Boekenplank:
Kies

Boeken van Jane Austen


Overzicht

  • De liefdes van Catherine Morland - Northanger Abbey
  • De Watsons - The Watsons
  • Emma - Emma
  • Lady Susan - Lady Susan
  • Mansfield Park - Mansfield Park
  • Overtuiging - Persuasion
  • Sanditon - Sanditon
  • Trots en vooroordeel - Pride and prejudice
  • Verstand en onverstand - Sense and sensibility

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe liefdes van Catherine Morland
Catherine Morland, een zeventienjarige domineesdochter, is mooi en onervaren. Met haar vriendin Isabella Thorpe deelt ze haar grote belangstelling voor oude kastelen en romantische heldinnen uit griezelverhalen en romans.
In Bath raakt ze in verwarring door de avances van de arrogante John, Isabella's broer. Bovendien wordt de jonge geestelijke Henry Tulney verliefd op Catherine.
Als zijn vader, generaal Tilney, haar op het oude familiebezit Northanger Abbey - een voormalige abdij - uitnodigt, wordt haar gezonde verstand door het mysterie rond de dood van generaal Tilney's vrouw flink op de proef gesteld.
* Dit boek is ook uitgebracht onder de titel Catherine.
Schrijver: Jane Austen
Oorspronkelijke titel: Northanger Abbey
Eerste uitgave: 1818
ISBN/EAN: 90-417-0689-5
Uitgever: Rainbow
De Watsons
In het sprankelende en hoogst vermakelijke verhaal De Watsons staat de vitaliteit en optimisme centraal, die de zusters koesteren over hun huwelijksverwachtingen in een kleine provinciestad.
De Watsons is één van de drie 'Unfinished Novels' van Jane Austen, na haar dood bewerkt en afgeschreven. Deze uitgave is gebundeld met een andere Unfinished Novel, Sanditon, welke Jane nog tijdens haar ziekbed aan het schrijven was (Lady Susan is de derde Unfinished Novel).
Schrijver: Jane Austen
Oorspronkelijke titel: The Watsons
Eerste uitgave: 1927
ISBN/EAN: 90-76542-19-8
Uitgever: Kemper & Boekwerk
Emma
Emma wordt algemeen beschouwd als Austens grootste prestatie. De heldin, die in de eerste zin van het boek al mooi, slim en rijk wordt genoemd, is zo antipathiek dat de schrijfster er zelf van uitging dat behalve zijzelf niemand haar aardig zou vinden. Toch is dat niet zo.
Emma is verwaand, bemoeizuchtig en kortzichtig en ze speelt met andere mensen, maar staat toch griezelig dicht bij onszelf. En juist dat maakt de lezer gelukkig, want Emma komt tot inkeer, ja zelfs tot inzicht en tot zelfkennis. En ze trouwt natuurlijk met de man die zo voor de hand lag dat ze hem finaal over het hoofd had gezien.
Alles opgediend met juist die hoeveelheid ironie die tegen de zoetheid opweegt en de inleving onverlet laat.
Schrijver: Jane Austen
Oorspronkelijke titel: Emma
Eerste uitgave: 1816
ISBN/EAN: 90-253-0172-X
Uitgever: Athenaeum
Lady Susan
Lady Susan is één van de drie 'Unfinished Novels' van Jane Austen, na haar dood bewerkt en afgeschreven. Deze uitgave is gebundeld met het boek Emma.
Schrijver: Jane Austen
Oorspronkelijke titel: Lady Susan
Eerste uitgave: 1871
ISBN/EAN: 90-5402-225-6
Uitgever: BoekWerk
Mansfield Park
De belangstelling voor het werk van Jane Austen is de laatste jaren sterk toegenomen. De oude kritiek op haar centrale thema: hoe een jonge vrouw aan de juiste (welgestelde) man komt om voor het vreselijke lot van de verzurende oude vrijster te worden gespaard is verstomd. Men is gaan waarderen hoe briljant zij dit schijnbaar beperkte thema uitwerkt en hoe kostelijk haar zedenschilderingen van de gegoede middenklasse zijn.
Zo is het respect gegroeid voor haar prachtige stijl, scherpe observatievermogen, haar ironie, humor en levendige pen. Alles vlinderlicht van toon, met een fijn getekende, bijna onderkoelde bewogenheid en een innemende afkeer van hypocrisie.
Ook in Mansfield Park komt het via tal van intriges tot huwelijken. Heldin van dit als een detective opgebouwde verhaal is de jonge, timide en kwetsbare Fanny Price, dochter van behoeftige ouders, die opgroeit in het gezin van haar oom Sir Thomas Bertram, bezitter en bewoner van Mansfield Park.
Het lijkt een sprookje, want Fanny krijgt inderdaad haar droomprins en wordt hierdoor meesteres op Mansfield Park en de geliefde en gewaardeerde steunpilaar van de familie.
Maar de grote onderstroom van deze prachtige roman, die als de meest diepzinnige van Austens oeuvre geldt, bestaat uit het fascinerende tijdsbeeld dat zij tekent: Engeland in de jaren 1811-1813, toen het leven van de 'landed gentry' nog in scherper contrast stond tot de elegante maar oppervlakkige 'London style' waarvan Beau Brummel een exponent was. Een korte periode waarin waarden tegen elkaar worden afgemeten, aan de vooravond van Waterloo...
Schrijver: Jane Austen
Oorspronkelijke titel: Mansfield Park
Eerste uitgave: 1814
ISBN/EAN: 90-274-0544-1
Uitgever: Het Spectrum


Overtuiging
Overtuiging is een mild satirische roman over liefde en huwelijk, verteld met veel humor, warmte en inzicht.
Anne Elliot ontmoet na zeven jaar haar vroegere verloofde, kapitein Wentworth, met wie ze destijds onder druk van familie en vrienden had gebroken. Al spoedig beseft ze dat haar liefde voor hem nooit is verminderd.
Voor ze elkaar echter in de armen kunnen sluiten, moeten ze hun eigen overtuigingen en die van anderen aan een grondig, niet altijd even pijnloos onderzoek onderwerpen.
Schrijver: Jane Austen
Oorspronkelijke titel: Persuasion
Eerste uitgave: 1818
ISBN/EAN: 90-417-0663-1
Uitgever: Muntinga
Sanditon
In een badplaats aan de kust speelt deze 'laatste' roman van Jane Austen. Het thema is de bezorgdheid over en beschouwing van de groei van de consumentenmaatschappij, die zijn schaduw vooruitwerpt op de maatschappelijke omwentelingen van de industrieële revolutie.
Sanditon is één van de drie 'Unfinished Novels' van Jane Austen, na haar dood bewerkt en afgeschreven. Jane Austen was Sanditon nog tijdens haar ziekbed aan het schrijven. Deze uitgave is gebundeld met een andere Unfinished Novel, De Watsons (Lady Susan is de derde Unfinished Novel).
Schrijver: Jane Austen
Oorspronkelijke titel: Sanditon
Eerste uitgave: 1925
ISBN/EAN: 90-76542-19-8
Uitgever: Kemper & Boekwerk
Trots en vooroordeel
Elizabeth Bennet, de heldin uit Trots en vooroordeel, is met haar levendige, sprankelende geest, haar gevoel voor humor en haar oprechtheid altijd een van de geliefdste romanpersonages van Jane Austen geweest.
Als Elizabeth de charmante Wickham en de trotse, hooghartige Darcy ontmoet, zijn haar gevoelens ten opzichte van beiden snel bepaald. Haar eigen belevenissen en die van haar vriendin Charlotte Lucas en haar zusje Jane dwingen haar echter om haar mening over vele zaken te herzien.
Maar ze schuwt de confrontatie met zichzelf niet en is telkens weer in staat de humor van haar situatie in te zien.
Schrijver: Jane Austen
Oorspronkelijke titel: Pride and prejudice
Eerste uitgave: 1813
ISBN/EAN: 90-204-0708-2
Uitgever: Veen
Verstand en onverstand
Verstand en onverstand is een prachtig zedenspel waarin de zusters Dashwood twee totaal verschillende eigenschappen vertegenwoordigen. Elinor is tactvol, gereserveerd en beheerst; Marianne is impulsief, emotioneel en extravert.
Jane Austen gaat verder dan deze eenvoudige tegenstelling en onderzoekt met af en toe smalende humor en subtiele precisie de spanning tussen de behoeften van het individu en de eisen van de maatschappij. Jonge vrouwen zonder economische of politieke kracht moeten vechten voor hun integriteit en hun geluk in het onophoudelijke gedrang om partners.
Schrijver: Jane Austen
Oorspronkelijke titel: Sense and sensibility
Eerste uitgave: 1811
ISBN/EAN: 90-274-9159-3
Uitgever: Het Spectrum