Boekenplank:
Kies

Boeken van Dan Simmons

Meer over Dan Simmons

Genres: Fantasy / SF, Mysterie / Spanning / Thriller

Geboren: 1948

Geboorteland: Verenigde Staten

Website: Dan Simmons


Overzicht

 • Aasgieren - Carrion comfort
 • De holle man - The hollow man
 • Drood - Drood
 • Het lied van Kali - Song of Kali
 • Kinderen van de nacht - Children of the night
 • Liefdesdood - Lovedeath
 • Lood - Hardcase
 • Moedwil - Darwin's blade
 • Nachtzomer - Summer of night
 • Vuur in het paradijs - Fires of Eden

Hyperion & Endymion

 1. Hyperion - Hyperion
 2. De ondergang van Hyperion - The fall of Hyperion
 3. Endymion - Endymion
 4. De opkomst van Endymion - The rise of Endymion

Ilium

 1. Ilium - Ilium
 2. Olympos - Olympos

gedetailleerd overzicht

OverzichtAasgieren
Aasgieren is een horrorroman over de meest angstaanjagende vampiers, wezens met de psychische gave om mensen te 'gebruiken'. Zij kunnen andermans gedachten lezen en anderen aan hun wil onderwerpen. Zij kunnen gebruik maken van de zintuigen van een ander, zich voeden met de emoties van iemand anders en een ander dwingen tot onuitsprekelijk gewelddadige handelingen. Elk jaar komt een aantal van hen samen om te vergelijken wie de beste resultaten heeft geboekt. Maar dit jaar gaat er iets mis en zij raken verwikkeld in een niets ontziende strijd. Tegenover hen staat een handjevol mensen: Saul Laski, een psycholoog die diverse concentratiekampen heeft overleefd en die zijn leven heeft gewijd aan het opsporen van nazi-vampier Von Borchert; Natalie Preston, wier vader per ongeluk het pad van een stokoude maar levensgevaarlijke vrouw kruiste en sheriff Bobby Joe Gentry, die onderzoek doet naar een reeks bizarre moorden. Samen vormen zij een vreemd en kwetsbaar bondgenootschap tegen het duivelse kwaad.
Schrijver: Dan Simmons
Oorspronkelijke titel: Carrion comfort
Eerste uitgave: 1990
ISBN/EAN: 90-245-1919-5
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
De holle man
Jeremy Bremen heeft een geheim: hij beschikt over de ongewilde eigenschap dat hij gedachten kan lezen. Zo kan hij de dromen, angsten en geheimste verlangens van vreemden, collega's en vrienden horen. De sterke geest van zijn vrouw Gail heeft hem jaren afgeschermd van al te opdringerige gedachten van anderen. Zo zorgde zij ervoor dat hij zijn positie als een van 's werelds toonaangevende wiskundigen kon behouden. Maar nu zij stervende is, komt Jeremy oog in oog te staan met zijn eigen angstaanjagende alwetendheid. Hij slaat op de vlucht, voor zijn brein, voor zijn verleden, voor zichzelf. Zijn verraderlijke tocht voert hem van een pretpark naar de donkere straten van een meedogenloze stad. Van de schuilplaats van een moordenaar naar de protserige casino's van Las Vegas. Uiteindelijk belandt hij in een steriele ziekenhuiskamer in St. Louis, op zoek naar de stem die hem naar het geheim van het bestaan zal leiden.
Schrijver: Dan Simmons
Oorspronkelijke titel: The hollow man
Eerste uitgave: 1992
ISBN/EAN: 90-245-1478-9
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Drood
Welnu, dit waargebeurde verhaal gaat over mijn vriend (of althans de man die ooit mijn vriend was) Charles Dickens en over het ongeval van Staplehurst, dat hem beroofde van zijn gemoedsrust, zijn gezondheid, en naar sommigen fluisteren zijn verstand. Dit waargebeurde verhaal gaat over Charles Dickens' laatste vijf levensjaren en over zijn groeiende geobsedeerdheid in die tijd met een man - aangenomen dat het een man was - met de naam Drood. En met zaken als moord, dood, lijken, grafkelders, hypnose, opium, geesten en de straten en stegen van die droefgeestige onderbuik van Londen. Na 125 jaar wordt het manuscript van Wilkie Collins ontsloten, waarin Collins verslag doet van koortsachtige afdalingen naar de ondergrondse krochten van Victoriaans Londen met zijn vriend Charles Dickens, die een plotselinge obsessie heeft opgevat voor de schimmige figuur Drood. Dickens ontmoette Drood tijdens een vreselijk treinongeluk. Sindsdien was Dickens zichzelf niet meer. Zijn persoonlijkheid versomberde en hij kreeg interesse voor lijken, graftombes en moordpartijen. Desalniettemin vergezelde Collins hem tijdens de nachtelijke zoektochten, onwetend van het gevaar dat hun vriendschap zou bedreigen en dat beide mannen naar de rand van de afgrond zou drijven. Aan de hand van biografische feiten verkent Drood de mysteries rond de laatste levensjaren van de wereldberoemde auteur en belicht de oorsprong van Dickens' onafgemaakte werk, The Mystery of Edwin Drood.
Schrijver: Dan Simmons
Oorspronkelijke titel: Drood
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 978-90-495-0021-4
Uitgever: De Vliegende Hollander
Het lied van Kali
Kali - de Eeuwige Godin van Dood en Vernietiging, Beschermvrouwe van de broeierige, stinkende, gruwelijke stad Calcutta. Duizenden jaren geleden werd zij van de aardbodem verbannen... Robert Laczak wordt naar Calcutta gestuurd om een bijzonder manuscript op te halen. Met zijn Indiase vrouw en kleine dochtertje raakt hij verwikkeld in een plan om de gruwelijke godin weer aan de macht te brengen...
Schrijver: Dan Simmons
Oorspronkelijke titel: Song of Kali
Eerste uitgave: 1985
ISBN/EAN: 90-245-1303-0
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Kinderen van de nacht
Roemenië, vlak na de revolutie. Een verscheurd land, getekend door eeuwenlange onderdrukking en bijgeloof dat wortelt in een duister, bloedig verleden. In Boekarest doet de Amerikaanse arts Kate Neumann, gespecialiseerd in bloedziekten, haar uiterste best om Aids-baby's en andere aan hun lot overgelaten kinderen te helpen. Haar hart - en aandacht - gaat uit naar baby Joshua, die aan verschillende ernstige ziekten lijdt. Na een eenvoudige bloedtransfusie knapt hij steeds geweldig op. Kate beseft het wonder: in Joshua's genen zou wel eens de genezing van kanker en Aids besloten kunnen liggen. Na eindeloze problemen met Roemeense bureaucraten weet Kate, geholpen door Vietnamveteraan pater Michael O'Rourke, de baby te adopteren en mee naar de Verenigde Staten te nemen. Alleen daar kan met geavanceerde medische technologie zijn leven worden gered en zijn wonderbaarlijke afweersysteem worden onderzocht. Maar dan strekt vanuit Transsylvanië een onzegbaar kwaad een lange ijskoude arm uit...
Schrijver: Dan Simmons
Oorspronkelijke titel: Children of the night
Eerste uitgave: 1992
ISBN/EAN: 90-245-1375-8
Uitgever: Luitingh-Sijthoff


Liefdesdood
In vijf novellen beschrijft Dan Simmons de bijzondere band tussen liefde en dood. Liefdesdood roept een wereld op die soms angstaanjagend, dan weer prikkelend is. Niet eerder heeft een auteur de menselijke seksualiteit zo ongetemd en zo opzienbarend weten weer te geven - nooit is er overtuigender onder woorden gebracht hoe een roekeloze liefde met haar eigen ondergang flirt. Met Liefdesdood bewijst Dan Simmons dat hij spanning met de nodige passie weet te vermengen.
Schrijver: Dan Simmons
Oorspronkelijke titel: Lovedeath
Eerste uitgave: 1993
ISBN/EAN: 90-245-1200-X
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Lood
Na een lange gevangenschap wil Joe Kurtz weer aan de slag als privédetective. Hij stelt de lokale maffiabaas Byron Farino voor om diens vermiste accountant te vinden en te achterhalen wie zijn trucks kaapt. Farino neemt Kurtz aan, mede omdat Joe in Cell Block D zijn zoon beschermde tegen ongewenste intimiteiten. Joe begint een onderzoek, maar er zijn veel mensen die hem willen stoppen. Sommige uit onverwachte hoek, zeker nu er een prijs op zijn hoofd is gezet voor een akkefietje in de gevangenis. En dan zijn er nog de gebroeders Levine. Joe heeft nog nooit van ze gehoord, maar men zegt dat Manny Sammy's dood wil wreken. Op Joe...
Schrijver: Dan Simmons
Oorspronkelijke titel: Hardcase
Eerste uitgave: 2002
ISBN/EAN: 90-245-4167-0
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Moedwil
Verzekeringsexpert bij auto-ongelukken Darwin Minor dacht dat hij alles gezien had, tot de Russische maffia arriveerde. Darwin Minor is dag en nacht beschikbaar om bij auto-ongelukken geroepen te worden die te erg zijn voor woorden: gruwelijke tableaus van gemangeld staal en lichamen. Als expert in de reconstructie van ongelukken gebruikt Darwin zijn instinct naast wetenschap om de oorzaken van onnatuurlijke rampen te achterhalen, en hij is de beste in zijn veld. Dan krijgt hij een belangrijke opdracht. Er gebeuren een aantal ernstige auto-ongelukken. De ongelukken lijken allemaal geënsceneerd, maar de betrokkenen zijn dood. Darwin vermoedt een grote samenzwering, maar waarom zou iemand fraude bedrijven als het hem het leven kost?
Schrijver: Dan Simmons
Oorspronkelijke titel: Darwin's blade
Eerste uitgave: 2000
ISBN/EAN: 90-245-4066-6
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Nachtzomer
Zomer 1960. Iemand, of iets, loert op de jeugd van Elm Haven in Illinois. Eén kind is al op mysterieuze wijze verdwenen. De kinderen hebben angstige ervaringen - fluisterende stemmen en onheilspellend geritsel in de nacht, een geheimzinnige kille wind op een warme zomerdag, een onverklaarbare angst voor het donker. Welke duistere macht houdt Elm Haven in zijn greep? De beroemde Borgiaklok van Old Central, de sombere oude school die als een vesting midden in het stadje staat, bevat de sleutel tot het mysterie van Elm Haven. Als deze klok, die zo lang heeft gezwegen, opeens tot leven komt in het holst van de donkerste zomernacht, weten de kinderen en hun familieleden dat de tijd van zorgeloze onschuld voorgoed voorbij is en de heerschappij van het kwaad is aangebroken.
Schrijver: Dan Simmons
Oorspronkelijke titel: Summer of night
Eerste uitgave: 1991
ISBN/EAN: 90-245-1887-3
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Vuur in het paradijs
Hawaï. Drie mannen op een golfbaan. De avond valt, in het laatste licht willen ze hun partij nog uitspelen. Een van hen slaat zijn bal het bos in en gaat ernaar op zoek. Dan horen ze een vreemd gekreun, diep vanuit de vulkanische rotsen. Ze gaan op het geluid af... Onroerend-goedmagnaat Byron Trumbo, eigenaar van Mauna Pele - speelplaats van de rijke elite - is niet blij met de negatieve publiciteit die zijn vakantiecomplex krijgt door een serie curieuze voorvallen. Er wordt geen winst meer gemaakt en daarom wil Trumbo het aan een Japanse beleggingsmaatschappij verkopen. Hij nodigt de japanners uit voor een weekend op Mauna Pele om het contract te tekenen... Maar dat weekend verandert in een nachtmerrie. Gasten verdwijnen, vreemde wezens duiken op, de vulkaan wordt weer actief. Trumbo probeert de gebeurtenissen te bagatelliseren, maar de situatie escaleert. Alleen met veel moed, doortastendheid en met gebruik van oude, bizarre rituelen is het mogelijk de harmonie rondom Mauna Pele te herstellen...
Schrijver: Dan Simmons
Oorspronkelijke titel: Fires of Eden
Eerste uitgave: 1994
ISBN/EAN: 90-245-2357-5
Uitgever: Luitingh-Sijthoff

Hyperion & EndymionHyperion
In de negenentwintigste eeuw is de mens uitgezwermd door het heelal. Het universum van de menselijke Hegemonie wordt bedreigd door invallen van de barbaarse Ousters en door de intriges van de AI TechnoKern, die zich wil afscheiden. Zeven burgers gaan op een pelgrimstocht naar de verre planeet Hyperion. Daar lijken de fameuze, mysterieuze Tijdtombes op het punt te staan om hun geheimen te onthullen. Maar Hyperion is ook het thuis van de Shrike, door sommigen als een godheid vereerd, door anderen als een monster gevreesd. Onbevestigde verhalen zeggen dat dit wezen - god en moordmachine tegelijk - zelfs tijd en ruimte naar zijn hand kan zetten. De zeven zijn door de Kerk van de Shrike gekozen voor wat wel eens de laatste pelgrimage naar de Tijdtombes zou kunnen zijn, op zoek naar het mysterie van de Shrike. Elk van hen heeft zijn eigen reden voor deze tocht, ook de verrader in hun midden... Onderweg vertellen de reizigers elkaar verhalen, over hun leven en over hun redenen om deze reis te ondernemen, zoals vele eeuwen eerder hun beroemde voorgangers dat deden op de weg naar Canterbury.
Schrijver: Dan Simmons
Oorspronkelijke titel: Hyperion
Eerste uitgave: 1990
ISBN/EAN: 90-245-1709-5
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
De ondergang van Hyperion
De Tijdtombes van Hyperion hebben zich geopend. Zeven pelgrims riskeren hun leven met een smeekbede aan de Shrike, het mysterieuze wezen dat dood en verderf zaait maar mogelijk ook het lot van de hele mensheid in handen heeft. Sommigen aanbidden de Shrike als een godheid. Elk van de door de Kerk van de Shrike geselecteerde pelgrims zal de Shrike ontmoeten, maar heel anders dan hij of zij verwacht had... De pelgrims zijn echter niet de enigen die zich naar Hyperion begeven. Iets trekt de Hegemonie, de AIs en de Ousters naar de Shrike en de Tijdtombes. De pelgrims zijn de eersten die aankomen. Zij willen de Shrike vinden en het antwoord vinden op de vragen van zijn bestaan en dat van henzelf. Maar ze worden betrokken bij een serie gebeurtenissen die ze niet onder controle hebben.
Schrijver: Dan Simmons
Oorspronkelijke titel: The fall of Hyperion
Eerste uitgave: 1990
ISBN/EAN: 90-245-1547-5
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Endymion
'Zoals met veel dingen in het leven, is de reden waarom we iets doen niet het belangrijkste. Dát we het doen, daar gaat het om.' - Raul Endymion Zo'n driehonderd jaar na De ondergang van Hyperion zijn de Tijdtombes van Hyperion zijn weer actief geworden. Er is voorzien dat een meisje, Aenae, een grote bedreiging zal gaan vormen voor de heersende Hegemonie van de menselijke werelden. Deze regering is een verwrongen versie van de katholieke kerk die met de kruisvormparasiet en de belofte van een fysieke wederopstanding haar macht consolideert. Heel het leger van de almachtige Kerk staat klaar om Aenea te grijpen als ze te voorschijn komt uit de Tijdtombe waarin ze eens verdween. Maar een stokoude man komt tussenbeide. Hij redt de moordenaar Raul Endymion het leven op voorwaarde dat deze Aenae beschermt terwijl zij probeert haar bestemming te doorgronden. Endymion en Aenea, achternagezeten door priester-commandant De Soya én door de mysterieuze, bloeddorstige Shrike, beginnen een odyssee met als inzet het redden van het gehele universum en het doorbreken van de macht van de Kerk...
Schrijver: Dan Simmons
Oorspronkelijke titel: Endymion
Eerste uitgave: 1996
ISBN/EAN: 90-245-2524-1
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
De opkomst van Endymion
De opkomst van Endymion begint met twee memorabele gebeurtenissen: de dood en herrijzenis van paus Julius XIV en de achttiende verjaardag van de nieuwe messias. Haar naam is Aenea en alleen zij kan voorkomen dat de Kerk in een nieuwe kruistocht een verbijsterende genocide ontketent. Raul Endymion zag zich altijd als Aenea's beschermer. Nu zijn de rollen omgedraaid. Aenea's plan onthult het doel en de oorsprong van de legendarische Shrike - monster, engel, moordmachine. Het omvat een totaal nieuwe visie op de ware aard van het universum en een wapen dat de mensheid zal bevrijden...
Schrijver: Dan Simmons
Oorspronkelijke titel: The rise of Endymion
Eerste uitgave: 1997
ISBN/EAN: 90-245-1310-3
Uitgever: Luitingh-Sijthoff

IliumIlium
Vanaf Olympos Mons op Mars kijken Zeus en zijn goddelijke familie neer op immense veldslagen. Ze observeren - en beïnvloeden - de daden van Achilles, Hector, Odysseus en de botsende legers van Griekenland en Troje. De Ilias-deskundige Thomas Hockenberry ziet toe op het verloop van de oorlog. Maar de muze die hij dient, heeft een nieuwe opdracht voor hem. Met 40ste-eeuwse technologie moet hij Olympos infiltreren, de goden bespieden... en uiteindelijk de godin Athene vernietigen. Op een sterk veranderde Aarde zijn de Trojaanse beelden entertainment. Heldendom en strijd brengen opwinding in levens ontdaan van moed, ontberingen, pijn en zin. De avonturier Harman accepteert dat niet. Hij droomt van een verloren verleden en een ontsnapping aan zijn eigen onontkoombare gedoemde bestaan. Tegelijkertijd zijn in de stralingsgordels van Jupiter vier intelligente machines in beweging gekomen om onderzoek te doen naar - en wellicht een einde te maken aan - de kwantumflux op een bergtop ver boven het Marsoppervlak.
Schrijver: Dan Simmons
Oorspronkelijke titel: Ilium
Eerste uitgave: 2003
ISBN/EAN: 90-245-4668-0
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Olympos
Van goddelijke hoogte, van Olympos Mons op Mars, kijken de god Zeus en zijn verwanten neer op immense veldslagen van de botsende legers van Griekenland en Troje. Ver weg, op Aarde, zijn de Trojaanse beelden entertainment. Daar brengen heldendom en strijd opwinding in levens ontdaan van moed en zin, van ontbering en pijn. Als Olympos opent, rouwt de schone Helena van Troje om de dood van haar man, Paris. Het man-tegen-man gevecht met de genadeloze Apollo overleefde hij niet; zijn geschroeide en vernielde stoffelijk overschot is daarvan het tastbare bewijs. Dat weerhoudt Helena er evenwel niet van het bed te delen met Ilias-deskundige Thomas Hockenberry, die zo zijn eigen problemen heeft. Zo roeren de goden zich duchtig vanaf de belegerde Olympos. Met molecuul-bommen waartegen het krachtveld van Ilium niet bestand is, brengen ze dood en verderf...
Schrijver: Dan Simmons
Oorspronkelijke titel: Olympos
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 90-245-5444-6
Uitgever: Luitingh-Sijthoff