Boekenplank:
Kies

Boeken van Jane Austen

Jane Austen staat aan de wieg van de moderne roman. Werken als Emma, Trots en vooroordeel en Mansfield Park, waarin met vaart en milde spot de zeden van de Britse upperclass worden geschetst, hebben een enorme invloed gehad op verschillende generaties auteurs en filmmakers. Nog steeds is Austens werk ongekend populair bij een groot publiek, en komen er regelmatig nieuwe vertalingen en boekverfilmingen uit.

Meer over Jane Austen

Genres: Historisch, Roman

Geboren: 1775 / Overleden: 1817

Geboorteland: Verenigd Koninkrijk


Overzicht

 • Catherine - Northanger Abbey
 • De Watsons - The Watsons
 • Emma - Emma
 • Jane Austen over liefde en vriendschap
 • Love & Friendship; de story van Lady Susan - Lady Susan
 • Mansfield Park - Mansfield Park
 • Overtuiging - Persuasion
 • Sanditon - Sanditon
 • Trots en vooroordeel - Pride and prejudice
 • Verstand en gevoel - Sense and sensibility

Dubbel uitgegeven titels

 • De abdij van Northanger - zie Catherine
 • De liefdes van Catherine Morland - zie Catherine
 • Gevoel en gevoeligheid - zie Verstand en gevoel
 • Gevoel en verstand - zie Verstand en gevoel
 • Lady Susan - zie Love & Friendship; de story van Lady Susan
 • Overreding en overtuiging - zie Overtuiging
 • Verstand en fijngevoeligheid - zie Verstand en gevoel
 • Verstand en onverstand - zie Verstand en gevoel
 • Waan en eigenwaan - zie Trots en vooroordeel

gedetailleerd overzicht

OverzichtCatherine

Met Catherine heeft Jane Austen een parodie op de horrorromans (gothic novels) uit haar tijd geschreven. Het boek is wat ondergesneeuwd door het succes van Austens andere klassiekers. Ten onrechte. In Catherine speelt een mooie, jonge nog wat naïeve domineesdochter de hoofdrol.

Catherine Morland leest veel over oude kastelen en spiegelt zich aan de avonturen van romantische heldinnen die daarin beschreven worden. Tijdens een verblijf in het kuuroord Bath ontmoet ze de familie van de gereserveerde generaal Tilney. Die nodigt Catherine tot haar verbazing uit mee te gaan naar hun landgoed: Northanger Abbey.

Dat zijn twee vliegen in één klap: een verblijf in een echte eeuwenoude abdij en het gezelschap van Henry Tilney, de zoon van de generaal op wie zij verliefd is. Maar voordat beiden elkaar dit laatste kunnen bekennen vinden er tal van onverwachte gebeurtenissen plaats.

 

* Dit boek is ook uitgegeven onder een andere titel (zie dubbel uitgegeven titels).

Schrijver: Jane Austen
Oorspronkelijke titel: Northanger Abbey
Eerste uitgave: 1818
ISBN/EAN: 9789076542928
Uitgever: Kemper Conseil Publishing
De Watsons
In het sprankelende en hoogst vermakelijke verhaal De Watsons staat de vitaliteit en optimisme centraal, die de zusters koesteren over hun huwelijksverwachtingen in een kleine provinciestad.

* De Watsons is één van de drie 'Unfinished Novels' van Jane Austen, na haar dood bewerkt en afgeschreven. Deze uitgave is gebundeld met een andere Unfinished Novel, Sanditon, welke Jane nog tijdens haar ziekbed aan het schrijven was (Lady Susan is de derde Unfinished Novel).
Schrijver: Jane Austen
Oorspronkelijke titel: The Watsons
Eerste uitgave: 1927
ISBN/EAN: 9789076542195
Uitgever: Kemper & Boekwerk
Emma
Emma Woodhouse is knap, slim en verwend. Zij komt alleen te wonen met haar rijke en zwaarmoedige vader als haar zuster en ook hun geliefde gouvernante, in het huwelijk treden. Ze verklaart zichzelf immuun voor romantiek en wil vooral anderen helpen hun ware liefde te vinden. Zo besluit zij haar jonge protegé Harriet Smith aan een geschikte partner te koppelen. Maar dat gaat zeker niet zonder intriges die voor veel betrokkenen tot pijnlijke uitkomsten leiden.

Emma leert er veel van over zichzelf en anderen. Als ze zelf verliefd wordt komt dat van pas. Dan beseft ze dat ze de enige man die aan haar gewaagd is, al jaren over het hoofd heeft gezien.

Emma is een van Austens beste romans. De rake, ironische manier waarop ze met veel psychologisch inzicht over menselijke relaties schrijft, heeft nog steeds grote zeggingskracht.
Schrijver: Jane Austen
Oorspronkelijke titel: Emma
Eerste uitgave: 1816
ISBN/EAN: 9789076542881
Uitgever: Kemper Conseil Publishing
Jane Austen over liefde en vriendschap

In dit boek vindt u de mooiste citaten van Jane Austen bij elkaar gezocht -  citaten om nooit te vergeten.

Schrijver: Jane Austen
Eerste uitgave: 1999
ISBN/EAN: 9789055133437
Uitgever: Verba
Love & Friendship; de story van Lady Susan
In het boek Love & Friendship, dat zich afspeelt in de jaren negentig van de achttiende eeuw, draait bijna alles om de mooie weduwe Lady Susan. Zij is naar het buitenverblijf van haar schoonouders vertrokken met het vaste voornemen om in die elegante en goed gemanierde omgeving alle kleurrijke geruchten over haar wisselende vriendschappen en 'flirtations' uit de wereld te krijgen.

Maar bovenal is zij vastbesloten zowel voor haar dochter Frederica, die bij haar debuut op een societybal zich nogal weifelend presenteerde en - uiteraard - voor haarzelf zich van een goede echtgenoot te verzekeren.

* Lady Susan is één van de drie 'Unfinished Novels' van Jane Austen, na haar dood bewerkt en afgeschreven.
 

* Dit boek is ook uitgegeven onder een andere titel (zie dubbel uitgegeven titels).

Schrijver: Jane Austen
Oorspronkelijke titel: Lady Susan
Eerste uitgave: 1871
ISBN/EAN: 9789054022862
Uitgever: Kemper Conseil Publishing


Mansfield Park
In Mansfield Park vertelt Austen op meeslepende wijze het verhaal van Fanny Price, een onbemiddeld nichtje dat als ze tien is, wordt opgenomen in het gezin van haar welgestelde oom Sir Bertram van Mansfield Park. Na een moeizame start bij de familie Bertram groeit de timide Fanny uit tot een standvastige jonge vrouw. Dat komt van pas wanneer overspel de relatieve rust in de familie dreigt te verstoren.

In deze roman laat Austen zien hoe jonge vrouwen zich kunnen handhaven - meestal door een slim huwelijk, zonder daarbij de liefde uit het oog te verliezen. Veel ironie, prachtige types en messcherpe dialogen dragen dit verhaal.

In de beschrijving van de hoofdpersonen en hun gedragingen worden de sociale posities en de heersende morele integriteit door Austen op haast chirurgische wijze ontleed. Belangrijke thema’s als opvoeding, klasseverschil, kolonisatie en positie van de vrouw vormen de onderstroom van deze roman. Die biedt daarnaast een getrouw tijdsbeeld van Engeland aan het begin van de negentiende eeuw, de vooravond van Waterloo.
Schrijver: Jane Austen
Oorspronkelijke titel: Mansfield Park
Eerste uitgave: 1814
ISBN/EAN: 9789076542935
Uitgever: Kemper Conseil Publishing
Overtuiging
In Overtuiging komt Anne Elliot na zeven jaar haar vroegere verloofde Wentworth in de plaats Bath weer tegen. Onder druk van haar snobistische familie en vrienden heeft ze destijds de verloving met hem verbroken. Inmiddels hebben beiden een relatie met een ander, maar hun liefde blijkt nog even sterk te zijn. Zo sterk dat kapitein Wentworth Anne opnieuw een aanzoek doet. Voordat ze elkaar echter in de armen kunnen sluiten zullen ze hun eigen overtuigingen en die van de mensen om hen heen, overboord moeten zetten.

Overtuiging is een klassiek en vertederend boek over liefde binnen de Engelse middenklasse. Met ironie én mildheid wordt geschreven over de zuivere, diepe gevoelens van de hoofdpersonen.

Enkele maanden na Austens overlijden is deze laatste roman gepubliceerd.
 

* Dit boek is ook uitgegeven onder een andere titel (zie dubbel uitgegeven titels).

Schrijver: Jane Austen
Oorspronkelijke titel: Persuasion
Eerste uitgave: 1818
ISBN/EAN: 9789076542850
Uitgever: Kemper Conseil Publishing
Sanditon
In een badplaats aan de kust speelt deze 'laatste' roman van Jane Austen. Het thema is de bezorgdheid over en beschouwing van de groei van de consumentenmaatschappij, die zijn schaduw vooruitwerpt op de maatschappelijke omwentelingen van de industriële revolutie.

* Sanditon is één van de drie 'Unfinished Novels' van Jane Austen, na haar dood bewerkt en afgeschreven. Jane Austen was Sanditon nog tijdens haar ziekbed aan het schrijven. Deze uitgave is gebundeld met een andere Unfinished Novel, De Watsons (Lady Susan is de derde Unfinished Novel).
Schrijver: Jane Austen
Oorspronkelijke titel: Sanditon
Eerste uitgave: 1925
ISBN/EAN: 9789076542195
Uitgever: Kemper & Boekwerk
Trots en vooroordeel
Elizabeth Bennet is een van de bekendste romanfiguren van Jane Austen geworden. In Trots en vooroordeel is zij de centrale figuur met haar levendige en sprankelende geest, haar gevoel voor humor en oprechte kijk op het leven.

Zij woont met haar ouders en vier jongere zusters in een dorpje op het Engelse platteland. Helaas is haar vader niet vermogend genoeg om al zijn kinderen een zorgeloze toekomst te kunnen bieden. Voor mevrouw Bennet reden om uit te kijken naar rijke echtgenoten voor haar dochters. De komst van twee gefortuneerde, knappe en bovendien huwbare jongemannen niet ver van hen vandaan veroorzaakt de nodige onrust in de familie Bennet.

Maar Elizabeth bewandelt liefst een eigen weg en maakt zelf keuzen. Uiteindelijk, na veel verwikkelingen, blijken zij en de gefortuneerde Darcy voor elkaar bestemd. Zij schuiven gevoelens van trots en vooroordeel bij zichzelf terzijde en besluiten samen verder te gaan.
 

* Dit boek is ook uitgegeven onder een andere titel (zie dubbel uitgegeven titels).

Schrijver: Jane Austen
Oorspronkelijke titel: Pride and prejudice
Eerste uitgave: 1813
ISBN/EAN: 9789076542942
Uitgever: Kemper Conseil Publishing
Verstand en gevoel
In Verstand en gevoel draait het uiteindelijk om de vraag wie trouwt er met wie?

Hoofdpersonen zijn de twee oudste dochters van de weduwe Dashwood: de verstandige, gereserveerde Elinor en de gevoelige, impulsieve Marianne. De laatste laat zich het hoofd op hol brengen door een charmante jongeman van goede afkomst. Elinor ziet dit met lede ogen aan. Kan haar jongere zus niet wat verstandiger met haar gevoelens omgaan? Beide vrouwen slagen er ondanks tegenslagen in de ware te vinden.

Austen beschrijft hoe jonge vrouwen zonder economische of politieke kracht moeten vechten voor hun integriteit en deels vertrouwen op hun intuïtie in de zoektocht naar geluk en zelfstandigheid.
 

* Dit boek is ook uitgegeven onder een andere titel (zie dubbel uitgegeven titels).

Schrijver: Jane Austen
Oorspronkelijke titel: Sense and sensibility
Eerste uitgave: 1811
ISBN/EAN: 9789076542874
Uitgever: Kemper Conseil Publishing

Dubbel uitgegeven titelsDe abdij van Northanger

Zie voor de beschrijving van dit boek: Catherine.

Schrijver: Jane Austen
Oorspronkelijke titel: zie Catherine
Eerste uitgave: 1818
ISBN/EAN: 9789025302719
Uitgever: Athenaeum
De liefdes van Catherine Morland
Zie voor de beschrijving van dit boek: Catherine.
Schrijver: Jane Austen
Oorspronkelijke titel: zie Catherine
Eerste uitgave: 1818
ISBN/EAN: 9789041706898
Uitgever: Rainbow
Gevoel en gevoeligheid

Zie voor de beschrijving van dit boek: Verstand en gevoel.

Schrijver: Jane Austen
Oorspronkelijke titel: zie Verstand en gevoel
Eerste uitgave: 1811
Ebook: 1230004459651
Uitgever: Madeley Publishing
Gevoel en verstand

Zie voor de beschrijving van dit boek: Verstand en gevoel.

Schrijver: Jane Austen
Oorspronkelijke titel: zie Verstand en gevoel
Eerste uitgave: 1811
Ebook: 9782378980146
Uitgever: Golden Deer Classics
Lady Susan

Zie voor de beschrijving van dit boek: Love & Friendship; de story van Lady Susan.

Schrijver: Jane Austen
Oorspronkelijke titel: zie Love & Friendship; de story van Lady Susan
Eerste uitgave: 1871
ISBN/EAN: 9789054022251
Uitgever: BoekWerk


Overreding en overtuiging

Zie voor de beschrijving van dit boek: Overtuiging.

Schrijver: Jane Austen
Oorspronkelijke titel: zie Overtuiging
Eerste uitgave: 1818
ISBN/EAN: 9789025310691
Ebook: 9789025310707
Uitgever: Athenaeum
Verstand en fijngevoeligheid

Zie voor de beschrijving van dit boek: Verstand en gevoel.

Schrijver: Jane Austen
Oorspronkelijke titel: zie Verstand en gevoel
Eerste uitgave: 1811
ISBN/EAN: 9789491872228
Uitgever: De Vrije Uitgevers
Verstand en onverstand

Zie voor de beschrijving van dit boek: Verstand en gevoel.

Schrijver: Jane Austen
Oorspronkelijke titel: zie Verstand en gevoel
Eerste uitgave: 1811
ISBN/EAN: 9789031501106
Ebook: 9789000320080
Uitgever: Spectrum
Waan en eigenwaan

Zie voor de beschrijving van dit boek: Trots en vooroordeel.

Schrijver: Jane Austen
Oorspronkelijke titel: zie Trots en vooroordeel
Eerste uitgave: 1813
ISBN/EAN: 9789027491343
Uitgever: Spectrum