Boekenplank:
Kies

Boeken van Siri Hustvedt

Meer over Siri Hustvedt

Website: http://www.sirihustvedt.net

Overzicht
  • De betovering van Lily Dahl - The enchantment of Lily Dahl
  • De blinddoek - The blindfold
  • De zomer zonder mannen - The summer without men
  • Het verdriet van een Amerikaan - The sorrows of an American
  • Wat me lief was - What I loved
Non-Fictie
  • Een geschiedenis van mijn zenuwen - The shaking woman, or a history of my nerves

Gedetaileerd overzicht

Overzicht

De betovering van Lily Dahl
De hoofdpersoon in De betovering van Lily Dahl is een heldin oude stijl: sterk, mooi en dapper. Als negentienjarig meisje, op de drempel van de volwassenheid, wordt ze, gedreven door de omstandigheden, geconfronteerd met een wereld van erotisch avontuur, onverwachte, diepgevoelde vriendschap en de onverklaarbare, angstaanjagende daden van een waanzinnige. Lily's verhaal is ook het verhaal van een Amerikaans dorp - Webster, Minnesota - waar de mensen bijeen worden gebracht door zowel geografische als geestelijke banden. Een plaats waar kletspraatjes, geheimen en verhalen even bepalend zijn voor het leven van de inwoners als de grenzen van het dorp zelf. Plot en stijl geven De betovering van Lily Dahl de vaart en de spanning van een detectiveverhaal, maar de ontroerende karakters onttrekken zich aan elke conventionele verwachting. Het werkelijke geheim, het hart van het boek, is het mysterie dat op de grens ligt tussen schijn en werkelijkheid, tussen dromen en waken, op de plaats waaruit de verbeelding het vermogen put om de dingen te transformeren in het aangezicht van de dood.
Schrijver: Siri Hustvedt
Oorspronkelijke titel: The enchantment of Lily Dahl
Eerste uitgave: 1996
ISBN: 90-414-0151-2
Uitgever: Anthos
De blinddoek
Iris is een jonge vrouw die van het Amerikaanse platteland naar New York verhuist, waar ze Engelse literatuur gaat studeren. Terwijl ze zich probeert aan te passen aan het leven in de grote stad, ontmoet ze vier personen die haar op verschillende manieren uitdagen en uiteindelijk een grote verandering in haar leven teweegbrengen. De blinddoek is een krachtige, compacte roman over de vrouwelijke psyche, gevangen in een web van liefde, macht, onderwerping en erotiek.
Schrijver: Siri Hustvedt
Oorspronkelijke titel: The blindfold
Eerste uitgave: 1992
ISBN: 978-90-234-2287-7
Uitgever: Cargo
De zomer zonder mannen
De wereld van Mia Fredrickson stort in wanneer ze ontdekt dat haar man een affaire heeft met een veel jongere vrouw. Ze verhuist tijdelijk naar een huurhuis in haar geboorteplaats en is boos op alles en iedereen, en vooral vol medelijden met zichzelf. Maar langzamerhand raakt ze steeds meer betrokken bij de levens van de mensen om haar heen; haar bejaarde moeder en haar nog altijd levenslustige vriendinnen, de jonge, luidruchtige buren en de tienermeisjes die ze - meestal tevergeefs - de essentie van poëzie probeert bij te brengen. Tijdens deze zomer leert Mia het leven opnieuw met een frisse blik te bekijken. De zomer zonder mannen is een geestige, levendige en uitdagende roman over meisjes en vrouwen, de liefde en het huwelijk en over de altijd voortdurende oorlog tussen de seksen.
Schrijver: Siri Hustvedt
Oorspronkelijke titel: The summer without men
Eerste uitgave: 2011
ISBN: 978-90-234-6364-1
Uitgever: De Bezige Bij
Het verdriet van een Amerikaan
Na de dood van hun vader vinden Erik Davidsen en zijn zus Inga tussen zijn papieren een mysterieus briefje van een onbekende vrouw. Ze gaan op onderzoek uit en gaandeweg wordt oud familiezeer pijnlijk voelbaar. Tegelijkertijd wordt Erik meegesleept door zijn fascinatie voor zijn nieuwe buurvrouw en moet Inga zich wapenen tegen de intriges van een journaliste die een geheim lijkt te kennen over haar overleden echtgenoot. Erik krijgt steeds meer inzicht in het verborgen gevoelsleven van zijn vader en de invloed die de Depressie en de oorlog op de relatie met zijn kinderen hebben gehad. Inga gaat de confrontatie aan met het vermeende dubbelleven van haar man. Het verdriet van een Amerikaan is een veelomvattende roman over vaders en kinderen; over de pijn van spreken en de pijn van zwijgen. In een sublieme, ontroerende stijl onthult Siri Hustvedt het verborgen verdriet van een familie in een mozaïek van raadsels, verzwegen gevoelens en verhalen.
Schrijver: Siri Hustvedt
Oorspronkelijke titel: The sorrows of an American
Eerste uitgave: 2008
ISBN: 978-90-234-2784-1
Uitgever: De Bezige Bij
Wat me lief was
Bill en Leo zijn hartsvrienden. Ze delen hun passie voor kunst en literatuur, wonen in hetzelfde flatgebouw in New York, zijn gek op elkaars vrouwen en krijgen ongeveer tegelijkertijd een zoon. Door een tragisch ongeval sterft plotseling, op elfjarige leeftijd, de zoon van Leo. De twee gezinnen proberen de klap te boven te komen, maar niets is meer zoals het was. Het noodlot slaat opnieuw toe wanneer Bill overlijdt en zijn zoon betrokken raakt bij een duistere moord. Leo voelt zich verantwoordelijk voor de jongen en in een wanhopige poging om hem te redden zet hij een wilde achtervolging in. Met grote mensenkennis en intensiteit zet Siri Hustvedt levensechte en onweerstaanbare personages neer, die bij hun pogingen om de mysteries van het leven te doorgronden elkaar dicht naderen. Wat me lief was gaat over liefde en vriendschap, identiteit en verlies, dood en rouw, kunst en geweld. Het is een spannende en intelligente roman die existentiële levenskwesties aansnijdt en zowel ontroert als tot denken aanzet.
Schrijver: Siri Hustvedt
Oorspronkelijke titel: What I loved
Eerste uitgave: 2003
ISBN: 90-234-1042-4
Uitgever: Cargo

Non-Fictie

Een geschiedenis van mijn zenuwen
Tijdens een toespraak bij een herdenkingsplechtigheid ter ere van haar vader wordt Siri Hustvedt voor het eerst overvallen door een hevige 'aanval'. Ze begint te trillen en heeft geen controle meer over zichzelf. In Een geschiedenis van mijn zenuwen gaat Hustvedt op zoek naar een diagnose. Is haar aandoening psychologisch van aard, neurologisch of een combinatie daarvan? In Een geschiedenis van mijn zenuwen neemt Siri Hustvedt de lezer mee op een fascinerende reis door de medische geschiedenis, psychiatrie, psychoanalyse, neurowetenschap, literatuur en filosofie. Ze biedt met haar grote kennis en heldere stijl inzicht in het wezen van ons bewustzijn, en in ongrijpbare fenomenen als het geheugen, dromen en trauma's.
Schrijver: Siri Hustvedt
Oorspronkelijke titel: The shaking woman, or a history of my nerves
Eerste uitgave: 2010
ISBN: 978-90-234-5694-0
Uitgever: De Bezige Bij