Boekenplank:
Kies

Boeken van Zadie Smith

Zadie Smith heeft met haar boeken en essays al vele nominaties en prijzen in de wacht gesleept. Zij wordt beschouwd als een van de meest getalenteerde jonge Britse auteurs. Momenteel doceert ze aan New York University en woont zij met haar gezin afwisselend in Londen of New York.

Meer over Zadie Smith

Genre: Roman

Geboren: 1975

Geboorteland: Verenigd Koninkrijk

Website: Zadie Smith


Overzicht

 • Charlatan - The fraud
 • De ambassade van Cambodja - The embassy of Cambodia
 • De handtekeningenman - The autograph man
 • Het verbond - Grand union
 • NW - NW
 • Over schoonheid - On beauty
 • Swing Time - Swing Time
 • Witte tanden - White teeth

Jeugdboeken

 • Weirdo - Weirdo

Non-Fictie

 • Ik heb mij bedacht - Changing my mind
 • Overpeinzingen - Intimations
 • Voel je vrij - Feel free
Jeugdboeken

gedetailleerd overzicht

OverzichtCharlatan

Engeland in de negentiende eeuw. Eliza Touchet is de Schotse huishoudster - en aangetrouwde nicht - van William Ainsworth, een schrijver wiens roem tanende is en met wie ze al dertig jaar door het leven gaat.

Eliza is een vrouw met tal van interesses: literatuur, slavernij, klasse, haar neef, zijn vrouwen, dit leven en het volgende. Maar ze is ook sceptisch. Ze verdenkt haar neef ervan geen talent te hebben; zijn succesvolle vriend, Charles Dickens, dat hij een pestkop en een moralist is; en dat Engeland een land van valse schijn is, waarin niets is wat het lijkt.

Andrew Bogle is als slaaf opgegroeid op de Hope Plantation op Jamaica. Hij weet dat elk schepje suiker mensenlevens kost. Dat de rijken de armen bedriegen. En dat mensen gemakkelijker te manipuleren zijn dan ze denken. Wanneer Bogle kroongetuige is in een beruchte rechtszaak, weet hij dat zijn toekomst afhangt van wat hij gaat zeggen.

Charlatan is een duizelingwekkende roman, gebaseerd op echte gebeurtenissen uit de geschiedenis, over waarheid en fictie, Jamaica en het Verenigd Koninkrijk, bedrog en authenticiteit, en het mysterie van ‘de ander’.

Schrijver: Zadie Smith
Oorspronkelijke titel: The fraud
Eerste uitgave: 2023
ISBN/EAN: 9789044653335
Uitgever: Prometheus
De ambassade van Cambodja

Na het wereldwijde succes van NW schrijft Zadie Smith opnieuw over de wijk Willesden in Noordwest-Londen, waar ze opgroeide. De ambassade van Cambodja is een briljant verhaal waarin we worden ondergedompeld in het leven van een jonge Ivoriaanse vrouw, Fatou, die op haar vlucht voor de armoede de ene vernedering na de andere heeft ondergaan en nu, als huishoudster bij de Pakistaanse familie Derawal, moet ondervinden dat zelfs een gegoede omgeving haar bestaan niet minder ontluisterend maakt.

Beginnend en eindigend voor de deuren van De ambassade van Cambodja, beschrijft Zadie Smith in wrange, indringende en ontroerende observaties hoe kwetsbare mensen door ogenschijnlijk kleine voorvallen voor ingrijpende keuzes kunnen worden gesteld. Een bedrieglijk klein verhaal dat grote vragen oproept en de tijdgeest genadeloos blootlegt.

Schrijver: Zadie Smith
Oorspronkelijke titel: The embassy of Cambodia
Eerste uitgave: 2013
ISBN/EAN: 9789044626858
Uitgever: Prometheus
De handtekeningenman
We leven in een wereld van tekens, en Alex-Li Tandem handelt erin: hij is verkoper van handtekeningen. Dat maakt hem tot een klein radartje in de wereldwijde machine van hebzucht, want het is zijn baan om jacht te maken op deze namen op papier, om ze te verzamelen, te verkopen, en ze af en toe te vervalsen, en dit alles om de mensen datgene te geven wat ze willen: een klein beetje roem.

Maar wat wil Alex? Eigenlijk niets anders dan de terugkeer van zijn vader, de herinstallatie van een almachtige god, het einde van religie, iets tegen zijn hoofdpijn, drie verschillende meisjes, oneindige genade en de zeer zeldzame handtekening van de ster van de stomme film, Kitty Alexander.

Van Londen naar New York volgt Alex het papieren spoor van de enige handtekening die hem ooit iets heeft kunnen schelen. Terwijl hij verzamelaars en oplichters probeert te ontwijken, is Alex, geheel tegen de heersende tijdgeest in, op weg naar zijn verlossing: het vinden van het enige deel van hemzelf dat niet gesigneerd kan worden, laat staan verzameld of verkocht...
Schrijver: Zadie Smith
Oorspronkelijke titel: The autograph man
Eerste uitgave: 2002
ISBN/EAN: 90-446-0171-7
Uitgever: Prometheus
Het verbond

Zadie Smith is een van de meest iconische, gerespecteerde en populaire auteurs van haar generatie. In Het verbond onderzoekt ze met haar uitmuntende observatievermogen en onovertroffen stem het leven in de moderne wereld. Op fenomenale wijze schakelt Smith in haar verhalen tussen genres, tijdsperiodes en perspectieven, en biedt ze haar lezers kleurrijke en grootse literatuur.

Het verbond is een scherpzinnig en vooruitziend werk over tijd en plaats, identiteit en wedergeboorte, het verleden dat ons hardnekkig blijft achtervolgen en de onheilspellende toekomst die ons tegemoet snelt. Alles is mogelijk en alles voelt - dankzij Smiths schitterende blik - vernieuwend en relevant. Perfect gedoseerd en buitengewoon origineel toont Het verbond tot welke wonderen Zadie Smith in staat is.

Schrijver: Zadie Smith
Oorspronkelijke titel: Grand union
Eerste uitgave: 2019
ISBN/EAN: 9789044643688
Uitgever: Prometheus
NW

NW: twee simpele letters, de postcode van een ogenschijnlijk doodgewone wijk in Londen. Wie in de jaren zeventig in die wijk in het sociale woonproject Caldwell opgroeide had maar één doel: er zo snel mogelijk zien weg te komen.

Dertig jaar later hebben de Caldwell-kinderen Leah, Natalie, Felix en Nathan ieder een eigen leven opgebouwd. Ze leven alle vier in een eigen wereld, terwijl ze in werkelijkheid slechts een paar straten van elkaar verwijderd zijn: het dilemma van de moderne stad, waar het normaal is je buren niet te kennen. Op een middag in april verschijnt er een vreemdeling aan de deur van Leah, die haar om hulp vraagt en haar dwingt om haar zelfgekozen isolement te verlaten.

De stad van Leah, Natalie, Felix en Nathan is een ingewikkelde stad, even mooi als meedogenloos, waar de hoofdstraten in een woonwijk vaak benarde stegen aan het daglicht onttrekken, en waar een snelweg soms doodlopend kan zijn.

In NW, een briljante en tragikomische roman, weet Zadie Smith als geen ander het moderne levensgevoel, bekend bij stadsbewoners overal ter wereld, op een schrijnende, maar tegelijk hilarische wijze neer te zetten. Het is een roman die even sprankelend en vitaal is als de stad zelf.

Schrijver: Zadie Smith
Oorspronkelijke titel: NW
Eerste uitgave: 2012
ISBN/EAN: 9789044622218
Uitgever: Prometheus


Over schoonheid
De Engelsman Howard Belsey is hoogleraar aan een Amerikaanse universiteit. Hij werkt al jaren aan een boek over Rembrandt, dat hij waarschijnlijk nooit zal voltooien.

Nadat Howard een desastreuze affaire heeft gehad met een collega, vertrekt zijn oudste zoon Jerome naar Engeland. Jerome verloochent zijn vader door te gaan werken voor diens aartsrivaal, de conservatieve academicus Monty Kipps, die bovendien aanzienlijk succesvoller is dan Howard.

De situatie wordt ondraaglijk wanneer zijn vrouw achter zijn overspel komt en Jerome verliefd wordt op Kipps' mooie, maar wispelturige dochter.
Schrijver: Zadie Smith
Oorspronkelijke titel: On beauty
Eerste uitgave: 2005
ISBN/EAN: 90-446-0638-7
Uitgever: Prometheus
Swing Time

Twee vriendinnen uit een arme wijk in Noord-Londen dromen ervan danseres te worden. Maar slechts één van hen heeft talent.

Het andere meisje moet haar droom prijsgeven, maar zal zijdelings in de wereld van de dans blijven als persoonlijk assistente van een wereldberoemde popster - een bestaan vol glamour, maar altijd de glamour van anderen. De moeilijke relatie met haar moeder confronteert haar bovendien met allerlei vragen over haar afkomst. Wat hebben muziek, dans en persoonlijke ambitie met elkaar te maken? In hoeverre val je samen met de geschiedenis van je voorouders? En wanneer is een mens eigenlijk vrij?

De hechte maar ingewikkelde vriendschap tussen deze meisjes eindigt abrupt als ze begin twintig zijn, maar ze blijven elkaars leven op afstand bepalen.

Swing Time is een oogverblindend, energiek en hartverwarmend verhaal over vriendschap, muziek en afkomst en hoe al deze dingen bepalen wie we zijn. Deze roman, die beweegt tussen de contrasterende decors van Noordwest-Londen en West-Afrika, is een exuberante dans op de muziek van de tijd.

Schrijver: Zadie Smith
Oorspronkelijke titel: Swing Time
Eerste uitgave: 2016
ISBN/EAN: 9789044636796
Uitgever: Prometheus
Witte tanden
Ontmoet de families Jones, Iqbal en Chalfen. Drie families aan het eind van de twintigste eeuw, alle drie min of meer Engels, alle betrokken bij elkaars leven - persoonlijk, politiek, historisch en genetisch.

De families hebben verschillende huidskleuren, verschillende godsdiensten en een verschillend koloniaal verleden, maar ze hebben één ding gemeen: ze wonen samen in een kleine buurt in Londen, waar het racisme en extremisme oplaait.

In Witte tanden vatten Archibald Jones en Samad Iqbal - de één geboren en getogen Brit, de ander afkomstig uit Bangladesh - een diepe vriendschap voor elkaar op, die ontstaat in de Tweede Wereldoorlog en die vijftig jaar standhoudt.
Schrijver: Zadie Smith
Oorspronkelijke titel: White teeth
Eerste uitgave: 2000
ISBN/EAN: 90-5333-919-1
Uitgever: Prometheus

JeugdboekenWeirdo

Uit het leven van een buitenbeentje...

Ontmoet Ruby. Ze is een beetje van alles: • een cavia in een judopak. • een verjaardagscadeau voor Rosa.

De andere huisdieren van Rosa vinden haar een weirdo, een buitenbeentje … omdat ze nog nooit iemand ontmoetten zoals zij.

‘Waarom ben ik zo anders?’ vraagt Ruby zich af. Maar met een pakje moed, een portie vriendelijkheid en een snufje geluk, ontdekt Ruby haar eigen persoonlijkheid, hoe het is om gewoon zichzelf te zijn.

Ontdek in dit boek de rijkdom van het ongewone. Weirdo is het kinderboekendebuut van Zadie Smith en Nick Laird, twee veelgeprezen Engelse auteurs, met prachtige illustraties van Magenta Fox.

Schrijver: Zadie Smith
Oorspronkelijke titel: Weirdo
Eerste uitgave: 2021
ISBN/EAN: 9789002274718
Uitgever: Davidsfonds / Infodok

Non-FictieIk heb mij bedacht
Of het nu gaat over literatuur, de Oscaruitreiking, liefde, feminisme, Obama, filosofie, reizen, kunst of Katherine Hepburn, bij alles waar Zadie Smith over schrijft, weet ze te verrassen door haar unieke gedachtegang en haar onvergelijkbare stijl.

Gedreven door nieuwsgierigheid en met een vlijmscherp gevoel voor humor nodigt Smith de lezer in Ik heb mij bedacht uit om door haar scherpzinnige ogen mee te denken over zowel persoonlijke als culturele onderwerpen. Zadie Smith stelt vragen die bij anderen niet eens opkomen en geeft de antwoorden er gratis bij.
Schrijver: Zadie Smith
Oorspronkelijke titel: Changing my mind
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 978-90-446-1397-1
Uitgever: Prometheus
Overpeinzingen

‘Over het jaar 2020 zullen veel boeken geschreven worden: historische, analytische en politieke werken, maar ook uitgebreide reportages. Deze bundel is geen van voornoemde: het jaar is nog niet eens halverwege. Wat ik heb geprobeerd - in de stukjes en beetjes tijd waarin het jaar voorzag - is orde aan te brengen in de wirwar van gevoelens en gedachten die bij me opkwamen door alle gebeurtenissen van de afgelopen maanden. Het zijn bovenal persoonlijke essays: bescheiden per definitie, bondig uit noodzaak.’

Schrijver: Zadie Smith
Oorspronkelijke titel: Intimations
Eerste uitgave: 2020
ISBN/EAN: 9789044646931
Ebook: 9789044646948
Uitgever: Prometheus
Voel je vrij

Behalve een begenadigd romanschrijver is Zadie Smith ook een briljante en unieke essayist. In Voel je vrij snijdt ze een aantal onderwerpen aan die we allemaal herkennen: wat betekent het om te leven - te werken, te denken, te lachen en te genieten - in de wereld van nu? Wat is de zin en betekenis van alle social media en wat voegen ze toe aan ons leven? Waarom hangen we zo graag in een fijne bibliotheek rond? En hoe moeten we onze kleinkinderen vertellen dat het ons niet is gelukt het klimaatprobleem gezamenlijk aan te pakken?

Met een vlijmscherpe pen becommentarieert Smith culturele, maatschappelijke en politieke kwesties. Voel je vrij laat ons op een andere manier naar de wereld kijken: met de kritische maar ook diepmenselijke blik van Zadie Smith. Met dit boek bewijst Smith opnieuw dat ze de belangrijkste stem van haar generatie is.

Schrijver: Zadie Smith
Oorspronkelijke titel: Feel free
Eerste uitgave: 2018
ISBN/EAN: 9789044636147
Uitgever: Prometheus