De enige bewoonbare plek - een kilometers hoge bergtop - is eeuwig door dodelijke mist omsloten, en de rest van de planeet is beslist ontoegankelijk. Alleen op de ene hoogvlakte kunnen mensen leven - een klein aantal.

De eerste kolonisten konden niet terug, dus bleven ze, zo goed en zo kwaad als het ging. Nu leiden hun afstammelingen al een paar eeuwen hetzelfde rustige bestaan, zonder dat er eigenlijk ooit iets verandert.

Dan gebeuren er twee onvoorspelbare dingen. De Aarde stuurt een ruimterobot met een verrassingspakket; en de jongen Matthew Keller ontdekt in zichzelf een nuttige, unieke gave. Samen brengen deze twee surprises een omwenteling teweeg die de bewoners van Kijknouwes nog lang zal heugen!
Schrijver: Larry Niven
Oorspronkelijke titel: A gift from Earth
Eerste uitgave: 1968
ISBN/EAN: 9789029019903
Uitgever: Meulenhoff
Inferno
Hebt u er ooit over nagedacht hoe het is om dood te zijn? Morbide zegt u?

Maar niet voor Allen Carpentier. Hij was dood en nu had hij zeeën van tijd om over alle onbenullige en pijnlijke details van zijn mislukte leven na te denken. Een eeuwigheid van tijd, om precies te zijn.

Afgesneden van elk zintuigelijk contact, als een blinde muis in een te kleine kooi, doolde hij rond. Hij kon natuurlijk pogen te ontsnappen, maar dat was niet eenvoudig. In dat geval moest hij de weg gaan van alle verdoemden. En die weg leidde bovendien naar beneden, door de verschrikkingen van de zeven cirkels, naar het bevroren hart van de meedogenloze hel zelf...
Schrijver: Larry Niven
Oorspronkelijke titel: Inferno
Eerste uitgave: 1976
ISBN/EAN: 9789010033413
Uitgever: Elsevier
Voetval
Het begint zo onopvallend... een stip op een tijdopname van de nachtelijke sterrenhemel. Maar de wijze waarop die stip zich verplaatst betekent dat er iets op weg is, van Saturnus naar de Aarde. En omdat er op Saturnus of zijn manen geen leven mogelijk is, moet die stip van een ander sterrenstelsel afkomstig zijn. De aliens zijn in aantocht!

Koortsachtige pogingen om contact met het buitenlandse ruimteschip te krijgen blijven vruchteloos. Dat komt pas als de aliens het Russische ruimtestation vernietigen, de overlevenden gevangen nemen en elke dam of grote installatie op Aarde met een regen van asteroïden wegvagen. Dan landen de Slurven op Aarde en stellen de mensheid voor de keus: volledige overgave of volledige vernietiging...

Zo begint een strijd vol onbeschrijflijk geweld en onvoorstelbare verwoesting, waarvan de uitkomst tot het laatst onzeker blijft. In dit wanhopige gevecht komen een aantal hoofdfiguren naar voren die de lezer niet gauw zal vergeten. Zoals Harry, die een verwoest continent oversteekt om de man van een andere vrouw te redden. Of Harpanet, de alien die zich loyaal opstelt ten opzichte van de mens. Jenny, die als eerste het ruimteschip ontdekt en adviseur wordt van de president. En congreslid Wes Dawson die, als gevangene van de aliens, met beide partijen probeert te onderhandelen.

* Geschreven door Larry Niven & Jerry Pournelle.
Schrijver: Larry Niven
Oorspronkelijke titel: Footfall
Eerste uitgave: 1985
ISBN/EAN: 9789024518739
Uitgever: Luitingh-Sijthoff

De Integraalbomen / The StateBuiten de tijd
Drie miljoen jaren na nu heeft de Aarde aanzienlijke veranderingen ondergaan. Zij is een planeet van Jupiter geworden en het enige bewoonbare deel is Antarctica. In de overige gebieden heerst een ondraaglijke hitte. Er leven Jongens - bijna onsterfelijke wezens met het lichaam van een kind - en dikta's, die door de Jongens worden gebruikt als genetisch materiaal.

Op deze Aarde landt Corbell, maar de bewoners zijn hem niet gunstig gezind. Zij willen hem het geheim van de onsterfelijkheid ontfutselen...
Schrijver: Larry Niven
Oorspronkelijke titel: A world out of time
Eerste uitgave: 1976
ISBN/EAN: 9789010018915
Uitgever: Elsevier
De integraalbomen
Kolonisatieschepen, langzamer dan het licht, worden al eeuwen gebruikt. Eén zo'n ruimteschip met ingevroren bemanning belandde bij een immense gaswolk rond een dubbelster, een wolk als een band om twee sterren.

Vaste grond is er bijna niet in de wolk, toch valt er goed te leven. Alles zweeft en veel daarvan is eetbaar en kan vliegen. De mensen genieten van een gerieflijk eenvoudig bestaan op en rond de honderden-kilometers-lange zwevende bomen, die als in vertraagde beweging door de wolk wentelen.

Helaas trekt de cyborg die het oorspronkelijke schip bestuurde nog altijd zijn baantjes rond de dubbelster. Na eeuwen tracht hij het contact met de afstammelingen van zijn gevluchte bemanning te herstellen. Wordt hij de slang in het luchtige paradijs? Of bewijst hij dat hij inmiddels volwassen is geworden?
Schrijver: Larry Niven
Oorspronkelijke titel: The integral trees
Eerste uitgave: 1983
ISBN/EAN: 9789029019903
Uitgever: Meulenhoff
De rookring
Vijfhonderd jaar hing het cyborgschip Discipline boven de wereld van de integraalbomen en al die tijd bespioneerde de cyborg Sharls Davis Kendy de afstammelingen van zijn ooit als muiters gevluchte bemanning. Toen zag hij eindelijk zijn kans schoon om in te grijpen. Op die afstand kon hij niet veel invloed aanwenden, en het werd dan ook niet duidelijk of de gelukkige afloop van het avontuur in De Integraalbomen dank zij, of juist ondanks hem was.

Nog is niet bekend - en weet hij het zelf? - of hij in die vijf eeuwen wijzer is geworden, of dat hij nog steeds denkt dat mensen met straffe hand geregeerd moeten worden tot heil van de Staat. De bewoners van de integraalbomen zullen het merken...

Rond de neutronster Voy roteert een immense gaswolk in de vorm van een ring. In het dichtste deel ervan, de Rookring, is het goed leven. In vrije val, want vaste grond is zeldzaam in de wolk. Alles zweeft en veel ervan is eetbaar en kan vliegen.

De eerste mensen die uit de Discipline vluchtten, beitelden zich een eenvoudig maar geriefelijk bestaan op en rond de kilometerslange zwevende bomen die langzaam door de wolk wentelen. Geleidelijk neemt hun aantal toe, ze ontwikkelen verschillende beschavingen en na eeuwen ontdekken de afzonderlijke groepen elkaar... complicaties blijven niet uit.
Schrijver: Larry Niven
Oorspronkelijke titel: The smoke ring
Eerste uitgave: 1987
ISBN/EAN: 9789029042512
Uitgever: Meulenhoff

HeorotHeorot
Tien lichtjaren van de Aarde verwijderd hebben tweehonderd moedige mannen en vrouwen een schijnbaar idyllisch paradijs geschapen: Avalon. De bodem is vruchtbaar, het klimaat ideaal en de kolonie leeft voorspoedig. Maar Avalon herbergt een gevaarlijk geheim.

Een man, veiligheidschef Cadman Weyland, dringt aan op een alerte verdediging, maar zijn waarschuwingen worden genegeerd. Plotseling gaat alles fout. In een laatste bloedige poging het monster te vernietigen, beginnen de kolonisten te begrijpen dat ze op fatale wijze het ecologisch evenwicht van de planeet Tau Ceti Four hebben verstoord. En dan is de echte nachtmerrie nog maar net begonnen...

* Geschreven door Larry Niven & Jerry Pournelle.
Schrijver: Larry Niven
Oorspronkelijke titel: The legacy of Heorot
Eerste uitgave: 1987
ISBN/EAN: 9789024516452
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
De draken van Heorot
Onder de kolonisten van de planeet Avalon is tweedracht ontstaan. De ouderen willen op het veilige eiland Camelot blijven omdat zij zich nog al te goed de verschikkingen van de Grendel-oorlogen herinneren.

De jongeren daarentegen hunkeren naar uitdaging en avontuur. Zij willen het vasteland gaan verkennen en de hele planeet opeisen voor het menselijk ras. De Grendels, extreem moordzuchtige reptielachtige wezens, kennen zij alleen uit de verhalen.

Wie had kunnen weten hoe immens de gevaren zouden zijn? In de nachtmerrie van de realiteit ontdekken de kolonisten dat er op het vasteland iets op de loer ligt dat veel gruwelijker is dan de Grendels...

* Geschreven door Larry Niven, Jerry Pournelle & Steven Barnes.
Schrijver: Larry Niven
Oorspronkelijke titel: The dragons of Heorot
Eerste uitgave: 1995
ISBN/EAN: 9789024524099
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
De weg van Voorland
Tweehonderdvijftig jaar geleden werd de planeet Voorland vanaf Aarde gekoloniseerd. Contact met de thuiswereld is er allang niet meer, de landingsschepen van toen functioneren niet langer. De enige vorm van transport is de tweejaarlijks afreizende handelskaravaan die voor de mensen die langs de zogeheten Weg van Voorland wonen het o zo belangrijke dieet van spekkels aanvoert. Immers, deze vruchtenpitjes bevatten als enig voedselmiddel kalium en zijn dus een levensnoodzaak.

Het verhaal opent als de onstuimige Jeremy, een jeugdige bewoner van het vreemde en bekrompen Spiraalstad, tijdens een vechtpartij per abuis een bediende van de handelskaravaan doodt. Om het vege lijf te redden ontvlucht hij met een tweede karavaan de stad en reist af naar de Nek, de smalle landtong die het schiereiland met het vasteland verbindt. Alleen karavaanleden mogen vandaar naar de andere kant, overtreders wacht de dood.

Voor Jeremy, jong, vindingrijk en intelligent, is de verleiding natuurlijk te groot. Iets waar hij al gauw spijt van krijgt. Vrijwel meteen na zijn overstap wacht hem namelijk een levensgevaarlijke confrontatie, de eerste van een reeks die hem gaandeweg naar het goed verborgen geheim van Spiraalstad leidt...
Schrijver: Larry Niven
Oorspronkelijke titel: Destiny's road
Eerste uitgave: 1997
ISBN/EAN: 9789029055697
Uitgever: Meulenhoff

RingwereldRingwereld
Playboy Louis Wu is op zijn tweehonderdste verjaardag zijn luie leventje meer dan zat. Onverwacht vraagt de geheimzinnige poppenspeler Nessus hem voor een gevaarlijke expeditie die voor het voortbestaan van de bewoonde galaxis van levensbelang is.

Gretig hapt hij toe, want de machtige wereld van de poppenspelers wil hij graag leren kennen, ondanks het feit dat niet alleen de mooie Teela Brown, maar ook de bloeddorstige Kzin-strijder deel uitmaakt van de expeditie en dat Nessus doodleuk bekent krankzinnig te zijn.

Na vele avonturen vinden ze de 'onbestaanbare' Ringwereld die een overlevingskans kan betekenen voor de bewoners van de galaxis. Vreemde zaken en vreemde wezens treffen ze aan op de Ringwereld, en Louis Wu moet al zijn vindingrijkheid en voorstellingsvermogen te hulp roepen om aan de knellende ring te ontsnappen.
Schrijver: Larry Niven
Oorspronkelijke titel: Ringworld
Eerste uitgave: 1970
ISBN/EAN: 9789029041850
Uitgever: Meulenhoff
Bouwers van Ringwereld
Tweehonderd jaar zijn verstreken sinds playboy Louis Wu op zijn tweehonderdste verjaardag de legendarische Ringwereld ontdekte. Nu gaan hij en Spreker-tot-Dieren terug, maar niet vrijwillig. Een aan de kant gezette leider van de poppenspelers, Verst-in-de-achterhoede, nam het tweetal gevangen. Zodoende wil de poppenspeler zijn verloren gegane status herwinnen en op de immense Ringwereld zoveel kostbaarheden roven dat zijn volk opnieuw danig van hem onder de indruk zal raken.

Eenmaal ter plekke ontdekt Louis Wu - schrander en stapelgek als hij is - dat de Ringwereld niet langer stabiel is, erger nog, zichzelf binnen enkele maanden zal vernietigen. Om zijn hachje te redden dient Wu op zoek te gaan naar het controlecentrum, ergens - maar waar? - geschapen door de razend inventieve bouwmeesters van Ringwereld.
Schrijver: Larry Niven
Oorspronkelijke titel: The Ringworld engineers
Eerste uitgave: 1980
ISBN/EAN: 9789029040822
Uitgever: Meulenhoff
Beschermers van Ringwereld
Tientallen jaren verstreken sinds Louis Wu's laatste bezoek aan de legendarische Ringwereld. Nu slopen twee Ringwereld-demonen van een fabriek het netwerkoog waarmee de poppenspeler Verst-in-de-achterhoede grote delen van de wereld bespiedt. Via het oog willen ze contact leggen met Louis Wu, om hem te waarschuwen voor het gevaar dat de ring bedreigt.

Toevallig heeft Wu net na een verblijf in 'de gewone wereld' besloten Verst-in-de-achterhoede op te zoeken, omdat hij aan een nieuwe verjongingskuur toe is. Maar juist willen ze een contract afsluiten of er dringt een beschermer binnen die zowel Wu als Verst-in-de-achterhoede tot medewerking dwingt. Een titanenstrijd, waarbij veel gebruik wordt gemaakt van instantverplaatsing, ontbrandt, tot er een superbeschermer op het toneel verschijnt die aanvankelijk geen keuze tussen beide partijen lijkt te kunnen maken.
Schrijver: Larry Niven
Oorspronkelijke titel: The Ringworld throne
Eerste uitgave: 1996
ISBN/EAN: 9789029051514
Uitgever: Meulenhoff
Kinderen van Ringwereld
Ringwereld is een kunstmatige wereld gebouwd rond een zon, in oppervlakte miljoenen malen groter dan de Aarde en vol raadselachtige technologieën en vreemde rassen. Alle intelligente rassen uit de bekende ruimte azen op de technische geheimen van de Bouwers van de Ringwereld. Ze hebben hun schepen rond dit vernuftige wereldwonder samengetrokken en houden elkaar scherp in de gaten.

Het is een labiele wapenstilstand die elk moment in een conflict kan losbarsten. De hyperintelligente beschermheer Fagot beseft maar al te goed dat zo'n oorlog het einde van de Ringwereld zal betekenen en neemt zijn maatregelen. Plannen waarin ook Louis Wu een belangrijke rol dient te vervullen. Alleen is deze zich daar niet van bewust, dus jaagt die zijn eigen doel na: koste wat kost van de Ringwereld ontsnappen.
Schrijver: Larry Niven
Oorspronkelijke titel: Ringworld's children
Eerste uitgave: 2004
ISBN/EAN: 9789022539415
Uitgever: Uitgeverij M

Splinter / MotieSplinter
Gedurende het Tweede Imperium van het grote Aardse Ruimterijk wordt in 3017 plotseling een ruimteschip van onbekende herkomst ontdekt, dat aan de koers te zien, afkomstig is uit de richting van 'Murchisons Oog'. Dit betekent het allereerste contact met 'buitenaardsen'.

Een kleine expeditie van twee ruimteschepen wordt erheen gestuurd en men maakt al snel contact met de zogenaamde 'Splinter'-beschaving. Door gesprekken probeert de expeditie zich een beeld te vormen van dit volk.

Maar waarom houden de Splinters een aantal zaken uit alle macht verborgen? En wat is de betekenis van de vreemde Fyunch-kliks die de expeditieleden overal volgen? Eén ding is echter overduidelijk: de Splinters hopen binnenkort de mogelijkheid tot emigratie te verwerven...

* Geschreven door Larry Niven & Jerry Pournelle.
 

* Dit boek is ook uitgegeven onder een andere titel (zie dubbel uitgegeven titels).

Schrijver: Larry Niven
Oorspronkelijke titel: The mote in god's eye
Eerste uitgave: 1974
ISBN/EAN: 9789024509287
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
De hand die neemt
Dertig jaar nadat het Rijk erin is geslaagd de Splinterbeschaving af te snijden van de rest van het heelal, dreigt er opnieuw een catastrofe. De verhoudingen in het Splinterstelsel zijn weliswaar radicaal gewijzigd, maar het dodelijke gevaar van de Splinters zelf is gebleven.

Een kleine expeditie die helemaal op zichzelf is aangewezen, moet tijdens een verpletterende galactische ruimteslag het onheil zien af te wenden voor het definitief te laat is.

* Geschreven door Larry Niven & Jerry Pournelle.
Schrijver: Larry Niven
Oorspronkelijke titel: The gripping hand
Eerste uitgave: 1993
ISBN/EAN: 9789024514359
Uitgever: Luitingh-Sijthoff

VerhalenbundelsDe lange arm van Gil Hamilton
Drie sterke SF-speurdersverhalen, waarin de lange arm korte metten maakt met de georganiseerde orgaanmisdaad. Larry Niven kreeg grote bekendheid als verkenner van de 'bekende ruimte', tegen welke achtergrond ook deze verhalen zich afspelen.

De lange arm van Gil Hamilton bevat de volgende verhalen:
 1. Arm - Arm
 2. Gestorven van genot - Death by ecstasy
 3. De weerlozen - The defenseless dead
Schrijver: Larry Niven
Oorspronkelijke titel: The long arm of Gil Hamilton
Eerste uitgave: 1976
ISBN/EAN: 9789027406910
Uitgever: Spectrum
De stranden van Sirius Vier 1975
De stranden van Sirius Vier bevat de volgende verhalen:
 1. Al het mogelijke -  All the myriad ways
 2. De bemoeial - The meddler
 3. Buik als eigen baas - Convergent series
 4. De dood in de kooi - Death in a cage
 5. Er zit een wolf in mijn tijdmachine - There's a wolf in my time machine
 6. Het gat van Lear - The hole man
 7. Niet lang voor het eind - Not long before the end
 8. De schaduwzijde - One face
 9. De stranden van Sirius Vier - Bordered in black
 10. Stuwer - Rammer
 11. Vechtjassen - The warriors
 12. Veilig bij elke snelheid - Safe at any speed
 13. Het vierde beroep - The fourth profession
 14. Wat heb je aan een glazen dolk? - What good is a glass dagger?
Schrijver: Larry Niven
Eerste uitgave: 1975
ISBN/EAN: 9789029001601
Uitgever: Meulenhoff
De stranden van Sirius Vier 1998
Sinds de jaren zeventig heeft Larry Niven bepaald niet stilgezeten en onderstreepte deze vindingrijke schrijver zijn naam en faam door verschillende prijzen in de wacht te slepen met zijn pure SF van het wonderlijk sprankelijke soort.

Naast het titelverhaal bevat deze uitgave van De stranden van Sirius Vier drie korte verhalen die tot de beste behoren die Larry Niven ooit voortbracht: verhalen om langzaam en aandachtig van te proeven en te genieten.

De stranden van Sirius Vier bevat de volgende verhalen:
 1. De schaduwzijde - One face
 2. De stranden van Sirius Vier - Bordered in black
 3. Vechtjassen - The warriors
 4. Veilig bij elke snelheid - Safe at any speed
Schrijver: Larry Niven
Eerste uitgave: 1998
ISBN/EAN: 9789029057080
Uitgever: Meulenhoff
Neutronster 1979
Acht tintelende prikkelende verhalen met in de meeste als hoofdpersoon Beowulff Shaeffer, bewoner van Tisgelukt, waar alle mensen albino's zijn. Meestal ligt hij in de clinch met de tweekoppige poppenbazen, het curieuze ras dat liever laf dan dood is en hem fabelachtige sommen belooft om onuitvoerbare opdrachten uit te voeren.

Maar Beowulff is niet de enige held in dit boek, en evenmin het vreemdste wezen in Nivens veelgeroemde heelal vol fijne planeten met hun eigen geschiedenis, cultuur, en typische bewoners. Het is een sprankelend fantastisch heelal vol rare beesten en intelligente wezens, zoals de Buitenstaanders, de Grogs, de Kzinti, en de reeds lang uitgestorven Tnuctipun, die her en der in de kosmos hun knapste vindingen hebben verborgen.

Neutronster bevat de volgende verhalen:
 1. Neutronster - Neutron star
 2. Een relikwie van het imperium - A relic of the empire
 3. Naar het hart van de melkweg - At the core
 4. Het zachte wapen - The soft weapon
 5. Vlaklander -  Flatlander
 6. De regelen der waanzin - The ethics of madness
 7. De misdeelden - The handicapped
 8. Llobee - Grendel
Schrijver: Larry Niven
Oorspronkelijke titel: Neutron star
Eerste uitgave: 1979
ISBN/EAN: 9789029050029
Uitgever: Meulenhoff
Neutronster 1998
Deze uitgave van Neutronster bevat twee verhalen met als hoofdpersoon Beowulf Shaeffer, bewoner van Tisgelukt, waar alle mensen albino's zijn. Meestal ligt hij overhoop met zijn tweekoppige poppenbazen, het curieuze ras dat liever laf dan dood is en dat hem fabelachtige geldsommen belooft om onuitvoerbare opdrachten uit te voeren.

Neutronster 1998 bevat de volgende verhalen:
 1. Neutronster - Neutron star
 2. Vlaklander - Flatlander
Schrijver: Larry Niven
Oorspronkelijke titel: Neutron star
Eerste uitgave: 1998
ISBN/EAN: 9789029057073
Uitgever: Meulenhoff

Dubbel uitgegeven titels

De splinter in God's oog

Zie voor de beschrijving van dit boek: Splinter.

Schrijver: Larry Niven
Oorspronkelijke titel: zie Splinter
Eerste uitgave: 1974
ISBN/EAN: 9789010021120
Uitgever: Elsevier
Kzanol, de ruimtepiraat

Zie voor de beschrijving van dit boek: De wereld van de Ptavvs.

Schrijver: Larry Niven
Oorspronkelijke titel: zie De wereld van de Ptavvs
Eerste uitgave: 1966
ISBN/EAN: 9789027416322
Uitgever: Spectrum
Lucifer

Zie voor de beschrijving van dit boek: De hamer van Lucifer.

Schrijver: Larry Niven
Oorspronkelijke titel: zie De hamer van Lucifer
Eerste uitgave: 1977
ISBN/EAN: 9789024519101
Uitgever: Luitingh-Sijthoff