Boekenplank:
Kies
  • Home
  • H
  • Elizabeth Jane Howard

Boeken van Elizabeth Jane Howard

Elizabeth Jane Howard werd geboren in een Engels upper-middle-class gezin. Ze trouwde op negentienjarige leeftijd met een veel oudere man, die zij na de oorlog achterliet met hun pasgeboren dochter, een schandelijke keuze voor een vrouw in die tijd. In 1965, na nog een mislukt huwelijk en enkele affaires, trouwde ze met schrijver Kingsley Amis; dit huwelijk duurde tot 1983.

Meer over Elizabeth Jane Howard

Genre: Roman

Geboren: 1923 / Overleden: 2014

Verenigd Koninkrijk


De Cazalets / The Cazalet Chronicles

  1. Lichte jaren - The light years
  2. Aftellen - Marking time
  3. Verwarring - Confusion
  4. Bevrijding - Casting off
  5. Veranderingen - All change

gedetailleerd overzicht

De Cazalets / The Cazalet ChroniclesLichte jaren

De nadagen van het victoriaanse Engeland en de eerste onzekere jaren na het einde van de oorlog vormen de achtergrond van de serie De Cazalets die de periode 1937-1947 omspant.

Lichte jaren begint eind jaren dertig, in de laatste gouden jaren voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. In de zomermaanden komen drie generaties van de familie Cazalet bij elkaar op hun familielandgoed vlak buiten Londen. Ze vullen hun dagen met kinderspelletjes in het bos, picknicken op het strand, gin-tonics in de tuin, feestmalen in de eetkamer.

Het is een zonovergoten, onbekommerde tijd - maar onder de idyllische oppervlakte broeien er affaires en gefnuikte ambities; en de oorlog werpt zijn schaduw vooruit.

Schrijver: Elizabeth Jane Howard
Oorspronkelijke titel: The light years
Eerste uitgave: 1990
ISBN/EAN: 9789025450403
Ebook: 9789025450410
Uitgever: Atlas Contact
Aftellen

We schrijven 1939, Hitler is net Polen binnengevallen. De vrouwen en kinderen Cazalet worden geëvacueerd naar Home Place. De idyllische tijd van spelletjes en uitgebreide feestmalen is voorbij. De tienermeisjes Louise, Polly en Clary worden snel volwassen onder invloed van zowel de omstandigheden op het wereldtoneel als de gebeurtenissen in hun eigen leven.

Voor hun ouders verandert alles door de oorlog. Edward meldt zich bij de RAF, Rupert gaat naar de marine en wordt na Duinkerken in Frankrijk als vermist opgegeven. Hierdoor rust het hele familiebedrijf op de schouders van Hugh, die door zijn verwondingen uit de vorige oorlog zelf niet ten strijde kan trekken. En ondertussen wordt zijn geliefde Sybil getroffen door een mysterieuze ziekte.

Schrijver: Elizabeth Jane Howard
Oorspronkelijke titel: Marking time
Eerste uitgave: 1991
ISBN/EAN: 9789025450588
Ebook: 9789025451394
Uitgever: Atlas Contact
Verwarring

In Verwarring staan de lange, donkere jaren van de oorlog centraal, met voedselschaarste, de constante dreiging vanuit de lucht, berichten van gesneuvelde vrienden en geliefden. De chaos op het wereldtoneel wordt weerspiegeld in de turbulente privélevens van de Cazalets, die de oorlog grotendeels doorbrengen op het familielandgoed Home Place.

Tot ieders verbazing stort de eigenzinnige Louise zich in een ongelukkig huwelijk met de veel oudere, ambitieuze Michael - die meer geïnteresseerd is in zijn officierscarrière, en in zijn moeder, dan in zijn jonge bruid. Polly moet wennen aan het leven na de dood van haar geliefde moeder. Zoë begint een affaire met een getroebleerde Amerikaan. Terwijl Clary probeert de hoop levend te houden dat haar vermiste vader Rupert ooit ongedeerd uit Frankrijk terug zal keren.

Schrijver: Elizabeth Jane Howard
Oorspronkelijke titel: Confusion
Eerste uitgave: 1993
ISBN/EAN: 9789025450595
Ebook: 9789025451752
Uitgever: Atlas Contact
Bevrijding

De oorlog is voorbij, maar voor de Cazalets is het leven er niet per se makkelijker op geworden. Rupert moet weer wennen aan het burgerbestaan in Engeland. Zijn vrouw Zoë en hij koesteren allebei een ongemakkelijk geheim. Louise zit vast in een liefdeloos huwelijk en is naarstig op zoek naar een uitweg, terwijl Clary en Polly volwassen worden in een wereld die voorgoed is veranderd.

Ondertussen moeten hun ouders beslissen waar ze in Londen gaan wonen en breekt voor Edward het uur der waarheid aan ten aanzien van zijn huwelijk. En op de achtergrond valt het Engelse wereldrijk uit elkaar.

Schrijver: Elizabeth Jane Howard
Oorspronkelijke titel: Casting off
Eerste uitgave: 1995
ISBN/EAN: 9789025450601
Ebook: 9789025451769
Uitgever: Atlas Contact
Veranderingen

Het is halverwege de jaren vijftig. De baronie is overleden, en met haar lijkt een heel tijdperk voorgoed verdwenen. Hoewel de oorlog al tien jaar achter de Cazalets ligt, voelen haar kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen nog steeds de naschokken ervan.

Het familiebedrijf wankelt, maar de broers Hugh en Edward kunnen het sinds Edwards scheiding van Villy vrijwel nergens over eens worden, en Rupert is te aarzelend om de doorslag te geven. Edwards dochter Louise, inmiddels gescheiden, is de maîtresse van een rijke, getrouwde man. Haar nichten Polly en Clary proberen het huwelijk en moederschap te combineren met hun professionele ambities.

Maar het is de opofferingsgezinde Rachel die voor de grootste uitdagingen zal komen te staan wanneer ook het voortbestaan van hun geliefde Home Place op het spel staat.

Schrijver: Elizabeth Jane Howard
Oorspronkelijke titel: All change
Eerste uitgave: 2013
ISBN/EAN: 9789025453558
Ebook: 9789025453565
Uitgever: Atlas Contact