Boekenplank:
Kies

Boeken van Roy Jacobsen

Overzicht

  • De schlemiel van Suomussalmi - Hoggerne
  • Grenzen - Grenser
  • Het nieuwe water - Det nye vannet
  • Marions sluier - Marions slør
  • Vorst - Frost
  • Wonderkinderen - Vidunderbarn

gedetailleerd overzicht

Overzicht

De schlemiel van Suomussalmi
Suomussalmi werd al op 7 december platgebrand, nadat de vierduizend inwoners waren geëvacueerd, behalve ik. Ik was hier geboren, had hier mijn hele leven gewoond en kon me niet voorstellen ergens anders te zijn - dus toen er plotseling een gedaante in een wit uniform voor mijn neus stond die van een papiertje voorlas dat ik weg moest, zette ik mijn hakken in de sneeuw en was onvermurwbaar. Zo zal het wel overal ter wereld zijn, er is altijd één iemand, minstens één iemand, die niet doet wat de anderen doen, hij hoeft niet eens te weten waarom, en hier in Suomussalmi was ík dat. Tijdens de Winteroorlog, op 7 december 1939, wordt het Finse dorp Suomussalmi platgebrand. Daarmee wordt voorkomen dat de oprukkende Russische troepen er voedsel en onderdak zullen vinden. Iedereen vertrekt, behalve Timmo Vaatanen, de simpele houthakker en de schlemiel van het dorp. Te midden van de waanzin van de oorlog probeert hij samen met een paar Russen te overleven, beurtelings gewantrouwd door Russen en Finnen. Na de oorlog wil niemand van Timmo horen hoe het echt is geweest. Twijfelend aan zijn eigen geheugen gaat hij uiteindelijk zelf op onderzoek uit. Rodion, de Rus met de rode schoenen, blijkt nog in leven en bevestigt zijn gelijk. Dertig jaar na dato is de oorlog voor Timmo eindelijk afgelopen.
Schrijver: Roy Jacobsen
Oorspronkelijke titel: Hoggerne
Eerste uitgave: 2005
ISBN/EAN: 978-90-5672-225-8
Uitgever: Signatuur
Grenzen
Roy Jacobsen plaatst de Luxemburgse Ardennen, 'een groen kussen midden in Europa waar grenzen verschoven worden en wij die hier wonen ze oversteken zonder ons een millimeter ter verroeren', in het middelpunt van Grenzen over grenzen tussen landen, tussen mensen en binnen mensen. De personages zijn allemaal 'grensgevallen', zoals de Belgische Luxemburger Markus, de Duitse Luxemburger Leon en de Amerikaanse Luxemburger Robert. Jacobsen verbindt personen en situaties op meeslepende wijze, met veel invoelingsvermogen, liefde voor details en humor, aan de hand van een netwerk van verhalen, familie- en vriendschapsbanden en het oorlogsgebeuren. Centraal staan hierbij het Ardennenoffensief en de slag om Stalingrad en de confrontatie van de lezer met de grenzen van het menselijk bestaan. Biblionrecensie G. Brandorff.
Schrijver: Roy Jacobsen
Oorspronkelijke titel: Grenser
Eerste uitgave: 1999
ISBN/EAN: 90-6801-705-5
Uitgever: De Prom
Het nieuwe water
Het nieuwe water gaat over grenssituaties, maar nu die binnen het menselijke bewustzijn, gedemonstreerd aan de hand van een zonderlinge figuur, Jon, een op het oog wat achterlijke jongen die op een klein en vergeten eilandje leeft. Al lezend word je meegenomen in zijn wereld zonder dat je die volledig leert kennen, al was het maar omdat je gaandeweg merkt dat je zijn oordelen en waarnemingen niet volledig kunt vertrouwen.
Schrijver: Roy Jacobsen
Oorspronkelijke titel: Det nye vannet
Eerste uitgave: 1987
ISBN/EAN: 90-6801-701-2
Uitgever: De Prom
Marions sluier
In een glascontainer wordt het lichaam van een jong Pakistaans meisje gevonden. Ze draagt een hijab en mist haar linkerhand. Al snel duiken er meer slachtoffers op, allen van allochtone afkomst. Marion, alleenstaande moeder van een tienerzoon en politieagente bij een geheim onderzoeksteam van de politie in Oslo, raakt verwikkeld in deze duistere zaak. Ze ontdekt dat ze weleens dichter bij het vuur kan staan dan ze dacht, en ontsnapt ternauwernood aan een moordaanslag. Zijn er misschien gegevens gelekt? Steeds meer drukken vooroordelen een stempel op het onderzoek. De kring om Marion heen lijkt zich langzaamaan te sluiten...
Schrijver: Roy Jacobsen
Oorspronkelijke titel: Marions slør
Eerste uitgave: 2007
ISBN/EAN: 978-90-5672-282-1
Uitgever: Signatuur
Vorst
'Wie ben jij?' riep de vader uit terwijl hij naar zijn pasgeboren zoon keek die het bloed nog op zijn opgeblazen gezicht had zitten. Niet omdat zich hier een monster openbaarde of omdat dit de gebruikelijke uitdrukking was waarmee hij zijn kinderen begroette; er lag ook geen voorgevoel in de uitroep besloten, een voorgevoel dat men zich deze zoon over duizend jaar nog zou herinneren, misschien wel zolang er mensen zijn die kunnen lezen; de woorden ontglipten hem gewoon, en deze woorden zou men zich gedurende de hele jeugd van de jongen herinneren en ze werden steeds herverteld, als een verhaal, of een omen, als je daar al een onderscheid tussen kunt maken: 'Wie ben jij?' De IJslander Gest wordt verscheurd door wraaklust. Op 13-jarige leeftijd wreekt hij de dood op zijn vader door één van de machtigste IJslandse mannen te vermoorden. Hij wordt vogelvrij verklaard en vlucht naar Noorwegen. Maar ook daar blijft de roep om wraak hem achtervolgen. Hij heeft zijn eer hoog te houden. Tegelijk komt hij in conflict met zichzelf als hij merkt dat de keuzes die hij maakt ook gevolgen hebben voor zijn omgeving. Gest ontwikkelt zich als een visionair, een intelligente en manipulerende dromer en uiteindelijk speelt hij een rol bij de verovering van Engeland in 1016. Tegen het decor van het rauwe Vikinger-tijdperk speelt zich in de onherbergzame Scandinavische natuur een eigentijds verhaal af over waar het in het leven werkelijk om gaat.
Schrijver: Roy Jacobsen
Oorspronkelijke titel: Frost
Eerste uitgave: 2003
ISBN/EAN: 90-5672-136-4
Uitgever: Signatuur
Wonderkinderen
Het begint op de dag dat een geheimzinnig halfzusje moederziel alleen arriveert met de bus, met een 'atoombom' in haar lichtblauwe koffertje. Die dag verandert Finns leven voorgoed. Het is het jaar van de Berlijnse muur, van president Kennedy en Joeri Gagarin. Finn woont met zijn moeder in een flat in de wijk Årvoll in de Noorse hoofdstad Oslo. De bewoners van dit stadsdeel vormen een allegaartje, een mengelmoes van hardwerkende arbeiders, halvegaren, ambitieuze strebers en zwervers. Het zijn de jaren zestig, een tijd van verandering, van sociaaldemocratisch elan en een lonkende toekomst. Voor een opgroeiende jongen is het leven er spannend en mooi. De negenjarige Finn is loyaal, zowel tegenover zijn vrienden als zijn moeder, met wie hij een zeer sterke band heeft. Finn en zijn moeder hebben het goed, zeer goed als we Finn moeten geloven - een troost, want zijn vader is dood. Beiden zijn erop gebrand dat in hun leven alles volgens de regels verloopt. Maar als Finn bij zijn moeder, die in zijn ogen altijd een rots in de branding is geweest, plotseling tekens van zwakte ontdekt en hij merkt dat ze een raadselachtig zwalkend gedrag vertoont, stort zijn wereld in. In deze prachtige beschrijving van een jeugd, waarin de auteur het kind als verteller aan het woord laat, toont Roy Jacobsen opnieuw zijn meesterschap en laat hij zien dat kind-zijn niet alleen fantastisch is, maar ook levensgevaarlijk kan zijn.
Schrijver: Roy Jacobsen
Oorspronkelijke titel: Vidunderbarn
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 9789491259890
Uitgever: De Rode Kamer
Gerelateerde schrijvers