Boekenplank:
Kies
  • Home
  • H
  • Elizabeth Jane Howard

Boeken van Elizabeth Jane Howard

Elizabeth Jane Howard was een Britse schrijfster.

Meer over Elizabeth Jane Howard

Geboren: 1923

Overleden: 2014

De Cazalets / The Cazalet Chronicles
De Cazalets / The Cazalet Chronicles
  1. Lichte jaren - The light years
  2. Aftellen - Marking time
  3. Verwarring - Confusion
  4. Bevrijding - Casting off

Gedetaileerd overzicht

De Cazalets / The Cazalet Chronicles

Lichte jaren

De nadagen van het victoriaanse Engeland en de eerste onzekere jaren na het einde van de oorlog vormen de achtergrond van de serie De Cazalets die de periode 1937-1947 omspant.

Lichte jaren begint eind jaren dertig, in de laatste gouden jaren voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. In de zomermaanden komen drie generaties van de familie Cazalet bij elkaar op hun familielandgoed vlak buiten Londen. Ze vullen hun dagen met kinderspelletjes in het bos, picknicken op het strand, gin-tonics in de tuin, feestmalen in de eetkamer.

Het is een zonovergoten, onbekommerde tijd - maar onder de idyllische oppervlakte broeien er affaires en gefnuikte ambities; en de oorlog werpt zijn schaduw vooruit.

Schrijver: Elizabeth Jane Howard
Oorspronkelijke titel: The light years
Eerste uitgave: 1990
ISBN: 9789025450403
Uitgever: Atlas Contact
Aftellen

We schrijven 1939, Hitler is net Polen binnengevallen. De vrouwen en kinderen Cazalet worden geëvacueerd naar Home Place. De idyllische tijd van spelletjes en uitgebreide feestmalen is voorbij. De tienermeisjes Louise, Polly en Clary worden snel volwassen onder invloed van zowel de omstandigheden op het wereldtoneel als de gebeurtenissen in hun eigen leven.

Voor hun ouders verandert alles door de oorlog. Edward meldt zich bij de RAF, Rupert gaat naar de marine en wordt na Duinkerken in Frankrijk als vermist opgegeven. Hierdoor rust het hele familiebedrijf op de schouders van Hugh, die door zijn verwondingen uit de vorige oorlog zelf niet ten strijde kan trekken. En ondertussen wordt zijn geliefde Sybil getroffen door een mysterieuze ziekte.

Schrijver: Elizabeth Jane Howard
Oorspronkelijke titel: Marking time
Eerste uitgave: 1991
ISBN: 9789025450588
Uitgever: Atlas Contact
Verwarring

In Verwarring staan de lange, donkere jaren van de oorlog centraal, met voedselschaarste, de constante dreiging vanuit de lucht, berichten van gesneuvelde vrienden en geliefden. De chaos op het wereldtoneel wordt weerspiegeld in de turbulente privélevens van de Cazalets, die de oorlog grotendeels doorbrengen op het familielandgoed Home Place.

Tot ieders verbazing stort de eigenzinnige Louise zich in een ongelukkig huwelijk met de veel oudere, ambitieuze Michael - die meer geïnteresseerd is in zijn officierscarrière, en in zijn moeder, dan in zijn jonge bruid. Polly moet wennen aan het leven na de dood van haar geliefde moeder. Zoë begint een affaire met een getroebleerde Amerikaan. Terwijl Clary probeert de hoop levend te houden dat haar vermiste vader Rupert ooit ongedeerd uit Frankrijk terug zal keren.

Schrijver: Elizabeth Jane Howard
Oorspronkelijke titel: Confusion
Eerste uitgave: 1993
ISBN: 9789025450595
Uitgever: Atlas Contact
Bevrijding

De oorlog is voorbij, maar voor de Cazalets is het leven er niet per se makkelijker op geworden. Rupert moet weer wennen aan het burgerbestaan in Engeland. Zijn vrouw Zoë en hij koesteren allebei een ongemakkelijk geheim. Louise zit vast in een liefdeloos huwelijk en is naarstig op zoek naar een uitweg, terwijl Clary en Polly volwassen worden in een wereld die voorgoed is veranderd.

Ondertussen moeten hun ouders beslissen waar ze in Londen gaan wonen en breekt voor Edward het uur der waarheid aan ten aanzien van zijn huwelijk. En op de achtergrond valt het Engelse wereldrijk uit elkaar.

Schrijver: Elizabeth Jane Howard
Oorspronkelijke titel: Casting off
Eerste uitgave: 1995
ISBN: 9789025450601
Uitgever: Atlas Contact