Boekenplank:
Kies

Boeken van Dave Eggers

Dave Eggers is schrijver, editor en uitgever. Hij is tevens de drijvende kracht achter uitgeverij McSweeney's en diverse non-profit organisaties op het gebied van lezen en onderwijs. Eggers is getrouwd met Vendela Vida.

Meer over Dave Eggers

Genre: Roman

Geboren: 1970

Geboorteland: Verenigde Staten

Website: Dave Eggers


Overzicht

 • De kapitein en de Glory - The captain and the Glory
 • De parade - The parade
 • Een hologram voor de koning - A hologram for the king
 • Helden van de grens - Heroes of the frontier
 • Hoe hongerig wij zijn - How we are hungry
 • Max (en de Wild Things) - The Wild Things
 • U zult versteld staan van onze beweeglijkheid - You shall know our velocity
 • Uw vaderen, waar zijn zij? En de profeten, leven zij voor eeuwig? - Your fathers, where are they? And the prophets, do they live forever?
 • Wat is de Wat - What is the What

De Cirkel / The Circle

 1. De Cirkel - The Circle
 2. Het Alles - The Every

Jeugdboeken

 • De hond die alles zag - The eyes & the impossible
 • De tunnels - The lifters
 • Dingen van ver - Faraway things

Non-Fictie

 • De monnik van Mokka - The monk of Mokha
 • Een hartverscheurend verhaal van duizelingwekkende genialiteit - A heartbreaking work of staggering genius
 • Zeitoun - Zeitoun
De Cirkel / The Circle

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe kapitein en de Glory

Wanneer de voormalige kapitein van het machtige schip de Glory voor de laatste keer afmeert, werpt een nieuwe leider zich op. Op het eerste gezicht lijkt hij ongeschikt: hij heeft geen ervaring als kapitein, weet niets van navigatie, en heeft meerdere malen laten vallen dat hij niets met boten heeft.

Toch maakt hij vanaf dat moment samen met zijn crew - de Rokkenrollers - voortaan de dienst uit, waarbij hij iedereen die hem niet aanstaat overboord gooit. Dan verschijnt er een piraat - door de passagiers gevreesd, maar aanbeden door de kapitein - aan de horizon...

Schrijver: Dave Eggers
Oorspronkelijke titel: The captain and the Glory
Eerste uitgave: 2019
ISBN/EAN: 9789048854790
Ebook: 9789048854806
Uitgever: Lebowski
De parade

In een naamloos land wordt na een decennium oorlog een nieuwe weg aangelegd die de twee helften van het land met elkaar moet verbinden. Twee buitenlandse werknemers zijn verantwoordelijk voor de voltooiing ervan.

Terwijl de een avontuurlijk is, het nachtleven en de mensen wil ervaren, wil de ander het liefst zo snel en goed mogelijk de klus klaren. Gaandeweg worden de beide mannen geconfronteerd met de absurditeit van hun werkzaamheden en de verregaande gevolgen die hun aanwezigheid in het land heeft.

Schrijver: Dave Eggers
Oorspronkelijke titel: The parade
Eerste uitgave: 2019
ISBN/EAN: 9789048848911
Ebook: 9789048848928
Uitgever: Lebowski
Een hologram voor de koning
Alan Clay heeft alles verloren door de crisis: zijn bedrijf, zijn huis, zijn vrouw, zijn dochter. Hij reist af naar Saoedi-Arabië om daar - in een gloednieuwe, nog onvoltooide stad midden in de woestijn - een deal te maken met koning Abdullah: samen met enkele medewerkers van een bedrijf gespecialiseerd in holografische presentaties wacht hij op de koning en zijn entourage, in een laatste poging beslag op zijn huis te voorkomen, de studie van zijn dochter te betalen en eindelijk - eindelijk! - iets groots tot stand te brengen.

Een hologram voor de koning is een aangrijpend verslag van een man die zich staande probeert te houden in een turbulente fase in zijn leven en die vecht voor zijn dochter - en voor zichzelf.
A Hologram for the King - 2016
Regisseur: Tom Tykwer
Cast: Tom Hanks, Omar Elba, Sarita Choudhury, e.a.
Schrijver: Dave Eggers
Oorspronkelijke titel: A hologram for the king
Eerste uitgave: 2012
ISBN/EAN: 9789048812523
Ebook: 9789048812530
Uitgever: Lebowski
Helden van de grens

Josie reist met haar kinderen Paul en Ana in een krakkemikkige camper naar Alaska. Haar ex-man Carl weet niets van de onderneming. Josie worstelt met demonen uit zowel het verre als het nabije verleden: ze heeft, nadat een patiënt haar heeft aangeklaagd, haar tandartspraktijk moeten verkopen en ze rouwt nog om de dood van een jonge soldaat die haar zeer nabij stond.

De tocht begint als een welkome afleiding. Alaska is een compleet andere wereld; ze staan oog in oog met bizons en beren, koken hotdogs boven een kampvuur en slapen langs ijskoude rivieren in donkere bossen. Maar hoe verder de reis hen brengt, hoe meer Josie gedwongen wordt haar eigen fouten en tekortkomingen onder ogen te zien; om voorgoed af te rekenen met het verleden dat haar zelfs tot het einde van de beschaving blijft achtervolgen.

Schrijver: Dave Eggers
Oorspronkelijke titel: Heroes of the frontier
Eerste uitgave: 2016
ISBN/EAN: 9789048838943
Uitgever: Lebowski
Hoe hongerig wij zijn
Dave Eggers' eerste verhalenbundel, Hoe hongerig wij zijn, is een bewijs van de ongekende mogelijkheden die zijn schrijverschap in zich herbergt: van de brandende zon in Californië tot de toppen van de berg Kilimanjaro, van de rivieren van Costa Rica tot het eiland Skye, bevat deze bundel verhalen die handelen over jonge Amerikanen op zoek naar waarheid en liefde, waarbij het vertrek uit de omgeving altijd centraal staat.

Ieder verhaal is baanbrekend en tast de grenzen af van de mogelijkheden van het korte (lange) verhaal, maar bevat immer de Eggers' stijlkenmerken: lyriek, compassie, sociaal bewustzijn en humor.

Deze bundel zal alle fans van Dave Eggers aanspreken omdat ze bekende themata bevatten - sterke, hoopvolle en onvergetelijke personages, superieure humor en liefde voor het fysieke - en tegelijkertijd verrassen door Eggers' vernieuwende vormexperimenten.
Schrijver: Dave Eggers
Oorspronkelijke titel: How we are hungry
Eerste uitgave: 2004
ISBN/EAN: 90-5000-550-0
Uitgever: Vassallucci


Max (en de Wild Things)
Max (en de Wild Things) gaat over de verwarring van een jongetje, Max geheten, die zijn weg probeert te vinden in een wereld die hij niet onder controle heeft. Zijn vader is ervandoor, zijn moeder brengt haar tijd door met haar nieuwe (jongere) vriend, en zijn tienerzus heeft andere zaken aan haar hoofd.

Max ontdekt dat hij in staat is tot verbazingwekkende transformaties: hij draagt zijn wolvenpak, bijt zijn moeder en kan zijn uitbarstingen niet altijd controleren. Na een ruzie ontvlucht hij het ouderlijk huis en verdwijnt in een bos waar hij een boot vindt, instapt en de open zee op vaart, met onbekende bestemming.

Hij belandt op het eiland van de Wild Things, en wordt al snel gekroond tot koning. Maar Max realiseert zich al snel dat de Wild Things - manisch-depressieve dieren met vaste gewoontes en een ongepolijst temperament - net zoveel van hem willen als hij van hen...
Where the Wild Things Are - 2009
Regisseur: Spike Jonze
Cast: Catherine Keener, Mark Ruffalo, James Gandolfini, e.a.
Schrijver: Dave Eggers
Oorspronkelijke titel: The Wild Things
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 978-90-488-0267-8
Uitgever: Lebowski
U zult versteld staan van onze beweeglijkheid
Twee jongens besluiten, nadat hun beste vriend bij een auto-ongeluk is omgekomen, binnen één week alle continenten van de aardbol te bezoeken – en om geld uit te delen aan (arme) mensen.

U zult versteld staan van onze beweeglijkheid begint meteen op het kaft met de tekst en gaat meteen door als je het boek openslaat.

Alles hierbinnen speelt zich af nadat Jack gestorven was en voordat mijn moeder en ik verdronken in de koele, looizuurkleurige rivier Guaviare in het oosten van de binnenlanden van Columbia, met veertig inlanders die we nog niet hadden ontmoet, op een brandende veerpont. Het was een heldere, oogblauwe dag, die dag, net als de eerste dag van dit verhaal, een paar maanden geleden in januari, aan de noordkant van Chicago, in de weelderige schaduw van Wrigley en met de wind die laag het grillige, halfbevroren meer afzocht. Ik was binnen, had het heel warm, en liep van deur naar deur.
Schrijver: Dave Eggers
Oorspronkelijke titel: You shall know our velocity
Eerste uitgave: 2002
ISBN/EAN: 90-5000-357-5
Uitgever: Vassallucci
Uw vaderen, waar zijn zij? En de profeten, leven zij voor eeuwig?
In een barak op een verlaten militaire basis, ver verwijderd van de bewoonde wereld, kijkt Thomas toe hoe de man die hij heeft gekidnapt wakker wordt. Kev, een astronaut, herkent zijn ontvoerder niet, maar Thomas herinnert zich hém wel.

Kev roept om hulp. Hij rukt aan de ketting waarmee hij is vastgemaakt. Maar de golven van de oceaan en de wind overstemmen het geluid. Thomas verontschuldigt zich. Hij had het niet zover willen laten komen.

Dave Eggers schreef met Uw vaderen, waar zijn zij? En de profeten, leven zij voor eeuwig? het briljante en universele verhaal van een man die zijn land probeert te begrijpen en nog maar één mogelijkheid ziet om antwoord te krijgen op zijn vragen.
Schrijver: Dave Eggers
Oorspronkelijke titel: Your fathers, where are they? And the prophets, do they live forever?
Eerste uitgave: 2014
ISBN/EAN: 9789048821808
Uitgever: Lebowski
Wat is de Wat
Wat is de Wat is een epische roman over de burgeroorlog in Soedan, gezien door de ogen van een jongen. Voor hen die denken alles te weten over de 'vergeten kinderen' van Soedan is dit boek een eye opener, en voor hen die denken het werk van Dave Eggers te kennen, is dit boek een totale ommezwaai: het is een rechttoe rechtaan geschreven, compromisloos, humoristisch en avontuurlijk boek over de waanzin van de oorlog.

Eggers heeft vier jaar aan deze roman gewerkt en was gedurende die tijd diep betrokken bij de gemeenschap van gevluchte Soedanezen in de Verenigde Staten. In 2003 reisde hij met Valentino Achak Deng af naar Zuid-Soedan, waar Deng werd herenigd met zijn familie, die hij zeventien jaar niet had gezien.

Wat is de Wat is het verhaal van een jongen die een vluchteling wordt in het door oorlog verscheurde Zuid-Soedan. Zijn reis, van bijna bijbelse proporties, brengt hem in contact met vijandelijke soldaten, rebellen, hyena's en leeuwen, ziekte en hongersnood, en de dodelijke murahaleen - dezelfden die op dit moment Darfur teisteren. Het biedt een onthullend en ontluisterend portret van een land in staat van bloedige oorlog, en van een jongen die van de ene in de andere onwerkelijke situatie wordt gekatapulteerd.
Schrijver: Dave Eggers
Oorspronkelijke titel: What is the What
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 978-90-499-5048-4
Uitgever: Rotschild & Bach

De Cirkel / The CircleDe Cirkel
Mae Holland kan haar geluk niet op als ze wordt aangenomen bij de Cirkel, het machtigste internetbedrijf ter wereld. De persoonlijke e-mails van de gebruikers, hun sociale media, betalingsverkeer en aankopen zijn met elkaar verbonden door een universeel besturingsprogramma. Het resultaat: iedereen heeft slechts één online identiteit. Een nieuw tijdperk van openheid en gemeenschapszin is aangebroken.

Mae laat zich meeslepen door de energie van het bedrijf, de groepsactiviteiten en de feestjes, de oneindige mogelijkheden - zelfs als ze het leven buiten de campus langzaam uit het oog verliest, een ontmoeting met een collega haar in verwarring brengt en haar bijdrage aan de Cirkel steeds meer openbaar wordt.
The Circle - 2017
Regisseur: James Ponsoldt
Cast: Emma Watson, Tom Hanks, John Boyega, e.a.
Schrijver: Dave Eggers
Oorspronkelijke titel: The Circle
Eerste uitgave: 2013
ISBN/EAN: 9789048819911
Ebook: 9789048818648
Uitgever: Lebowski
Het Alles

Het Alles speelt zich een paar jaar na De Cirkel af, in een wereld waar het machtigste internetbedrijf op aarde alle andere succesvolle computerbedrijven heeft overgenomen en het rijkste en gevaarlijkste - en gek genoeg meest geliefde - monopolie ooit is gecreëerd: Het Alles.

Delaney Wells lijkt niet bepaald de ideale nieuwe werknemer van Het Alles: als voormalig boswachter staat ze zeer sceptisch tegenover de nieuwe technologie, maar toch weet ze dankzij haar charmes een baan te krijgen. Ze is een vrouw met een missie, en heeft maar één doel voor ogen: het bedrijf van binnenuit vernietigen.

Samen met haar partner in crime, de flegmatieke Wes, gaat ze op zoek naar de zwaktes van Het Alles, in de hoop de mensheid te bevrijden. Maar voor wie strijdt Delaney eigenlijk? En wil de mens wel écht vrij zijn?

Schrijver: Dave Eggers
Oorspronkelijke titel: The Every
Eerste uitgave: 2021
ISBN/EAN: 9789403149110
Uitgever: De Bezige Bij

JeugdboekenDe hond die alles zag

De dieren leven samen in een groot park aan zee. Zij vertrouwen op een zwerfhond om alles in de gaten te houden en hen te waarschuwen bij gevaar. De hond ziet het wanneer mensen dieren verjagen of de natuur schade toebrengen. Hij ziet alles.

Maar dan ontdekt hij dat dat ‘alles’, de wereld die hij kent, slechts een piepklein eilandje is. Er is nog zoveel te ontdekken, zoveel dat hij nog wil zien. Maar daarvoor moet hij alles achterlaten wat hem vertrouwd is...

Schrijver: Dave Eggers
Oorspronkelijke titel: The eyes & the impossible
Eerste uitgave: 2023
ISBN/EAN: 9789025884956
Uitgever: Leopold
De tunnels

Wat als niks is wat het lijkt? Wat als de grond onder je voeten niet gemaakt is van aarde en steen maar bestaat uit honderden tunnels en gangen? Wat als er mysterieuze, verwoestende krachten ronddwalen in deze tunnels, recht onder je voeten, terwijl jij nietsvermoedend in de klas zit of rustig een banaan eet?

De twaalfjarige Gran Bloempjes staat op het punt om daarachter te komen.

Als Grans klasgenoot Catalina Catalan een zilveren handgreep in een heuvel duwt en vervolgens een ondergrondse wereld opent, weet Gran meteen dat ze een bijzonder en moedig persoon is. Hij heeft geen andere keus heeft dan haar te volgen en haar te helpen met het redden van het dorp (en de wereld).

Met een klein beetje geluk, en wat hulp van oude hockeysticks en lantaarnpalen, zouden Gran en Catalina zomaar de helden van dit verhaal kunnen worden...

Schrijver: Dave Eggers
Oorspronkelijke titel: The lifters
Eerste uitgave: 2018
ISBN/EAN: 9789048843459
Uitgever: Moon
Dingen van ver

Julians vader noemde het 'dingen van ver', de voorwerpen die aanspoelden op de kust bij hun vuurtoren. Maar Julian vindt op een dag een heel bijzonder ding van ver: een prachtige sabel. Als de eigenaar komt, staat Julian voor de keuze: zijn mooie vondst houden, of teruggeven een een cadeau krijgen dat verder schijnt dan hij ooit kon dromen? Zijn eerlijkheid levert hem uiteindelijk iets heel moois op!

Schrijver: Dave Eggers
Oorspronkelijke titel: Faraway things
Eerste uitgave: 2021
ISBN/EAN: 9789492600387
Uitgever: De Vrije Uitgevers

Non-FictieDe monnik van Mokka

Mokhtar Alkhanshali groeit op in San Francisco als een van de zeven kinderen van twee islamitische immigranten uit Jemen. Op zijn vierentwintigste werkt hij als portier in een appartementencomplex en raakt na een samenloop van omstandigheden geïntrigeerd door de rijke en fascinerende geschiedenis van koffie en de belangrijke rol die zijn moederland Jemen daarin speelde.

Vastbesloten om de oude glorie van Jemenitische koffie in ere te herstellen, besluit hij in de ruige berggebieden van het land op zoek te gaan naar de eeuwenoude plantages, om te leren over de teelt, het branden en de handel in koffie.

Wanneer het hem lukt om de lokale boeren voor zich te winnen en de beste koffiesoorten te verzamelen, lijkt het succes binnen handbereik, totdat een burgeroorlog uitbreekt die het land in chaos stort. Saoedische bommen zorgen voor verlaten straten, de wegen door het hele land zijn in handen van milities, de Amerikaanse ambassade sluit. Mokhtar moet op eigen kracht het land zien te ontvluchten met alleen een paar koffers vol koffie, zijn laatste hoop.

De monnik van Mokka is het waargebeurde, meeslepende verhaal over een jonge man die zijn eigen Amerikaanse droom najaagt, over de wonderlijke geschiedenis van koffie en over de worstelingen van Jemenitische burgers die zich staande proberen te houden in de oorlog.

Schrijver: Dave Eggers
Oorspronkelijke titel: The monk of Mokha
Eerste uitgave: 2018
ISBN/EAN: 9789048830558
Uitgever: Lebowski
Een hartverscheurend verhaal van duizelingwekkende genialiteit
Een jonge Amerikaan (Dave Eggers) verliest binnen vijf weken tijd beide ouders en neemt zijn achtjarige broertje onder zijn hoede. Tegelijkertijd probeert hij zich in San Francisco een bestaan te verwerven door een tijdschrift op te zetten.

Zijn pogingen tot opvoeden en zijn andere belevenissen zijn ontroerend en hilarisch. Hij kan de dood van zijn ouders echter niet loslaten en gaat in zijn geboortestad Chicago op zoek naar het waarom van hun overlijden.
Schrijver: Dave Eggers
Oorspronkelijke titel: A heartbreaking work of staggering genius
Eerste uitgave: 2000
ISBN/EAN: 90-5000-192-0
Uitgever: Vassallucci
Zeitoun
Terwijl de orkaan Katrina New Orleans verwoestte, besloot Abdulrahman Zeitoun, een 47-jarige Amerikaan van Syrische komaf, in de stad te blijven om zijn huis en zijn bedrijf te beschermen. In de dagen na de storm peddelt hij in een tweedehands kano door de ondergelopen straten van New Orleans, deelt goederen uit en helpt waar hij kan. Een week later, op 6 september 2005, verdwijnt hij plotseling. Wat is er met Zeitoun gebeurd?

In Zeitoun ontrafelt Dave Eggers op meesterlijke wijze het leven van Abdulrahman, van zijn wortels in Syrië en zijn huwelijk met Kathy - een Amerikaanse die zich tot de islam bekeerde - tot zijn kinderen, en toont hij de surrealistische atmosfeer in de geteisterde stad.
Schrijver: Dave Eggers
Oorspronkelijke titel: Zeitoun
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 978-90-488-0305-7
Uitgever: Lebowski