Boekenplank:
Kies

Boeken van Neal Stephenson

Meer over Neal Stephenson

Genres: Fantasy / SF, Mysterie / Spanning / Thriller

Geboren: 1959

Geboorteland: Verenigde Staten

Website: Neal Stephenson


Overzicht

  • Cryptonomicon - Cryptonomicon
  • De alchemist - The diamond age
  • Het Babelvirus - Snow crash

gedetailleerd overzicht

OverzichtCryptonomicon
1942: een kapitein van de US Navy gaat op een gevaarlijke missie die moet voorkomen dat de Duitsers ontdekken dat de Enigma-code gekraakt is. 1998: de kleinzoon van de kapitein, een briljante hacker, werkt aan een veilig computernetwerk - vrij van geheime diensten, overheidsinstanties en multinationals. Als hij op een uit de Tweede Wereldoorlog daterende samenzwering stuit en nóg een Nazi-code, ditmaal een onbreekbare, begint een avontuur dat kan leiden tot onvoorstelbare rijkdom en vrijheid of tot de nachtmerrie van totalitaire controle. De ideëenroman Cryptonomicon is een studie van macht, informatie, spionage en oorlog in de twintigste eeuw.
Schrijver: Neal Stephenson
Oorspronkelijke titel: Cryptonomicon
Eerste uitgave: 1999
ISBN/EAN: 90-245-3718-5
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
De alchemist
Dit is de toekomst van De Alchemist: Nanotechnologie - computers en machines ter grootte van virussen - heeft een ware omwenteling veroorzaakt. Ze heeft van alles mogelijk gemaakt; van diamanten wolkenkrabbers tot schedelpistolen (dodelijke wapens die in de schedel zijn gevat). De meest voorkomende manier van doden is de Rode Dood (veroorzaakt door 'deegsnijders', micro-explosieven in de bloedbaan). De elektronische transfer van geld en informatie heeft internationale grenzen achterhaald gemaakt; naties bestaan niet meer. Ze zijn vervangen door stammen en fylen. De machtigste fyle zijn de neovictorianen, kundige nanotechnici die de moraal en cultuur van hun 19e-eeuwse voorgangers hebben overgenomen. Papier is even verouderd als kleitabletten. De plaats ervan is ingenomen door mediatrons, op vellen papier lijkende computers die video vertonen, fungeren als wordprocessors, gekoppeld zijn aan het wereldnet en duizenden dingen meer. Racteurs, professionals die via het wereldnet interacteren met individuele gebruikers, hebben acteurs vervangen. Kentucy Fried Chicken is een Chinese specialiteit geworden en KFC is daar bekend als 'Het Huis van de Eerbiedwaardige en Ondoorgrondelijke Kolonel' (omdat hij nooit het Geheim van de Elf Kruiden en Specerijen prijsgaf). En dit is het verhaal van De Alchemist: In Atlantis/Shanghai, een high-tech eiland voor de kust van China, ontwikkelt John Percival Hackworth een revolutionair interactief apparaat dat kinderen leert zelfstandig te denken. Wat staat de samenleving te wachten als dit Eerste Leerboek in handen valt van kleine Nell, een arm weesmeisje dat veel te leren heeft? Hackworth probeert het Eerste Leerboek te achterhalen. Zijn reis voert hem van de onderwereld van Shanghai naar de bijeenkomsten van een mysterieuze sekte. Wat is de rol van de Alchemist, die ongrijpbare schepper van illegale technologie? Hackworths ontdekkingen zullen evenzeer een revolutie teweegbrengen als die van Nell...
Schrijver: Neal Stephenson
Oorspronkelijke titel: The diamond age
Eerste uitgave: 1995
ISBN/EAN: 90-245-1545-9
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Het Babelvirus
Informatie is kennis, informatie is dodelijk... Pizzabezorger Hiro - samoeraikraker met supersnelle reflexen - en pakjesbezorger Y.T. - op de digitale snelwegen bekend als surfster met een grote voorliefde voor zwerfhonden - jagen samen naar informatie op het wereldwijde computernet. Wie is de verspreider van het virus dat programmeurs waanzinnig maakt? Wie heeft belang bij de Infocalyps? Het Babelvirus is snel, compact, diepgaand en grappig: de technothriller van het informatietijdperk, een geheime geschiedenis van de wereld, een mengeling van sardonische humor, cyberpunk-actie, Soemerische mythen en skateboarding.
Schrijver: Neal Stephenson
Oorspronkelijke titel: Snow crash
Eerste uitgave: 1993
ISBN/EAN: 90-245-1217-4
Uitgever: Luitingh-Sijthoff