Boekenplank:
Kies

Boeken van James Blish

James Blish was schrijver van science fiction en fantasy boeken. Blish schreef ook een serie Star Trek boeken die waren gebaseerd op de gelijknamige televisieserie.

Meer over James Blish

Genre: Fantasy / SF

Pseudoniem (van): William Atheling, Jr., Donald Laverty, Marcus Lyons, John MacDougal, Arthur Merlyn

Geboren: 1921 / Overleden: 1975

Geboorteland: Verenigde Staten


Overzicht

 • De goddeloze tuin van Eden - A case of conscience
 • Het helse Paasvuur - Black Easter
 • Het testament van Andros - The testament of Andros
 • Het uur van de weerwolf - There shall be no darkness
 • Midzomereeuw - Midsummer century
 • Steden doorkruisen het heelal - Cities in flight
 • Zolang het duurt - And all the stars a stage

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe goddeloze tuin van Eden
De intelligente, reptielachtige bewoners van de planeet Lithia leven in een schijnbaar paradijs. Totdat de mens er binnendringt... en misschien de slang...
Schrijver: James Blish
Oorspronkelijke titel: A case of conscience
Eerste uitgave: 1958
ISBN/EAN: Nvt
Uitgever: Born
Het helse Paasvuur
Theron Ware, de machtigste zwarte magiër ter wereld, krijgt een sinistere nieuwe klant: Baines, de onmetelijk rijke handelaar in wapens en oorlogen, met een reeks opdrachten, zo gruwelijk, dat zelfs de magiër er even voor huivert ze uit te voeren.

Toch doet hij wat er van hem gevraagd wordt en zijn magische krachten boeken het ene succes na het andere. Dan nadert het tijdstip van de grootste en gevaarlijkste opdracht; het is Pasen. En de hel breekt los...
Schrijver: James Blish
Oorspronkelijke titel: Black Easter
Eerste uitgave: 1968
ISBN/EAN: Nvt
Uitgever: Born
Het testament van Andros
In Het testament van Andros, het titelverhaal, is het een astronomische rariteit die een bedreiging gaat vormen voor de gehele mensheid, terwijl Blish in de andere verhalen laat zien hoe bepaalde wetenschappelijke ontwikkelingen, die hoogstwaarschijnlijk niet meer te stuiten zijn, de mens voor zeer onaangename verrassingen kunnen plaatsen.

Het testament van Andros bevat de volgende verhalen:

 1. Gewone tijd - Common time
 2. De lijkentikker - Tombtapper
 3. Onze tijdgebonden aarde - This earth of hours
 4. Piep - Beep
 5. Het testament van Andros - The testament of Andros
Schrijver: James Blish
Oorspronkelijke titel: The testament of Andros
Eerste uitgave: 1965
ISBN/EAN: 9789022990094
Uitgever: Bruna
Het uur van de weerwolf
Deze bundel bevat de korte roman Het uur van de weerwolf van James Blish; voorts griezel- en fantastische verhalen van auteurs die, dankzij de Amerikaanse, in horror gespecialiseerde uitgeverij Arkham House, de grote traditie van Edgar Allen Poe en Howard Phillips Lovecraft kunnen helpen voortzetten.
Schrijver: James Blish
Oorspronkelijke titel: There shall be no darkness
Eerste uitgave: 1970
ISBN/EAN: 9789022913390
Uitgever: Bruna
Midzomereeuw
De aarde wordt nog slechts bewoond door tot het primitieve stadium teruggekeerde menselijke wezens, die zich alleen maar bezighouden met een eeuwigdurend verweer tegen de geëvolueerde Vogels - nu intelligentere wezens dan zijzelf. De mensen (Smekelingen) laten zich in hun strijd adviseren door een uit een vorig ontwikkelingsstadium bewaard gebleven menselijk brein, de Qvant: drager van nu verdwenen kennis.

In deze wereld komt dr. John Martels, een wetenschapsman uit de 20e eeuw, ontlichaamd terecht. Passief moet Martels toezien hoe de in het verleden verwijlende Qvant de Smekelingen aan hun lot overlaat.

Als de dreiging van de Vogels het hoogtepunt nadert, tracht Martels de plaats van de Qvant in te nemen. Is Martels dan werkelijk onderdeel van de Qvant, of kan het omgekeerde gerealiseerd worden? En hoe kan Martels, ondanks een kloof van meer dan twintig eeuwen, via Smekeling Tiam zijn kennis aanwenden om de suprematie van de Vogels te doorbreken?
Schrijver: James Blish
Oorspronkelijke titel: Midsummer century
Eerste uitgave: 1972
ISBN/EAN: 9789028303638
Uitgever: Born


Steden doorkruisen het heelal
Steden doorkruisen het heelal bevat de vier vermaarde boeken van de cyclus 'Cities in flight' die in Amerika sinds jaren als het grote voorbeeld van de superavontuurlijke 'space opera' wordt beschouwd. Panoramische avonturen met machtige machines tegen de achtergrond van het immense heelal: de steden van de Aarde stijgen op en zwerven de Melkweg rond.

Steden doorkruisen het heelal bevat de volgende boeken:

 1. Zullen sterren hen tooien - They shall have stars
 2. Een leven voor de sterren - A life for the stars
 3. Aardling, kom thuis - Earthman, come home
 4. De overwinning van de tijd - The triumph of time
Schrijver: James Blish
Oorspronkelijke titel: Cities in flight
Eerste uitgave: 1970
ISBN/EAN: 9789029013338
Uitgever: Meulenhoff
Zolang het duurt
Als Jorn Birn, levend in een maatschappij met een mannenoverschot (gevolg van de uitvinding van het geslachtbepalende Selektrojel) uit honderden sollicitanten als enige wordt geselecteerd, weet hij nog steeds niet wat zijn nieuwe baan inhoudt. Maar hij weet zich al bevoorrecht één van de weinige mannen te zijn die iets te doen hebben.

Spoedig blijkt echter dat zijn werkzaamheden te maken hebben met een ster die 300 jaar geleden explodeerde - althans, aan de overgeleverde herinneringen daaraan. Men heeft ontdekt - en nog geheim weten te houden - dat binnen afzienbare tijd opnieuw zo'n gebeurtenis gaat plaatsvinden. Maar nu met voor de Aarde voorspelbare, afschuwelijke gevolgen: de zon is bezig een nova te worden.

Om de soort in stand te kunnen houden, moet een selectie van mensen geëvacueerd worden. En gelet op het enorme mannenoverschot, en het gegeven dat een man een bijna onbeperkte hoeveelheid kinderen kan verwekken, maar een vrouw niet, is het lot van miljoenen bezegeld. Het vertrek van de uitverkorenen verloopt niet onopgemerkt, maar vanaf dat moment...

... Vanaf dat moment schrijft James Blish een heerlijke, snelle, grillig-fantasierijke SF-roman, bijna een avonturenroman, met een even verrassend als intrigerend einde. Want, zo besluit hij zijn roman, 'er staat geschreven, dat zolang het duurt, leven zich zal uitbreiden om het van de eigen onbegrensdheid en schoonheid bewust te maken'...
Schrijver: James Blish
Oorspronkelijke titel: And all the stars a stage
Eerste uitgave: 1971
ISBN/EAN: 9789028304178
Uitgever: Born