Boekenplank:
Kies

Boeken van Meir Shalev

Meir Shalev wordt gerekend tot de grootste schrijvers uit de moderne Israëlische literatuur. Voor zijn boek Een duif en een jongen ontving hij de prestigieuze Brenner-prijs, de hoogste literaire onderscheiding in Israël.

Meer over Meir Shalev

Genre: Roman

Geboren: 1948 / Overleden: 2023

Geboorteland: Israël


Overzicht

 • De grote vrouw - Be-veto ba-midbar
 • De kus van Esau - Esav
 • De vier maaltijden - Ke-jamiem achadiem
 • Een duif en een jongen - Jona ve-na'ar
 • Een geweer, een koe, een boom en een vrouw - Sjtajim doebiem
 • Fontanel - Fontanella
 • Russische roman - Roman Rusi
 • Vertel het niet aan je broer - Al Tesaper le-Akhicha

Jeugdboeken

 • Een zondvloed, een slang, een ark & een mandje - Mabboel, nachasj oe-sjtee tevot
 • Je schaamt je rot met zo'n vader - Abba ose li boesjot

Non-Fictie

 • De bijbel nu - Tanach achsjav
 • De geest van het verhaal - Sod achizat ha-enajim
 • Het zat zo - Hadavar Haya Kakha
 • In den beginne - Peamim riszonot ba-mikra
 • Mijn Jeruzalem - Yerusalayim iri
 • Mijn wilde tuin - Ginat ha-bar
 • Vooral over de liefde - Be-ikkar al ahava

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe grote vrouw
Refael Maier is als inspecteur van een waterbedrijf werkzaam in de Negev-woestijn. Hij is de oudste nog levende man van zijn familie. Zijn vader, grootvader en beide ooms zijn op jonge leeftijd omgekomen bij ongelukken.

Refael is opgegroeid bij 'de grote vrouw': een mengeling van zijn boekenverslindende moeder, zijn gierige grootmoeder, zijn beide tantes en zijn spottende zuster. Hij vindt toevlucht bij de kinderloze steenhouwer Avraham, die in de buurt woont en een grote liefde koestert voor een van Refael's tantes.

In afwachting van het bittere lot dat de mannen in zijn familie treft, vertelt Refael over zijn leven in de woestijn, zijn jeugd in Jeruzalem, de bewoners van het nabijgelegen blindeninstituut, zijn ex-vrouw, de vrouwen bij wie hij is opgegroeid en hun overleden echtgenoten...
Schrijver: Meir Shalev
Oorspronkelijke titel: Be-veto ba-midbar
Eerste uitgave: 1998
ISBN/EAN: 9789041414748
Ebook: 9789041417855
Uitgever: Ambo | Anthos
De kus van Esau
In De kus van Esau keert Esau terug naar zijn vaderland om zijn zieke vader te verplegen en vertelt hij het wonderlijke verhaal van zijn familie.

Zijn relaas vol botanische en gastronomische wijsheden, legenden en mythen - aangevuld met adviezen van kapster en liefdesorakel Sjenoe Aparie - schrijft hij aan een geliefde. Het is verweven met humoristische verhalen van Esau zelf, die als spiegels fungeren en op ingenieuze wijze het Bijbelverhaal van de tweeling Jakob en Esau reflecteren.
Schrijver: Meir Shalev
Oorspronkelijke titel: Esav
Eerste uitgave: 1991
ISBN/EAN: 9789041414724
Ebook: 9789041417831
Uitgever: Ambo | Anthos
De vier maaltijden
Zejde heeft één moeder, Judith, en drie mogelijke vaders. Een van hen, Jakob, schenkt Judith zijn verzameling van duizend gele kanaries en vraagt haar ten huwelijk.

Hoewel zij weigert met hem te trouwen, treft hij toch alle voorbereidingen voor de bruiloft. Hij leert dansen, naait een trouwjurk en bestelt een rabbi, in de veronderstelling dat ze dan wel móet komen opdagen...
Schrijver: Meir Shalev
Oorspronkelijke titel: Ke-jamiem achadiem
Eerste uitgave: 1994
ISBN/EAN: 9789041414731
Ebook: 9789041417848
Uitgever: Ambo | Anthos
Een duif en een jongen
Een duif en een jongen vertelt het verhaal van Ja'ier, zijn familiegeheimen en de wereld van duivenhouders. Wanneer Ja'iers moeder op sterven ligt, schenkt ze hem een som geld, die hem in staat stelt een eigen huis te bouwen met zijn oude liefde, de aannemer Tirtsa Fried.

Met zijn schilderachtige taalgebruik beschrijft Shalev op tragikomische wijze over wat postduiven en mensen verbindt: het diepgewortelde verlangen een thuis te vinden, en het instinct altijd terug te keren naar huis in één rechte lijn.
Schrijver: Meir Shalev
Oorspronkelijke titel: Jona ve-na'ar
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 9789041422927
Uitgever: Ambo | Anthos
Een geweer, een koe, een boom en een vrouw
In 1930 plegen drie boeren in een Israëlische kolonie zelfmoord - dat is in ieder geval de officiële lezing. De bewoners van de kolonie weten echter dat slechts twee van de doden de hand aan zichzelf hebben geslagen. De derde is vermoord.

Zeventig jaar later vertelt Roeta Tavori, lerares op de middelbare school van de landbouwkolonie en kleindochter van de vermoorde man, over die gruwelijke gebeurtenis. Ze verhaalt over de mannen in haar familie - haar grootvader, haar man, haar broer en haar zoon - van wie ze houdt, op wie ze kwaad is, die ze mist en die ze probeert te vergeven.
Schrijver: Meir Shalev
Oorspronkelijke titel: Sjtajim doebiem
Eerste uitgave: 2014
ISBN/EAN: 9789026333255
Uitgever: Ambo | Anthos


Fontanel
Fontanel is de koosnaam van Michael Joffe, 55 jaar oud, getrouwd, vader van een tweelingzoon en -dochter, en naar zijn mening de enig normale in de grote familie Joffe. Zijn bijnaam Fontanel heeft hij te danken aan het feit dat de fontanel bij hem nooit is dichtgegroeid. Dat verleent hem een aantal bijzondere geestelijke en zintuiglijke gaven.

Fontanel is het verhaal van de liefde tussen Michael en Anja, die ontluikt op Michael's vijfde verjaardag, wanneer Anja, een jonge vrouw van 21, hem redt uit een brand in een veld. Vanaf dat moment ontwikkelt zich tussen hen een romance die begint met alternatief moederschap, vervolgt met de liefde tussen een jongen en een volwassen vrouw, en uitloopt op Anja's verstoting uit het dorp.

Het is ook het verhaal van de grote familie Joffe, een familie waarin veel tweelingen voorkomen, waarin de mannen hun geheugen verliezen als ze zaad lozen of bloeden en de vrouwen als ze zogen of bloeden. Van stamvader David Joffe, een gewelddadige reus met 'de hersens van een vogel'. Van de dochters: Pnina, de mooiste vrouw van het dorp, Channa, een onuitstaanbare zendelinge van het vegetarisme, Batja, getrouwd met een Duitser uit een van de kolonies van de tempeliers in Palestina, en van Rachel, die sinds haar man is gesneuveld niet meer in haar eentje kan slapen, 'want zo gaat dat bij ons in de familie'...
Schrijver: Meir Shalev
Oorspronkelijke titel: Fontanella
Eerste uitgave: 2002
ISBN/EAN: 9789050004701
Uitgever: Vassallucci
Russische roman
Baruch Mirkin komt uit een klein dorpje in het Israël van voor de onafhankelijkheid. Zijn vader behoorde tot de tweede groep repatrianten, die in de vroege jaren twintig uit Rusland naar Israël kwam.

Vol humor worden de verschillende dorpsbewoners gekarakteriseerd - de samenzweerderige Rilow, die het liefst de geboorte van zijn dochter nog geheim zou houden; Fejge, over wie de wildste verhalen gaan. En Baruch zelf, die terugblikt op zijn jeugd tussen al deze markante figuren.
Schrijver: Meir Shalev
Oorspronkelijke titel: Roman Rusi
Eerste uitgave: 1989
ISBN/EAN: 9789029078801
Uitgever: Meulenhoff
Vertel het niet aan je broer

In Vertel het niet aan je broer, de laatste roman van meesterverteller Meir Shalev, keert de zestiger Itamar Diskin elk jaar vanuit de Verenigde Staten terug naar zijn geboorteland Israël voor een reünie met zijn broer. Tijdens hun ontmoetingen overdenken zij het leven, terwijl de alcohol rijkelijk vloeit.

Op een van zijn bezoeken vertelt Itamar zijn broer over een nacht die hij ooit doorbracht met een vrouw, een nacht die hij nooit heeft kunnen vergeten, en over de vrouw die zijn grote liefde is. Beide vrouwen houden hem in de greep. Door zijn broer hierover te vertellen probeert Itamar met zijn verleden in het reine te komen.

Vertel het niet aan je broer van de wereldberoemde Meir Shalev is een even indringende als toegankelijke roman over verlangen, schoonheid, eenzaamheid en passie.

Schrijver: Meir Shalev
Oorspronkelijke titel: Al Tesaper le-Akhicha
Eerste uitgave: 2022
ISBN/EAN: 9789026364808
Ebook: 9789026364815
Uitgever: Ambo | Anthos

JeugdboekenEen zondvloed, een slang, een ark & een mandje
In dit boek staan zes verhalen uit de Bijbel. Over Adam en Eva en de slang, over de ark van Noach en de zondvloed, over de toren van Babel, over de engelen die op bezoek kwamen bij Abraham en Sara, over Jozef en zijn broers, en over Mozes in het rieten mandje.

Ze zijn opgeschreven in een iets modernere taal, maar wie de verhalen ook wil nalezen in de Bijbel zelf, met alle moeilijke woorden, zou dat zeker moeten proberen. Ze staan aan het begin, in de boeken Genesis en Exodus.

Behalve verhalen zijn er ook tekeningen van een kunstenaar die leuk is om te leren kennen. Ze woont niet in Israël, maar in Nederland en ze heet Jeska Verstegen.
Schrijver: Meir Shalev
Oorspronkelijke titel: Mabboel, nachasj oe-sjtee tevot
Eerste uitgave: 1994
ISBN/EAN: 9789050006224
Uitgever: Vassallucci
Je schaamt je rot met zo'n vader
Er was eens een jongen, Efrajim, met een moeder die schreef voor de krant. Efrajim vond haar heel interessant. Verder had hij een vader die alleen maar verhaaltjes verzon en altijd rare dingen deed, zodat Efrajim wel door de grond kon zakken...

Je schaamt je rot met zo'n vader gaat over wat Efrajim allemaal meemaakt met zijn 'rare' vader. Met illustraties van Jeska Verstegen.
Schrijver: Meir Shalev
Oorspronkelijke titel: Abba ose li boesjot
Eerste uitgave: 1988
ISBN/EAN: 9789050006026
Uitgever: Vassallucci

Non-FictieDe bijbel nu
'Van alle bijbelse figuren benijd ik alleen Jakob. Niet omdat hij zoveel schapen had of de vader van twaalf stammen was, maar om zijn eerste ontmoeting met zijn geliefde Rachel, bij de put in het land van het oosten.'

Zo opent De bijbel nu van Meir Shalev, die in zijn veel geprezen - en gelezen - romans al ruim putte uit de bijbel, dé Hebreeuwse bestseller aller tijden. Zijn reputatie als kenner onderstreept hij in De bijbel nu, waarin hij tal van bijbelse verhalen analyseert en hun actualiteitswaarde op ironische en humoristische wijze in een hedendaags kader plaatst.

Shalevs 'bijbel' is toegankelijk voor iedereen en bevat ingrediënten van het moderne leven: vriendschap, politiek, filosofie en liefdesgeschiedenissen. De bijbel vormt een uitputtelijke bron voor de verhalenverteller Shalev, die zijn lezers en passant verklaart waarom koning David de eerste maffioso was en hoe koning Salomo erachter kwam dat de prachtige Scheba behaarde benen had...
Schrijver: Meir Shalev
Oorspronkelijke titel: Tanach achsjav
Eerste uitgave: 1985
ISBN/EAN: 9789050000048
Uitgever: Vassallucci
De geest van het verhaal
'In 1998 gaf ik een reeks colleges aan de universiteit van Tel Aviv. Ik had die 'Helden uit de kindertijd' genoemd, maar vanwege warme plekken in mijn hart en het gebrek aan orde in mijn denken en mijn geheugen, sprak ik er ook over een aantal boeken dat niet voor kinderen was geschreven. Net zomin als Vooral over de liefde is deze bundel een professioneel literair onderzoek. Daartoe ontbreekt mij helaas de benodigde opleiding. De gesprekken zijn slechts een weergave van de indrukken van een lezer die zelf ook de pen hanteert.'

Shalev gaat onder meer in op de volgende auteurs en boeken: Erich Kästner, Nachoem Gutman, Henry Fielding, Sjolem Alejchem, Thomas Mann (Der Erwählte), Nikolaj Gogol (Dode zielen) en Laurence Sterne (Tristram Shandy). Ook ontrafelt hij op onnavolgbare wijze het verhaal van de zoon en de dochter van hogepriester Tsadok en dat van Amnon en Tamar in II Samuel.
Schrijver: Meir Shalev
Oorspronkelijke titel: Sod achizat ha-enajim
Eerste uitgave: 1999
ISBN/EAN: 9789050001946
Uitgever: Vassallucci
Het zat zo
In Het zat zo keren we terug naar Shalevs geboorteplaats Nahalal, waar het huis van oma Tonja staat. Zij kwam in 1923 van Oekraïne naar Palestina en moest haar leven lang strijden om het hoofd boven water te houden, en het stof buiten de deur. Tonja heeft last van extreme schoonmaakwoede. De stofzuiger die ze uit Amerika krijgt toegestuurd maakt het er niet beter op.

'Het zat zo...' zijn de woorden waarmee oma Tonja steevast haar verhalen begint, net zoals haar dochter en haar kleinzoon Meir, die alles met zichtbaar plezier optekent. Het zat zo vertelt de geschiedenis van een unieke grootmoeder en haar familie. Het is ook het verhaal over idealen en lange tochten door verschillende continenten. Het zat zo is een geestige en ontroerende roman over de kracht van de verbeelding en het vertellen van verhalen.
Schrijver: Meir Shalev
Oorspronkelijke titel: Hadavar Haya Kakha
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 9789041414779
Uitgever: Ambo | Anthos
In den beginne
De eerste kus in de Bijbel is geen liefdeskus. De eerste liefde in de Bijbel is niet die tussen man en vrouw. De eerste haat in de Bijbel is die van een man jegens zijn vrouw. De eerste lach in de Bijbel is tevens de laatste.

In In den beginne beschrijft Meir Shalev een aantal eerste keren in de Bijbel. Wie was de eerste droom beschoren en wie vergoot de eerste tranen? Wie waren de eerste koning, de eerste profeet en de eerste spion?

Dit is Shalevs tweede werk over de Hebreeuwse Bijbel en zijn personages. Eraan vooraf ging De bijbel nu, dat ook onder niet-gelovigen belangstelling voor het boek der boeken wekte en tal van lezers ertoe bracht het weer eens open te slaan.
Schrijver: Meir Shalev
Oorspronkelijke titel: Peamim riszonot ba-mikra
Eerste uitgave: 2008
ISBN/EAN: 9789026323669
Uitgever: Ambo | Anthos
Mijn Jeruzalem
Herinneringen van Meir Shalev aan zijn jeugd in Jeruzalem. Meir Shalev werd na de Israëlische Onafhankelijkheidsoorlog op 21 juni 1948 te Nahalal (Israël) geboren uit een Russische emigrantenfamilie. Hij werkte als programmamaker voor rtv en als columnist. Pas op zijn 38ste ging hij zich voltijds aan de literatuur wijden.
Schrijver: Meir Shalev
Oorspronkelijke titel: Yerusalayim iri
Eerste uitgave: 1998
ISBN/EAN: 9789050001236
Uitgever: Vassallucci


Mijn wilde tuin
In Mijn wilde tuin beschrijft Meir Shalev zijn verhuizing naar de Vlakte van Jizreel in het noorden van Israël, waar hij een haveloos stuk grond aantreft. Hij legt een nieuwe tuin aan, met wilde bloemen, struiken en bomen, die hij liefdevol onderhoudt. Net als het schrijverschap vraagt tuinieren geduld: soms duurt het even voordat het schoonheid oplevert.

Elke plant, elk dier dat Shalev ziet, brengt hem op gedachten en inzichten over het leven, de literatuur en koken. Mijn wilde tuin bevat filosofische en humoristische bespiegelingen en is gelardeerd met fullcolourillustraties en recepten.
Schrijver: Meir Shalev
Oorspronkelijke titel: Ginat ha-bar
Eerste uitgave: 2017
ISBN/EAN: 9789026341434
Ebook: 9789026341441
Uitgever: Ambo | Anthos
Vooral over de liefde
Opnieuw komt Meir Shalev met een verrassende essaybundel; waren in het succesvolle De bijbel nu de verhalen uit het Oude Testament het thema, in Vooral over de liefde gaat het over liefde, schoonheid, vertrouwen, herinneringen en de natuur. Aan de hand van zijn favoriete boeken - Metamorfosen van Ovidius, Dood in Venetië van Thomas Mann, Lolita van Vladimir Nabokov, en vele anderen - behandelt Shalev onderwerpen die uiteenlopen van de eerste ontmoeting van zijn ouders tot de werkelijke functie van een jurk.

Op de van Shalev bekende humoristische en sensuele wijze biedt hij zijn lezers een inkijkje in zijn boekenkast en oppert hij als altijd opmerkelijke inzichten in bekende teksten; de humoristische manier waarop de (al dan niet goddelijke) auteur van het boek Genesis Tamar zich als hoer laat verkleden om Jakobs zaad te ontfutselen bewijst volgens Shalev dat iedere tekst, vooral die met plezier is geschreven, met plezier wordt gelezen.
Schrijver: Meir Shalev
Oorspronkelijke titel: Be-ikkar al ahava
Eerste uitgave: 1995
ISBN/EAN: 9789041703378
Uitgever: Muntinga

Gerelateerde schrijvers