Boekenplank:
Kies

Boeken van David Grossman

Meer over David Grossman

Genre: Roman

Geboren: 1954

Israël

Overzicht

 • De glimlach van het lam - Chi'joech hagdi
 • De stem van Tamar - Mischehu laruz ito
 • De uitvinder van geheimen - Sefer hadikdoek hapnimi
 • Een vrouw op de vlucht voor een bericht - Isja borachat mi-besora
 • Haar lichaam weet het - Bagoef ani mevina
 • Het zigzagkind - Jesj jeladiem zigzag
 • Jij bent mijn mes - Se-tihyi li ha-sakin
 • Komt een paard de kroeg binnen - Soes echad nichnas le-bar
 • Nacht in Jeruzalem - Isja borachat mi-besora
 • Uit de tijd vallen - Nofeel mi-choets la-zeman
 • Zie: liefde - 'Ayen 'erekh: ahavah

Jeugdboeken

 • De omhelzing - The hug
 • De zonneprinses - The sun princess
 • Duel - Jerusalem
 • Itamar de dromenjager & Itamar ontmoet een konijn - Itamar pogesj arnav & Itamar tsajad
 • Itamar en de zwarte toverhoed & Itamar loopt over muren - Itamar wechova haksamim hasjahor & Itamar metajel al kirot

Non-Fictie

 • Angst vreet de ziel op - Verzamelbundel
 • De ander van binnenuit kennen - Essay
 • Leeuwenhoning - Dwasj Arajot
 • Leven en schrijven in tijden van oorlog
 • Over de grens - Ha-Zeman ha-tsahov
 • Vriend of vijand - Nochechim nifkadim

Gedetaileerd overzicht

Overzicht

De glimlach van het lam
In 1972 raakt de Israëlische militair Oeri in de ban van de oude, halfblinde, haast krankzinnige Arabier Hilmi die in een fantasiewereld leeft, een wereld die hij van moment tot moment schept uit de prachtige sprookjes die hij zichzelf vertelt. Geleidelijk aan wordt de realiteit om Hilmi heen verweven in zijn sprookjes: het dorp op de Westelijke Jordaanoever waar hij al zijn hele leven woont; het Israëlische leger dat zijn dorp sinds 1967 bezet houdt; de militair die in de ban van zijn wijsheid raakt en die hem gebruikt in zijn poging het raadsel van zijn leven op te lossen, van de leugens waaruit zijn leven bestond zonder dat hij dat zelf gemerkt had. Dit boek gaat over desillusie en over de vervreemding. Het is een analyse in romanvorm van de ontwikkeling van corruptie die veroorzaakt wordt als men in aanraking komt met onrecht en leugens, als men in de fantasie zijn toevlucht neemt uit de gewelddadige realiteit van de bezetting, die zowel de bezetter als de bezette aantast.
Schrijver: David Grossman
Oorspronkelijke titel: Chi'joech hagdi
Eerste uitgave: 1983
ISBN/EAN: 90-254-0521-5
Uitgever: Contact
De stem van Tamar
Een hond - een hond sleurt een jongeman mee door de drukke binnenstad van Jeruzalem. Alles en iedereen moet wijken voor het stel, wie het niet doet wordt door de lijn tussen hond en jongen omvergetrokken. Waar wil die hond heen? Waarom laat die flink uit de kluiten gewassen jongeman, die Assaf, zich zo meesleuren? En door wie wordt hij achtervolgd? Een hond - een hond sleurt een jongen mee door de drukke binnenstad van Jeruzalem. De jongen kent de hond niet, hij heeft alleen van hogerhand de opdracht gekregen hem bij de rechtmatige eigenaar terug te bezorgen, al heeft hij geen idee wie dat is. De hond neemt vanaf de kennel het initiatief en behoudt het tot het eind. Hij ontketent een serie avonturen die de lezer in een adembenemend tempo door dit boek voert, door alle jachtigheid, controverses en onverzoenlijkheden heen waarin we leven. Een excentrieke kluizenares, drugsverslaafden, straatmuzikanten, potenrammers, vuurvreters en criminelen, maar ook een verlegen jongeman, een doortastend meisje en een liefde die haar beslag krijgt ver buiten Jeruzalem.
Schrijver: David Grossman
Oorspronkelijke titel: Mischehu laruz ito
Eerste uitgave: 2000
ISBN/EAN: 978-90-5936-273-4
Uitgever: Cossee
De uitvinder van geheimen
Hoe meer de wereld uit haar voegen raakt, des te meer Aharon om handen heeft: tegenmaatregelen bedenken, undercoveracties beramen, geheimschriften ontcijferen, gedachten lezen, keihard trainen a la Houdini. Want één ding is zonneklaar: volwassen worden is één grote valkuil. Kijk maar naar de volwassenen in de nieuwbouwwijk in Jeruzalem waar Aharon woont: daar zijn al heel wat mensen het spoor behoorlijk bijster. De heer Karminer bijvoorbeeld heeft een verhouding met zijn buurvrouw; Aharons vader breekt in de woning van Edna Blum alle tussenmuren uit omdat zij hem graag zwetend ziet metselen en timmeren; zijn gekke grootmoeder mompelt altijd iets over 'toen' en 'daar' en gaat steeds vaker op het hek van het balkon zitten om naar beneden te springen; en zijn moeder stopt Aharon vol met eten omdat hij warempel niet altijd zo klein kan blijven. Maar Aharon vindt dat er een professionele voorbereiding en diverse bewijzen van moed nodig zijn om volwassen te worden, ook als zijn beste vriendjes, Gideon en Zachi, intussen daarover hun hoofd schudden en liever yeah-yeah-muziek horen en naar meisjes fluiten. Grossmans roman over Aharon, die een eigen wereld wil uitvinden, vertelt weloverwogen en komisch over een oude droom van de mensheid: baas zijn over het eigen lot, over het eigen leven. * Dit boek is ook uitgebracht onder de titel De grammatica van het gevoel.
Schrijver: David Grossman
Oorspronkelijke titel: Sefer hadikdoek hapnimi
Eerste uitgave: 1991
ISBN/EAN: 90-5936-019-2
Uitgever: Cossee
Een vrouw op de vlucht voor een bericht
Een vrouw op de vlucht voor een bericht is een groots verhaal over een vrouw, haar twee zoons en hun verschillende vaders. Een roman over vriendschap en ruimdenkendheid, over een grote liefde en een versmade liefde, over ouderschap en over je weg in het leven. Maar het is vooral een ongeëvenaarde roman over de bijna heldhaftige inspanning van een moeder om een gezin in stand te houden in een klein en verscheurd land.
Schrijver: David Grossman
Oorspronkelijke titel: Isja borachat mi-besora
Eerste uitgave: 2008
ISBN/EAN: 978-90-5936-263-5
Uitgever: Cossee
Haar lichaam weet het
Shaoel is al vijfentwintig jaar 'gelukkig getrouwd', dat wil zeggen dat zijn vrouw Elisjeva een minnaar heeft die ze stiekem ontmoet. Shaoel is verschrikkelijk jaloers en fantaseert tot in de kleinste details over hun rendez-vous. Het liefdesleven van zijn vrouw windt hem op, deprimeert hem, maakt hem vindingrijk. Zijn normale leven verbleekt bij wat hij zich allemaal inbeeldt, en tegelijkertijd hoopt er zich een enorme woede in hem op. Is hij zijn fantasie nog de baas of neemt die een loopje met hem? Ook in de tweede novelle, die subtiel met de eerste verweven is, geeft Grossman ons een inkijkje in de intiemste hoekjes van de menselijke ziel. Rotem is schrijfster en ze leest haar doodzieke moeder een verhaal voor waarin ze het grote geheim van het leven van haar moeder heeft verwerkt: haar verhouding met een vijftienjarige jongen, aan wie ze yoga-les gaf. Alles wat Rotem in haar jeugd aan moederliefde heeft ontbeerd, meent ze terug te zien in de liefde die de moeder aan de jongen heeft gegeven. Het tragische lot van een dochter - of het drogbeeld van haar fantasie? Shaoel en Rotem vertellen beiden over momenten van grote intimiteit en diepe eenzaamheid. Hun obsessieve verhalen zijn voor hen realistischer dan het werkelijke leven.
Schrijver: David Grossman
Oorspronkelijke titel: Bagoef ani mevina
Eerste uitgave: 2002
ISBN/EAN: 90-5936-040-0
Uitgever: Cossee
Het zigzagkind
In de trein naar Haifa begint voor Nono Feierberg het grote avontuur. Op weg naar zijn oom - schrikbeeld voor hem en zijn neefjes - ontdekt hij dat zijn vader, een hoge politieofficier, en diens vriendin Gaby een verrassingstocht voor hem hebben georganiseerd. Maar wat Nono overkomt, gaat alle grenzen van een grapje te buiten. Hij gaat mee met de elegante meesterkraker/oplichter Felix, die hem onder andere naar het huis van de aanbeden diva Lola Ciperola brengt. Felix en Nono worden door de politie gezocht en redden zich uit de meest netelige situaties met kleine en grote, dwaze en ridderlijke misdaden. In de loop van een voor hem verwarrende reeks gebeurtenissen ontdekt Nono geleidelijk aan het ware verhaal van zijn vader en zijn overleden moeder, en van hemzelf. Wat gebeurt er precies met hem? Wat brengt hem ertoe zich af te vragen wie hij eigenlijk is? Wie zijn de mensen die hem op sleeptouw nemen? Wat ontdekt hij over zichzelf en zijn ouders? En heeft zijn vader, die de zoektocht naar zijn zoon coördineert, uitsluitend het beste met hem voor? David Grossman heeft een spannend en bijzonder boek geschreven, voor de jeugd en voor volwassenen tegelijk. Een wonderlijk boek: een zonder compromissen geschreven jeugdroman en een roman over puberteit, die zich bezighoudt met het wordingsproces en de grenzen van het ik - een boek dat zich door jeugdige en door volwassen lezers op dezelfde, leeftijdoverschrijdende manier laat lezen.
Schrijver: David Grossman
Oorspronkelijke titel: Jesj jeladiem zigzag
Eerste uitgave: 1995
ISBN/EAN: 90-263-1377-2
Uitgever: Ambo | Anthos
Jij bent mijn mes
'Je kent mij niet, en terwijl ik dit schrijf ken ik mezelf ook niet helemaal. Ik heb overigens wel geprobeerd om je niet te schrijven, ik probeer het al twee dagen lang, maar ik geef het nu op.' Met deze woorden begint een man de briefwisseling met een vrouw die hij slechts uit de verte gezien heeft, zoals ze met een treurige glimlach haar armen om zich heen sloeg, vergezeld van een lange man die hij voor haar echtgenoot houdt. Door z'n radicale openhartigheid en literair meesterschap laat deze roman geen lezer onberoerd. David Grossman weet haarfijn de relatie tussen man en vrouw en hun wederzijdse verwachtingen van de liefde te schilderen. 'Wil hoe dan ook liever dat er geen woorden meer tussen ons staan. Gewoon jouw lijfelijkheid en die van mij. Doet er niet toe hoe. Je kunnen aanraken, je zweet ruiken, naar je kijken als je allerlei handelingen verricht. Een omelet bakken bijvoorbeeld.'
Schrijver: David Grossman
Oorspronkelijke titel: Se-tihyi li ha-sakin
Eerste uitgave: 1998
ISBN/EAN: 90-414-0825-8
Uitgever: Flamingo
Komt een paard de kroeg binnen
In een zaaltje op een industrieterrein ten noorden van Tel Aviv staat de kleine, bebrilde stand-upcomedian Dov Grinstein op het toneel. Hij maakt grappen, rent over het podium, is constant op zoek naar het volgende slachtoffer - en als het hem niet lukt het publiek aan het lachen te krijgen, slaat hij zichzelf schrikbarend hard in het gezicht. Wanneer het publiek begint te morren, spreekt een kleine vrouw de zaal toe vanaf de eerste rij. Zij kent Dov Grinstein en neemt het voor hem op. Daar is Dov niet van gediend en zijn optreden wordt een overweldigende achtbaan van harde grappen, persoonlijke ontboezemingen en politiek incorrecte sneren naar het publiek. Wij zitten met hen op het puntje van onze stoel en blijven verbijsterd achter als Dov de zaal verlaat. Komt een paard de kroeg binnen gaat over de levensreddende kracht van grappen, over de oude Joodse overtuiging dat er zonder tragedie geen komedie denkaar is. En zo staat het in het boek der boeken: op de zevende dag schiep God de grap.
Schrijver: David Grossman
Oorspronkelijke titel: Soes echad nichnas le-bar
Eerste uitgave: 2014
ISBN/EAN: 9789059365711
Uitgever: Cossee
Nacht in Jeruzalem

Bij een Cossee-verjaardag moet (en wil) een van de grote meestervertellers uit ons fonds, David Grossman, erbij zijn. Als cadeau aan zijn Nederlandse lezers stuurde hij ons daarom een van zijn meest gewaardeerde en internationaal het meest vertaalde verhalen op: De hardloper.

Maar wie daar rent, is geen marathonman, maar een jonge eenzame soldaat. Hij zit in het donker van een zomerse nacht, opgesloten in zijn levendige fantasie, en rent en rent, heeft zijn ademtechniek precies in de gaten en wil door blijven rennen, tot hij de lichten van Jeruzalem ziet. Maar rent hij naar iets toe of van iets weg, hij, die net nog een meisje, een heel bijzonder meisje in zijn armen had?

Dat de fantasie ons soms gekke streken levert, is bekend, maar dat ze in een verscheurd land vol Bijbelse gelijkenissen en uiterst aardse verhalen in de hitte van de nacht de ene salto na de andere maakt, daarover weet David Grossman te vertellen als geen ander.

Schrijver: David Grossman
Oorspronkelijke titel: Isja borachat mi-besora
Eerste uitgave: 2008
ISBN/EAN: 9789059367616
Uitgever: Cossee
Uit de tijd vallen
Na het avondeten staat de man plotseling op. Hij neemt afscheid van zijn vrouw en vertrekt in een poging om - één keer, heel kort - hun overleden zoon te zien. Vijf jaar zweeg hij erover, maar nu moet hij wel, anders is het verdriet ondraaglijk. Onderweg sluiten zich tot zijn verbazing meer en meer mensen bij hem aan, allemaal vaders en moeders die geen vrede kunnen vinden met het verlies van hun kinderen.
Schrijver: David Grossman
Oorspronkelijke titel: Nofeel mi-choets la-zeman
Eerste uitgave: 2012
ISBN/EAN: 9789059363632
Uitgever: Cossee
Zie: liefde
Jonge én oude lezers zijn geïmponeerd en betoverd door de negenjarige Momik met zijn nieuwsgierigheid en eigenzinnige fantasie. Veertien jaar na de oorlog staat zijn opa Ansjel Wassermann, van wie iedereen dacht dat hij door het 'nazibeest' om het leven is gebracht, ineens kleumend en brabbelend voor de deur. Dan wil - nee, móet Momik weten hoe dat nazibeest eruitziet, en wat het zoal vreet. Hij wil het in de kelder vangen, voederen en temmen. Dan laat het zijn familie eindelijk met rust. Zie: liefde wordt beschouwd als één van de grote boeken van de twintigste eeuw. Het wordt over de hele wereld gelezen en in Jeruzalem is er voor de vrienden van Momik zelfs een 'Momik-wandelroute'. 'Ik wilde een verhaal schrijven vol humor en fantasie, vol gebeurtenissen en hartstochten, om Momik te bewijzen dat zijn levenskracht sterker is dan zijn angst,' zegt David Grossman in het uitgebreide nawoord, getiteld Momik dat ben, dat in deze uitgave is opgenomen.
Schrijver: David Grossman
Oorspronkelijke titel: 'Ayen 'erekh: ahavah
Eerste uitgave: 1986
ISBN/EAN: 978-90-5936-181-2
Uitgever: Cossee

Jeugdboeken

De omhelzing
David Grossman laat in De omhelzing iets heel bijzonders zien. Op een beeldende, tedere en subtiele manier vertelt hij ons iets over het bestaan wat we allemaal weleens gevoeld hebben, maar nooit zo precies onder woorden kunnen brengen als Grossman dat doet. Dit fraaie boekje is geïllustreerd door de internationaal bekende Israëlische kunstenares Michal Rovner en vertaald door bekroond kinderboekenschrijver Edward van de Vendel. Het is een verhaal voor jong en oud, dat je laat begrijpen dat ieder mens uniek is, maar niet alleen.
Schrijver: David Grossman
Oorspronkelijke titel: The hug
Eerste uitgave: 2011
ISBN/EAN: 9789059363311
Uitgever: Cossee
De zonneprinses
David Grossman en kunstenares Michal Rovner slaan, na De omhelzing, opnieuw de handen ineen en weten een onvergetelijke wereld op te roepen die ons raakt, ontroert en die we voor altijd bij ons zullen dragen. De moeder van Ray is de zonnekoningin. Ze bestuurt één dag per jaar de zon: dat maakt Ray de zonneprinses. De volgende ochtend fietsen ze in alle vroegte naar de heuvel, om samen de zon op te laten komen. Ze dansen, ze maken muziek, ze zingen steeds opnieuw dezelfde vraag: zon, wil je opkomen? En langzaam verschijnt er licht aan de horizon. Ray ziet die dag dat heel de wereld er anders uitziet wanneer je zelf de zon hebt laten opkomen. Een ezel die een kar achter zich aan trekt, met een strooien hoedje waar zijn oren doorheen steken, de lapjeskatten die in slaap sukkelen op hun muurtjes; allemaal zijn ze gelukkig, alleen maar omdat er een wereld is waar ze in het licht kunnen zijn.
Schrijver: David Grossman
Oorspronkelijke titel: The sun princess
Eerste uitgave: 2015
ISBN/EAN: 9789059366183
Uitgever: Cossee
Duel
David houdt niet van voetballen, en heeft ook beslist geen zin om naar schoolfeestjes te gaan. Zijn ouders maken zich daar ernstige zorgen over, maar David zelf niet. Want hij heeft twee geweldige vrienden, meneer Rosenthal en Vera, die een spannende winkel met tweedehandsspullen heeft. Maar op een dag gebeurt er iets vreemds. Meneer Rosenthal moet een duel uitvechten; meneer Rosenthal, die nog nooit een vlieg heeft kwaad gedaan, die geen vlees eet en zelfs geen leren schoenen draagt. David begrijpt niet waarom dat moet. Maar langzaam wordt een tipje van de sluier opgelicht en dan moet David snel denken en handelen om zijn beste vriend te redden...
Schrijver: David Grossman
Oorspronkelijke titel: Jerusalem
Eerste uitgave: 1991
ISBN/EAN: 90-00-02835-3
Uitgever: Van Goor
Itamar de dromenjager & Itamar ontmoet een konijn
Itamar is een jongetje dat de wereld en zichzelf aan het ontdekken is. Met zijn ouders veilig in de buurt overwint hij alle angsten en problemen. Hij houdt van dieren, maar hij is bang voor een konijn. Wanneer hij met papa en mama gaat wandelen in een bos, ontmoet hij een klein wollig wezentje. Het heeft een bruine vacht en een klein staartje en lange oren en een snorretje. Het diertje trilt van angst omdat het denkt dat Itamar een kind is en het is bang voor kinderen! Dan is er het droevige blauwe monster dat Itamar elke nacht in zijn dromen achterna loopt. Tot papa een tent maakt waarin Itamar het monster kan vangen. Het lukt, en hij verslaat het monster. Hij kan nu dromen waar hij het liefst van wil dromen: van de bal inkoppen, de hele nacht.
Schrijver: David Grossman
Oorspronkelijke titel: Itamar pogesj arnav & Itamar tsajad
Eerste uitgave: 1998
ISBN/EAN: 90-261-1354-4
Uitgever: De Fontein
Itamar en de zwarte toverhoed & Itamar loopt over muren
Wanneer papa een kast aan het opruimen is, rolt er ineens een grote zwarte hoed van een plank. 'Ha, daar is ie, mijn oude toverhoed,' zegt papa. 'Itamar, kijk uit met die hoed!' Maar Itamar blijft vragen wat voor hoed het is. Hij zet hem op en probeert of het waar is. Hij tovert papa om in een aap, dan in een wolf, een haan, een kikker... Nee, het liefst heeft hij toch zijn eigen papa. Als Itamar 's avonds zijn warme chocola heeft opgedronken, en naar een verhaal heeft geluisterd, en nog een keertje heeft geplast, en nadat hij papa heeft gevraagd het kleine lichtje aan te laten, en nadat hij mama om zijn beertje heeft gevraagd, en dan nog om zijn aap, en als papa en mama een beetje boos beginnen te worden omdat hij zo zeurt - gaat Itamar eindelijk rustig liggen. Maar dan begint het avontuur! Want Itamar kan over muren lopen...
Schrijver: David Grossman
Oorspronkelijke titel: Itamar wechova haksamim hasjahor & Itamar metajel al kirot
Eerste uitgave: 1998
ISBN/EAN: 90-261-1353-6
Uitgever: De Fontein

Non-Fictie

Angst vreet de ziel op
Bijna dagelijks berichten de kranten over Palestijnse zelfmoordaanslagen en Israëlische vergeldingsacties, en toch kunnen we ons niet goed voorstellen wat voor gevolgen de nu al twee jaar durende intifada bij Israëliërs en Palestijnen heeft. Of nauwkeuriger: welke verwoestingen in hoofd en hart de niet-verklaarde oorlog en vooral de permanente angst aanrichten. David Grossman, een van de gerenommeerdste schrijvers van Israël en van meet af aan betrokken bij de Peace-Now-Beweging, doet in Angst vreet de ziel op met behulp van ons nauwelijks bekende details verslag van wat voor invloed de intifada heeft. Hij schetst de door wederzijdse haat gedicteerde strategieën, maar ook de wanhoop in beide kampen, en hij beschrijft indringend waarom deze oorlog door geen van beide partijen kan worden gewonnen en geen van belde de eerste stap in de richting van de ander wil zetten. Grossmans berichten zijn altijd gebaseerd op zijn hoogstpersoonlijke ervaringen. Hoe radicaal verandert het openbare en het persoonlijke leven als een maatschappij steeds militanter, nationalistischer en economisch instabieler wordt? En is de ziel ertegen opgewassen als elke boodschap, ieder bezoekje aan de bioscoop en werkelijk elke privé-activiteit van het gezin wordt aangevreten door existentiële vragen over veiligheid? En boven alles torent steeds weer dezelfde vraag uit: wie en wat kan deze steeds absurdere geweldsspiraal nog doorbreken?
Schrijver: David Grossman
Oorspronkelijke titel: Verzamelbundel
Eerste uitgave: 2003
ISBN/EAN: 90-5936-027-3
Uitgever: Cossee
De ander van binnenuit kennen
Iemand van binnenuit begrijpen is hem of haar worden. Zoals bijvoorbeeld de romanfiguren Tamar of Momik, of je beste vriend of je meest gehate vijand. De schrijver David Grossman bezit als geen ander de vaardigheid zich geheel in zijn personages in te leven en de wereld met hun ogen te zien. 'Of ik wil of niet, ik moet bij het schrijven eerst Tamar of Momik worden, pas dan heb ik het gevoel dat ze leven en dat ze de lezer tegemoet kunnen treden.' In zijn essay De ander van binnenuit kennen beschrijft Grossman dat identificatieproces als iets wat in de realiteit meestal niet mogelijk is en waarvoor de meeste mensen ook terugschrikken. Juist daardoor is literatuur zo uniek. In een boek kan je het leven van anderen leiden.
Schrijver: David Grossman
Oorspronkelijke titel: Essay
Eerste uitgave: 2007
ISBN/EAN: 978-90-5936-182-9
Uitgever: Cossee
Leeuwenhoning
Was Simson een held? Een moedige strijder en een volksleider? Of was hij een zonderling die toegaf aan afgoderij en lust? In Leeuwenhoning hervertelt David Grossman op provocerende wijze het verhaal van een van de meest controversiële personages uit de Bijbel. Hij vertelt over Simsons fameuze strijd met de leeuw, over zijn vele vrouwen en hun verraad, en hij beschrijft Simsons laatste daad op aarde, waarin hij de tempel op zichzelf en drieduizend Filistijnen laat neerstorten.
Schrijver: David Grossman
Oorspronkelijke titel: Dwasj Arajot
Eerste uitgave: 2005
ISBN/EAN: 978-90-234-2164-1
Uitgever: De Bezige Bij
Leven en schrijven in tijden van oorlog
David Grossman is een van de meest gelezen Israëlische schrijvers. Niet alleen vanwege zijn romans, maar ook vanwege zijn politieke essays. Die worden vaak door de grote internationale kranten, van The Guardian tot de Frankfurter Allgemeine Zeitung en van La Repubblica tot De Standaard in opdracht gegeven en zijn - in het geval van Grossman - vaak de meest gelezen stukken van die krant. Anders dan in vroegere politieke studies over Israël en Palestina onderzoekt David Grossman in Leven en schrijven in tijden van oorlog een aantal meer fundamentele vragen: Wat zijn - als gevolg van de inmiddels vijf generaties voortdurende spanningen en oorlogen - de zichtbare en onzichtbare veranderingen in verstand, hart en ziel van de vijandige buren? Hoe ver hebben de twee volkeren, door 'de situatie' het wantrouwen, dubbele agenda's en haat, zich van hun eigen idealen en ieder positief mensbeeld verwijderd? En vooral: waarom begrijpen, voelen en zien Israëli noch Palestijnen niet dat zij inmiddels gevangenen zitten in hun eigen waanbeelden, wantrouwen en haat, met de meest destructieve gevolgen voor hun eigen maatschappij? Dat zij beiden gebukt gaan onder dezelfde angsten, fobieën en nachtmerries? Leven en schrijven in tijden van oorlog belicht (in de hogedrukpan van het conflict in het Midden-Oosten) een universeel thema: hoe snel wij in tijden van crisis of oorlog blind worden voor veranderingen in onszelf en anderen. En hoe moeilijk het is, bij gebrek aan fatsoen en openheid, iets in leven te houden, wat essentieel is voor de condition humaine : hoop en moed.
Schrijver: David Grossman
Eerste uitgave: 2016
ISBN/EAN: 9789059366756
Uitgever: Cossee
Over de grens
Twintig jaar na de Zesdaagse Oorlog ging David Grossman op verzoek van het opinieweekblad Koteret Rashiet op reis door de bezette Westelijke Jordaanoever. Hij bezocht vluchtelingenkampen, woonde zittingen van de militaire rechtbank bij, sprak met joden in hun nederzettingen en met Palestijnen in hun dorpen en steden. Na een tocht van zeven weken schreef hij dit verslag: een kritische visie op de gevolgen van twintig jaar bezetting. Grossman, die even vloeiend Arabisch spreekt als Hebreeuws, had geen gesprekken met politici, want die zijn al vaak genoeg aan het woord, maar met gewone mensen, met kinderen en studenten. Hij vertelt hier niet het officiële geschiedverhaal, maar het verhaal van het dagelijks leven van de bewoners van de Westoever, van hun angsten en hun verlangens. Een half jaar nadat dit boek in Israël verscheen werd in Gaza de eerste steen geworpen. David Grossman heeft speciaal voor de Nederlandse vertaling een voorwoord geschreven met zijn visie op de huidige situatie. Het Israëlische publiek heeft heftig gereageerd op dit boek. De meest lezers waren geschokt, hoofdzakelijk omdat ze zich nooit gerealiseerd hadden wat de bezetting betekende voor het dagelijks leven van de Palestijnen.
Schrijver: David Grossman
Oorspronkelijke titel: Ha-Zeman ha-tsahov
Eerste uitgave: 1987
ISBN/EAN: 90-204-2558-7
Uitgever: Veen
Vriend of vijand
In Israël leeft een aanzienlijke Arabische minderheid. Volgens de Israëli's zijn zij Arabieren, volgens de Palestijnen Israëli's. Het verhaal van een verscheurde bevolking. De titel die Grossman voor zijn boek koos - in het Hebreeuws: nochachiem nifkadiem, afwezige aanwezigen - is ontleend aan de absurde bureaucratische term die Israel bedacht voor die groep Palestijnen die na de oorlog van '48 in Israel bleef, maar niet geregistreerd stond bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. Ze waren er dan wel, maar ze bestonden niet echt, een situatie die nog altijd tekenend is voor de wijze waarop (Joods) Israel met deze minderheid omgaat: ze mogen er zijn zolang ze zich koest houden en het zou nog mooier zijn als je helemaal niet merkte dat ze bestaan. Net als in Over de grens is Grossman er ook in Vriend of Vijand in geslaagd zijn gesprekspartners openhartig aan het woord te laten, met al hun twijfels, angsten, woede, dromen en nachtmerries en tegelijkertijd in al hun verscheidenheid.
Schrijver: David Grossman
Oorspronkelijke titel: Nochechim nifkadim
Eerste uitgave: 1992
ISBN/EAN: 90-254-0391-3
Uitgever: Contact