Boekenplank:
Kies

Boeken van Harry Harrison

Meer over Harry Harrison

Genre: Fantasy / SF

Pseudoniem (van): Felix Boyd, Hank Dempsey

Geboren: 1925 / Overleden: 2012

Geboorteland: Verenigde Staten

Website: Harry Harrison


Overzicht

 • 1999 - Make room! Make room!
 • Bill, de held van de melkweg - Bill, the galactic hero
 • De reis van de Grospo - Planet story
 • De technicolor tijdmachine - The technicolor time machine
 • Fatale vlucht - Skyfall
 • Hoera, een transatlantische tunnel! - A transatlantic tunnel, hurrah!
 • Mechanismo - Mechanismo
 • Planeet der verdoemden - Planet of the damned
 • Reddingsschip - The lifeship
 • Sterrekrakers in het heelal - Star smashers of the galaxy rangers

De Stalen Rat / The Stainless Steel Rat

 1. De rat van roestvrij staal & De stalen rat neemt wraak - The stainless steel rat & The stainless steel rat's revenge
 2. De stalen rat redt de wereld - The stainless steel rat saves the world

Doodsstrijd / Deathworld

 1. Doodsstrijd - The Deathworld Trilogy
 2. Doodsstrijd op Pyrrus - Deathworld
 3. Doodstrijd in Appsala - Deathworld 2
 4. Doodsstrijd op Voorspoed - Deathworld 3

Eden

 1. Ten westen van Eden - West of Eden
 2. Winter in Eden - Winter in Eden
 3. Terugkeer naar Eden - Return to Eden

Wereldcyclus / To the Stars

 1. Wereldcyclus Trilogie - To the Stars
 2. Thuiswereld - Homeworld
 3. Graanwereld - Wheelworld
 4. Sterrenwereld - Starworld

Verhalenbundels

 • Oorlog met robots - War with the robots
 • Vertrek van aankomst - One step from Earth

Non-Fictie

 • Ballen van vuur - Great balls of fire

gedetailleerd overzicht

Overzicht1999
Hoe zou de wereld eruit zien als dat gebeurd wat zovelen vrezen? Als de overbevolking zo groot is dat de levensruimte voor ieder mens geratsoeneerd moet worden, als de grondstoffen bijna verbruikt zijn en goed water en voedsel uitermate schaars zijn?
Schrijver: Harry Harrison
Oorspronkelijke titel: Make room! Make room!
Eerste uitgave: 1966
ISBN/EAN: 90-257-0300-3
Uitgever: Gottmer
Bill, de held van de melkweg
Het leven van een aspirant galactische held is geen pretje. Dat merkt stoere boerenjongen Bill snel genoeg nadat hij op schandalige manier voor het leger van de Keizer van de Melkweg wordt geronseld. Meteen na de rauwe basisopleiding belandt hij op het ruimteslagschip Christine Keeler waar hij direct al een spion van de uiteraard valshartige, laffe, en gemene Chingers ontmaskert. Bill ondergaat de oorlog zoals elke soldaat: dat wil zeggen zonder er veel van te begrijpen. Hij wordt afgebeuld, opgejaagd, afgepeigerd, en belazerd (en niet door de vijand). Zijn enige schamele plezier is vrouwen en drank, beide van inferieure kwaliteit. Al zijn officieren zijn merkwaardig menselijk... een ieder zal ze herkennen. Tenslotte, na vele frustrerende avonturen, verwondingen, en een enkel contact met de vijand, wordt Bill buiten zijn schuld 'held'. En dan is er nog maar één manier om uit het leger te komen...
Schrijver: Harry Harrison
Oorspronkelijke titel: Bill, the galactic hero
Eerste uitgave: 1965
Uitgever: Meulenhoff
De reis van de Grospo
De reis van de Grospo, het verhaal van Harrison, is rijk geïllustreerd door Jim Burns. Een verhaal dat zich afspeelt op de koude en ellendige planeet Strabismus, waar de verknipte kolonel Moort en de verbannen soldaat Edeldeel een bevoorradingspost voor ruimteschepen bemannen. N.B. Vanwege het ongewone formaat van dit boek (28 x 28 cm) is de foto van de omslag enigszins aangepast.
Schrijver: Harry Harrison
Oorspronkelijke titel: Planet story
Eerste uitgave: 1979
ISBN/EAN: 90-328-9751-9
Uitgever: Rostrum
De technicolor tijdmachine
Tenzij zij binnen vier dagen met een grote historische kleurenproduktie op de proppen komen, gaan de Climactic Studio's falliet. Natuurlijk kan niemand in vier dagen een film maken, maar... Toevallig heeft prof. Hewett een tijdmachine ontwikkeld ('vremeatron' noemt hij het ding), en daarmee zou eventueel... En zo vertrekt producer Barney Hendrickson met zijn acteurs en cameramensen naar het jaar 1000 om daar - de droom van iedere producer - een film te gaan maken. Maar alles gaat niet van een leien dakje: er komen stropende Vikingen en Indianen; en passant wordt Amerika even, 500 jaar te vroeg, ontdekt; de hoofdrolspeler valt uit en wordt vervangen door Ottar, een rasechte Viking, die bij de liefdesscènes toneel niet van werkelijkheid weet te scheiden en - letterlijk - niet van ophouden weet, en bovendien verliefd is op sterke whisky en de zwakke sekse. En de droom verandert in een komische nachtmerrie, en de reis van verleden naar heden, en terug, wordt een wilde rit door de stegen van het gelach en de heuvels van het geschater.
Schrijver: Harry Harrison
Oorspronkelijke titel: The technicolor time machine
Eerste uitgave: 1968
ISBN/EAN: 90-315-0541-2
Uitgever: Spectrum
Fatale vlucht
Om het internationale energieprobleem op te lossen, slaan de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie de handen in elkaar. Op 35.000 km afstand van de aarde zal een raket rondcirkelen om de zonne-energie op te vangen en naar de aarde te zenden. Die raket is de grootste die ooit werd gebouwd: een gevaarte van 20.000 ton, dat, zoals elk ruimtevaartuig, de zwaartekracht van de aarde zal moeten overwinnen. De zeskoppige bemanning bestaat uit Amerikanen en Russen, onder wie twee vrouwen. Hun gevoelens en ervaringen aan boord van de raket komen tot een climax wanneer de raket een wereldbedreigend projectiel wordt. Het neerstorten van dit ruimtevaartuig met zijn radioactieve brandstof zou een wereldramp zijn. En dan begint het politieke pokerspel tussen de supermachten, terwijl de bemanning wanhopig vecht voor het leven van henzelf en de wereldbevolking. Maar het gaat er niet alleen maar om het vege lijf te redden. Belangrijker lijkt het de heilloze fouten van door nationalisme verblinde landgenoten ongedaan te maken en de mensheid te behoeden voor de gevolgen van zowel technologische als politieke waanzin.
Schrijver: Harry Harrison
Oorspronkelijke titel: Skyfall
Eerste uitgave: 1976
ISBN/EAN: 90-261-2086-9
Uitgever: De Fontein


Hoera, een transatlantische tunnel!
Een intigrerende gedachte die de mensheid nog steeds bezighoudt. Het graven van een tunnel die twee continenten zal verbinden... Hoera, een transatlantische tunnel! speelt zich echter af in een alternatieve wereld. De tunnel onder de Atlantische Oceaan moet Amerika, waar de revolutie nooit succes heeft gehad, verbinden met het nog steeds florerende Britse Rijk.
Schrijver: Harry Harrison
Oorspronkelijke titel: A transatlantic tunnel, hurrah!
Eerste uitgave: 1972
ISBN/EAN: 90-305-0252-5
Uitgever: CentriPress
Mechanismo
De toekomst leeft, in Mechanismo! Er is intergalactische ruimtevaart, biorobots zijn een voldongen feit, er wordt gewoond in ruimtesteden, ruimtehavens vanwaar u naar de sterren en planeten kunt vertrekken zijn werkelijkheid, fantastische apparaten, tijdmachines, gevechtsrobots en reuzencomputers, ze bestaan, hier en nu, in Mechanismo. In Mechanismo ziet u een Gaussi-jager in kleur, en daarna als werktekening met alle details als bewapening, stuwvermogen en alle verdere specificaties. Ontdek de meest verbazingwekkende machines, speciaal voor dit boek afgebeeld: troepentransportschepen, kleine ruimtejachten, reusachtige tijdmachines, een computer die een hele stad in beslag neemt, en een stad gebouwd naar de beeltenis van de Mens, en bezocht door buitenaardse volkeren. En ook worden de werktekeningen getoond van een voor de NASA ontworpen ruimtekolonie van veertig kilometer lang, en drie kilometer in doorsnee. In Mechanismo neemt u deel aan de toekomst; de macht van de illustraties voert u naar werelden die ooit eens zullen bestaan, misschien. N.B. Vanwege het ongewone formaat van dit boek (28 x 28 cm) is de foto van de omslag enigszins aangepast.
Schrijver: Harry Harrison
Oorspronkelijke titel: Mechanismo
Eerste uitgave: 1978
ISBN/EAN: 90-328-9581-8
Uitgever: Rostrum
Planeet der verdoemden
Brion heeft net de Twenties gewonnen, een universele competitie die de kwaliteiten in 20 categorieën van menselijke activiteiten test. Maar wanneer die twee planeten die één ster delen, zich voorbereiden op een oorlog, moet Brion zijn wereld verlaten om de Wereld van Dis te helpen redden, de vreselijkste planeet van het heelal, de helse planeet der verdoemden.

* Duoboek; bevat tevens het boek De stalen rat redt de wereld van Harry Harrison.
Schrijver: Harry Harrison
Oorspronkelijke titel: Planet of the damned
Eerste uitgave: 1962
ISBN/EAN: 9789029008143
Uitgever: Meulenhoff
Reddingsschip
De mens hecht aan het leven. Een leven soms lang, soms kort, maar altijd kostbaar en uniek. Een ruimteschip zweeft reddeloos in de oneindige ruimte. Voor de passagiers is er echter nog goede kans op overleving. Het reddingsschip ligt langszij. De verantwoordelijke bemanning toont echter nauwelijks belangstelling. Hechten aan menselijk leven is deze wezens vreemd...
Schrijver: Harry Harrison
Oorspronkelijke titel: The lifeship
Eerste uitgave: 1976
ISBN/EAN: 90-302-0230-4
Uitgever: CentriPress
Sterrekrakers in het heelal
Twee Amerikaanse studenten, Chuck en Jerry, ontdekken een sneller-dan-licht aandrijving die ze meesmokkelen aan boord van een vliegtuig.

Samen met de lieftallige Sally Goodfellow, spitse Pop en de zo aardige Oude John zien ze vol verbijstering hoe hun experiment totaal uit de hand loopt. Het vliegtuig giert weg van de aarde en koerst met een waanzinnige snelheid naar Titan, een van de vele manen van Saturnus.

Dit is slechts het begin van een wilde strijd die hen dwars door de eeuwen en het heelal voert. Nadat ze de werkelijke identiteit van Oude John ontdekken, raken vriend en vijand verweven in een huiveringwekkend web van tijd en ruimte.
Schrijver: Harry Harrison
Oorspronkelijke titel: Star smashers of the galaxy rangers
Eerste uitgave: 1974
ISBN/EAN: 9789030502630
Uitgever: CentriPress

De Stalen Rat / The Stainless Steel RatDe rat van roestvrij staal & De stalen rat neemt wraak
De rat van roestvrij staal - The stainless steel rat (1961)

In de uitgestrektheid van het heelal breidt de misdaad zich steeds meer uit en de gladde Jim diGriz, de rat van roestvrij staal, is de grootste crimineel van allemaal. Hij bedriegt de mensen, aliens en robotten keer op keer. Jim is zo glad als een aal en er rest de intergalactische politie niets anders dan hem in te lijven als een van hen.

De stalen rat neemt wraak - The stainless steel rat's revenge (1970)

De roestvrij stalen rat staat voor zijn grootste uitdaging tot nu toe - Agelina heeft de rat tot een huwelijk gedwongen. Maar een huwelijk betekent dat ze hun verblijfplaats bekend moeten maken en dat veroorzaakt een heleboel problemen van bovenaf.
Schrijver: Harry Harrison
Oorspronkelijke titel: The stainless steel rat & The stainless steel rat's revenge
Eerste uitgave: 1961
ISBN/EAN: 9789029002486
Uitgever: Meulenhoff
De stalen rat redt de wereld
Iemand rommelt met de tijd, verandert het verleden om het heden te elimineren, mensen verdwijnen, met name leden van het Speciale Korps, in een tijdloos limbo. Wanneer zich onder de slachtoffers Angelina en zijn tweelingzoons bevinden, is het tijd voor de rat om tot actie te komen. De tijd is het eeuwenoude verleden anno 1984 en de bestemming is een plaats die de Verenigde Staten van Amerika heet.

* Duoboek, bevat tevens het boek Planeet der verdoemden van Harry Harrison.
Schrijver: Harry Harrison
Oorspronkelijke titel: The stainless steel rat saves the world
Eerste uitgave: 1962
ISBN/EAN: 9789029008143
Uitgever: Meulenhoff

Doodsstrijd / DeathworldDoodsstrijd
Doodsstrijd bevat:
 1. Doodsstrijd op Pyrrus - Deathworld
 2. Doodstrijd in Appsala - Deathworld 2
 3. Doodsstrijd op Voorspoed - Deathworld 3
Schrijver: Harry Harrison
Oorspronkelijke titel: The Deathworld Trilogy
Eerste uitgave: 1981
ISBN/EAN: 9789029014656
Uitgever: Meulenhoff
Doodsstrijd op Pyrrus
Naar onderwerp behoort dit verhaal tot het genre dat een menselijke kolonie en haar moeilijkheden beschrijft op een vreemde planeet en in een vreemde ecologie, de onderling afhankelijke samenhang van de levensvormen in een begrensd gebied.

Jason dinAlt, interplanetair beroepsgokker, raakt door zijn talenten verwikkeld in de worsteling van de nederzetting op de planeet Pyrrus tegen zijn omgeving. De worsteling is uitzichtloos, want flora en fauna hebben letterlijk en bewust de krachten gebundeld om de kolonisten uit te roeien. Iedereen op Pyrrus wordt vanaf de wieg getraind voor zijn 'overleving' tot een ongelooflijke graad van qui-vive en reactiesnelheid; niettemin wordt de mens stap voor stap teruggedrongen.

Diep onder de indruk van deze tragedie begint Jason dinAlt een nieuwe strijd: zijn eigen één-mans gevecht om omgeving en bevolking te verzoenen, omdat hij heeft ontdekt dat dit de enige en laatste kans is op handhaving.
Schrijver: Harry Harrison
Oorspronkelijke titel: Deathworld
Eerste uitgave: 1960
ISBN/EAN: 9789029041911
Uitgever: Meulenhoff
Doodstrijd in Appsala
Jason dinAlt beleeft in dit verhaal een nieuw en hachelijk avontuur. We kennen de laconieke held al uit het meeslepende Doodsstrijd op Pyrrus. Ook ditmaal weet Harrison een kleurig spektakel van begin tot eind vol spanning en humor te houden.

De voormalige interplanetaire beroepsgokker wordt tot zijn schande gekidnapt. Ontvoerder en slachtoffer lijden beide schipbreuk op een allervreemdste planeet: daar beleven ze merkwaardige lotgevallen.

Boogschutters, stoommachines en moderne techniek bestaan op deze wereld naast elkaar. Het centrum van de beschaving is de stad Appsala, een verzameling versterkte eilandjes. De bewoners hebben geen weet meer van de overige werelden van de melkweg en ze zijn hun oorsprong vergeten.

Jason klimt na talloze hindernissen op van slaaf tot een moderne medicijnman. Maar de bijgelovige bevolking is hem steeds vijandig gezind. Meer dan eens verkeert de held in levensgevaar. Het is nog maar de vraag of Jason er deze keer heelhuids afkomt...
Schrijver: Harry Harrison
Oorspronkelijke titel: Deathworld 2
Eerste uitgave: 1964
ISBN/EAN: Nvt
Uitgever: Meulenhoff
Doodsstrijd op Voorspoed
In Doodsstrijd op Pyrrus lazen wij dat onze grote held Jason dinAlt het geheim van de oorlogszuchtige planeet der Pyrranen met zijn agressieve flora en fauna had ontsluierd. Nu vernemen we dat zijn plannen om van Pyrrus een vreedzame planeet te maken gedoemd zijn te mislukken, simpel door de aanwezigheid van ettelijke duizenden strijdlustige Pyrranen, die hun intense afkeer van het inheemse leven niet kunnen overwinnen. In Jason rijpt dan het plan deze onaangepaste vechtersbazen mee te nemen naar een nieuwe woeste planeet, alwaar ze (iets) meer kans hebben in leven te blijven en een beschaving op te bouwen.

Voorspoed is voor dit doel wel akelig geschikt! De bewoners zijn bijkans nog woester dan de Pyrranen, toch ook geen blode jongens. Halverwege de listige campagne om de achterlijke nomaden van Voorspoed te temmen, vertrekken de Pyrranen halsoverkop naar hun oude planeet als er noodseinen worden opgevangen. Bij aankomst is Pyrrus nog slechts een rokende puinhoop.

Weer terug op Voorspoed blijkt Jason, die in zijn eentje was achtergebleven, ten langen leste de strijd slinks te hebben gewonnen... maar zelf hangt hij in een stalen demonenkooi hoog boven het marmeren stadsplein.
Schrijver: Harry Harrison
Oorspronkelijke titel: Deathworld 3
Eerste uitgave: 1968
ISBN/EAN: 9789029001151
Uitgever: Meulenhoff

EdenTen westen van Eden
In Ten westen van Eden heeft de komische catastrofe die vijfenzestig miljoen jaar geleden een eind maakte aan het tijdperk van de saurussen nooit plaatsgevonden. De evolutie van de grote reptielen zette door en culmineerde ten slotte in het ontstaan van de Yilanè, het intelligentste en meest ontwikkelde ras op aarde.

Ten westen van Eden opent als de voorboden van een Nieuwe IJstijd zich aandienen. Dan zien de Yilanè zich genoodzaakt de grote oceaan over te steken en een aanvang te maken met de kolonisatie van een immens groot continent. Nog voor het zover is, raken ze echter verwikkeld in een gewelddadig conflict met een zoogdierensoort waarvan het bestaan hun niet eens bekend was. Deze zoogdieren lopen rechtop, ze jagen en zijn in het bezit van stenen werktuigen... en ze beschikken over wapens.

Als de arrogante Yilanè een jong exemplaar van deze zoogdierensoort gevangen nemen, beseffen ze niet dat daardoor de op handen zijnde grote krijg tussen de beide soorten een geheel andere wending zal nemen. Want het is dit zoogdier, de jongen Kerrick, dat vele jaren later zijn soort zal aanvoeren in de strijd die onvermijdelijk is...
Schrijver: Harry Harrison
Oorspronkelijke titel: West of Eden
Eerste uitgave: 1984
ISBN/EAN: 9789029042499
Uitgever: Meulenhoff
Winter in Eden
In Ten westen van Eden penseelde Harry Harrison een wereld waarin de kosmische catastrofe, die vijfenzestig miljoen jaar geleden een eind maakte aan het tijdperk van de dinosaurussen, nooit heeft plaatsgevonden. De evolutie van de grote reptielen zette zelfs door en culmineerde uiteindelijk in het ontstaan van de Yilanè, het intelligentste en meest ontwikkelde ras op aarde. Helaas, voor deze superieure wezens, raakten ze in conflict met het fenomeen mens.. Een titanenslag volgde.

In Winter in Eden is de strijd tussen de Yilanè en de mens nog steeds niet beslist. Klimatologische veranderingen bespoedigen echter het beslissende treffen. Een nieuwe ijstijd dient zich aan en nu, door uitsterving bedreigt, zijn de Yilanè genoodzaakt hun vernuft op biologisch terrein ten volle te benutten.

Kerrick, de jonge held uit Ten Westen van Eden, ziet dat aankomen wat tenslotte onvermijdelijk zal zijn. De naderende strijd om het lijfsbehoud - waarbij de zorg om zijn jonge vrouw en zijn kind beslissend meetellen - is er de oorzaak van dat hij degene is die na talloze verwikkelingen de plaats bepaald van de laatste verdedigingslinie van de mensheid. Met vrouw, kind en een handvol getrouwen zoekt hij zijn toevlucht bij de walvisjagers in het zuiden.

De opmars van de Yilanè, evenzeer door wanhoop gedreven, lijkt echter niet te stuiten...
Schrijver: Harry Harrison
Oorspronkelijke titel: Winter in Eden
Eerste uitgave: 1986
ISBN/EAN: 9789029044585
Uitgever: Meulenhoff
Terugkeer naar Eden
In de fantastische prehistorie van meesterverteller Harry Harrison heeft de kosmische catastrofe, die een eind maakte aan het tijdperk van de dinosaurussen nooit plaatsgevonden. De evolutie van de grote reptielen zette voort en culmineerde zelfs in het ontstaan van de Yilanè, het intelligentste en meest ontwikkelde ras op aarde. De veroveringsdrang van deze superieure sauriërs lijkt niet te stuiten, tot ze in contact komen met een onbekende zoogdierensoort... de mens.

In Ten westen van Eden maken de Yilanè voor het eerst kennis met de mens, bij gevangenneming van een jongeling van deze soort. Ze beseffen echter niet dat daardoor de op handen zijnde krijg tussen de beide soorten een andere wending zal nemen. Want het is deze jongen, Kerrick, die zijn soort aanvoert in de strijd die onvermijdelijk is.

In Winter in Eden is het opnieuw Kerrick die de verdedigingslinie van de mensheid bepaald. Gedreven door zorg voor vrouw en kind zoekt hij de toevlucht bij de walvisjagers in het zuiden.

Als Terugkeer naar Eden opent, doen de Yilanè een laatste poging zich van de wereldheerschappij te verzekeren. Maar Kerrick, nu een volwassen man en gerijpt en gelouterd in de listen en lagen van het oorlogsbedrijf, bereidt een meesterplan voor. Dan begint de laatste titanenslag tussen mens en sauriër.
Schrijver: Harry Harrison
Oorspronkelijke titel: Return to Eden
Eerste uitgave: 1987
ISBN/EAN: 9789029046404
Uitgever: Meulenhoff

Wereldcyclus / To the StarsWereldcyclus Trilogie
De Wereldcyclus Trilogie bevat:
 1. Thuiswereld - Homeworld
 2. Graanwereld - Wheelworld
 3. Sterrenwereld - Starworld
Schrijver: Harry Harrison
Oorspronkelijke titel: To the Stars
Eerste uitgave: 1982
ISBN/EAN: 9789032802127
Uitgever: Rostrum
Thuiswereld
In de Thuiswereld van ingenieur Jan Kulozik dient de computer mens en maatschappij. Als Kulozik zich per auto op weg begeeft vanuit het noorden van Engeland, schakelt hij op de snelweg de computer in die via een automatische piloot de besturing met een snelheid van 240 km per uur regelt. Jan draait zich dan om en gaat TV kijken.

De zo op het oog goed georganiseerde en comfortabele computermaatschappij is echter maar uiterlijke schijn. Terwijl Jan zich voortbewoog, pleegde een zojuist door hem ontslagen technicus zelfmoord, omdat hij de gedachte nooit meer werk te kunnen krijgen en zich bij het grote grauwe werklozenleger te moeten aansluiten niet verdragen kon. Blijkbaar was deze maatschappij niet zo perfect als ze leek...

Geestelijke onvrijheid, geschiedvervalsing, machtsmisbruik, onderdrukking en permanente werkloosheid waren de problemen van Jan's wereld. Hoewel hij daarin een zorgeloos bestaan kende, begon hij zich die steeds meer bewust te worden...
Schrijver: Harry Harrison
Oorspronkelijke titel: Homeworld
Eerste uitgave: 1980
ISBN/EAN: 9789032802110
Uitgever: Rostrum
Graanwereld
Jan Kulozik wordt als onderhoudsofficier voor altijd verbannen van de aarde naar de planeet Beta-Aurigae-drie, beter bekend als Halvmork of Schemerwereld. Winter en zomer duren daar vier jaar; slechts bewoonbaar in de gematigde, schemerachtige zone, waar men een zeer voedzaam en krachtig graan verbouwt, voldoende om enkele dichtbevolkte planeten, waaronder de Aarde, van voedsel te voorzien. Eens in de vier jaar, vlak voor de seizoenswisseling, wordt de graanoogst opgehaald door transportschepen, maar deze keer blijven ze weg...

Als Kulozik het graan wil behouden en redden van verbranding wordt hij geconfronteerd met grote moeilijkheden en tegenstand van de leiders van de planeet. Bovendien is de bevolking niet gewend zelfstandig te denken, maar zich te houden aan de voorschriften en opgelegde maatregelen, waardoor hij aanvankelijk alleen komt te staan in de strijd.
Schrijver: Harry Harrison
Oorspronkelijke titel: Wheelworld
Eerste uitgave: 1980
ISBN/EAN: 9789032802219
Uitgever: Rostrum
Sterrenwereld
Jan Kuzolik keert terug naar zijn Thuiswereld. De sterren trachten zich te bevrijden van het aardse juk en maken zich op voor een hevige strijd, die gestreden zal worden met uiterst subtiele middelen.

Hoewel ze in de fysieke meerderheid zijn, weet Thurgood-Smythe, als hoofd van de aardse veiligheidsdienst zo'n ondoorzichtig spelletje 'mastermind' te spelen, dat het tot het laatste moment volkomen onduidelijk blijft aan wiens zijde hij staat in de oorlog tussen de sterren en de Aarde. Het beslechten van het angstaanjagende conflict neemt een zeer onverwachte wending...
Schrijver: Harry Harrison
Oorspronkelijke titel: Starworld
Eerste uitgave: 1980
ISBN/EAN: 9789032802318
Uitgever: Rostrum

VerhalenbundelsOorlog met robots
Wie de 'grote namen', vertegenwoordigd in de reeks Bruna SF, op een rijtje zette, miste er tot nu toe eigenlijk maar één: Harry Harrison, 'American by birth, world citizen by intention'.

Hier te lande al genoegzaam bekend door zijn romans en anthologieën en door zijn wijdvertakte activiteiten op SF-magazine-gebied, behoeft hij geen introductie meer, tenzij in zijn hoedanigheid van meester van het korte verhaal met onverwachte wendingen, want als zodanig kwam Harrison in de Nederlandstalige SF-reeksen nog nauwelijks tot zijn recht. Aart C. Prins bracht juweeltjes bijeen in deze eerste bundel, variërend van satirisch tot tragi-komisch en dramatisch.

Oorlog met robots bevat de verhalen:

 1. Het geheim van Stonehenge - The secret of Stonehenge
 2. Ambtenaar - A civil service servant
 3. De vluchtnabootser - Simulated trainer
 4. Reddingsoperatie - Rescue operation
 5. De lijkenvreters - The ghoul squad
 6. Ik doe altijd wat Teddy zegt - I always do what Teddy says
 7. Een strafbaar feit - A criminal act
 8. Wie niet weg is, is gezien - I see you
 9. Amos Cabot is wel wijzer - Not me, not Amos Cabot
 10. Oorlog met de robots - War with the robots
Schrijver: Harry Harrison
Oorspronkelijke titel: War with the robots
Eerste uitgave: 1962
ISBN/EAN: 9789022990322
Uitgever: Bruna
Vertrek van aankomst
Harrison geeft negen ingenieuze variaties rond een futuristische vorm van telecommunicatie. Materiezenders verplaatsen driedimensionale voorwerpen, ook mensen, in geen tijd naar elke plaats in het heelal. Eén stap naar Mars. Eén stap naar infiltratie. Eén stap naar misbruik voor militaire doeleinden.

Vertrek van aankomst bevat de verhalen:

 1. En de heer die kiest zijn vrouw - Wife to the lord
 2. Geen oorlogstrom of krijgsgeluid - No war or battle's sound
 3. Een geschiedenis van het einde - A tale of the ending
 4. De mensenredders - The life preservers
 5. Niet om het gewin - From fanaticism or for reward
 6. Onder druk - Pressure
 7. Een opdracht van gewicht - Heavy duty
 8. Stap van de aarde af - One step from earth
 9. Wachten - Waiting place
Schrijver: Harry Harrison
Oorspronkelijke titel: One step from Earth
Eerste uitgave: 1970
ISBN/EAN: 9789027406255
Uitgever: Spectrum

Non-Fictie

Ballen van vuur
In Ballen van vuur neemt Harry Harrison ons mee op een ontdekkingsreis door de sekswereld van de Science Fiction. Op onnavolgbare en geestige wijze laat hij u de sekskoninginnen van het heelal of zwaar gespierde helden ontmoeten. Hij spreekt over de natte dromen van de ruimtevaarders en allerlei seksuele symbolen zoals zwaarden, geweren, raketten en ketenen, die in de ruimtewereld voorkomen.

Door meer dan honderd schitterende afbeeldingen krijgt men een overzicht van SF-illustraties die de laatste dertig jaar gemaakt zijn; speciale aandacht werd daarbij besteed aan op dit moment geliefde kunstenaars zoals Druillet, Moebius, Burns, San Julian, Corben, Maroto.

Harrison's boek is een lust voor het oog voor wie van seks of science fiction houdt.
Schrijver: Harry Harrison
Oorspronkelijke titel: Great balls of fire
Eerste uitgave: 1977
ISBN/EAN: 9789023002789
Uitgever: Becht