Boekenplank:
Kies

Boeken van Gregory Benford

Meer over Gregory Benford

Genre: Fantasy / SF

Geboren: 1941

Geboorteland: Verenigde Staten


De Mech-Oorlogen / Galactic Center Saga

  1. In de oceaan van de nacht - In the ocean of night
  2. De biopartizaan - Great sky river
  3. Lichtstorm - Tides of light
  4. Kolkende kloof - Furious gulf
  5. Koersen naar de eeuwigheid - Sailing bright eternity

De Tweede Foundation / The Second Foundation

  1. Foundation's angst - Foundation's fear
  2. Foundation en chaos - Foundation and chaos
  3. De verborgen Foundation - Foundation's triumph

De Tweede Foundation

De Tweede Foundation is de door diverse auteurs geschreven vervolgserie op de Foundation-serie van Isaac Asimov.

gedetailleerd overzicht

De Mech-Oorlogen / Galactic Center SagaIn de oceaan van de nacht
In de oceaan van de nacht is het relaas van een serie mysterieuze en opwindende vondsten in het zonnestelsel die elk een groter raadsel oproepen. Het begint nog eenvoudig wanneer de asteroïde Icarus een onverklaarbare en gevaarlijke metamorfose ondergaat.

De tweemansexpeditie die erheen wordt gestuurd om hem onschadelijk te maken doet een ongelofelijke ontdekking: Icarus blijkt meer dan alleen een levenloos brok ruimtegesteente, maar zal hij zijn geheimen prijsgeven?

Zonder het te weten brengen de onderzoekers onstuitbare processen op gang met dramatische gevolgen. Voorlopig zullen de echo's ervan niet verstommen... en de mensheid raakt voorgoed zijn onschuld kwijt.
Schrijver: Gregory Benford
Oorspronkelijke titel: In the ocean of night
Eerste uitgave: 1977
ISBN/EAN: 9789029007078
Uitgever: Meulenhoff
De biopartizaan
Op een verre, onherbergzame planeet zwerven de laatste mensen - een vijandige beschaving van denkende machines heeft achteloos vrijwel al hun soortgenoten uitgeroeid. De enkelen die nog overblijven voeren een wanhopig gevecht om te overleven en het einde lijkt onafwendbaar.

Als een hooggeplaatste machine bijzondere plannen blijkt te hebben en de armzalige groep zwervers de kans geeft zich in een volkomen nieuwe stad te vestigen, moeten de mensen zich bezinnen op hun waardigheid en een fundamentele keuze maken...
Schrijver: Gregory Benford
Oorspronkelijke titel: Great sky river
Eerste uitgave: 1987
ISBN/EAN: 9789024514328
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Lichtstorm
Het Galactisch Centrum wordt beheerst door de Mechs, meedogenloos intelligente machines met een superieure technologie. Een kleine groep mensen ontvlucht deze onverslaanbare vijand. Deze mensen - de Lopers - worden geleid door Killeen, een man die door geluk en durf zelfs de grootste problemen overwint.

Killeen brengt de Lopers naar een ander zonnestelsel. Een stelsel vol verbijsterende wonderen: een levensvorm ter grootte van een wereld, een constructie op stellaire schaal en een planeet die is doorboord als een appel.

Op deze wereld zorgt de komst van de Lopers voor grote veranderingen. Tijdens hun overlevingsstrijd doen zij schokkende ontdekkingen: mensen geleid door een bizarre Messias; wezens nog machtiger dan de Mechs; én een onverwachte bondgenoot.
Schrijver: Gregory Benford
Oorspronkelijke titel: Tides of light
Eerste uitgave: 1989
ISBN/EAN: 9789024512034
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Kolkende kloof
Door wervelende gaswolken, tussen dicht opeengepakte sterren, te midden van een panorama van kosmische krachten, vlucht het ruimteschip Argo naar het zwarte gat in het hart van de Melkweg.

Tijdens deze tocht wordt Tobie zich bewust van zijn positie. Zijn vader, kapitein Killeen, is ervan overtuigd dat hun Loper-familie alleen kan overleven in het Ware Centrum. Maar het voedsel raakt op en de Lopers staan onder zware druk: vóór hen de angstwekkende draaikolk van het zwarte gat en achter hen de Mechs, de vijanden van alle leven. Kan Killeens waagstuk hen redden?

Terwijl de Argo op weg is naar haar onzekere bestemming, maakt Tobie zijn moeilijke reis naar de volwassenheid. Laverend tussen Killeens eisen en de Mech-dreiging, vaart Tobie gaandeweg een eigen koers om de Lopers te redden.
Schrijver: Gregory Benford
Oorspronkelijke titel: Furious gulf
Eerste uitgave: 1994
ISBN/EAN: 9789024523344
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Koersen naar de eeuwigheid
Op de rand van het immense zwarte gat in het hart van de Melkweg bevindt zich de ert, aeonen geleden gevormd door de Ouden, ontzagwekkende wezens die in staat zijn de ruimtetijd zelf te verwringen. In dit oord hebben de laatste overlevenden van de Mech-oorlogen hun toevlucht gezocht, maar ook hier gunnen de superintelligente mechanische levensvormen hun geen rust.

In Koersen naar de eeuwigheid wordt Nigel Walmsley met zijn familie door de Ouden naar de verre toekomst gestuurd. Daar ontdekken zij het ontzagwekkende einddoel van de Mechs, én de manier waarop de titanenstrijd geëindigd kan worden.
Schrijver: Gregory Benford
Oorspronkelijke titel: Sailing bright eternity
Eerste uitgave: 1995
ISBN/EAN: 9789024525270
Uitgever: Luitingh-Sijthoff

De Tweede Foundation / The Second FoundationFoundation's angst
Hari Seldon staat als eerste op de lijst van gegadigden van keizer Cleon om in aanmerking te komen voor de post van Eerste Minister. Hij aarzelt. Immers, zijn theorie van de psychohistorie is nog niet voltooid. Daarbij is zijn talent voor politieke zaken bepaald mager te noemen.

Dus wordt hij in het geheim gesteund door de onsterfelijke robot Daneel Olivaw, en door zijn vrouw, Doris Vanabil - evengoed een robot! Tegenwerking is er namelijk voldoende, vooral van de zijde van de gladde en meedogenloze Betan Lamurk, die ook op de hoge post aast.

De complicaties beginnen pas goed als een paar langs elektronische weg opgeroepen persoonlijkheden uit het grijze verleden naar het computernetwerk van de planeet Trantor ontsnappen. Door enkele eeuwenoude ontlichaamde computerentiteiten, die de robots verantwoordelijk houden voor de vernietiging van hun beschaving, worden deze 'tiktoks' of subintelligente machines tot revolteren aangezet...
Schrijver: Gregory Benford
Oorspronkelijke titel: Foundation's fear
Eerste uitgave: 1999
ISBN/EAN: 9789029054133
Uitgever: Meulenhoff
Foundation en chaos
De maar al te menselijke robot R. Daneel Olivaw, het brave brein dat geduldig de mensheid gedurende een periode van 20.000 jaar op de been heeft gehouden, is de wanhoop nabij.

Net als hij kennis neemt van nieuwe technologische ontdekkingen die het Imperium hoop zullen geven, en voldoende machtsmiddelen om het aanstormende Nieuwe Duistere Tijdperk te kunnen overleven, doemen er van alle kanten ongekende bedreigingen op. Tegenvallers op positronisch gebied, een escalerende robotrebellie op Trantor en, alsof dat nog niet voldoende is, een jonge vrouw met buitengewoon krachtige mentale vermogens, krachtig genoeg om de basis van de samenleving voorgoed te ontwrichten.

Het simpele feit dat Olivaw's positronische circuits hoognodig aan vervanging toe zijn, valt daarbij eenvoudig in het niet. En professor Hari Seldon? Hij, de man die de laatste hand legt aan de psychohistorie, de wetenschap die het menselijk gedrag vastlegt in wiskundige vergelijkingen, moet terechtstaan wegens verraad van het Galactisch Imperium...

* Geschreven door Greg Bear.
Schrijver: Gregory Benford
Oorspronkelijke titel: Foundation and chaos
Eerste uitgave: 1998
ISBN/EAN: 9789029057028
Uitgever: Meulenhoff
De verborgen Foundation
Professor Hari Seldon, bedenker en vormgever van de wetenschap die later furore zal maken als 'psychohistorie', legt de laatste hand aan deze discipline, die het menselijke gedrag in wiskundige vergelijkingen vastlegt en het mogelijk maakt in grote lijnen de toekomst van de mensheid te voorspellen.

Kort nadat Seldon aan een veroordeling wegens verraad aan het Galactische Imperium die hem boven het hoofd hing, weet te ontsnappen, doet hij een ontdekking die de wereld op haar grondvesten zal doen schudden. Wanneer hij namelijk met uiterste precisie zijn aantekeningen doorloopt, komt Seldon, traag en aanvankelijk vol ongeloof, op het spoor van een Tweede Foundation, een verborgen Foundation...

* Geschreven door David Brin.
Schrijver: Gregory Benford
Oorspronkelijke titel: Foundation's triumph
Eerste uitgave: 1999
ISBN/EAN: 9789029053211
Uitgever: Meulenhoff