Boekenplank:
Kies

Boeken van Siri Hustvedt

Meer over Siri Hustvedt

Genre: Roman

Geboren: 1955

Geboorteland: Verenigde Staten

Website: Siri Hustvedt


Overzicht

  • De betovering van Lily Dahl - The enchantment of Lily Dahl
  • De blinddoek - The blindfold
  • De vlammende wereld - The blazing world
  • De zomer zonder mannen - The summer without men
  • Herinneringen aan de toekomst - Memories of the future
  • Het verdriet van een Amerikaan - The sorrows of an American
  • Wat me lief was - What I loved

Non-Fictie

  • Een geschiedenis van mijn zenuwen - The shaking woman, or, a history of my nerves

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe betovering van Lily Dahl
De hoofdpersoon in De betovering van Lily Dahl is een heldin oude stijl: sterk, mooi en dapper. Als negentienjarig meisje, op de drempel van de volwassenheid, wordt ze, gedreven door de omstandigheden, geconfronteerd met een wereld van erotisch avontuur, onverwachte, diepgevoelde vriendschap en de onverklaarbare, angstaanjagende daden van een waanzinnige.

Lily's verhaal is ook het verhaal van een Amerikaans dorp - Webster, Minnesota - waar de mensen bijeen worden gebracht door zowel geografische als geestelijke banden. Een plaats waar kletspraatjes, geheimen en verhalen even bepalend zijn voor het leven van de inwoners als de grenzen van het dorp zelf.

Plot en stijl geven De betovering van Lily Dahl de vaart en de spanning van een detectiveverhaal, maar de ontroerende karakters onttrekken zich aan elke conventionele verwachting. Het werkelijke geheim, het hart van het boek, is het mysterie dat op de grens ligt tussen schijn en werkelijkheid, tussen dromen en waken, op de plaats waaruit de verbeelding het vermogen put om de dingen te transformeren in het aangezicht van de dood.
Schrijver: Siri Hustvedt
Oorspronkelijke titel: The enchantment of Lily Dahl
Eerste uitgave: 1996
ISBN/EAN: 9789041401519
Uitgever: Ambo | Anthos
De blinddoek
Iris is een jonge vrouw die van het Amerikaanse platteland naar New York verhuist, waar ze Engelse literatuur gaat studeren. Terwijl ze zich probeert aan te passen aan het leven in de grote stad, ontmoet ze vier personen die haar op verschillende manieren uitdagen en uiteindelijk een grote verandering in haar leven teweegbrengen.

De blinddoek is een krachtige, compacte roman over de vrouwelijke psyche, gevangen in een web van liefde, macht, onderwerping en erotiek.
Schrijver: Siri Hustvedt
Oorspronkelijke titel: The blindfold
Eerste uitgave: 1992
ISBN/EAN: 9789023422877
Uitgever: Cargo
De vlammende wereld

New York, de jaren negentig van de twintigste eeuw. De miskende kunstenares Harriet Burden neemt wraak op de kunstkritiek door haar nieuwste werken onder de naam van drie jongemannen te exposeren. Met haar undercoverproject daagt ze de hypocriete kunstcritici uit zich te laten kennen. Als een van de uitverkoren kunstenaars, door Harriet 'maskers' genoemd, besluit zelf met de eer te gaan strijken, dreigt haar plan te mislukken en ziet ze haar wereld ineenstorten.

De vlammende wereld is een intellectuele detective, opgebouwd uit een verzameling documenten over Harriet Burden. Via dagboekfragmenten, knipsels, interviews en kattebelletjes komt het hoofdpersonage tot leven en wordt de lezer aangemoedigd zelf een beeld van haar te vormen. Het resultaat is een intrigerende en spannende roman en een intiem portret van een kunstzinnige feministe.

Schrijver: Siri Hustvedt
Oorspronkelijke titel: The blazing world
Eerste uitgave: 2014
ISBN/EAN: 9789023482796
Ebook: 9789023483694
Uitgever: De Bezige Bij
De zomer zonder mannen
De wereld van Mia Fredrickson stort in wanneer ze ontdekt dat haar man een affaire heeft met een veel jongere vrouw. Ze verhuist tijdelijk naar een huurhuis in haar geboorteplaats en is boos op alles en iedereen, en vooral vol medelijden met zichzelf.

Maar langzamerhand raakt ze steeds meer betrokken bij de levens van de mensen om haar heen; haar bejaarde moeder en haar nog altijd levenslustige vriendinnen, de jonge, luidruchtige buren en de tienermeisjes die ze - meestal tevergeefs - de essentie van poëzie probeert bij te brengen. Tijdens deze zomer leert Mia het leven opnieuw met een frisse blik te bekijken.

De zomer zonder mannen is een geestige, levendige en uitdagende roman over meisjes en vrouwen, de liefde en het huwelijk en over de altijd voortdurende oorlog tussen de seksen.
Schrijver: Siri Hustvedt
Oorspronkelijke titel: The summer without men
Eerste uitgave: 2011
ISBN/EAN: 9789023463641
Uitgever: De Bezige Bij
Herinneringen aan de toekomst

S.H., een jonge vrouw uit Minnesota, verhuist eind jaren zeventig naar New York. In haar nieuwe woning hoort ze door de dunne muren heen de bizarre en dreigende monologen van haar buurvrouw Lucy Brite. Ze schrijft alles op in een schrift, samen met de schetsen van een roman en al haar andere belevingen in de miljoenenstad.

Veertig jaar later is S.H. een bekende schrijver, en als ze haar bejaarde moeder helpt verhuizen, vindt ze haar oude en vergeten notities terug. Geïntrigeerd besluit ze haar eigen herinneringen af te zetten tegen hetgeen ze ooit schreef. Op ingenieuze wijze creëert ze een dialoog met haar jongere zelf door de decennia heen, en laat ze de periode herleven waarin haar obsessie voor de mysterieuze Lucy Brite haar bestaan volkomen beheerste.

Herinneringen aan de toekomst is een hoogtepunt in het rijke oeuvre van Siri Hustvedt: een indrukwekkende vertelling waarin gebeurtenissen uit het verleden in een geheel nieuw perspectief worden geplaatst.

Schrijver: Siri Hustvedt
Oorspronkelijke titel: Memories of the future
Eerste uitgave: 2019
ISBN/EAN: 9789403149905
Ebook: 9789403153407
Uitgever: De Bezige Bij


Het verdriet van een Amerikaan
Na de dood van hun vader vinden Erik Davidsen en zijn zus Inga tussen zijn papieren een mysterieus briefje van een onbekende vrouw. Ze gaan op onderzoek uit en gaandeweg wordt oud familiezeer pijnlijk voelbaar.

Tegelijkertijd wordt Erik meegesleept door zijn fascinatie voor zijn nieuwe buurvrouw en moet Inga zich wapenen tegen de intriges van een journaliste die een geheim lijkt te kennen over haar overleden echtgenoot.

Erik krijgt steeds meer inzicht in het verborgen gevoelsleven van zijn vader en de invloed die de Depressie en de oorlog op de relatie met zijn kinderen hebben gehad. Inga gaat de confrontatie aan met het vermeende dubbelleven van haar man.

Het verdriet van een Amerikaan is een veelomvattende roman over vaders en kinderen; over de pijn van spreken en de pijn van zwijgen. In een sublieme, ontroerende stijl onthult Siri Hustvedt het verborgen verdriet van een familie in een mozaïek van raadsels, verzwegen gevoelens en verhalen.
Schrijver: Siri Hustvedt
Oorspronkelijke titel: The sorrows of an American
Eerste uitgave: 2008
ISBN/EAN: 9789023427841
Uitgever: De Bezige Bij
Wat me lief was
Bill en Leo zijn hartsvrienden. Ze delen hun passie voor kunst en literatuur, wonen in hetzelfde flatgebouw in New York, zijn gek op elkaars vrouwen en krijgen ongeveer tegelijkertijd een zoon. Door een tragisch ongeval sterft plotseling, op elfjarige leeftijd, de zoon van Leo. De twee gezinnen proberen de klap te boven te komen, maar niets is meer zoals het was.

Het noodlot slaat opnieuw toe wanneer Bill overlijdt en zijn zoon betrokken raakt bij een duistere moord. Leo voelt zich verantwoordelijk voor de jongen en in een wanhopige poging om hem te redden zet hij een wilde achtervolging in.

Met grote mensenkennis en intensiteit zet Siri Hustvedt levensechte en onweerstaanbare personages neer, die bij hun pogingen om de mysteries van het leven te doorgronden elkaar dicht naderen. Wat me lief was gaat over liefde en vriendschap, identiteit en verlies, dood en rouw, kunst en geweld. Het is een spannende en intelligente roman die existentiële levenskwesties aansnijdt en zowel ontroert als tot denken aanzet.
Schrijver: Siri Hustvedt
Oorspronkelijke titel: What I loved
Eerste uitgave: 2003
ISBN/EAN: 9789023497981
Uitgever: Cargo

Non-FictieEen geschiedenis van mijn zenuwen
Tijdens een toespraak bij een herdenkingsplechtigheid ter ere van haar vader wordt Siri Hustvedt voor het eerst overvallen door een hevige 'aanval'. Ze begint te trillen en heeft geen controle meer over zichzelf. In Een geschiedenis van mijn zenuwen gaat Hustvedt op zoek naar een diagnose. Is haar aandoening psychologisch van aard, neurologisch of een combinatie daarvan?

In Een geschiedenis van mijn zenuwen neemt Siri Hustvedt de lezer mee op een fascinerende reis door de medische geschiedenis, psychiatrie, psychoanalyse, neurowetenschap, literatuur en filosofie. Ze biedt met haar grote kennis en heldere stijl inzicht in het wezen van ons bewustzijn, en in ongrijpbare fenomenen als het geheugen, dromen en trauma's.
Schrijver: Siri Hustvedt
Oorspronkelijke titel: The shaking woman, or, a history of my nerves
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 9789023456940
Ebook: 9789023443889
Uitgever: De Bezige Bij