Boekenplank:
Kies

Boeken van Jonathan Coe

Meer over Jonathan Coe

Genre: Roman

Website: http:// www.jonathancoewriter.com

Overzicht
 • De afschuwelijke eenzaamheid van Maxwell Sim - The terrible privacy of Maxwell Sim
 • De dwergen van de dood - The dwarves of death
 • De gebroken spiegel - The broken mirror
 • De regen voor hij valt - The rain before it falls
 • Expo 58 - Expo 58
 • Het huis van de slaap - The house of sleep
 • Het moordende testament - What a carve up!
 • Nummer 11 - Number 11
De Rotters Club
 1. De Rotters Club - The Rotters' Club
 2. De gesloten kring - The closed circle
Non-Fictie
 • B.S. Johnson - Like a fiery elephant
Non-Fictie

Gedetaileerd overzicht

Overzicht

De afschuwelijke eenzaamheid van Maxwell Sim
Maxwell Sim ziet het niet meer zitten. Hij is vervreemd van zijn vader, heeft een traumatische echtscheiding achter de rug en is niet in staat om met zijn dochter te communiceren. En ondanks zijn vierenzeventig vrienden op Facebook heeft hij niemand om zijn problemen mee te delen.
Dan doet iemand hem een vreemd zakelijk voorstel, waarvoor hij met de auto van Londen naar de Shetlandeilanden moet reizen. Sim begint de tocht met open vizier, goede bedoelingen en een geruststellende stem op de gps.
Maar al snel neemt de reis een onverwachte, grimmige wending, die hem niet alleen naar het meest afgelegen puntje van het Verenigd Koninkrijk brengt, maar ook naar de diepste en donkerste momenten uit zijn eigen leven.
Schrijver: Jonathan Coe
Oorspronkelijke titel: The terrible privacy of Maxwell Sim
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 978-90-234-5959-0
Uitgever: De Bezige Bij
De dwergen van de dood
Beschrijving momenteel niet beschikbaar.
Five Seconds to Spare - 1999
Regisseur: Tom Connolly
Cast: Max Beesley, Valentina Cervi, Gary Condes, e.a.
Schrijver: Jonathan Coe
Oorspronkelijke titel: The dwarves of death
Eerste uitgave: 1990
ISBN/EAN: 90-269-6239-8
Uitgever: Agathon
De gebroken spiegel
Op een dag vindt Claire een stukje spiegel. Als ze daarmee naar zichzelf kijkt, ziet ze een sprookjesachtige wereld. De lucht wordt in plaats van grijs donkerblauw en het huis waarin ze woont verandert in haar droomkasteel.

Terwijl ze opgroeit, draagt ze het spiegeltje altijd bij zich. Telkens als ze ongelukkig is of aan iets anders wil denken, kijkt ze en ziet de werkelijkheid zoals alleen zij die wil zien.
Op een dag ontmoet ze een jongen die zegt dat hij ook een stukje spiegel bezit.
Schrijver: Jonathan Coe
Oorspronkelijke titel: The broken mirror
Eerste uitgave: 2012
ISBN/EAN: 9789023479499
Uitgever: Cargo
De regen voor hij valt
Rosamund, de tante van Gill, sterft op drieënzeventigjarige leeftijd. In haar nalatenschap vindt Gill enkele cassettebandjes die bestemd zijn voor Imogen, een vrouw die Gill niet kent. Als Imogen onvindbaar blijkt en Gill de bandjes wel móét afluisteren, groeit haar verbazing met elke nieuwe openbaring.
In De regen voor hij valt vertelt Jonathan Coe op meeslepende wijze de bitterzoete geschiedenis van een familie, een geschiedenis die lang verborgen is geweest en alleen onthuld kan worden na de dood van de verteller. De uiteindelijke ontknoping is even schokkend als aangrijpend.
Schrijver: Jonathan Coe
Oorspronkelijke titel: The rain before it falls
Eerste uitgave: 2007
ISBN/EAN: 978-90-214-3318-9
Uitgever: Querido
Expo 58
Londen, 1958. Thomas Foley, een weinig opvallende ambtenaar, wordt achter zijn bureau vandaan geplukt en op werkreis naar Brussel gestuurd. Zijn taak: een oogje in het zeil houden bij de Britannia, een bar die het hart zal vormen van het Engelse paviljoen tijdens de Expo 58 - de grootste wereldtentoonstelling van de twintigste eeuw en de eerste sinds de Tweede Wereldoorlog.

Zodra hij in Brussel arriveert, voelt Thomas zich bevrijd van de ketens van zijn thuisland en zijn huwelijk en raakt hij betoverd door het gigantische Atomium, dat centraal staat in deze nieuwe wereld, en door Anneke, de aantrekkelijke Vlaamse gastvrouw die hem op het vliegveld opwacht.
Maar Thomas merkt al snel dat de vrijheid een prijs heeft: de Koude Oorlog is op zijn hoogtepunt, de ondeugende Belgen hebben het Amerikaanse en het Russische paviljoen pal naast elkaar geplaatst, en waarom wordt hij overal gevolgd door twee mysterieuze afgezanten van de Britse geheime dienst?
Schrijver: Jonathan Coe
Oorspronkelijke titel: Expo 58
Eerste uitgave: 2013
ISBN/EAN: 9789023484110
Uitgever: De Bezige Bij
Het huis van de slaap
Een studentenhuis in de jaren tachtig. Centraal staat de onbeantwoorde liefde van Robert voor Sarah, die door een slaapstoornis haar dromen als waar gebeurd ervaart. Na de studie gaat ieder zijn weegs totdat een reeks niet geheel toevallige gebeurtenissen de bewoners tien jaar later opnieuw met elkaar in contact brengt.
Het huis van de slaap is een tragikomisch liefdesverhaal waarin alles en iedereen op onnavolgbare wijze met elkaar is verbonden. Met zijn sprankelende gevoel voor humor en bitterzoete nostalgie voert Jonathan Coe de lezer vanaf de eerste bladzijde mee naar een ontknoping die zijn weerga niet kent.
Schrijver: Jonathan Coe
Oorspronkelijke titel: The house of sleep
Eerste uitgave: 1997
ISBN/EAN: 90-214-5647-8
Uitgever: Querido
Het moordende testament
Het moordende testament is de vlijmscherpe kroniek van de Britse familie Winshaw van Winshaw Towers: 'het gemeenste, inhaligste, wreedste stelletje mes-in-de-rugstekers en schofterige centenschrapers dat ooit over het aardoppervlak kroop', aldus de oude Mortimer.
Aan de jonge biograaf van de Winshaws, Michael Owen, valt de taak toe het wespennest van deze familiegeschiedenis te betreden. Het kan niet uitblijven dat hij daarin niet alleen de verfoeide Winshaws op zijn weg vindt, maar ook zichzelf voortdurend tegenkomt.
Schrijver: Jonathan Coe
Oorspronkelijke titel: What a carve up!
Eerste uitgave: 1994
ISBN/EAN: 90-290-4524-8
Uitgever: Meulenhoff
Nummer 11
Dit is een roman over de talloze verbindingen tussen de buitenwereld en je privéleven.
Het gaat over de erfenis van oorlog en het einde van de onschuld.
Het gaat over de strijd tussen komedie en politiek en hoe komedie lijkt te hebben gewonnen.
Het gaat over 140 leestekens en hoe die ons voor schut kunnen zetten.
Het gaat over het leven in een stad waar bankiers bioscopen in hun kelder laten bouwen en anderen in de rij staan bij de voedselbanken.

Dit is Jonathan Coe op z'n allerbest: een vlijmscherpe en humoristische roman over het leven in de eenentwintigste eeuw.

Schrijver: Jonathan Coe
Oorspronkelijke titel: Number 11
Eerste uitgave: 2015
ISBN/EAN: 9789023497790
Uitgever: De Bezige Bij

De Rotters Club

De Rotters Club
Vier vrienden op een gerenommeerde school in Birmingham vormen de redactie van de schoolkrant in de turbulente jaren zeventig. Stakingen verlammen het land, de IRA laat bommen ontploffen in de stad, en de jongens ontdekken de popmuziek en de liefde.
De Rotters Club is een sprankelende roman over jongeren die in onzekerheid en volwassenen die in verwarring verkeren, een roman waarin het persoonlijke en het politieke elkaar op de onverwachtste momenten kruisen.
The Rotters' Club - 2005
Regisseur: Tony Smith
Cast: Geoff Breton, Kevin Doyle, Nicholas Shaw, e.a.
Schrijver: Jonathan Coe
Oorspronkelijke titel: The Rotters' Club
Eerste uitgave: 2001
ISBN/EAN: 90-290-6910-4
Uitgever: Meulenhoff
De gesloten kring
Het is 1999 en Tony Blair heerst in het vernieuwde, dynamische en sexy Engeland. De klassenstrijd en raciale spanningen woekeren onderhuids door, maar daar stoort het jonge, populaire New Labour-parlementslid Paul Trotter zich niet aan. Hij gaat voor de Blairiaanse droom van de toekomst en geniet ondertussen van de verhouding met zijn getalenteerde assistente. Dan slaat het noodlot toe en dringt zijn fatale fout tot hem door: hij is werkelijk heel erg verliefd geworden op het meisje.
Doug Anderson, nu toonaangevend journalist, maar ooit Trotters grootste vijand op de middelbare school, dreigt hem publiekelijk aan de schandpaal te nagelen. Trotter staat voor de loodzware keuze tussen zijn politieke leven en zijn persoonlijke geluk. Tenzij Tony Blair toch gelijk heeft en er wel degelijk een 'Derde Weg' bestaat.
Tegen de achtergrond van de millenniumfeestelijkheden en de gladde retoriek waarmee Engeland zich aan de zijde van Amerika schaart in de strijd tegen het terrorisme schetst Jonathan Coe op geraffineerde wijze het dilemma van Trotter. Was De Rotters Club een roman over adolescente onschuld, ditmaal is het volwassen doortraptheid wat de klok slaat in een haarscherp portret van het tijdperk waarin de politieke strijd in de media wordt beslecht en waarin ideologie tot marketingstrategie is verworden.
Schrijver: Jonathan Coe
Oorspronkelijke titel: The closed circle
Eerste uitgave: 2004
ISBN/EAN: 90-290-7507-4
Uitgever: Meulenhoff

Non-Fictie

B.S. Johnson
B.S. Johnson is wat men noemt a writer's writer: hij wordt door collega's beschouwd als een van de belangrijkste Engelse schrijvers van de twintigste eeuw, maar is bij een breder publiek onbekend.
In deze veelgeprezen biografie breekt Jonathan Coe een lans voor diens oeuvre. Zeven jaar lang stelde hij zijn schrijverschap in dienst van dat van de romancier, dichter en filmmaker, die op veertigjarige leeftijd zelfmoord pleegde.
Het resultaat is een veelstemmig boek en een meeslepend geschreven levensverhaal, waarin Coe verslag doet van zijn fascinatie voor de man 'die ik nu beter ken dan veel van mijn beste vrienden, maar die op de een of andere manier ondanks zijn oprechtheid als schrijver nog steeds een gesloten boek voor me is'.
Schrijver: Jonathan Coe
Oorspronkelijke titel: Like a fiery elephant
Eerste uitgave: 2004
ISBN/EAN: 978-90-214-5655-3
Uitgever: Querido