Boekenplank:
Kies
 • Home
 • C
 • Douglas Coupland

Boeken van Douglas Coupland

Meer over Douglas Coupland

Genre: Roman

Website: Douglas Coupland


Overzicht

 • Alle families zijn psychotisch - All families are psychotic
 • De kauwgomdief - The gum thief
 • De shampoo planeet - Shampoo planet
 • Eleanor Rigby - Eleanor Rigby
 • Generatie A - Generation A
 • Generatie X - Generation X
 • Hé Nostradamus! - Hey Nostradamus!
 • JPod - JPod
 • Leven na God - Life after God
 • Microslaven - Microserfs
 • Miss Wyoming - Miss Wyoming
 • Polaroids - Polaroids from the dead
 • Speler Een - Player One
 • Vriendin in coma - Girlfriend in a coma

gedetailleerd overzicht

OverzichtAlle families zijn psychotisch
In een goedkope motelkamer, een uur verwijderd van Cape Canaveral, kijkt Janet Drummond op de klok: het is drie minuten over zeven, tijd om haar medicijnen in te nemen. Ze slikt haar pillen en gaat in gedachten haar drie kinderen af: Wade, die de afgelopen nacht in de gevangenis heeft doorgebracht, de depressieve Brian, die aan zelfmoordneigingen lijdt en die ieder moment kan arriveren met zijn vriendin 'Shw', en tenslotte Sarah, astronaute en de lieveling van de familie, die later die week in Orlando in een raket gelanceerd zal worden.
Maar ook Sarah heeft zo haar problemen, en terwijl Janets ex-echtgenoot met zijn nieuwe 'trophy wife' zich aanstonds bij de rest van de familie zal voegen, heeft Janet die ochtend nog alle tijd om over haar gezin na te denken en zich af te vragen waar het toch allemaal is misgegaan. Of valt het toch nog wel mee?
Alle families zijn psychotisch ontwikkelt zich als een aanstekelijke en kolderieke cultuursatire met een overvloed aan humor en ironie die Couplands vele fans hogelijk zal amuseren.
Schrijver: Douglas Coupland
Oorspronkelijke titel: All families are psychotic
Eerste uitgave: 2001
ISBN/EAN: 90-290-7011-0
Uitgever: Meulenhoff
De kauwgomdief
In De kauwgomdief volgen we twee gedesillusioneerde mensen in een megastore voor kantoorartikelen: Roger, een gescheiden man van middelbare leeftijd, en Bethany, een negentienjarig gothic meisje met een zwartgallige kijk op het leven.
Op een dag stuit Bethany op Rogers dagboek, waarin zij een grote rol blijkt te spelen. Ook ontdekt ze dat Roger een last uit het verleden met zich meedraagt. Zo komt ze erachter dat hij meer is dan een robotachtige magazijnmedewerker en zelfs bezig is aan een 'Wie is er bang voor Virginia Woolf-achtige' roman, getiteld De handschoenvijver.
In deze ingenieuze en innemende roman toont Douglas Coupland zich opnieuw een meester in het beschrijven van de donkerste zielenroerselen. Maar hij laat ook zien dat er verlichting te vinden is in de onverwachte vertroostingen van het dagelijkse leven.
* Het boek De kauwgomdief gaat vergezelt met het boek De handschoenvijver, de debuutroman van Roger.
Schrijver: Douglas Coupland
Oorspronkelijke titel: The gum thief
Eerste uitgave: 2007
ISBN/EAN: 978-90-414-1021-4
Uitgever: Ambo | Anthos
De shampoo planeet
Verhalenbundel.                               
Schrijver: Douglas Coupland
Oorspronkelijke titel: Shampoo planet
Eerste uitgave: 1992
ISBN/EAN: 90-290-4421-7
Uitgever: Meulenhoff
Eleanor Rigby
Eleanor Rigby vertelt het verhaal van Liz, een ietwat treurige, gedeprimeerde en eenzame vrouw van middelbare leeftijd. Liz werkt bij een communicatiebureau en heeft weinig passies of hobby's, laat staan een roeping.
Haar leven verandert volkomen wanneer zij een telefoontje uit het ziekenhuis krijgt. Een jongeman heeft haar naam en telefoonnummer op zijn polsbandje staan. Door zijn komst wordt een reeks gebeurtenissen in gang gezet - met alle plotwendingen van dien, zoals we van Coupland gewend zijn.
Eleanor Rigby is bij vlagen oergeestig en hartverscheurend. Het is zowel een heerlijke pageturner als ook een pijnlijke verkenning van iets wat ons allen raakt: eenzaamheid.
Schrijver: Douglas Coupland
Oorspronkelijke titel: Eleanor Rigby
Eerste uitgave: 2004
ISBN/EAN: 978-90-414-1020-7
Uitgever: Ambo | Anthos
Generatie A
Generatie A speelt zich af in de nabije toekomst, in een wereld waar bijen zijn uitgestorven. Totdat vijf mensen die elkaar niet kennen in verschillende delen van wereld - de Verenigde Staten, Canada, Frankrijk, Nieuw-Zeeland en Sri Lanka - worden gestoken. Hun gedeelde ervaring verbindt ze op een manier die ze nooit hadden kunnen vermoeden.
Generatie A is een zoektocht naar nieuwe manieren van verhalen vertellen in een digitale wereld. Net als in veel van Couplands werk laveert de roman tussen optimisme over de toekomst en existentiële angst.
Schrijver: Douglas Coupland
Oorspronkelijke titel: Generation A
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 978-90-290-8738-4
Uitgever: Meulenhoff


Generatie X
Generatie X gaat over de naamloze en verdacht stille generatie die in de jaren zestig werd geboren. De Generatie X'ers in dit boek zijn Andy, Dag en Claire. Zij hebben hun doelloze, met tegenzin volgehouden banen opgezegd en zich teruggetrokken in de Californische woestijn. Daar zijn ze op zoek naar de drastische veranderingen die zin moeten geven aan hun bestaan.
Generatie X is een treffend portret van een groep onafhankelijke individuen, die dan wel geen grootse plannen hebben maar overlopen van onbevredigd verlangen naar zaken van blijvende waarde en naar liefde.
Schrijver: Douglas Coupland
Oorspronkelijke titel: Generation X
Eerste uitgave: 1991
ISBN/EAN: 90-290-7683-6
Uitgever: Meulenhoff
Hé Nostradamus!
De kantine van een highschool. Drie jongens slenteren naar binnen en schieten in koelen bloede een aantal medeleerlingen dood. Het is een zonnige, doordeweekse ochtend.
In Hé Nostradamus! laat Douglas Coupland vier mensen aan het woord die ieder voor zich de gevolgen van dit geweld hebben te dragen. Vier persoonlijke getuigenissen over de directe en indirecte verwoesting die de kogelregen aanricht, over geheimen die nooit meer uitgesproken kunnen worden en waarheden die voorgoed verborgen zullen blijven.
Hé Nostradamus! is een realistisch en vaak grimmig boek met vaart, spanning en een rauwe humor, maar vooral geschreven met een weldadige eerlijkheid en een oprechte liefde voor mensen.
Schrijver: Douglas Coupland
Oorspronkelijke titel: Hey Nostradamus!
Eerste uitgave: 2003
ISBN/EAN: 90-290-7359-4
Uitgever: Meulenhoff
JPod
Ethan Jarlevski zit met vijf collega-programmeurs 'opgesloten' in JPod, in de verste hoek van een groot gamegebouw waaruit geen ontsnapping mogelijk lijkt. De zes JPodders gaan dagelijks het gevecht aan met marketeers, die hun collega's kwellen met idiote wijzigingen in games die al idioot waren. Ethans privéleven wordt bepaald door uiteenlopende fenomenen als Hollywood, wietplantages, mensensmokkel, ballroomdansen en de opkomst van China.
Het universum van JPod is immoreel en schaamteloos en het tempo ligt er duizelingwekkend hoog. Iedereen in Ethans omgeving leeft in een immorele schemerzone, zelfs zijn ogenschijnlijk puriteinse ouders, en de verteller Douglas Coupland zelf.
JPod zit vol woordspelletjes, typografische grapjes en terzijdes, en steekt een scherp mes in het hart van het moderne leven.
Schrijver: Douglas Coupland
Oorspronkelijke titel: JPod
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 90-414-1019-8
Uitgever: Ambo | Anthos
Leven na God
Leven na God bevat de volgende verhalen:
 1. Kleine schepselen - Little creatures
 2. Mijn hoteljaar - My hotel year
 3. Dingen die vliegen - Things that fly
 4. De verkeerde zon - The wrong sun
 5. Gettysburg - Gettysburg
 6. In de woestijn - In the desert
 7. Patty Hearst - Patty Hearst
 8. 1.000 jaar (Het leven na God) - 1,000 Years (Life after God)

Schrijver: Douglas Coupland
Oorspronkelijke titel: Life after God
Eerste uitgave: 1994
ISBN/EAN: 90-290-4776-3
Uitgever: Meulenhoff
Microslaven
Dan, Todd, Michael, Karla, Susan, Abe en Bug zijn zeven jonge computerfreaks in dienst van Microsoft. Echte hobby's hebben de microslaven niet; ze wijden zich dag en nacht aan hun werkgever Bill Gates. Toch beginnen de geeks langzamerhand te beseffen dat het leven meer inhoudt dan hun eendimensionale bestaan.
Microslaven is een humoristische en hyperactuele roman over het leven van contactgestoorde computerfanaten bij Microsoft.
Schrijver: Douglas Coupland
Oorspronkelijke titel: Microserfs
Eerste uitgave: 1995
ISBN/EAN: 90-290-5026-8
Uitgever: Meulenhoff


Miss Wyoming
Zij is een voormalig deelneemster aan Missverkiezingen voor kinderen. Hij is een ruig levende filmproducent. Zij loopt weg na een vliegtuigongeluk waarbij ze nog geen schrammetje heeft opgelopen. Hij overleeft een medische crisis en heeft een uniek en veelbetekenend plan in zijn hoofd. Zij besluit zich geen dag langer te lenen voor de lullige soapseries op tv en verdwijnt van de aardbodem. Hij keert zijn hedonistische levensstijl en het maken van kassuccessen met titels als Mega Force de rug toe.
Ze werpen hun zelf opgebouwde, kunstmatige identiteit af en beginnen ieder aan een nieuw, onbekend traject door Los Angeles, dat vergeven is van de winkelcentra en de GAP-winkels. Op zoek naar het enige ware, de Liefde, die geen van beiden ooit gekend heeft, maar waaraan ze nu allebei wanhopig behoefte menen te hebben. Het is dus onmogelijk dat ze elkaar niet tegen het lijf zullen lopen.
Schrijver: Douglas Coupland
Oorspronkelijke titel: Miss Wyoming
Eerste uitgave: 1999
ISBN/EAN: 90-290-6658-X
Uitgever: Meulenhoff
Polaroids
Al jaren achtereen bewijst Douglas Coupland dat hij een messcherp inzicht heeft in de relaties tussen de mens en het hightech tijdperk waarin wij leven. In Polaroids heeft hij een aantal verhalen en persoonlijke teksten bijeengebracht over mensen (zoals O.J. Simpson en Kurt Cobain) en plaatsen (Berlijn, Los Angeles) die speerpuntposities innemen in het moderne leven.
Polaroids is Couplands visie op de laatste decennia van de twintigste eeuw: een grappige, ironische en onderzoekende verzameling teksten en foto's.
Schrijver: Douglas Coupland
Oorspronkelijke titel: Polaroids from the dead
Eerste uitgave: 1996
ISBN/EAN: 90-290-5424-7
Uitgever: Meulenhoff
Speler Een
Aan de vooravond van een wereldwijde ramp zitten vijf wanhopige mensen opgesloten in een cocktailbar op een vliegveld. Karen, een alleenstaande moeder die wacht op haar internetdate Rick; de barman die niet meer drinkt Luke; een pastoor die met een zak geld gevlucht is; Rachel, een onderkoelde blondine die geen menselijk contact kan krijgen, en een mysterieuze stem die we alleen leren kennen als 'Speler Een'.

Langzaam maar zeker sijpelen de gevolgen van de ramp de bar binnen, en de veiligheid die hun onderkomen biedt dreigt steeds tijdelijker van aard te worden. Terwijl de wereld in elkaar stort en alles voor altijd verandert, delen de lotgenoten hun eigen waarheden en geheimen.
Schrijver: Douglas Coupland
Oorspronkelijke titel: Player One
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 9789029087728
Uitgever: Meulenhoff
Vriendin in coma
Een groep vrienden van de middelbare school bezoekt een feest waarbij één van hen in coma raakt. Al snel blijkt Karen voorlopig niet uit haar coma te ontwaken én zwanger te zijn van Richard.
Wanneer Karen 17 jaar na de geboorte van haar dochter toch wakker wordt, voorspelt zij het einde van een wereld vol drank, drugs en zinloos gedrag. Of dit een serieuze voorspelling is...?
Schrijver: Douglas Coupland
Oorspronkelijke titel: Girlfriend in a coma
Eerste uitgave: 1998
ISBN/EAN: 90-290-5689-4
Uitgever: Meulenhoff