Boekenplank:
Kies

Boeken van Roger Zelazny

Meer over Roger Zelazny

Genre: Fantasy / SF

Geboren: 1937 / Overleden: 1995

Geboorteland: Verenigde Staten


Overzicht

 • Blindgangers - Madwand
 • Breng mij het hoofd van de droomprins - Bring me the head of prince Charming
 • De god der gramschap - Deus Irae
 • De wisselkinderen - Changeling
 • Een roos voor de prediker - The doors of his face, The lamps of his mouth and other stories
 • Heer van het licht - Lord of light
 • Hellevaart - Damnation Alley
 • Het oog van kat - Eye of cat
 • Jack van de Schaduwen - Jack of Shadows
 • Kinderen van de aarde - Bridge of ashes
 • Mijn naam is Legioen - My name is legion
 • Noem me maar Conrad - This immortal
 • Schepselen van licht en donker - Creatures of light and darkness
 • Stersteen - Doorways in the sand
 • Sterven in Italbar - To die in Italbar
 • Wegwijzers - Roadmarks

De Kronieken van Amber / The Chronicles of Amber

 1. De negen prinsen & Het vuur van Avalon - Nine princes in Amber & The guns of Avalon
 2. Het woud van de Eenhoorn & De hand van Oberon - Sign of the unicorn & The hand of Oberon
 3. Hoven van Chaos & Het spel van Merlijn - The courts of chaos & Trumps of Doom
 4. Bloed van Amber & Een teken uit Chaos - Blood of Amber & Sign of Chaos
 5. Ridder van Schaduw & Prins van Chaos - Knight of shadows & Prince of Chaos

Dubbel uitgegeven titels

 • De weg naar Amber - zie Het vuur van Avalon
 • Het ware amber - zie Het woud van de Eenhoorn
 • Prinsen van Amber - zie De negen prinsen

gedetailleerd overzicht

OverzichtBlindgangers
Blindgangers, projectielen die ongecontroleerd en onverwacht tot ontploffing kunnen komen. En die een dodelijk gevaar opleveren voor iedereen. Vriend of vijand.

Pol Detson, zoon van Det, de heer van Rondoval, is zo’n blindganger, een tovenaarsleerling die z'n talenten nog niet goed onder controle heeft. En er rest hem ook nog slechts weinig tijd. Zijn erfdeel is in gevaar. Machtige tovenaars maken zich op om tot een frontale aanval over te gaan.

Pol stort zich in een keihard trainingsprogramma. Maar de inwijdingsrituelen zijn verschrikkelijk. En de vijand lijkt alom aanwezig...
Schrijver: Roger Zelazny
Oorspronkelijke titel: Madwand
Eerste uitgave: 1981
ISBN/EAN: 9789027412782
Uitgever: Spectrum
Breng mij het hoofd van de droomprins
Breng mij het hoofd van de droomprins speelt zich af in het jaar 1000, wanneer ene Azzie Elbub Duivel, zijn uiterste best doet om de eerste prijs in de wacht te slepen als degene die zich het meest heeft ingespannen om de wereld drastisch te herscheppen.

Azzie's voorstel aan de Krachten van het Kwaad is simpel. Hij wil een Droomprins en een Schone Slaapster in het leven roepen. Precies zoals in het sprookje zal de Prins vreselijke gevaren moeten overwinnen om de prinses te krijgen.

Maar vanaf het moment dat de twee nog lang en gelukkig dreigen te leven, geeft Azzie er zijn duivelse draai aan, waardoor de Krachten van het Kwaad zeker kunnen zijn van de eerste prijs. Maar Azzie's plan loopt al vanaf het begin de nodige deuken op...

Tenslotte zijn de Krachten van Zonde en Corruptie ook de uitvinders van de bureaucratie die het simpelste verzoek laten verdrinken in een zee van papieren. En alsof die verwaande klerken nog niet erg genoeg zijn, is er ook nog eens die onuitstaanbare engel Babriel, die door de Krachten van het Licht als officiële waarnemer aan Azzie is toegewezen.

Hoe kan een duivel nu behoorlijk zijn werk doen als iemand van de tegenpartij voortdurend over zijn schouder meekijkt?

* Geschreven door Roger Zelazny en Robert Sheckley.
Schrijver: Roger Zelazny
Oorspronkelijke titel: Bring me the head of prince Charming
Eerste uitgave: 1991
ISBN/EAN: 9789027431509
Uitgever: Spectrum
De god der gramschap
In de jaren volgend op de Derde Wereldoorlog, is op de aangetaste en vergiftigde Aarde, een nieuw en machtig geloof opgestaan, een geloof dat de wereldwijde verwoesting omhelst. De Dienaars van de Toorn hebben Carlton Lufteufel omgedoopt tot de Deus Irae.

In de kleine gemeenschap van Charlottesville, Utah, heeft Tibor Mcmasters, geboren zonder armen en benen, met behulp van meerdere protheses, een verrijkende reputatie als een geïnspireerde schilder opgebouwd.

Wanneer de nieuwe kerk opdracht geeft tot het maken van een grote wandafbeelding van de Deus Irae, is het aan Tibor om een verraderlijke reis te maken om de man te vinden, om de god te vinden en zijn verschrikkelijke gelaat voor het nageslacht vast te leggen.

* Geschreven door Roger Zelazny en Philip K. Dick.
Schrijver: Roger Zelazny
Oorspronkelijke titel: Deus Irae
Eerste uitgave: 1976
ISBN/EAN: 9789022990827
Uitgever: Bruna
De wisselkinderen
Dan, het kind van een kwade tovenaar, ontspringt aan de 'drakendans' op de magische wereld. De overwinnende tovenaar van het goede wisselt het kind in voor een van de 'tegenwereld' aarde.

Zo groeit Mark op in de magische wereld en toont Dan magische krachten op de geheel getechnoliseerde aarde. Marks aanleg voor technisch geknutsel leidt tot zijn verstoting.

Hij sticht een klein, maar machtig technologisch rijk op de magische wereld. Dan wordt teruggeroepen om zijn moederwereld te redden.

Zo ontstaat er een heroïsche strijd tussen de twee wisselbroers, een krachtmeting tussen magie en techniek.
Schrijver: Roger Zelazny
Oorspronkelijke titel: Changeling
Eerste uitgave: 1980
ISBN/EAN: 9789027412775
Uitgever: Spectrum
Een roos voor de prediker
Een roos voor de prediker en andere verhalen is een verzameling verhalen die een goed beeld schetsen van het talent van Roger Zelazny op het gebied van fantasy en science fiction-verhalen.

Een roos voor de prediker en andere verhalen bevat de volgende verhalen:
 1. De dagen van de storm - This moment of the storm
 2. De poorten van zijn aanschijn, de toortsen van zijn muil - The doors of his face, the lamps of his mouth
 3. De roes van razernij - The furies
 4. Dodenberg - The moral mountain
 5. Een museumstuk - A museum piece
 6. Een roos voor de prediker - A rose for ecclesastes
Schrijver: Roger Zelazny
Oorspronkelijke titel: The doors of his face, The lamps of his mouth and other stories
Eerste uitgave: 1971
ISBN/EAN: 9789027406712
Uitgever: Spectrum


Heer van het licht
Heer van het licht is vergeleken met Von Danikens 'Waren de goden kosmonauten?" en met Tolkiens 'In de ban van de ring". Dit boek is echter onvergelijkbaar, al was het alleen om de schitterende manier waarop de oude Hindoecultuur in termen van pure SF wordt gesublimeerd.

Siddharta, Dwinger der Demonen, bindt als Bodhisattva de strijd aan tegen de post-aardse tirannie.

Het verhaal begint met een afvallige god die een machine gebruikt om gebeden aan de goden te richten, een sprekende aap en een godin die een sigaret opsteekt. Langzaam maar zeker begint het te dagen; het feit dat de personages als heiligen spreken, zich als goden gedragen en met demonen vechten is slechts een uitgebreid uiterlijk vertoon. Er is duidelijk meer aan de hand.

Het boek volgt een vaste formule - aan het begin van elk hoofdstuk staat een religieus citaat, waarna de gebeurtenissen uit dat citaat verder worden uitgewerkt. Gaandeweg vormt zich een beeld van wat er daadwerkelijk aan de hand is - een kolonistenschip vol mensen is op een andere planeet geland, en de oorspronkelijke bemanning heeft zich tot hindoeïstische goden (Brahma, Vishnu) uitgeroepen.

De rest van de kolonisten, inmiddels een paar generaties verder, weten van niets en leven in een gemakkelijk soort onderdanigheid aan de oppermachtige goden. Een aantal van de oorspronkelijke bemanningsleden is het hier echter niet mee eens, en vindt dat de 'gewone' mens ook toegang moet krijgen tot de technologische hoogstandjes waarmee de 'goden' hun levens verlengen en het zichzelf gemakkelijk maken.

De hoofdpersoon, Sam, is een van deze rebellen, die de identiteit van Boeddha aanneemt om de valse goden te bestrijden...
Schrijver: Roger Zelazny
Oorspronkelijke titel: Lord of light
Eerste uitgave: 1967
ISBN/EAN: 9789027406644
Uitgever: Spectrum
Hellevaart
Hellevaart... de primitieve route over een verschroeid continent, wemelend van dodelijke straling en dodelijke stormen...

Hell Tanner is niet het soort man die je zou verwarren met een held: hij is een autodief, een smokkelaar en een meedogenloze moordenaar. Hij is ook overbodig - tenminste, in de ogen van de Secretaris van Verkeer van de Natie van Californië. Tanner geeft niet veel om die mening.

Men zou Tanner ook nooit aanzien voor een humanitair. Tanner krijgt echter een keus: levenslange gevangenschap in een kleine gevangeniscel of een rit naar de andere kant van het land om een antiserum te bezorgen bij de door de pest bevangen bevolking van Boson, Massachusetts... als er tenminste nog iemand in leven is om het in ontvangst te nemen.

De kans op een volledig pardon doet wonderen met Tanners interesse. Maak echter niet de vergissing deze reis aan te zien voor een gewone reis - niet wanneer er tussen iedere mijl van Los Angeles naar de Oostkust, radioactieve stormen, hordes hongerige beesten en reusachtige gemuteerde schorpioenen, te vinden zijn.

Maar dit is dan ook geen normaal deel van Amerika. Dit is de Hellevaart...
Damnation Alley - 1977
Regisseur: Jack Smight
Cast: Jan-Michael Vincent, George Peppard, Paul Winfield, e.a.
Schrijver: Roger Zelazny
Oorspronkelijke titel: Damnation Alley
Eerste uitgave: 1969
ISBN/EAN: 9789027407436
Uitgever: Spectrum
Het oog van kat
William (Billy) Zwartpaard Zanger, de laatste Navajo spoorzoeker in een verre toekomst, heeft voor het instituut voor Interstellaire Levensvormen allerlei exotische schepsels gevangen.

Eén van Billy's prooien aast echter op zijn geest: het is een metamorf, de één-ogige vormveranderaar Kat, wiens thuisplaneet is verwoest.

Billy biedt Kat de vrijheid als deze hem wil helpen om een sluipmoordenares van buiten de aarde te stoppen. En Kat gaat akkoord, maar voor een zekere prijs: toestemming om op Billy te mogen jagen.

Dan begint het dodelijk spel. In een wilde jacht die hem over de hele aarde voert, ontvlucht Billy zijn niet-menselijke moordenaar.
Schrijver: Roger Zelazny
Oorspronkelijke titel: Eye of cat
Eerste uitgave: 1983
ISBN/EAN: 9789027413307
Uitgever: Spectrum
Jack van de Schaduwen
Jack stamt uit de zijde van de duisternis. Hij is onsterfelijk en een meesterdief.

Wegens intentie tot diefstal wordt hij onthoofd. Hij herrijst, maar ook voor zijn slag is doodgaan geen pretje. Jack neemt wraak...
Schrijver: Roger Zelazny
Oorspronkelijke titel: Jack of Shadows
Eerste uitgave: 1971
ISBN/EAN: 9789027406927
Uitgever: Spectrum
Kinderen van de aarde
Niet alleen de ruimte, maar ook de tijd verdwijnt als barrière voor de geavanceerde telepaat. Een gewichtige ontwikkeling voor de kinderen van de aarde.
Schrijver: Roger Zelazny
Oorspronkelijke titel: Bridge of ashes
Eerste uitgave: 1976
ISBN/EAN: 9789027409423
Uitgever: Spectrum


Mijn naam is Legioen
Mijn naam is Legioen is een futuristische spionageroman met de ultieme geheim agent in de hoofdrol. Hij zou iedereen kunnen zijn die hij verkoos te zijn... waar en wanneer hij maar wilde. Zijn beroep was het nemen van enorme risico's voor een groot internationaal detectivebureau en zijn opdrachten waren zeer winstgevend - en zeer dodelijk...

Mijn naam is Legioen bevat de volgende verhalen:
 1. Aan de vooravond van Rumoko - The eve of Rumoko
 2. 'Kjwall 'Kje 'K 'Koootthailll 'Kje 'K - 'Kjwall 'Kje 'K 'Koootthailll 'Kje 'K
 3. De terugkeer van de beul - Home is the hangman
Schrijver: Roger Zelazny
Oorspronkelijke titel: My name is legion
Eerste uitgave: 1976
ISBN/EAN: 9789027409232
Uitgever: Spectrum
Noem me maar Conrad
Conrad Nomikos heeft een lange, bewogen persoonlijke geschiedenis achter de rug waar hij liever niet over praat en een baan die hij liever niet doet.

Het escorteren van een buitenaardse VIP over een verwoeste na-oorlogse post-nucleaire Aarde is niet iets waar hij van geniet, zeker niet wanneer hij de centrale figuur wordt in een intrige over het lot van de Aarde.
Schrijver: Roger Zelazny
Oorspronkelijke titel: This immortal
Eerste uitgave: 1966
ISBN/EAN: 9789031503353
Uitgever: Spectrum
Schepselen van licht en donker
Het ultieme conflict, tussen Osiris, meester van leven en Anubis, meester van Dood.

Zijn naam is hem ontstolen. De afgelopen 1000 jaar was hij dood, maar nu leidt hij de legioenen der doden op bevel van zijn meester...
Schrijver: Roger Zelazny
Oorspronkelijke titel: Creatures of light and darkness
Eerste uitgave: 1969
ISBN/EAN: 9789027410481
Uitgever: Spectrum
Stersteen
De stersteen, restant van een verdwenen beschaving ergens in het heelal, geeft aanleiding tot een spannend en soms kolderiek sf-avonturenverhaal...

Fred Cassidy is een eeuwige student, dit komt door de voorwaarden van zijn studiebeurs. Hij krijgt namelijk geen beurs meer op het moment dat hij een diploma behaald, maar tot die tijd wel. Om zijn beurs te behouden is het Fred gelukt de afgelopen dertien jaar een fulltime student te zijn zonder af te studeren.

Plotseling wordt zijn zorgeloze leven echter behoorlijk ingewikkeld. Op een feest waar Fred aanwezig is, verdwijnt namelijk een kopie van de Stersteen. Deze Stersteen is een interplanetair relikwie dat aan Aarde is gegeven als onderdeel van een diplomatieke uitwisseling. Het blijkt echter dat het niet om een kopie gaat, maar om de echte steen. Niemand weet waar de steen gebleven is en Fred wordt als verdachte aangewezen...
Schrijver: Roger Zelazny
Oorspronkelijke titel: Doorways in the sand
Eerste uitgave: 1976
ISBN/EAN: 9789027409294
Uitgever: Spectrum
Sterven in Italbar
Met uiteenlopende motieven zoeken vooraanstaande mannen van verschillende werelden naar de geheimzinnige H, die nu eens als genezer, dan weer als ziekteverspreider optreedt. De inzet is hoog: een kwestie van leven of dood.
Schrijver: Roger Zelazny
Oorspronkelijke titel: To die in Italbar
Eerste uitgave: 1973
ISBN/EAN: 9789027408341
Uitgever: Spectrum


Wegwijzers
Een adembenemend verslag van een levensgevaarlijke tocht over de Weg, toegangspoort tot verleden en toekomst, en alleen begaanbaar voor wie alle geheimen ervan kent...

De hoofdpersoon van dit verhaal, een rasechte vagebond, cynisch en afstandelijk, een man zonder tijd of plaats die hij de zijne kan noemen, onophoudelijk, maar vruchteloos op zoek naar de oprit waardoor hij een onbepaald aantal jaren geleden op de Weg verzeild raakte. Zijn pogingen blijven echter niet onopgemerkt en brengen hem in conflict met anderen.

In opdracht van een sinistere onbekende wordt een aanslag op zijn leven gepleegd, een tweede, een derde... Stap voor stap, slechts geholpen door een computer in de vorm van een boek, probeert Red Dorakeen erachter te komen wie het op zijn leven heeft gemunt.

Wat wil de onbekende? En welke rol spelen de draken van Bel'kwinith, de bouwers van de Weg, tijdloze collaborateurs van het noodlot, alomtegenwoordig, maar nooit zichtbaar? Zijn zij slechts passieve toeschouwers, of actief hierbij betrokken?
Schrijver: Roger Zelazny
Oorspronkelijke titel: Roadmarks
Eerste uitgave: 1979
ISBN/EAN: 9789010036605
Uitgever: Elsevier

De Kronieken van Amber / The Chronicles of AmberDe negen prinsen & Het vuur van Avalon
Amber is het volmaakte koninkrijk dat in feite een geestestoestand is die iedereen hoopt te bereiken. Amber betekent macht en geluk, terwijl Aarde en vele andere parallelle werelden slechts schaduwen zijn, stukjes op de weg naar Amber.

Maar de weg terug naar Amber is bijzonder gevaarlijk, zoals Corwin, een van de negen prinsen van Amber, ondervindt.

Pas ontsnapt uit de kerker van zijn broer Eric, is Corwin vastbesloten al zijn bovenmenselijke krachten aan te wenden om de troon van Amber terug te winnen.
 

* Dit boek is ook uitgegeven onder een andere titel (zie dubbel uitgegeven titels).

Schrijver: Roger Zelazny
Oorspronkelijke titel: Nine princes in Amber & The guns of Avalon
Eerste uitgave: 1970
ISBN/EAN: 9789027422668
Uitgever: Spectrum
Het woud van de Eenhoorn & De hand van Oberon
De wereld van Amber is een wereld waarin betovering aan de macht is en de technologie verstek laat gaan. Hij wordt geregeerd door verschillende fysieke wetten en een machtige familie van elkaar bestrijdende prinsen en prinsessen. Zij kunnen alleen bestaan via een oneindig aantal schaduwwerelden, waarvan de onze er slechts een is, door middel van hun eigen genetische bekwaamheden en toverachtige vaardigheden.

Ook in Het woud van de Eenhoorn en De hand van Oberon zetten de prinsen hun successiestrijd voort en komen aldus dichterbij de onthulling van de ware aard van hun koninkrijk.
 

* Dit boek is ook uitgegeven onder een andere titel (zie dubbel uitgegeven titels).

Schrijver: Roger Zelazny
Oorspronkelijke titel: Sign of the unicorn & The hand of Oberon
Eerste uitgave: 1975
ISBN/EAN: 9789027423405
Uitgever: Spectrum
Hoven van Chaos & Het spel van Merlijn
De wereld van Amber is een wereld waarin betovering aan de macht is en de technologie verstek laat gaan. Hij wordt geregeerd door verschillende fysieke wetten en een machtige familie van elkaar bestrijdende prinsen en prinsessen. Zij kunnen alleen bestaan via een oneindig aantal schaduwwerelden, waarvan de onze er slechts een is, door middel van hun eigen genetische bekwaamheden en toverachtige vaardigheden.

Merle Corey is een jonge, briljante computerontwerper in San Fransico. Maar ook is hij Merlijn, zoon van Corwin - de verdwenen prins van Amber - en erfgenaam van zijn vaders wonderbaarlijke krachten, en iemand is vastbesloten hem te doden.

Nu moet hij een wanhopige vluchttocht door Schaduw ondernemen om te ontsnappen aan de mysterieuze kracht die zijn leven bedreigt... en om het dodelijke geheim te beschermen dat zijn beide werelden zou kunnen vernietigen.
Schrijver: Roger Zelazny
Oorspronkelijke titel: The courts of chaos & Trumps of Doom
Eerste uitgave: 1978
ISBN/EAN: 9789027424822
Uitgever: Spectrum
Bloed van Amber & Een teken uit Chaos
De wereld van Amber is een wereld waarin betovering aan de macht is en de technologie verstek laat gaan. Hij wordt geregeerd door verschillende fysieke wetten en een machtige familie van elkaar bestrijdende prinsen en prinsessen. Zij kunnen alleen bestaan via een oneindig aantal schaduwwerelden, waarvan de onze er slechts een is, door middel van hun eigen genetische bekwaamheden en toverachtige vaardigheden.

Bloed van Amber en Een teken uit Chaos vervolgen het verhaal van Merle Corey, die op gewelddadige wijze werd gedwongen zijn comfortabele bestaan in te ruilen voor het Amber-Universum.

Merlijn, zoon van de grote Corwin, weet uit zijn geheimzinnige gevangenschap te ontsnappen, maar kan niet ontkomen aan de gevaren van de dubbelzinnige Amber-wereld, waar vriend en vijand vaak niet van elkaar te onderscheiden zijn.
Schrijver: Roger Zelazny
Oorspronkelijke titel: Blood of Amber & Sign of Chaos
Eerste uitgave: 1986
ISBN/EAN: 9789027426833
Uitgever: Spectrum
Ridder van Schaduw & Prins van Chaos
De wereld van Amber is een wereld waarin betovering aan de macht is en de technologie verstek laat gaan. Hij wordt geregeerd door verschillende fysieke wetten en een machtige familie van elkaar bestrijdende prinsen en prinsessen. Zij kunnen alleen bestaan via een oneindig aantal schaduwwerelden, waarvan de onze er slechts een is, door middel van hun eigen genetische bekwaamheden en toverachtige vaardigheden.

Het verhaal van Amber wordt voortgezet wanneer Merlijn, erfgenaam van wonderbaarlijke krachten, gedwongen wordt een definitieve keuze te maken tussen Amber en de Hoven van Chaos.

Tijdens een ongewenste en onbegrijpelijke reis zoekt hij naar degenen die hem het meest dierbaar zijn: Julia, zijn geliefde die ooit werd vermoord en nu de gedaante heeft aangenomen van zijn aartsvijand - en prins Corwin, Merlijn's vader, die spoorloos verdwenen is en toch zo mysterieus dichtbij lijkt...
Schrijver: Roger Zelazny
Oorspronkelijke titel: Knight of shadows & Prince of Chaos
Eerste uitgave: 1989
ISBN/EAN: 9789027431196
Uitgever: Spectrum

Dubbel uitgegeven titelsDe weg naar Amber

Zie voor de beschrijving van dit boek: Het vuur van Avalon.

Schrijver: Roger Zelazny
Oorspronkelijke titel: zie Het vuur van Avalon
Eerste uitgave: 1972
ISBN/EAN: 9789027407719
Uitgever: Spectrum
Het ware amber

Zie voor de beschrijving van dit boek: Het woud van de Eenhoorn.

Schrijver: Roger Zelazny
Oorspronkelijke titel: zie Het woud van de Eenhoorn
Eerste uitgave: 1975
ISBN/EAN: 9789027408570
Uitgever: Spectrum
Prinsen van Amber

Zie voor de beschrijving van dit boek: De negen prinsen.

Schrijver: Roger Zelazny
Oorspronkelijke titel: zie De negen prinsen
Eerste uitgave: 1970
ISBN/EAN: 9789027407535
Uitgever: Spectrum