Boekenplank:
Kies

Boeken van Murray Leinster


Overzicht

  • De piraten van Zan - The pirates of Zan
  • Hels kwartet - The planet explorer
  • Totaalgeschenk - The Greks bring gifts

Sabotage

  1. Ruimteplatform - Space platform
  2. Pendeldienst - Space tug
  3. Maanstation - City on the moon

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe piraten van Zan
Bron Hoddan is de zoon van een volk, dat een eerlijk bestaan vindt in de piraterij met als basis de planeet Zan, die sinds oude tijden deze functie vervulde. Maar de piratenschepen van Zan zijn geen schepen in de ware zin van het woord, het zijn uitermate functionele en vernuftige raketten!

Bron is een bijzonder scherpzinnig man en hij vindt dat hij, met zijn capaciteiten, beter verdient. Als verstekeling begeeft hij zich naar Walden, de meest beschaafde planeet in het heelal, teneinde:
 a. een succesvol electronisch ingenieur te worden;
 b. voldoende rijk te worden;
 c. een mooi meisje te trouwen en (last but not least!)
 d. een groot man te worden.

Maar het verongelukken van een inwoner van Walden dwingt Bron te vluchten voor de politie tot hij tenslotte weer met zijn piratenvolk verenigd is, hartstochtelijk verliefd op Lady Fani van de middelgrote planeet Darth, waar de adel nog te paard duelleert om de gunst van een beminde vrouw.
Schrijver: Murray Leinster
Oorspronkelijke titel: The pirates of Zan
Eerste uitgave: 1959
ISBN/EAN: 90-308-0052-6
Uitgever: Ridderhof
Hels kwartet
Moeder Aarde bezwijkt haast onder haar overbevolking. Er worden nieuwe werelden ontdekt en gekoloniseerd.
De naam Murray Leinster is voor SF-fijnproevers een begrip. Zijn wetenschappelijke kennis is werkelijk fenomenaal en evenals Jules Verne laat hij zien hoe een boeiend en menselijk verhaal kan worden gebouwd op gedegen wetenschappelijke fundamenten.
Schrijver: Murray Leinster
Oorspronkelijke titel: The planet explorer
Eerste uitgave: 1968
ISBN/EAN: 90-245-2048-7
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Totaalgeschenk
De Greks kwamen naar Aarde met fabelachtige geschenken - zoals machines die ieder werk volkomen automatisch verrichtten en groei-activators die een plant in één nacht tot wasdom brachten. Maar zij boden hun geschenken aan met duidelijke minachting en met een blik in hun staalgrijze ogen, die het bloed in de aderen van een man deed stollen.
Toch doorzag niemand het gruwelijke van de gaven der Greks, gaven die de kiem legden voor 's mensen uiteindelijke vernietiging.
Schrijver: Murray Leinster
Oorspronkelijke titel: The Greks bring gifts
Eerste uitgave: 1964
ISBN/EAN: 90-308-0385-1
Uitgever: Ridderhof

SabotageRuimteplatform
Wat zal zo'n platform worden? Een politiemacht die waakt over de zo precaire vrede tussen de volkeren... of een dodelijke bedreiging voor vreedzame naties door niets ontziende machten? Eén ding staat vast: bepaalde elementen zullen er alles op zetten, de lancering van zo'n platform te verhinderen.
Murrey Leinster beschrijft in dit eerste deel van zijn trilogie de wanhopige moeilijkheden bij de bouw van het ruimteplatform.
Schrijver: Murray Leinster
Oorspronkelijke titel: Space platform
Eerste uitgave: 1953
ISBN/EAN: 90-245-0133-4
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Pendeldienst
Het was een klein, fel schitterend licht hoog aan de hemel. Het bewoog langzaam naar het oosten en toonde onmiskenbaar de weerkaatsing van zonlicht op glanzend metaal. Het was het ruimteplatform. Een enorm stalen gevaarte, zo groot als een oceaanstomer, een tweede maan voor de planeet Aarde. Maar het kon vernietigd worden...
Murray Leinster beschrijft in dit tweede deel van zijn trilogie hoe Joe Kenmore, samen met zijn medewerkers, op een even zo simpele als geniale manier de vernietiging van het platform weet te voorkomen.
Schrijver: Murray Leinster
Oorspronkelijke titel: Space tug
Eerste uitgave: 1953
ISBN/EAN: 90-245-0134-2
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Maanstation
Maanstation is lekgeslagen en verlaten. En ver weg, zo'n zeventigduizend kilometer boven de achterkant van de maan, hangt een kleine bemande kunstmaan. In die nietige metalen huls leven acht mannen oog in oog met de dood. Eén onvoorzichtige daad en de hel breekt los...
Murray Leinster beschrijft in dit derde deel van zijn trilogie hoe Joe Kenmore zich opnieuw geplaatst ziet tegenover een verborgen vijand, die er dit keer op uit is het maanstation te vernietigen.
Schrijver: Murray Leinster
Oorspronkelijke titel: City on the moon
Eerste uitgave: 1957
ISBN/EAN: 90-245-0135-0
Uitgever: Luitingh-Sijthoff