Boekenplank:
Kies

Boeken van Roy Jacobsen

Roy Jacobsen wordt gezien als een van de belangrijkste auteurs uit Noorwegen. De onzichtbaren verscheen in meer dan twintig landen en stond op de shortlist van de Man Booker International Prize.

Meer over Roy Jacobsen

Genre: Roman

Geboren: 1954

Geboorteland: Noorwegen


Overzicht

  • De schlemiel van Suomussalmi - Hoggerne
  • Grenzen - Grenser
  • Het nieuwe water - Det nye vannet
  • Marions sluier - Marions slør
  • Vorst - Frost
  • Wonderkinderen - Vidunderbarn

Barrøy

  1. De onzichtbaren - De usynlige
  2. Witte zee - Hvitt hav
  3. Ogen van de Rigel - Rigels øyne
  4. De kinderen van Barroy - Bare en mor

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe schlemiel van Suomussalmi
Suomussalmi werd al op 7 december platgebrand, nadat de vierduizend inwoners waren geëvacueerd, behalve ik. Ik was hier geboren, had hier mijn hele leven gewoond en kon me niet voorstellen ergens anders te zijn - dus toen er plotseling een gedaante in een wit uniform voor mijn neus stond die van een papiertje voorlas dat ik weg moest, zette ik mijn hakken in de sneeuw en was onvermurwbaar. Zo zal het wel overal ter wereld zijn, er is altijd één iemand, minstens één iemand, die niet doet wat de anderen doen, hij hoeft niet eens te weten waarom, en hier in Suomussalmi was ík dat.

Tijdens de Winteroorlog, op 7 december 1939, wordt het Finse dorp Suomussalmi platgebrand. Daarmee wordt voorkomen dat de oprukkende Russische troepen er voedsel en onderdak zullen vinden. Iedereen vertrekt, behalve Timmo Vaatanen, de simpele houthakker en de schlemiel van het dorp. Te midden van de waanzin van de oorlog probeert hij samen met een paar Russen te overleven, beurtelings gewantrouwd door Russen en Finnen.

Na de oorlog wil niemand van Timmo horen hoe het echt is geweest. Twijfelend aan zijn eigen geheugen gaat hij uiteindelijk zelf op onderzoek uit. Rodion, de Rus met de rode schoenen, blijkt nog in leven en bevestigt zijn gelijk. Dertig jaar na dato is de oorlog voor Timmo eindelijk afgelopen.
Schrijver: Roy Jacobsen
Oorspronkelijke titel: Hoggerne
Eerste uitgave: 2005
ISBN/EAN: 9789056722258
Uitgever: Signatuur
Grenzen
Roy Jacobsen plaatst de Luxemburgse Ardennen, 'een groen kussen midden in Europa waar grenzen verschoven worden en wij die hier wonen ze oversteken zonder ons een millimeter ter verroeren', in het middelpunt van Grenzen over grenzen tussen landen, tussen mensen en binnen mensen.

De personages zijn allemaal 'grensgevallen', zoals de Belgische Luxemburger Markus, de Duitse Luxemburger Leon en de Amerikaanse Luxemburger Robert. Jacobsen verbindt personen en situaties op meeslepende wijze, met veel invoelingsvermogen, liefde voor details en humor, aan de hand van een netwerk van verhalen, familie- en vriendschapsbanden en het oorlogsgebeuren.

Centraal staan hierbij het Ardennenoffensief en de slag om Stalingrad en de confrontatie van de lezer met de grenzen van het menselijk bestaan.

* Biblionrecensie G. Brandorff
Schrijver: Roy Jacobsen
Oorspronkelijke titel: Grenser
Eerste uitgave: 1999
ISBN/EAN: 9789068017052
Uitgever: De Prom
Het nieuwe water
Het nieuwe water gaat over grenssituaties, maar nu die binnen het menselijke bewustzijn, gedemonstreerd aan de hand van een zonderlinge figuur, Jon, een op het oog wat achterlijke jongen die op een klein en vergeten eilandje leeft.

Al lezend word je meegenomen in zijn wereld zonder dat je die volledig leert kennen, al was het maar omdat je gaandeweg merkt dat je zijn oordelen en waarnemingen niet volledig kunt vertrouwen.
Schrijver: Roy Jacobsen
Oorspronkelijke titel: Det nye vannet
Eerste uitgave: 1987
ISBN/EAN: 9789068017014
Uitgever: De Prom
Marions sluier
In een glascontainer wordt het lichaam van een jong Pakistaans meisje gevonden. Ze draagt een hijab en mist haar linkerhand. Al snel duiken er meer slachtoffers op, allen van allochtone afkomst.

Marion, alleenstaande moeder van een tienerzoon en politieagente bij een geheim onderzoeksteam van de politie in Oslo, raakt verwikkeld in deze duistere zaak. Ze ontdekt dat ze weleens dichter bij het vuur kan staan dan ze dacht, en ontsnapt ternauwernood aan een moordaanslag. Zijn er misschien gegevens gelekt?

Steeds meer drukken vooroordelen een stempel op het onderzoek. De kring om Marion heen lijkt zich langzaamaan te sluiten...
Schrijver: Roy Jacobsen
Oorspronkelijke titel: Marions slør
Eerste uitgave: 2007
ISBN/EAN: 9789056722821
Uitgever: Signatuur
Vorst
'Wie ben jij?' riep de vader uit terwijl hij naar zijn pasgeboren zoon keek die het bloed nog op zijn opgeblazen gezicht had zitten. Niet omdat zich hier een monster openbaarde of omdat dit de gebruikelijke uitdrukking was waarmee hij zijn kinderen begroette; er lag ook geen voorgevoel in de uitroep besloten, een voorgevoel dat men zich deze zoon over duizend jaar nog zou herinneren, misschien wel zolang er mensen zijn die kunnen lezen; de woorden ontglipten hem gewoon, en deze woorden zou men zich gedurende de hele jeugd van de jongen herinneren en ze werden steeds herverteld, als een verhaal, of een omen, als je daar al een onderscheid tussen kunt maken: 'Wie ben jij?'

De IJslander Gest wordt verscheurd door wraaklust. Op 13-jarige leeftijd wreekt hij de dood op zijn vader door één van de machtigste IJslandse mannen te vermoorden. Hij wordt vogelvrij verklaard en vlucht naar Noorwegen.

Maar ook daar blijft de roep om wraak hem achtervolgen. Hij heeft zijn eer hoog te houden. Tegelijk komt hij in conflict met zichzelf als hij merkt dat de keuzes die hij maakt ook gevolgen hebben voor zijn omgeving.

Gest ontwikkelt zich als een visionair, een intelligente en manipulerende dromer en uiteindelijk speelt hij een rol bij de verovering van Engeland in 1016.

Tegen het decor van het rauwe Vikinger-tijdperk speelt zich in de onherbergzame Scandinavische natuur een eigentijds verhaal af over waar het in het leven werkelijk om gaat.
Schrijver: Roy Jacobsen
Oorspronkelijke titel: Frost
Eerste uitgave: 2003
ISBN/EAN: 9789056721367
Uitgever: Signatuur


Wonderkinderen
Het begint op de dag dat een geheimzinnig halfzusje moederziel alleen arriveert met de bus, met een 'atoombom' in haar lichtblauwe koffertje. Die dag verandert Finns leven voorgoed. Het is het jaar van de Berlijnse muur, van president Kennedy en Joeri Gagarin. Finn woont met zijn moeder in een flat in de wijk Årvoll in de Noorse hoofdstad Oslo. De bewoners van dit stadsdeel vormen een allegaartje, een mengelmoes van hardwerkende arbeiders, halvegaren, ambitieuze strebers en zwervers. Het zijn de jaren zestig, een tijd van verandering, van sociaaldemocratisch elan en een lonkende toekomst.

Voor een opgroeiende jongen is het leven er spannend en mooi. De negenjarige Finn is loyaal, zowel tegenover zijn vrienden als zijn moeder, met wie hij een zeer sterke band heeft. Finn en zijn moeder hebben het goed, zeer goed als we Finn moeten geloven - een troost, want zijn vader is dood. Beiden zijn erop gebrand dat in hun leven alles volgens de regels verloopt. Maar als Finn bij zijn moeder, die in zijn ogen altijd een rots in de branding is geweest, plotseling tekens van zwakte ontdekt en hij merkt dat ze een raadselachtig zwalkend gedrag vertoont, stort zijn wereld in.

In deze prachtige beschrijving van een jeugd, waarin de auteur het kind als verteller aan het woord laat, toont Roy Jacobsen opnieuw zijn meesterschap en laat hij zien dat kind-zijn niet alleen fantastisch is, maar ook levensgevaarlijk kan zijn.
Schrijver: Roy Jacobsen
Oorspronkelijke titel: Vidunderbarn
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 9789491259890
Ebook: 9789491259920
Uitgever: De Rode Kamer

BarrøyDe onzichtbaren

Op een eiland vlak voor de adembenemende kust van Noorwegen groeit Ingrid Barrøy op. Het ruwe eilandleven verloopt volgens zijn eigen wetten, met zware winters en heldere zomers. Een leven dat, net als het landschap zelf, van een grootse, broze schoonheid is, met in de verte de rest van de wereld.

Ingrids vader droomt ervan een kade te bouwen die hen verbindt met het vasteland, maar zo dicht bij de rest van de wereld zijn blijft niet zonder gevolgen. Haar moeder heeft haar eigen dromen: meer kinderen, een kleiner eiland, een ander leven. En er blijft altijd één vraag die Ingrid haar nooit mag stellen.

Wanneer Ingrid oud genoeg is, wordt ze naar het vasteland gestuurd om voor een van de rijke families aan de kust te werken. Maar dan gebeurt er iets tragisch en moet ze noodgedwongen terugkeren naar de plek die ze dacht achter zich gelaten te hebben.

Schrijver: Roy Jacobsen
Oorspronkelijke titel: De usynlige
Eerste uitgave: 2013
ISBN/EAN: 9789403196602
Ebook: 9789403198804
Uitgever: De Bezige Bij
Witte zee

Noorwegen, 1944. Ingrid is alleen op Barrøy, het eiland dat haar familienaam draagt. De oorlog die tijdens haar jeugd woedde heeft plaatsgemaakt voor een nog ergere strijd en Noorwegen lijdt onder het juk van de nazi’s.

Tijdens een zware storm spoelen de lichamen van een gezonken Duits oorlogsschip aan op de kust van het kleine eiland. Tussen de Duitse soldaten bevindt zich de nog levende Russische krijgsgevangene Alexander. Ingrid neemt hem mee naar huis en volledig onverwachts komt er tijdens deze koude wintermaanden een einde aan haar eenzaamheid.

Maar op dat moment heeft Ingrid nog geen weet van wat zij zal moeten doorstaan om haar geliefde te beschermen tegen de Duitsers en de Noorse collaborateurs, en welke reis ze zal moeten maken, ver weg van het eiland.

Schrijver: Roy Jacobsen
Oorspronkelijke titel: Hvitt hav
Eerste uitgave: 2015
ISBN/EAN: 9789403131412
Uitgever: De Bezige Bij
Ogen van de Rigel

De lange oorlog is voorbij, en Ingrid Barrøy verlaat het eiland voor de Noorse kust dat haar naam draagt. Ze is op zoek naar de vader van haar kind, Alexander, de Russische gevangene die na het zinken van het schip de Rigel aanspoelde op Ingrids eiland. Inmiddels probeert hij zichzelf in veiligheid te brengen door te voet zijn weg naar Zweden te vinden. Ingrid volgt hem, met hun baby in haar armen. De donkere ogen van het kind vormen het enige bewijs dat ze Alexander heeft gekend.

Onderweg komt Ingrid in aanraking met collaborateurs, partizanen, vluchtelingen, deserteurs, gelovigen en zondaars, in een land dat overal de littekens draagt van de bezetting. Voor haar reis ten einde komt zal Ingrid zich moeten afvragen of ze wel genoeg weet van de man voor wie ze alles op het spel zet.

Schrijver: Roy Jacobsen
Oorspronkelijke titel: Rigels øyne
Eerste uitgave: 2017
ISBN/EAN: 9789403136813
Uitgever: De Bezige Bij
De kinderen van Barroy

Na een lange reis door heel Noorwegen keert Ingrid eindelijk terug naar het eiland Barrøy. De oorlog is voorbij, maar de sporen van de strijd zijn nog overal zichtbaar. Collaborateurs worden met de nek aangekeken; sommigen nemen zelfs wraak op hen. Anderen willen gewoon de pijnlijke jaren achter zich laten. Op een dag arriveert er een jongen op het eiland. Wanneer zijn vader verdwenen blijkt, neem Ingrid de verantwoordelijkheid op zich en adopteert hem.

Zo wordt Mathias onderdeel van de kleine gemeenschap op Barrøy. Het eilandleven is even zwaar als altijd en het lijkt alsof de tijd er heeft stilgestaan. Dan komen er brieven uit Oslo en Trondheim, die vertellen over grote maatschappelijke veranderingen. Welke verhalen moet Ingrid delen met de anderen en wat houdt ze voor zichzelf? Welke toekomst ziet zij voor ogen?

Schrijver: Roy Jacobsen
Oorspronkelijke titel: Bare en mor
Eerste uitgave: 2020
ISBN/EAN: 9789403116228
Uitgever: De Bezige Bij

Gerelateerde schrijvers