Boekenplank:
Kies

Boeken van Kingsley Amis

Meer over Kingsley Amis

Genres: Mysterie / Spanning / Thriller, Roman

Geboren: 1922 / Overleden: 1995

Geboorteland: Verenigd Koninkrijk


Overzicht

 • De groene man - The green man
 • Dood in twee-onder-een-kap - The Riverside Villas murder
 • Huwelijk op de helling - The folks that live on the hill
 • Iedere dag een glaasje - Every day drinking
 • Ik wil het nu - I want it now
 • Jake's geval - Jake's thing
 • James Bond contra Kolonel Soen - Colonel Sun
 • Lucky Jim - Lucky Jim
 • Meiden en mannen - Difficulties with girls
 • Meisje, 20 - Girl, 20
 • Naar het einde - Ending up
 • Oude reuzen - The old devils
 • Vrouw en vijand - Stanley and the women
 • Wie niet weg is... - Russian hide-and-seek

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe groene man
'De Groene Man' is de naam van een hotel waarin het volgens oude overleveringen gespookt heeft en is tevens de gepersonificeerde duivelse kracht die daar inderdaad sedert enkele eeuwen blijkt te huizen.                                
Schrijver: Kingsley Amis
Oorspronkelijke titel: The green man
Eerste uitgave: 1969
ISBN/EAN: 90-254-6179-4
Uitgever: Atlas Contact
Dood in twee-onder-een-kap
De held van dit boek is een veertienjarige jongen, Peter. Onervaren, maar toevend op de drempel van dat verrukkelijke paradijs: de sex. Door dit duizelingwekkende, je hele geest in beslag nemende onderwerp, dat hem verleidde tot seksuele spelletjes met zijn vriend Rex, concentreert hij zich nu op de momenteel nog minder bevredigende, maar zeker zo opwindende jacht op die mysterieuze, prachtige wezens: meisjes.

De kleine stadswijk Riverside Villas is het toneel van Peters eerste escapades op het pad der liefde én het toneel van de misdaad. Kletsnat, met een bloedende hoofdwond, belandt het slachtoffer via de tuindeuren op het karpet in de huiskamer van Peters ouderlijke woning, en sterft daar.

Motief: een raadsel voor de politie. Wapen: een knuppel, voorzien van een fikse spijker, zonder vingerafdrukken. Gelegenheid: slechts één van de verdachten heeft een sluitend alibi.

Uiteindelijk is het Peter die de ware toedracht vermoedt. Een gevaarlijke waarheid, die hem op een onweersavond in de stromende regen naar de rivier drijft...                               
Schrijver: Kingsley Amis
Oorspronkelijke titel: The Riverside Villas murder
Eerste uitgave: 1973
ISBN/EAN: 90-254-6391-6
Uitgever: Atlas Contact
Huwelijk op de helling
De gepensioneerde bibliothecaris Harry Caldecote woont, met zijn zuster Clare, op Shepherd's Hill, Londen. De verhouding van Harry, tweemaal gescheiden, en Clare, weduwe, is de meest stabiele in Harry's bestaan, dat verder wordt bevolkt door zijn broer en diens dominante echtgenote, door Harry's zoon, door familieleden van zijn ex-vrouwen, door vrienden en vriendinnen.
Al deze mensen vindt hij zielige sukkels en zichzelf de grootste, en er is niets waarvoor en niemand voor wie hij leeft. Hij overweegt te ontsnappen aan de claims van zijn omgeving, wat mogelijk zou zijn middels het vage aanbod van een baantje in Canada. Maar hij blijft op de Hill, niet uit overtuiging, maar door gebrek aan actie.
Bron: NBD/Biblion
Schrijver: Kingsley Amis
Oorspronkelijke titel: The folks that live on the hill
Eerste uitgave: 1990
ISBN/EAN: 90-204-2483-1
Uitgever: Veen
Iedere dag een glaasje
Alle facetten van de kunst van het drinken, beschreven door een man die kan steunen op veertig jaar betrokkenheid met drank en alcohol.
Schrijver: Kingsley Amis
Oorspronkelijke titel: Every day drinking
Eerste uitgave: 1983
ISBN/EAN: 90-204-3343-1
Uitgever: Veen
Ik wil het nu
Roem, geld en seks, dat zijn de drie ambities van de hoofdpersoon in deze roman, een populair tv-intervieuwer, die zijn succes dankt aan een nietsontziende oprechtheid.
Als hij op een feestje een sproeterig jongensachtig meisje ontmoet lijkt het aanvankelijk alsof zijn ambitie op seksueel gebied zal worden bevredigd. Haar verveelde houding komt hem veelbelovend voor en prikkelt hem bijzonder, zodat hij haar haastig meetroont naar zijn flat, waar hem echter een bittere teleurstelling te wachten staat wanneer hij ontdekt, dat zij alleen maar een rolletje speelt en in werkelijkheid frigide is. Als hij op het punt staat haar te laten schieten en terug te keren tot de genereuze omhelzingen van zijn vorige minnares laat het meisje zich terloops ontvallen, dat zij de erfgename is van een immens vermogen. Ogenblikkelijk vlamt zijn hartstocht weer op.
Niettemin begint hij in de periode waarin hij met haar optrekt, van het ene feestje in het andere rolt en onderduikt in de geestloze wereld van de superrijken, aan zijn motief te twijfelen. Zijn verstand zegt hem dat hij op het geld van het meisje uit is, het enige dat zijn cynische geest in dit wilde, losgeslagen kind zou kunnen boeien, totdat hij ontdekt, dat hun relatie in werkelijkheid op iets anders berust.
Schrijver: Kingsley Amis
Oorspronkelijke titel: I want it now
Eerste uitgave: 1968
ISBN/EAN: 90-254-8058-6
Uitgever: Atlas Contact


Jake's geval
Jake Richardson komt na een rijk en gevarieerd liefdesleven tot de verbijsterende ontdekking dat zijn libido zo goed als uitgeblust is.
Samen met zijn vrouw bezoekt hij daarom een aantal seksuologen en therapeuten, waarbij hij al snel tot de conclusie komt dat de uitwerking van hun praktijken vaak heilloos en soms zelfs destructief is.
Schrijver: Kingsley Amis
Oorspronkelijke titel: Jake's thing
Eerste uitgave: 1978
ISBN/EAN: 90-204-2204-9
Uitgever: Veen
James Bond contra Kolonel Soen
Na een rustig partijtje golf raakt James Bond verwikkeld in een wilde opeenvolging van gebeurtenissen, met als dieptepunt de ontvoering van zijn chef M en de uitmoording van diens huispersoneel.
Op een vulkanisch Grieks eiland zetelt het misdadige brein achter deze hevige operatie: de Chinese kolonel Soen Liang-tan, die niet verzuimd heeft de onvermijdelijke komst van Bond naar het eiland óók in zijn berekeningen op te nemen...
Ongewapend, alleen bijgestaan door de beeldschone blonde agente van een concurrerende geheime dienst, treedt Bond zijn in gruweldaden gespecialiseerde gastheer tegemoet...
Schrijver: Kingsley Amis
Oorspronkelijke titel: Colonel Sun
Eerste uitgave: 1968
ISBN/EAN: 90-449-1180-5
Uitgever: Bruna
Lucky Jim
James Dixon werkt op een universiteit en geeft daar geschiedenis. Hij heeft een contract voor twee jaar. Dixon vreest echter dat hij zal worden ontslagen, omdat hij zijn werk niet goed doet. Hij voelt zich totaal niet thuis op de universiteit.
Op een feestje bij de professor ontmoet hij diens zoon, Bertrand, een schilder, waar hij direct een hekel aan heeft. De vriendin van Bertrand, Christine Callaghan vindt hij echter direct zeer aantrekkelijk. Misschien valt het toch allemaal nog wel mee op die universiteit.
Schrijver: Kingsley Amis
Oorspronkelijke titel: Lucky Jim
Eerste uitgave: 1954
ISBN/EAN: 90-204-0211-0
Uitgever: Veen
Meiden en mannen
In deze roman, die zich afspeelt in het Londen van de jaren zestig, exploreert Kingsley Amis de oerwouden van de seksuele bevrijding en de bedrijfspolitiek in een vooraanstaande uitgeverij.
Het verhaal begint als Patrick en Jenny Standish in hun flat op nummer 1 Lower Ground aan de zuidkant van de rivier trekken. Zij hebben met hun medebewoners niet veel gemeen, alleen misschien problemen met meisjes. Patrick gaat al te gemakkelijk door de knieën voor de verleiding van de vrouw van zijn buurman, Harold Porter-King, of die van zijn baas, de geheimzinnige Simon Giles.
Een andere buurman, Tim, is er niet zeker van of hij hoe dan ook iets om meisjes geeft en probeert er zich op doldrieste manier van te overtuigen dat hij homoseksueel is. Eric en Stevie, de nichten in de vierde flat, hebben meer problemen met elkaar dan met meisjes.
Misschien dat alleen Jenny, die in lijdzaam stilzwijgen Patricks overspelige verhoudingen verdraagt, weet wat ze wil en uit de strijd komt met een waardigheid die de leden van het andere geslacht niet vergund is...
Schrijver: Kingsley Amis
Oorspronkelijke titel: Difficulties with girls
Eerste uitgave: 1988
ISBN/EAN: 90-204-2393-2
Uitgever: Veen
Meisje, 20
Leven in Londen betekent glamour, mode, geld en kunst. Zie dan een dirigent van middelbare leeftijd, echtgenoot in een onbevredigend huwelijk, vader van een stel ondankbare kinderen. Wanneer een jonge vrouw ingaat op zijn avances, verbreekt hij resoluut zijn huwelijk en laat de familie barsten. Met alle gevolgen van dien...
Schrijver: Kingsley Amis
Oorspronkelijke titel: Girl, 20
Eerste uitgave: 1971
ISBN/EAN: 90-254-6244-8
Uitgever: Atlas Contact


Naar het einde
Naar het einde is het verhaal van vijf bejaarden. Ze hebben allemaal hun eigen kwaaltjes; zo heeft Bernard Bastable last van zijn been en Derrick 'Shorty' Shortell (73) heeft een beetje een drankprobleem. Verder is George Zeyer voor de helft verlamd en kan hij zich de namen van veel zelfstandige naamwoorden niet meer herinneren. Marigold Pyke ziet er nog erg jong uit voor haar leeftijd (73) maar krijgt wat last van haar geheugen en vergeet wel eens wat. De enige die nog nergens last van heeft is Adela Bastable. Zij runt zo'n beetje het hele huishouden en doet de boodschappen.
Naar het einde is een prachtige beschrijving van vijf mensen 'op weg naar het einde', met allemaal hun eigen gedachten over nooit verwezenlijkte idealen, hun kwalen, en de laatste verwachtingen die ze nog koesteren...
Schrijver: Kingsley Amis
Oorspronkelijke titel: Ending up
Eerste uitgave: 1974
ISBN/EAN: 90-295-0092-1
Uitgever: Arbeiderspers
Oude reuzen
Amis ontleedt in dit boek de absurditeiten in het leven van vier echtparen van in de zestig, die zich teruggetrokken hebben in een denkbeeldig plaatsje in Zuid Wales. Ze hebben allemaal te kampen met de ongemakken van hun leeftijd en met het probleem van de grote hoeveelheid vrije tijd nu ze niet meer werken. Opeens begint de avond na het ontbijt en geldt de door het werk opgelegde limiet aan de alcoholische consumpties niet meer.
De terugkeer van het bruisende echtpaar Alun en Rhiannon Weaver naar hun geboortegrond wekt alom hevige beroering: bij zachte en sentimentele Malcolm, bij verbitterde Gwen, bij dorstige Charlie, bij Peter die verstrikt zit in schuldgevoelends en bij Muriel, zijn goedlachse echtgenote met de scherpe tong en zelfs bij Sophie, vroeger 'het grootste stuk tussen Bridgend en Carmathen town'. Geen van allen ontkomen ze aan de gevolgen van hun gemeenschappelijke verleden.
Schrijver: Kingsley Amis
Oorspronkelijke titel: The old devils
Eerste uitgave: 1986
ISBN/EAN: 90-204-0019-3
Uitgever: Veen
Vrouw en vijand
Het rustige leventje van Stanley, comfortabel hertrouwd met Susan, wordt ruw verstoord wanneer zijn 18-jarige zoon Steve tekenen van krankzinnigheid vertoont, en uiteindelijk aan schizofrenie blijkt te lijden.
Zijn pogingen Steve te helpen brengen hem in conflict met zijn ex-echtgenote, Steve's moeder, met een vrouwelijke psychiater en met zijn huidige vrouw Susan, die met een pathetisch gebaar de aandacht probeert te herwinnen die nu naar Steve gaat. Stanley beschouwt hen allen als vijanden, die samenzweren om hem als man de schuld te kunnen geven van zijn zoon's krankzinnigheid.
Schrijver: Kingsley Amis
Oorspronkelijke titel: Stanley and the women
Eerste uitgave: 1984
ISBN/EAN: 90-204-2236-7
Uitgever: Veen
Wie niet weg is...
Op zoek naar spanning en sensatie in zijn tamme bestaan waagt Alexander Petrovski zich aan een affaire met de onverzadigbare en rondborstige vrouw van de adjunct-directeur van de veiligheidsdienst. Tegelijk begint hij aan een gevaarlijke flirt met aanhangers van anti-revolutionaire praktijken.
In een poging Engeland terug te geven aan de Engelsen, wordt hij tegen zijn zin in betrokken bij een spelletje verstoppertje spelen op z`n Russisch. Het heeft iets weg van Russische roulette, met die uitzondering dat het in het donker wordt gespeeld en dat er wordt geschoten om te doden en...
Schrijver: Kingsley Amis
Oorspronkelijke titel: Russian hide-and-seek
Eerste uitgave: 1980
ISBN/EAN: 90-204-0201-3
Uitgever: Veen