Boekenplank:
Kies
 • Home
 • H
 • Elizabeth Jane Howard

Boeken van Elizabeth Jane Howard

Elizabeth Jane Howard werd geboren in een Engels upper-middle-class gezin. Ze trouwde op negentienjarige leeftijd met een veel oudere man, die zij na de oorlog achterliet met hun pasgeboren dochter, een schandelijke keuze voor een vrouw in die tijd. In 1965, na nog een mislukt huwelijk en enkele affaires, trouwde ze met schrijver Kingsley Amis; dit huwelijk duurde tot 1983.

Meer over Elizabeth Jane Howard

Genre: Roman

Geboren: 1923 / Overleden: 2014

Geboorteland: Verenigd Koninkrijk


Overzicht

 • Een heerlijke tijd - The beautiful visit
 • Welbeschouwd - The long view

De Cazalets / The Cazalet Chronicles

 1. Lichte jaren - The light years
 2. Aftellen - Marking time
 3. Verwarring - Confusion
 4. Bevrijding - Casting off
 5. Veranderingen - All change

Non-Fictie

 • Achteraf bezien - Slipstream

gedetailleerd overzicht

OverzichtEen heerlijke tijd

De naamloze vrouwelijke vertelster van Een heerlijke tijd groeit op in voorname armoede in Londen, sterk doordrongen van haar onopvallende bestaan. Hoewel haar broers naar school gaan, krijgt het zestienjarige meisje geen onderwijs en wordt er slechts van haar verwacht dat ze - op een dag - een goede partij aan de haak zal slaan.

Ze is bijna wanhopig van verveling wanneer ze wordt uitgenodigd de kerstdagen te komen vieren bij verre kennissen in hun grote landhuis. Het is de eerste keer dat ze van huis is en ze wordt ogenblikkelijk gebiologeerd door haar luxueuze nieuwe omgeving. De dagen worden gevuld met verrukkelijke maaltijden, schaatsen en paardrijlessen; de avonden met spelletjes en een heus bal.

De vertelster is dol op haar gastgezin, op hun luidruchtige familie en vrienden en een geheimzinnige gast van wie ze haar eerste kus krijgt. Maar er komt een eind aan deze heerlijke tijd. Kort na haar terugkeer naar huis breekt de Eerste Wereldoorlog uit. Terwijl de vertelster volwassen wordt en met andere mensen in aanraking komt - onder andere een militair die van haar houdt - blijft ze haar leven vergelijken met die onvergetelijke kerstdagen.

Schrijver: Elizabeth Jane Howard
Oorspronkelijke titel: The beautiful visit
Eerste uitgave: 1950
ISBN/EAN: 9789025472078
Uitgever: Atlas Contact
Welbeschouwd

De drieënveertigjarige Antonia Fleming wordt in het Londen van de jaren vijftig geconfronteerd met het vooruitzicht haar leven alleen te moeten slijten. Haar kinderen zijn inmiddels volwassen en hebben hun eigen besognes en haar overheersende en emotioneel complexe man, Conrad, heeft meegedeeld dat hij haar wil verlaten.

Terwijl Antonia naar haar toekomst kijkt, gaat de roman gestaag terug in de tijd en volgen we Antonia’s relatie met Conrad van achteren naar voren. Door jaren van dromen en oorlog, ontrouw en moederschap, tot het onstuimige, ondoordachte begin van hun verbintenis in de jaren twintig.

Schrijver: Elizabeth Jane Howard
Oorspronkelijke titel: The long view
Eerste uitgave: 1956
ISBN/EAN: 9789025458874
Ebook: 9789025458881
Uitgever: Atlas Contact

De Cazalets / The Cazalet ChroniclesLichte jaren

De nadagen van het victoriaanse Engeland en de eerste onzekere jaren na het einde van de oorlog vormen de achtergrond van de serie De Cazalets die de periode 1937-1947 omspant.

Lichte jaren begint eind jaren dertig, in de laatste gouden jaren voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. In de zomermaanden komen drie generaties van de familie Cazalet bij elkaar op hun familielandgoed vlak buiten Londen. Ze vullen hun dagen met kinderspelletjes in het bos, picknicken op het strand, gin-tonics in de tuin, feestmalen in de eetkamer.

Het is een zonovergoten, onbekommerde tijd - maar onder de idyllische oppervlakte broeien er affaires en gefnuikte ambities; en de oorlog werpt zijn schaduw vooruit.

Schrijver: Elizabeth Jane Howard
Oorspronkelijke titel: The light years
Eerste uitgave: 1990
ISBN/EAN: 9789025450403
Ebook: 9789025450410
Uitgever: Atlas Contact
Aftellen

We schrijven 1939, Hitler is net Polen binnengevallen. De vrouwen en kinderen Cazalet worden geëvacueerd naar Home Place. De idyllische tijd van spelletjes en uitgebreide feestmalen is voorbij. De tienermeisjes Louise, Polly en Clary worden snel volwassen onder invloed van zowel de omstandigheden op het wereldtoneel als de gebeurtenissen in hun eigen leven.

Voor hun ouders verandert alles door de oorlog. Edward meldt zich bij de RAF, Rupert gaat naar de marine en wordt na Duinkerken in Frankrijk als vermist opgegeven. Hierdoor rust het hele familiebedrijf op de schouders van Hugh, die door zijn verwondingen uit de vorige oorlog zelf niet ten strijde kan trekken. En ondertussen wordt zijn geliefde Sybil getroffen door een mysterieuze ziekte.

Schrijver: Elizabeth Jane Howard
Oorspronkelijke titel: Marking time
Eerste uitgave: 1991
ISBN/EAN: 9789025450588
Ebook: 9789025451394
Uitgever: Atlas Contact
Verwarring

In Verwarring staan de lange, donkere jaren van de oorlog centraal, met voedselschaarste, de constante dreiging vanuit de lucht, berichten van gesneuvelde vrienden en geliefden. De chaos op het wereldtoneel wordt weerspiegeld in de turbulente privélevens van de Cazalets, die de oorlog grotendeels doorbrengen op het familielandgoed Home Place.

Tot ieders verbazing stort de eigenzinnige Louise zich in een ongelukkig huwelijk met de veel oudere, ambitieuze Michael - die meer geïnteresseerd is in zijn officierscarrière, en in zijn moeder, dan in zijn jonge bruid. Polly moet wennen aan het leven na de dood van haar geliefde moeder. Zoë begint een affaire met een getroebleerde Amerikaan. Terwijl Clary probeert de hoop levend te houden dat haar vermiste vader Rupert ooit ongedeerd uit Frankrijk terug zal keren.

Schrijver: Elizabeth Jane Howard
Oorspronkelijke titel: Confusion
Eerste uitgave: 1993
ISBN/EAN: 9789025450595
Ebook: 9789025451752
Uitgever: Atlas Contact
Bevrijding

De oorlog is voorbij, maar voor de Cazalets is het leven er niet per se makkelijker op geworden. Rupert moet weer wennen aan het burgerbestaan in Engeland. Zijn vrouw Zoë en hij koesteren allebei een ongemakkelijk geheim. Louise zit vast in een liefdeloos huwelijk en is naarstig op zoek naar een uitweg, terwijl Clary en Polly volwassen worden in een wereld die voorgoed is veranderd.

Ondertussen moeten hun ouders beslissen waar ze in Londen gaan wonen en breekt voor Edward het uur der waarheid aan ten aanzien van zijn huwelijk. En op de achtergrond valt het Engelse wereldrijk uit elkaar.

Schrijver: Elizabeth Jane Howard
Oorspronkelijke titel: Casting off
Eerste uitgave: 1995
ISBN/EAN: 9789025450601
Ebook: 9789025451769
Uitgever: Atlas Contact
Veranderingen

Het is halverwege de jaren vijftig. De baronie is overleden, en met haar lijkt een heel tijdperk voorgoed verdwenen. Hoewel de oorlog al tien jaar achter de Cazalets ligt, voelen haar kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen nog steeds de naschokken ervan.

Het familiebedrijf wankelt, maar de broers Hugh en Edward kunnen het sinds Edwards scheiding van Villy vrijwel nergens over eens worden, en Rupert is te aarzelend om de doorslag te geven. Edwards dochter Louise, inmiddels gescheiden, is de maîtresse van een rijke, getrouwde man. Haar nichten Polly en Clary proberen het huwelijk en moederschap te combineren met hun professionele ambities.

Maar het is de opofferingsgezinde Rachel die voor de grootste uitdagingen zal komen te staan wanneer ook het voortbestaan van hun geliefde Home Place op het spel staat.

Schrijver: Elizabeth Jane Howard
Oorspronkelijke titel: All change
Eerste uitgave: 2013
ISBN/EAN: 9789025453558
Ebook: 9789025453565
Uitgever: Atlas Contact

Non-FictieAchteraf bezien

Elizabeth Jane Howard is een van de grootste schrijvers van het naoorlogse Engeland, maar haar briljante romans werden vaak overschaduwd door haar turbulente privéleven. Haar kortstondige eerste huwelijk op de prille leeftijd van negentien jaar eindigde vlak na de Tweede Wereldoorlog. Ze werd redacteur bij een uitgeverij, waardoor ze in contact kwam met de artistieke gemeenschap die haar leven, zowel professioneel als privé, verder vorm zou geven.

In 1950 debuteerde ze met Een heerlijke tijd, dat prompt bekroond werd met een belangrijke debuutprijs. In 1965, na een aantal mislukte huwelijken én succesvolle romans, werd ze de tweede vrouw van Kingsley Amis, die ze in 1980 verliet.

In deze openhartige en opmerkelijke memoires vertelt Elizabeth Jane Howard het verhaal van haar veelbewogen leven. Met de meeslepende pen van een romanschrijfster onthult ze de vrienden, familie en minnaars door wie ze is gevormd - en soms door werd meegesleurd. Daarbij laat ze zien hoe nauw verweven geliefde werken als De Cazalets zijn met haar eigen ervaringen en achtergrond.

Schrijver: Elizabeth Jane Howard
Oorspronkelijke titel: Slipstream
Eerste uitgave: 2002
ISBN/EAN: 9789025473327
Uitgever: Atlas Contact