Boekenplank:
Kies

Boeken van Philip Roth

Meer over Philip Roth

Genre: Roman

Geboren: 1933 / Overleden: 2018

Geboorteland: Verenigde Staten


Overzicht

 • Alleman - Everyman
 • Bedrog - Deception
 • De grote Amerikaanse roman - The great American novel
 • De vernedering - The humbling
 • Een braaf meisje - When she was good
 • Het complot tegen Amerika - The plot against America
 • Laat maar gaan - Letting go
 • Nemesis - Nemesis
 • Operatie Shylock - Operation Shylock
 • Portnoy's klacht - Portnoy's complaint
 • Sabbaths theater - Sabbath's theater
 • Tricky Dixon en zijn vrienden - Our gang
 • Vaarwel, Columbus - Goodbye, Columbus
 • Verontwaardiging - Indignation

Amerikaanse Trilogie

 1. Amerikaanse pastorale - American pastoral
 2. Ik was getrouwd met een communist - I married a communist
 3. De menselijke smet - The human stain

David Kepesh

 1. De borst - The breast
 2. Professor in de begeerte - The professor of desire
 3. Een stervend dier - The dying animal

Zuckerman

 1. Zuckerman gebonden - Zuckerman bound
 2. Mijn leven als man - My life as a man
 3. De ghostwriter - The ghost writer
 4. De eenzaamheid van Zuckerman - Zuckerman unbound
 5. Les in anatomie - The anatomy lesson
 6. De Praagse orgie - The Prague orgy
 7. Het contraleven - Het contraleven
 8. Exit geest - Exit ghost

Non-Fictie

 • De feiten - The facts
 • Lectuur van mijzelf en anderen - Reading myself and others
 • Over het vak - Shop talk
 • Patrimonium - Patrimony
 • Waarom schrijven? - Why write?

gedetailleerd overzicht

OverzichtAlleman
Philip Roth volgt de lotgevallen van zijn Alleman vanaf zijn eerste, aangrijpende confrontatie met de dood tijdens een zomer in zijn jeugd op een idyllisch strand, via de familieperikelen en de hoogtepunten in zijn beroep en vitale volwassenheid, tot aan hoge leeftijd, als hij wordt verscheurd door het aanzicht van zijn aftakelende leeftijdgenoten en zelf wordt achtervolgd door zijn eigen lichamelijke klachten. Hij is succesvol creatief agent bij een New Yorks reclamebureau en heeft uit een eerste huwelijk twee zoons, die hem verachten en uit een tweede huwelijk een dochter, die hem adoreert. Hij is de geliefde broer van een goede man wiens lichamelijke welzijn een bittere jaloezie veroorzaakt, en hij is de eenzame ex-echtgenoot van drie zeer verschillende vrouwen met wie hij een puinhoop heeft gemaakt van het huwelijk. Uiteindelijk is hij de man geworden die hij niet wil zijn.
Schrijver: Philip Roth
Oorspronkelijke titel: Everyman
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 978-90-234-2752-0
Uitgever: De Bezige Bij
Bedrog
Bedrog bestaat uit dialogen tussen niet nader genoemde sprekers. De lezer moet zelf bepalen of er een vrouw of een man aan het woord is, en waar en onder welke omstandigheden het gesprek gevoerd wordt. Bij nadere bestudering blijken er acht verschillende sprekers aan het woord te zijn, die soms maar zijdelings met elkaar te maken hebben. De gesprekken gaan over seks, overspel, het huwelijk, ziekte, ouder worden en anti-semitisme. Bij voortduring wordt de lezer op het verkeerde been gezet, en de dubbele bodems stapelen zich op. Tegen het eind blijkt dat we hebben mee zitten lezen in de aantekeningen van de schrijver, maar zelfs dan blijft de vraag of de dialogen fictief of reëel waren. Voor beide zijn aanwijzingen. Bron: NBD/Biblion
Schrijver: Philip Roth
Oorspronkelijke titel: Deception
Eerste uitgave: 1990
ISBN/EAN: 90-290-2956-0
Uitgever: Meulenhoff
De grote Amerikaanse roman
Deze grote satirische roman is een bizar boek, waarin aan de lopende band personen, zaken en met name Amerikaanse 'eigenaardigheden' op de hak worden genomen, zoals de welhaast religieuze verering van het honkbalspel, en de Amerikaanse mythes van mannelijkheid en broederlijkheid.
Schrijver: Philip Roth
Oorspronkelijke titel: The great American novel
Eerste uitgave: 1973
ISBN/EAN: 90-290-0149-6
Uitgever: Meulenhoff
De vernedering
Alles is voorbij voor de hoofdpersoon uit De vernedering. Simon Axler, in de zestig en een van de belangrijkste Amerikaanse toneelacteurs van zijn generatie, is opeens zijn magie, zijn talent en zijn onbevangenheid kwijt. Falstaff, Peer Gynt, Oom Vanja - al zijn grote rollen 'versmelten tot lucht, tot ijle lucht'. Op het toneel is hij het spoor bijster, en dat is hem aan te zien. 'Er is iets fundamenteels verdwenen.' Zijn vrouw is weggegaan, zijn publiek heeft hem in de steek gelaten, zijn agent slaagt er niet in hem tot een comeback te bewegen.
Schrijver: Philip Roth
Oorspronkelijke titel: The humbling
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 978-90-234-4152-6
Uitgever: De Bezige Bij
Een braaf meisje
'Roy, ik ben niet van plan iets te doen. Laten we dus maar gaan.' 'Ik vraag je toch niet om iets te doen? Ik vraag je alleen om me te vertrouwen. Vertrouw maar op me,' antwoordde hij, terwijl hij opnieuw zijn vingers tussen de knopen van haar uniform probeerde te krijgen. 'Roy, straks scheurt er nog iets.' 'Echt niet. Als je je maar niet verzet. Vertrouw op me.' 'Ik weet niet wat je daarmee bedoelt. Dat zeg je telkens en als ik je dan vertrouw, probeer je alleen maar verder te gaan. En dat wil ik niet, Roy.'
Schrijver: Philip Roth
Oorspronkelijke titel: When she was good
Eerste uitgave: 1966
ISBN/EAN: 90-290-2067-9
Uitgever: Meulenhoff


Het complot tegen Amerika
Toen luchtvaartheld Charles A. Lindbergh bij de verkiezingen van 1940 Franklin Roosevelt verpletterde, sloeg in elke joodse familie in Amerika de angst toe: Lindbergh verweet de joden al tijdenlang publiekelijk dat ze uit eigenbelang aanstuurden op een zinloze oorlog met nazi-Duitsland. Als drieëndertigste president van de Verenigde Staten kwam hij direct tot een vriendschappelijke verstandhouding met Adolf Hitler, zonder een probleem te maken van diens antisemitische politiek en de Duitse oorlogsmisdaden in Europa. Wat er daarna gebeurde in Amerika vormt de historische achtergrond voor Het Complot Tegen Amerika, de confronterende roman waarin Philip Roth vertelt hoe zijn eigen familie overleefde tijdens de periode-Lindbergh, toen Amerikaanse staatsburgers die joods waren alle reden hadden om het ergste te vrezen.
Schrijver: Philip Roth
Oorspronkelijke titel: The plot against America
Eerste uitgave: 2004
ISBN/EAN: 978-90-234-2643-1
Uitgever: De Bezige Bij
Laat maar gaan
Op genadeloze wijze ontleedt Roth in Laat maar gaan een aantal lagen van de Amerikaanse samenleving. Hij laat zien hoe sommige mensen geen houvast meer vinden in hun eigen milieu en min of meer stuurloos worden. Gabe Wallach, een rijke intellectueel verliest na de dood van zijn moeder een aanzienlijke dosis zelfvertrouwen, waardoor zijn leven zich zal kenmerken door contactmoeilijkheden en machteloosheid. De liefdesaffaire met de gescheiden vrouw Martha, die al menige slag heeft moeten incasseren, loopt stuk; de verhouding tot zijn studievriend Paul Herz, een geboren defaitist en cynicus en diens ziekelijke, enigszins neurotische en chaotische vrouw Libby, blijft stroef ondanks het gevoel van verantwoordelijkheid welke hij jegens hen heeft. Bron: NBD/Biblion
Schrijver: Philip Roth
Oorspronkelijke titel: Letting go
Eerste uitgave: 1962
ISBN/EAN: 90-290-0024-4
Uitgever: Meulenhoff
Nemesis
In een door tropische hitte bevangen Newark woedt een schrikbarende epidemie, die de kinderen van de stad bedreigt met verlamming, invaliditeit en zelfs met de dood. Dat is het onderwerp van Philip Roths Nemesis: de gevolgen van een polio-epidemie voor een hechte gemeenschap in de zomer van het oorlogsjaar 1944. De hoofdpersoon van Nemesis is speelplaatsleider Bucky Cantor, een vitale, plichtsgetrouwe man van drieëntwintig, speerwerper en gewichtheffer, verknocht aan zijn pupillen en ontgoocheld omdat zijn bijziendheid hem belet samen met zijn leeftijdgenoten ten strijde te trekken. Roth belicht de dilemma's waarvoor Cantor zich in zijn dagelijkse leven geplaatst ziet wanneer de polio ook zijn speelplaats treft, en voert de lezer mee door het hele scala van emoties die zo'n epidemie opwekt: angst, paniek, woede, verbijstering, lijden en verdriet. Heen en weer schakelend tussen het belegerde Newark met zijn broeierige, muffe straten en het ongerepte Indian Hill, een zomerkamp voor kinderen in de Poconos, met zijn 'van alle smetstof gezuiverde berglucht', beschrijft Roth een integere, levenslustige man, verwikkeld in zijn eigen stille strijd tegen de epidemie. Liefdevol en haarscherp laat hij zien hoe Cantor een persoonlijke tragedie tegemoet gaat en wat het betekent om kind te zijn.
Schrijver: Philip Roth
Oorspronkelijke titel: Nemesis
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 978-90-234-5929-3
Uitgever: De Bezige Bij
Operatie Shylock
In het King David Hotel in Jeruzalem logeert een man van middelbare leeftijd die in het openbaar het 'diasporisme' bepleit als enige oplossing voor de conflicten in het Midden-Oosten: alle asjkenazische Joden dienen terug te keren naar de Europese steden waaruit ze door Hitler verdreven en door het zionisme van Theodor Herzl weggelokt zijn. Het lijkt de uitspraak van een ogenschijnlijke gek, maar dan wel een die sprekend lijkt op de Amerikaanse romanschrijver Philip Roth. Tegen de achtergrond van de Palestijnse opstand en doorvlochten met scènes uit het Demjanjuk-proces speelt zich in Operatie Shylock het even verbeten als komische, maar immer actuele duel af tussen de schrijver Philip Roth en zijn ongrijpbare evenbeeld.
Schrijver: Philip Roth
Oorspronkelijke titel: Operation Shylock
Eerste uitgave: 1993
ISBN/EAN: 90-461-3053-3
Uitgever: Pockethuis
Portnoy's klacht
In de morsige industriestad Newark (New Jersey) groeit Alexander Portnoy op, in het gezin van kleine joodse middenstanders, tot een man die representatief is voor zijn tijd: jongen in de jaren veertig, volwassen geworden in de jaren vijftig, en reeds in verval in de jaren zestig. Portnoy's klacht is zijn zelfkastijding en zijn volkomen ontremde en scandaleuze biecht aan zijn psychiater, dokter Spielvogel. Voortgestuwd door zijn dwangmatige seksualiteit en nog steeds in de ijzeren greep van zijn joodse jeugd en zijn dominante ach-en-wee moeder bevindt hij zich in een bijna onoplosbare conflictsituatie.
Portnoy's Complaint - 1972
Regisseur: Ernest Lehman
Cast: Richard Benjamin, D.P. Barnes, Karen Black, e.a.
Schrijver: Philip Roth
Oorspronkelijke titel: Portnoy's complaint
Eerste uitgave: 1967
ISBN/EAN: 90-290-6222-3
Uitgever: Meulenhoff


Sabbaths theater
Sabbaths theater is een van de meest gedurfde romans in het oeuvre van Philip Roth: choquerend, meedogenloos en weergaloos grappig. Mickey Sabbath, een diabolische en scandaleuze poppenspeler, vereert ontucht als principe en is op vierenzestigjarige leeftijd nog even vijandig als altijd. Hij heeft een heftige, erotische relatie met Drenka, de wellustige vrouw van een Joegoslavische hotelhouder. Sabbath raakt volledig uit zijn doen als zij plotseling aan kanker sterft. Beroofd van zijn Drenka wordt hij belegerd door de geesten van hen die hem het meest hebben liefgehad of gehaat, en hij begint een wanhopige zoektocht in zichzelf en naar zijn verleden.
Schrijver: Philip Roth
Oorspronkelijke titel: Sabbath's theater
Eerste uitgave: 1995
ISBN/EAN: 978-90-234-2212-9
Uitgever: De Bezige Bij
Tricky Dixon en zijn vrienden
Beschrijving volgt z.s.m.
Schrijver: Philip Roth
Oorspronkelijke titel: Our gang
Eerste uitgave: 1971
ISBN/EAN: 90-290-0264-6
Uitgever: Meulenhoff
Vaarwel, Columbus
In 1959 debuteerde Philip Roth met de schitterende verhalenbundel Vaarwel, Columbus, die veel aanstoot gaf omdat een deel van de joodse gemeenschap zich erdoor geschoffeerd voelde, maar die ook meteen werd bekroond met de National Book Award. Al in dit eerste boek spelen Roths joodse identiteit en de cultuur van de Verenigde Staten een vooraanstaande rol. In het titelverhaal wordt de liefdesrelatie gevolgd tussen Neil, een jonge student, en Brenda, de verwende maar naar liefde hunkerende dochter van een rijke aristocraat. Daarnaast bevat de bundel de intrigerende verhalen 'De bekering van de joden', 'Een verdediger des geloofs', 'Epstein', 'Niet alleen woorden maken een man' en 'Eli, de fanaticus'.
Goodbye, Columbus - 1969
Regisseur: Larry Peerce
Cast: Richard Benjamin, Jack Klugman, Ali MacGraw, e.a.
Schrijver: Philip Roth
Oorspronkelijke titel: Goodbye, Columbus
Eerste uitgave: 1959
ISBN/EAN: 90-214-9424-8
Uitgever: Querido
Verontwaardiging
Verontwaardiging vertelt het coming of age-verhaal van Marcus Messner en gaat daarnaast in op de beangstigende mogelijkheden en bizarre hindernissen die het leven biedt. Het is een verhaal van onervarenheid, dwaasheid, intellectuele weerstand, seksuele ontdekkingen, moed en verkeerde beslissingen, verteld met de inventieve energie en scherpzinnigheid die Roth eigen is.
Schrijver: Philip Roth
Oorspronkelijke titel: Indignation
Eerste uitgave: 2008
ISBN/EAN: 978-90-234-2891-6
Uitgever: De Bezige Bij

Amerikaanse TrilogieAmerikaanse pastorale
Seymour Levov, bijgenaamd 'De Zweed' - op de middelbare school een sportheld, later een toegewijd huisvader en een noeste werker die zijn vader is opgevolgd als directeur van een welvarende handschoenenfabriek in Newark -, wordt volwassen in het bloeiende Amerika van na de Tweede Wereldoorlog. Maar alles wat voor hem van waarde is gaat verloren wanneer het land in de jaren zestig amok begint te maken en de jeugd in opstand komt. Voor het eerst ontploffen er bommen in eigen land. Amerikaanse pastorale is het verhaal van de opkomst en ondergang van een Amerikaan wie alles heeft meegezeten totdat zijn gezapige, pastorale bestaan in één klap wordt verwoest door zijn oogappel, zijn dochter Merry, die zich tijdens de Vietnam-oorlog zo door haar revolutionaire ideeën laat meeslepen dat ze een bom plaatst in een postkantoor, waarbij iemand om het leven komt.
Schrijver: Philip Roth
Oorspronkelijke titel: American pastoral
Eerste uitgave: 1997
ISBN/EAN: 90-290-5530-8
Uitgever: Meulenhoff
Ik was getrouwd met een communist
Hoorspeler Iron Rinn (geboren als Ira Ringold) is een populair artiest. De bijna twee meter lange, potige autodidact is zijn carrière begonnen als slotengraver. Maar hij is ook communist: zijn ideaal, zijn hartstochtelijk verlangen, is het verbeteren van de wereld. Als hij na de Tweede Wereldoorlog uit het leger komt, is de heksenjacht op communisten begonnen. Ook Iron Rinn belandt tenslotte op de zwarte lijst en daarmee valt zijn leven in scherven. Op weg naar zijn politieke catastrofe trouwt Iron met de beeldschone Eve Frame (geboren als Chava Fromkin), een aanbeden ster uit de tijd van de stomme films en nu de beroemdste hoorspelactrice van het land. Hun huwelijk ontwikkelt zich van een opwindende, romantische idylle tot een deprimerend melodrama. En door Eve's dramatische onthulling aan een roddelcolumnist dat haar man 'gespioneerd' heeft voor de Sovjet-Unie, ontstaat er een nationaal schandaal.
Schrijver: Philip Roth
Oorspronkelijke titel: I married a communist
Eerste uitgave: 1998
ISBN/EAN: 90-290-5844-7
Uitgever: Meulenhoff
De menselijke smet
Coleman Silk heeft een geheim. Dat is niet de verhouding die hij op zijn tweeënzeventigste heeft met Faunis Farley, een vrouw die half zo oud is als hij en die als schoonmaakster werkt op de universiteit waar Silk de invloedrijke positie bekleedde van decaan. Dat geheim is ook niet Colemans vermeende racisme, dat de heksenjacht in gang zette die hem zijn baan kostte en die, volgens Coleman, ook leidde tot de dood van zijn vrouw. Het geheim van Coleman Silk is vijftig jaar oud. Hij heeft het verzwegen voor zijn vrouw en zijn kinderen. En voor zijn beste vrienden, onder wie de schrijver Nathan Zuckerman, die zich ten doel stelt te begrijpen waarom de rechtschapen Silk zijn identiteit heeft verzonnen, en die nagaat hoe dat listig opgebouwde leven tenslotte toch in elkaar stortte. De menselijke smet is het laatste deel van Philip Roths indrukwekkende trilogie over Amerikaanse levens na de Tweede Wereldoorlog, waarvan de tragiek zowel door het lot van de natie als door "de menselijke smet" worden bepaald.
The Human Stain - 2003
Regisseur: Robert Benton
Cast: Anthony Hopkins, Nicole Kidman, Gary Sinise, e.a.
Schrijver: Philip Roth
Oorspronkelijke titel: The human stain
Eerste uitgave: 2000
ISBN/EAN: 90-290-6748-9
Uitgever: Meulenhoff

David KepeshDe borst
Ik ben een borst. Op de 18e februari 1971, tussen middernacht en vier uur in de ochtend, heeft zich in mijn lichaam een fenomeen voltrokken dat me beurtelings is beschreven als een 'massale toevloed van hormonen', een 'endocrinopathische ramp' en/of 'een hermafroditische chromosomen-explosie' waardoor ik veranderd ben in een gigantische borstklier die aan geen menselijk lichaam vastzit, een borstklier zoals je alleen in dromen of op een schilderij van Dali zou verwachten. Ik heb vernomen dat ik een organisme ben dat ongeveer de vorm heeft van een rugbybal of een zeppelin; ik schijn uit een sponzige massa te bestaan, mijn gewicht bedraagt thans negenenzestig kilo (vroeger woog ik drieënzeventig) en ik ben nog steeds een meter tachtig lang. De Borst is het verhaal van de metamorfose van David Kepesh, een hoogleraar in de literatuur-wetenschap, tot een vrouwenborst en is voor de auteur aanleiding dieper in te gaan op enige aspecten van een dergelijk fenomeen. Hij hoedt zich er voor de niet te loochenen komische kant van het geval naar voren te brengen. Diep gaat hij in op het lichamelijke, nl. de onverwacht hevige sexuele drang, die tot een eerste "morele" crisis van de patiënt leidt. Belangwekkender nog is de diepe geestelijke inzinking, die waandenkbeelden wekt en het wanhopig verlangen dat alles een droom zal blijken te zijn. Een citaat uit het werk van Rilke bevestigt het uiteindelijke berusten. Gedeeltelijke bron: NBD/Biblion
Schrijver: Philip Roth
Oorspronkelijke titel: The breast
Eerste uitgave: 1973
ISBN/EAN: 90-290-1424-5
Uitgever: Meulenhoff
Professor in de begeerte
David Kepesh, Jood, Amerikaan, studeert literatuurwetenschappen en is eenzaam. Met een beurs gaat hij een jaar naar Londen. Daar ontmoet hij de Zweedse Birgitta, met wie hij allerlei erotische avonturen beleeft. Met Birgitta voelt David zich echt, levend, maar snel opbrandend. Zijn huwelijk, daarna, met de beeldschone Helen mislukt. Zijn relatie met de verstandige Claire doet hem vrezen voor het behoud van zijn wezenlijke, brandende ik. Hoe dat ik samenhangt met wat hij begeert van het leven schrijft hij in Praag, door Kafka geïnspireerd, als literatuurcollege-introductie - hij is inmiddels professor. Bron: NBD/Biblion
Schrijver: Philip Roth
Oorspronkelijke titel: The professor of desire
Eerste uitgave: 1977
ISBN/EAN: 90-290-0769-9
Uitgever: Meulenhoff
Een stervend dier
David Kepesh, grijs en in de zestig, cultuurcriticus op televisie en populair docent aan een New Yorkse universiteit, ontmoet Consuela Castillo, een beschaafde studente van vierentwintig, dochter van rijke Cubaanse ballingen. Op slag verandert ze zijn leven in een erotische chaos. Pas na de seksuele revolutie van de jaren zestig lukt het Kepesh uiteindelijk een ordelijk bestaan op te bouwen. Maar de jeugdige schoonheid van Consuela, 'een meesterwerk van wellust', richt hem te gronde. Zijn wereldwijsheid, zijn zelfvertrouwen en zijn verstand laten hem in de steek, en wat begon als een onbekommerd avontuurtje, ontwikkelt zich in acht jaar tijd tot een navrant en tragisch verhaal van liefde en verlies.
Elegy - 2008
Regisseur: Isabel Coixet
Cast: Ben Kingsley, Penélope Cruz, Peter Sarsgaard, e.a.
Schrijver: Philip Roth
Oorspronkelijke titel: The dying animal
Eerste uitgave: 2001
ISBN/EAN: 90-290-7009-9
Uitgever: Meulenhoff

ZuckermanZuckerman gebonden

Met de epiloog De Praagse orgie sluit Philip Roth zijn belangrijkste werk van de afgelopen jaren, de trilogie Zuckerman gebonden, af. In deze novelle, die in het begin van 1976 speelt, bezoekt Nathan Zuckerman Tsjechoslowakije om de verhalen van een formidabel joods schrijver voor vergetelheid te behoeden. De vroegere culturele elite waarmee Zuckerman in aanraking komt, blijkt zich tegen de onderdrukking die op de Praagse lente volgde, te verzetten met verhalen, humor en vooral met seks.

Toen De ghostwriter, De eenzaamheid van Zuckerman en Les in anatomie verschenen, leken het onafhankelijke, zij het samenhangende verslagen te zijn van de belevenissen van Zuckerman over een periode van twintig jaar. Nu ze samen met De Praagse orgie gelezen kunnen worden, wordt het duidelijk dat Philip Roth eigenlijk één boek heeft gecomponeerd dat een origineel, uiterst komisch onderzoek is naar de effecten van het schrijverschap.

De ghostwriter introduceert Zuckerman in de jaren vijftig, een beginnend schrijver die verblind is door de Grote Boeken, en die de tegengestelde eisen van literatuur en ervaring leert kennen tijdens een logeerpartij in het buitenhuis van zijn literaire idool E.I. Lonoff.

De eenzaamheid van Zuckerman speelt in Manhattan aan het eind van de opwindende jaren zestig. Zuckerman heeft een bestseller gepubliceerd en lijdt aan de gevolgen van publieke bekendheid.

Les in anatomie speelt zich grotendeels af in Zuckermans besloten appartement in Manhattan in de Watergate-periode. Is de geheimzinnige pijn waar Zuckerman door wordt gekweld eigenlijk de weerzin tegen zijn literaire roeping?

Met de Zuckerman anno 1976 keert de lezer terug naar het begin van de pseudo-autobiografische Bildungsroman van Philip Roth, De ghostwriter: ‘Het is meer dan twintig jaar geleden - ik was drieëntwintig, bezig met het schrijven en publiceren van mijn eerste korte verhalen en [...] aan het nadenken over mijn eigen lijvige Bildungsroman.’

En Philip Roth bestaat niet, zoals hij ooit in een interview met Bibeb verklaarde...


Schrijver: Philip Roth
Oorspronkelijke titel: Zuckerman bound
Eerste uitgave: 1985
ISBN/EAN: 9789029023429
Uitgever: Meulenhoff
Mijn leven als man
In Mijn leven als man keert Philip Roth terug naar zijn vroegere realistische stijl, van boeken als Vaarwel, Columbus en zijn magistrale succes Portnoy's klacht. Mijn leven als man is Roth's achtste roman en gaat over het leven van de jonge Amerikaanse romanschrijver Peter Tarnopol, die bezeten is door een onderwerp dat hij evenmin onder de knie krijgt als van zich afzetten kan: zijn rampzalige streven naar een volwaardige, volwassen mannelijkheid, en wel in het bijzonder in dat vernederende huwelijk waardoor die jeugdige onderneming tot een parodie van zichzelf gemaakt wordt. Mijn leven als man gaat over die (Amerikaanse) obsessie. Het boek begint met twee van Tarnopols verhalen waarin de gegevens van zijn pijn en vernedering grondstoffen zijn die door middel van verbeeldingskracht omgevormd worden in wat Tarnopol 'bruikbare verzinsels' noemt. In het lange tweede deel van de roman, 'Mijn ware verhaal', doet Tarnopol afstand van de fictie om een openhartige autobiografie te schrijven. Tarnopol's memoires van zijn rampzalige huwelijk en de daarop volgende scheiding tussen tafel en bed vormen tevens een bitter relaas van seksuele strijd en hevige menselijke botsingen: in alle boeken van Philip Roth is er geen fellere woede te vinden dan in de niets ontziende gevechten tussen Tarnopol en zijn vrouw Maureen, de 'Nemesis die het op hem gemunt heeft'. 'Ik zou zijn muze kunnen zijn', schrijft Maureen in haar dagboek, 'als hij maar wilde'. Dat is ze ook, al weet ze het zelf niet en al staat dit Tarnopol helemaal niet aan.
Schrijver: Philip Roth
Oorspronkelijke titel: My life as a man
Eerste uitgave: 1974
ISBN/EAN: 90-290-0761-3
Uitgever: Meulenhoff
De ghostwriter
De ghostwriter heeft als thematiek de worsteling van de joodse schrijver met beide essentiële elementen van zijn bestaan: het schrijverschap en het jood-zijn. De gewaagde keuzes die de schrijver zelf in deze worsteling maakt, worden in dit werk op geraffineerde wijze verantwoord. Dit thema ontrolt zich op minstens vier niveau's. Nathan Zuckerman als jonge joodse schrijver, twintig jaar geleden, is een dag, nacht en ochtend gast van een oudere, gearriveerde schrijver Lonoff, diens vrouw en een meisje Amy. 's Nachts leest Nathan Henry Jawes die volop wordt geciteerd en krijgt hij zicht op de werkelijke verhouding tussen zijn gastheren. 's Nachts ook schrijft hij over Amy een nog fantasticher verhaal; zij zou Anne Frank zijn. Dit verhaal is op een centrale plaats in Roth's roman opgenomen. Bron: NBD/Biblion
The Ghost Writer - 1984
Regisseur: Tristram Powell
Cast: Mark Linn-Baker, Sam Wanamaker, Claire Bloom, e.a.
Schrijver: Philip Roth
Oorspronkelijke titel: The ghost writer
Eerste uitgave: 1979
ISBN/EAN: 90-290-1414-8
Uitgever: Meulenhoff
De eenzaamheid van Zuckerman
De schrijver Nathan Zuckerman is dankzij zijn roman Carnovsky een beroemdheid geworden. Overal op straat wordt hij herkend en hij ontvangt stapels post. Dat deze beroemdheid ook een schaduwzijde heeft blijkt uit de tragisch-humoristische figuur Pepler die Zuckerman voortdurend achtervolgt met zijn fantasieën en geschriften. Ook Zuckerman's joodse familie is niet blij met Carnovsky. Zijn vader vervloekt hem op zijn sterfbed en z'n broer verwijt hem zijn joodse verleden te schande te hebben gemaakt. Dan beseft Zuckerman dat de financiële zekerheid van z'n roem parallel loopt met de eenzaamheid van zijn uitstoting uit de samenleving. De tragiek van de roem wordt in evenwicht gehouden door de bijna groteske, maar toch geloofwaardige humor van Roth. Deze maakt zich niet schuldig aan zelfbeklag maar toont, zoals de titel aangeeft, de eenzaamheid van de schrijver als sociaal individu zonder daar verder al te veel commentaar op te geven. Bron: NBD/Biblion
Schrijver: Philip Roth
Oorspronkelijke titel: Zuckerman unbound
Eerste uitgave: 1981
ISBN/EAN: 90-290-1278-1
Uitgever: Meulenhoff
Les in anatomie
Nathan Zuckerman raakt na zijn grof-sexuele succesroman Carnovsky, waarin hij afrekent met zijn ouderlijk milieu en de bekrompenheid van de 1e generatie joodse immigranten in de V.S., in een psychische en fysieke crisis. Zijn vier minnaressen lossen zijn eenzaamheid evenmin op als zijn drie echtgenotes dat konden. Het hoogtepunt van de crisis wordt de catharsis. Bron: NBD/Biblion
Schrijver: Philip Roth
Oorspronkelijke titel: The anatomy lesson
Eerste uitgave: 1983
ISBN/EAN: 90-290-1856-9
Uitgever: Meulenhoff


De Praagse orgie
In De Praagse orgie wordt Nathan Zuckerman door een Joods-Tsjechische balling overgehaald naar Praag te reizen om de 200 verhalen van zijn in de oorlog vermoorde vader te ontfutselen aan zijn achtergebleven jaloerse vrouw. Zuckerman wordt geconfronteerd met het oostblok-dilemma van onvrijheid van meningsuiting en de rol die hij er gedwongen wordt te spelen. Bron: NBD/Biblion
Schrijver: Philip Roth
Oorspronkelijke titel: The Prague orgy
Eerste uitgave: 1985
ISBN/EAN: 90-290-2330-9
Uitgever: Meulenhoff
Het contraleven
Het contraleven behandelt het conflict tussen de twee joodse broers Zuckerman, Nathan (schrijver, satiricus en alter ego van Philip Roth) en Henry (tandarts en zeer degelijk). Wanneer één van hen een zware hartoperatie moet ondergaan, beginnen de verhalen onuitwarbaar door elkaar heen te lopen. Verlaat Henry na zijn operatie nu echt zijn brave leventje om in Israël deel van een Joodse leefgroep uit te gaan maken? Of ondergaat Nathan juist de operatie om met een eigen gezin zo'n braaf leventje op het Engelse platteland te gaan leiden? Het einde suggereert dat alles uit Nathans schrijversfantasie is voortgesproten, maar dat neemt niet weg dat zowel de 'echte' als de 'gefantaseerde' psychologische portretten van de beide broers ook na die ontknoping veel indruk achterlaten. Bron: NBD/Biblion
Schrijver: Philip Roth
Oorspronkelijke titel: Het contraleven
Eerste uitgave: 1986
ISBN/EAN: 90-290-3989-2
Uitgever: Meulenhoff
Exit geest
Zoals Rip Van Winkle naar zijn geboortestad terugkeerde en ontdekte dat alles daar veranderd was, zo keert de schrijver Nathan Zuckerman na elf jaar afwezigheid terug naar New York. Eenzaam op zijn berg in New England heeft Zuckerman alleen maar geschreven: geen stemmen, geen media, geen terreurdreiging, geen vrouwen, geen nieuws, niets anders aan zijn hoofd dan zijn werk en het klimmen der jaren. Terwijl hij als een geest uit het verleden door Manhattan waart, heeft hij al snel drie ontmoetingen die van zijn zorgvuldig gekoesterde isolement weinig heel laten. Ten eerste is er het jonge echtpaar met wie hij in een onbewaakt ogenblik een woningruil overeenkomt. Zij willen in zijn buitenhuis het Manhattan van na 11 september ontvluchten en hij keert terug naar het leven in de stad. Vanaf hun eerste ontmoeting wil Zuckerman ook niets liever dan zijn isolement verruilen voor de erotische uitdaging van de jonge vrouw, Jamie, wier aantrekkingskracht weer alles in hem wakker maakt waarvan hij afscheid dacht te hebben genomen: intimiteit, het opwindende spel van hart en lichaam. Daarna ontmoet hij een personage uit Zuckermans jeugd, Amy Bellette, vriendin en muze van Zuckermans eerste literaire held, E.I. Lonoff. De eens zo onweerstaanbare Amy is nu een oude, door ziekte gesloopte vrouw, die waakt over de nagedachtenis van die onaantastbaar integere Amerikaanse romancier die Nathan de eenzame weg naar het schrijversberoep heeft gewezen. De derde ontmoeting is met Lonoffs biograaf in spe, een jonge literaire speurhond die vrijwel geen middel schuwt om Lonoffs 'grote geheim' te ontrafelen. Ondanks zijn wens en vaste voornemen zich voortaan verre te houden van liefde, rouw, begeerte en antipathieën, begeeft Zuckerman zich in een innerlijk drama vol opwindende, pikante mogelijkheden.
Schrijver: Philip Roth
Oorspronkelijke titel: Exit ghost
Eerste uitgave: 2007
ISBN/EAN: 978-90-234-2631-8
Uitgever: De Bezige Bij

Non-Fictie

De feiten
De feiten is een boek dat zich alleen naar waarde laat schatten als de lezer bekend is met de andere boeken van Roth. De vorm waarin deze zelfanalyse gegoten is, is heel intelligent maar soms verwarrend: het is de biografie van de schrijver van o.a. Portnoy's Klacht, in de vorm van naakte feiten, voorafgegaan door een brief van Roth aan Zuckerman, een personage uit een ander werk, en besloten door het antwoord daarop. De feiten is een opsomming van gebeurtenissen en omstandigheden die leiden tot het ontstaan van Portnoy, uit woede over speciaal twee van de feiten: Roth's ervaringen met zijn vrouw Josie, en de aantijging van joodse kant dat Roth, zelf jood, antisemitisch zou zijn. Zuckerman treedt op als zijn psychoanalist, die de achtergronden van de feiten ontleedt en hem er van beschuldigt alleen in zijn fictie zelfanalyse aan te durven. Roth heeft deze schrandere manier gevonden om dat te weerleggen. Bron: NBD/Biblion
Schrijver: Philip Roth
Oorspronkelijke titel: The facts
Eerste uitgave: 1988
ISBN/EAN: 90-290-3703-2
Uitgever: Meulenhoff
Lectuur van mijzelf en anderen
De in Lectuur van mijzelf en anderen verzamelde interviews, essays en artikelen beslaan een kwart eeuw van Philip Roths carrière en 'onthullen' een bezorgdheid over de verhouding tussen de 'geschreven' en de 'ongeschreven' wereld. Roth schrijft over zichzelf en zijn werk en de controverse die zijn werk heeft veroorzaakt. Ook schrijft hij over de Oost-Europese schrijvers die hij altijd heeft verdedigd; en over honkbal, Amerikaanse fictie en Amerikaanse joden.
Schrijver: Philip Roth
Oorspronkelijke titel: Reading myself and others
Eerste uitgave: 1975
ISBN/EAN: 90-290-0504-1
Uitgever: Meulenhoff
Over het vak
Wat is de complexe wisselwerking tussen de ontvankelijke schrijver en de prikkel van tijd en plaats? Philip Roth, een van de grootste schrijvers van onze tijd, voerde een reeks intellectuele, persoonlijke gesprekken met collega-schrijvers van verschillende nationaliteiten. Samen met hen verkende hij de invloed van omgeving, geschiedenis en politiek op hun werk, en ging na hoe het sterk individualistische kunstwerk van de schrijver zijn inspiratie en vorm vindt in de vele omstandigheden die het leven bepalen. Milan Kundera en Tsjecho-Slowakije, Primo Levi en Auschwitz, Edna O'Brien en Ierland, Aharon Appelfeld en Boekovina, Ivan Klima en Praag, Isaac Singer en Warschau, Bruno Schulz en Polen: hoe beïnvloedden zij elkaar?
Schrijver: Philip Roth
Oorspronkelijke titel: Shop talk
Eerste uitgave: 2001
ISBN/EAN: 90-290-7067-6
Uitgever: Meulenhoff
Patrimonium
Patrimonium; een waar verhaal is het aangrijpende relaas van Philip Roth over het gevecht dat zijn zesentachtig jaar oude vader, bekend om zijn levenslust, zijn charmes en zijn Newark-anekdotes, voert met een fatale hersentumor. Stap voor stap, met liefde, ontroering en bezorgdheid vergezelt de zoon zijn vader naar zijn levenseinde. Gaandeweg ontstaat zo het indrukwekkende portret van vader Roth, van zijn enorme overlevingsdrang en van zijn verbeten liefde voor het leven.
Schrijver: Philip Roth
Oorspronkelijke titel: Patrimony
Eerste uitgave: 1991
ISBN/EAN: 90-290-7320-9
Uitgever: Meulenhoff
Waarom schrijven?
Naast zijn ongeëvenaarde literaire carrière heeft Philip Roth ook veel non-fictie geschreven over een groot aantal onderwerpen, waaronder de schrijvers die hij bewondert, zijn eigen werk, het creatieve proces en de Amerikaanse cultuur. In Waarom schrijven? wordt voor het eerst al dit werk verzameld in één band. Het bevat de eerder verschenen essaybundels Lectuur van mijzelf en anderen en Over het vak, maar ook veel stukken die ofwel herzien zijn, of nooit eerder gepubliceerd.

Waarom schrijven? geeft een prachtig beeld van de gedachtewereld van een van Amerika’s grootste schrijvers en is onmisbaar voor de literatuurliefhebber in het algemeen, en voor de vele fans van Philip Roth in het bijzonder.

Schrijver: Philip Roth
Oorspronkelijke titel: Why write?
Eerste uitgave: 2017
ISBN/EAN: 9789403103303
Uitgever: De Bezige Bij