Boekenplank:
Kies
 • Home
 • B
 • Alessandro Baricco

Boeken van Alessandro Baricco

Alessandro Baricco is een van de belangrijkste hedendaagse Italiaanse auteurs. Naast romans en novellen, die meerdere malen zijn bekroond, schreef hij toneelteksten en non-fictieboeken. In 2022 liet Baricco weten dat hij lijdt aan Chronische myelomonocytaire leukemie (CMML).

Meer over Alessandro Baricco

Genre: Roman

Geboren: 1958

Geboorteland: Italië


Overzicht

 • Abel - Abel
 • City - City
 • De barbaren - Barbari
 • De jonge bruid - La sposa giovane
 • De Ilias van Homerus - Omero, Iliade
 • Dit verhaal - Questa storia
 • Driemaal bij dageraad - Tre volte all'alba
 • Emmaüs - Emmaus
 • Land van glas - Castelli di rabbia
 • Mr Gwyn - Mr Gwyn
 • Novecento - Novecento
 • Oceaan van een zee - Oceano mare
 • Zijde - Seta
 • Zonder bloed - Senza sangue

Non-Fictie

 • Een bepaald idee van de wereld - Una certa idea di mondo
 • The game - The game

gedetailleerd overzicht

OverzichtAbel

Abel was 27 jaar oud toen hij een legende werd. Hij beëindigde een overval door tegelijkertijd twee pistolen op verschillende doelen af te vuren. Een daad die bekendstaat als de Mystic en die maar weinigen met deze precisie kunnen uitvoeren.

Abel is de sheriff van een klein stadje in een denkbeeldig Westen en hij is verliefd op Hallelujah Wood, een mysterieuze vrouw met kleine handen en oosterse lippen. Zij houdt ook van hem, maar zo nu en dan vertrekt ze zonder dat hij weet waar ze heen gaat. Zijn moeder is jaren eerder ook vertrokken, zonder terug te keren: ze nam de vier beste paarden mee en liet hem, zijn broers en zus aan hun lot over.

Met Abel geeft Alessandro Baricco leven aan een verhaal dat spiritueel en filosofisch is, een visionaire, meeslepende western.

Schrijver: Alessandro Baricco
Oorspronkelijke titel: Abel
Eerste uitgave: 2023
ISBN/EAN: 9789403131474
Ebook: 9789403132129
Uitgever: De Bezige Bij
City
Ik heb er drie jaar rondgereisd, in City. De lezer kan nu, als hij wil, dezelfde weg afleggen als ik heb gedaan. Dat is het mooie, en het moeilijke, van alle boeken: kan je in het voetspoor van een ander reizen?
Zomaar, voor de kronieken, wil ik vermelden dat ik voor het eerst een boek heb geschreven dat zich, tenminste gedeeltelijk, in onze tijd afspeelt. Er komen auto's in voor, telefoons, bussen, er is zelfs een televisie, en op een gegeven moment is er een meneer die een caravan verkoopt.
En er is een geniaal jongetje dat Gould heet en een meisje dat Shatzy Shell heet (geen familie van die van de benzine). Ik zal ze missen.

Ergens in Amerika woont Gould, een wonderkind dat kans maakt op de Nobelprijs. Zijn enige vrienden zijn de denkbeeldige reus Diesel en de zwijgende Poomerang. Als Gould dertien is, wordt de zorg over het kleine genie toevertrouwd aan de gouvernante Shatzy Shell, een jonge vrouw die tot dan toe niet in staat is geweest tot enig menselijk contact. Hun relatie is er een van verhalen, en van verhalen binnen verhalen.
 
City is een onweerstaanbare roman over vriendschap, genialiteit en de kracht van fantasie, waarin superhelden, boksers en cowboys elkaar afwisselen.
Schrijver: Alessandro Baricco
Oorspronkelijke titel: City
Eerste uitgave: 1999
ISBN/EAN: 9789023437314
Uitgever: De Bezige Bij
De barbaren
In De barbaren behandelt Alessandro Baricco een fenomeen dat ons allen aangaat: de geleidelijke teloorgang van ons cultuurbesef en de vervlakking van de samenleving die daarmee samenhangt. In de Italiaanse krant La Repubblica schreef Baricco hierover een serie wijd uiteenlopende en veelgelezen artikelen: over de tanende interesse voor de Italiaanse wijncultuur en de vercommercialisering van de ooit heilige Italiaanse voetbalsport. Is er in de moderne tijd nog wel plaats voor bezieling?

Wel degelijk, stelt Baricco, we moeten alleen beseffen dat er niet zoiets is als beschaving aan de ene en barbarisme aan de andere kant. De huidige cultuur bevindt zich in een staat van mutatie; er is geen sprake van een botsing, maar van een overgang van een oude naar een nieuwe cultuur.

Aan de hand van een rijk arsenaal aan voorbeelden houdt Baricco een bevlogen en hoopvol pleidooi voor de toekomst van onze cultuur. 'We moeten niet zinken als een zak aardappelen. Varen, dat is onze taak.'
Schrijver: Alessandro Baricco
Oorspronkelijke titel: Barbari
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 9789403102405
Ebook: 9789023453987
Uitgever: De Bezige Bij
De jonge bruid
Begin vorige eeuw, het Italiaanse platteland. In hun villa begint een familie - de Vader, de Moeder, de Dochter, de Oom - elke nieuwe dag met een overvloedig ontbijt dat tot ver in de middag duurt, om samen de opluchting te vieren over het feit dat ze het weer een nacht gered hebben: al generaties lang vinden alle sterfgevallen in de familie plaats tijdens de nachtelijke uren en levend de ochtend bereiken is een zegen die een feestje verdient.

Op een dag wordt hun ontbijtritueel onderbroken door de plotselinge verschijning van de Jonge Bruid. Ze is gekomen om met de Zoon te trouwen, maar die is in Engeland om de zaken te behartigen van het bloeiende textielbedrijf van de familie.

Samen wachten ze op zijn terugkeer en terwijl maanden voorbijgaan zonder enig teken van de Zoon, wordt de rusteloze Jonge Bruid steeds dieper in de mysterieuze geschiedenis en gewoonten van de Familie gezogen. Alles lijkt bijeen te komen in het wachten op de Zoon en tijdens dat wachten proberen alle personages verlossing te vinden.
Schrijver: Alessandro Baricco
Oorspronkelijke titel: La sposa giovane
Eerste uitgave: 2015
ISBN/EAN: 9789023494256
Ebook: 9789023494959
Uitgever: De Bezige Bij
De Ilias van Homerus
Rond de achtste eeuw voor Christus schreef Homerus zijn wereldberoemde epos Ilias, dat een korte episode beschrijft uit de Trojaanse Oorlog, die volgens de overlevering tien jaar geduurd heeft.

Homerus vertelt over de belegering van Troje door de Grieken, terwijl de aanvoerders Agamemnon en Achilles ruziën over een slavin. Uiteindelijk wordt de stad middels de beroemde list van Odysseus, het paard van Troje, door de Grieken ingenomen.

Alessandro Baricco herschreef de Ilias tot een modern verhaal. Hij moderniseerde goden, mensen en helden, hun moed en hun sluwheid, hun wraakzucht en hun mededogen, op een slagveld dat overal in de wereld zou kunnen zijn.
Schrijver: Alessandro Baricco
Oorspronkelijke titel: Omero, Iliade
Eerste uitgave: 2004
ISBN/EAN: 9789044507133
Uitgever: De Geus


Dit verhaal
Ultimo heette zo omdat hij het eerste kind was. 'En het laatste,' had zijn moeder direct gepreciseerd, zodra ze weer wat was bijgekomen van de bevalling. Dus heette hij Ultimo.

Dit verhaal is het verhaal van Ultimo Parri, een bijzonder jongetje dat iedereen om zijn vingers windt. Een rijke graaf raakt zo onder de indruk dat hij Ultimo's vader aanneemt als mecanicien. Eerst reist Ultimo met hen de autocircuits af, maar algauw trekt hij de wijde wereld in om zijn droom na te jagen: orde scheppen in de chaos van de wereld om hem heen.

Hij overleeft de wreedheden van de Eerste Wereldoorlog, maar pas als hij verliefd wordt op de Russische Elizaveta maakt Ultimo op verrassende wijze zijn droom waar.

Het virtuoos en met veel gevoel vertelde levensverhaal van Ultimo geeft een prachtig beeld van Italië in de twintigste eeuw en een wereld die zich opmaakt voor de moderne tijd.
Schrijver: Alessandro Baricco
Oorspronkelijke titel: Questa storia
Eerste uitgave: 2005
ISBN/EAN: 9789023428244
Ebook: 9789023467571
Uitgever: De Bezige Bij
Driemaal bij dageraad
Een man en een vrouw ontmoeten elkaar driemaal, maar elke keer is de enige en de eerste en de laatste keer.

Op het eerste gezicht lijken de drie delen van deze novelle afzonderlijke verhalen, maar ze blijken het briljante resultaat van een geraffineerd gedachte-experiment dat ze onderling verbindt. De verhalen beginnen alle drie in een hotellobby, alle drie bereiken ze hun literaire hoogtepunt bij dageraad en alle drie hebben ze als hoofdpersonen twee voor elkaar onbekende mensen die elkaar toevallig ontmoeten en binnen korte tijd hun diepste wezen aan elkaar blootgeven.

Hoe uiteenlopend Baricco's boeken ook zijn, zijn stijl is zeer herkenbaar. Ook het wonderlijke, betoverende spel van deze novelle houdt de lezer direct in zijn greep. Levensechte, snelle dialogen, afgewisseld met een minimum aan beschrijvingen, geven vorm aan de meeslepende verwikkelingen van de hoofdpersonen, waarbij het de lezer langzaam maar zeker duidelijk wordt wie deze mensen zijn en wat ze met elkaar te maken hebben.
Schrijver: Alessandro Baricco
Oorspronkelijke titel: Tre volte all'alba
Eerste uitgave: 2012
ISBN/EAN: 9789023477709
Ebook: 9789023478508
Uitgever: De Bezige Bij
Emmaüs
Emmaüs vertelt het verhaal van vier jongens die zich gevangen voelen tussen hun strenge katholieke geloof en hun fascinatie voor het atheïstische meisje Andre. Zij hoort thuis in een andere wereld, een onverschillige en immorele wereld.

Uiteindelijk zetten de jongens hun schaamte opzij en worden de schijnbaar onoverbrugbare verschillen tussen de brave jongens en het losbandige meisje voor even opgeheven. De seksuele en emotionele gevolgen van hun ontmoeting met Andre zullen de rest van hun levens bepalen.
Schrijver: Alessandro Baricco
Oorspronkelijke titel: Emmaus
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 9789023458623
Ebook: 9789023472322
Uitgever: De Bezige Bij
Land van glas
De onvergetelijke bewoners van Quinnipak, een denkbeeldig stadje, proberen onmogelijke dromen te realiseren. Meneer Rail, directeur van een glasfabriek, is een bevlogen reiziger en bedenker van dwaze projecten. Zijn ultieme droom is een kaarsrechte spoorweg van tweehonderd kilometer aanleggen en een eigen trein bezitten.

En dan zijn er nog de vele andere personages met hun wonderlijke verhalen en ideeën, zoals Pekisch, die droomt van muziek met voor anderen onhoorbare tonen, Hector Horeau, die droomt van het Crystal Palace en van een complete stad van glas, en Pehnt, die elke dag iets in zijn paarse schrift schrijft om het niet te vergeten.
 
Land van glas is een kafkaësk verhaal met een bonte stoet aan kleurrijke personages, vol verbeeldingsrijke visioenen en fantastische dromen.
Schrijver: Alessandro Baricco
Oorspronkelijke titel: Castelli di rabbia
Eerste uitgave: 1991
ISBN/EAN: 9789023494225
Ebook: 9789023494522
Uitgever: De Geus
Mr Gwyn
Jasper Gwyn woont in Londen en is een succesvol romanschrijver. Daarnaast schrijft hij regelmatig artikelen voor gerenommeerde kranten en zonder zelf te begrijpen waarom, levert hij ineens een stuk in waarin hij aankondigt te stoppen met het schrijven van fictie.

Al snel voelt Gwyn dat hij niet kan leven zonder iets te scheppen en wordt het hem duidelijk wat hij wil gaan doen: portretten schrijven. Als een echte kunstschilder laat hij mensen naakt voor zich poseren in zijn atelier, al houdt poseren in dit geval in dat ze wekenlang dag in, dag uit 'zichzelf moeten zijn' in die ruimte, zonder op hem te letten. Het resultaat is een uniek portret, dat alleen door de persoon in kwestie gelezen mag worden.

Niemand begrijpt aanvankelijk waar hij mee bezig is, totdat zijn eerste model en assistente Rebecca langzamerhand het mysterie van Jasper Gwyn ontrafelt.
Schrijver: Alessandro Baricco
Oorspronkelijke titel: Mr Gwyn
Eerste uitgave: 2011
ISBN/EAN: 9789023468189
Ebook: 9789023476160
Uitgever: De Bezige Bij


Novecento
In Novecento vertelt de trompettist Tim Tooney in monoloogvorm het verhaal van Danny Boodmann T.D. Lemon Novecento.

Kort na de eeuwwisseling vindt de matroos Danny Boodmann een baby in een kistje op een piano in een zaal van de oceaanstomer de Virginian. De matroos doopt het jongetje 'Novecento' (Negentienhonderd) en draagt zorg voor zijn opvoeding. Als het jongetje acht is sterft zijn 'vader'. De kapitein besluit Novecento over te dragen aan de autoriteiten, maar het kind is onvindbaar.

Als het schip weer uitvaart, duikt Novecento op. Het jongetje blijkt fabelachtig piano te kunnen spelen. Hij blijft aan boord en groeit uit tot de beste pianist ter wereld, naar wie iedereen komt luisteren. Het schip durft hij echter zijn leven lang niet te verlaten.
The Legend of 1900 - 1998
Regisseur: Giuseppe Tornatore
Cast: Tim Roth, Pruitt Taylor Vince, Bill Nunn, e.a.
Schrijver: Alessandro Baricco
Oorspronkelijke titel: Novecento
Eerste uitgave: 1994
ISBN/EAN: 9789023490715
Ebook: 9789023491217
Uitgever: De Bezige Bij
Oceaan van een zee
Een man schrijft liefdesbrieven aan zijn toekomstige geliefde... Een vrouw moet door een verblijf aan zee haar overspel vergeten...

In de mysterieuze herberg Almayer, aan de rand van de zee, komt een bonte verzameling personen bijeen. Ze zijn allemaal op zoek naar iets.

Zoals de vijftienjarige Elisewin, die aan een vreemde ziekte lijdt: angst voor het leven. Alleen de zee kan haar redden. Of de excentrieke schilder Plasson, die de zee wil schilderen, maar het begin niet kan vinden.

Bovenal is er de zee zelf: de werkelijke hoofdpersoon en het geheimzinnige middelpunt van de verschillende verhalen.
Schrijver: Alessandro Baricco
Oorspronkelijke titel: Oceano mare
Eerste uitgave: 1993
ISBN/EAN: 9789023491200
Ebook: 9789023494423
Uitgever: De Bezige Bij
Zijde
Zuid-Frankrijk, 1861. Hervé Joncour heeft een bloeiende handel in zijderupsen. Een mysterieuze ziekte onder zijderupsen in Egypte en Klein-Azië bedreigt de leveranties waardoor Joncour zijn aandacht naar Japan moet verleggen.

In het land van de rijzende zon raakt hij onder de bekoring van een prachtige, geheimzinnige vrouw van wie hij bij het afscheid een briefje in zijn handen gedrukt krijgt met de tekst: 'Kom terug, anders ga ik dood'.

Vanaf dat moment groeit er een even vreemde als intense relatie tussen de handelaar in zijderupsen en de vrouw met de niet-oosterse ogen.
Silk - 2007
Regisseur: François Girard
Cast: Michael Pitt, Keira Knightley, Sei Ashina, e.a.
Schrijver: Alessandro Baricco
Oorspronkelijke titel: Seta
Eerste uitgave: 1996
ISBN/EAN: 9789023482246
Ebook: 9789023483342
Uitgever: De Bezige Bij
Zonder bloed
Op een oude, afgelegen boerderij op het platteland wonen een vader en zijn twee kinderen. Hij is arts en staat bekend als de Hyena, een folteraar uit een oorlog die net voorbij is.

Op een dag komen vier mannen aanrijden in een oude Mercedes, om de man te vermoorden. Nina, het dochtertje overleeft de slachtpartij. Verstopt onder een luik wordt ze gespaard door Tito, de jongste van de wrekers, die temidden van de schoten en het rondspattende bloed doet alsof hij haar niet ziet. Eén blik wisselen de twee slechts: een fatale aantrekkingskracht tussen twee levens die voor eeuwig getekend zullen zijn.

Vijftig jaar later, in een dromerige sfeer die contrasteert met het snelle ritme dat het eerste deel van de roman kenmerkt, vindt de vendetta plaats. Met een zachtaardig, maar intriest einde.
Schrijver: Alessandro Baricco
Oorspronkelijke titel: Senza sangue
Eerste uitgave: 2002
ISBN/EAN: 9789044503357
Uitgever: De Geus

Non-FictieEen bepaald idee van de wereld
'Op een dag kreeg ik dit idee: als ik nu eens gewoon over boeken zou gaan vertellen, één voor één, alleen over de goede, en daar voorlopig niet mee zou stoppen - nou, dan zou dat in elk geval een bepaald idee van de wereld opleveren. Grote kans dat dat dan het mijne zou zijn.'

In een veelgelezen wekelijkse column voor La Repubblica schreef Alessandro Baricco over de voor hem meest bijzondere boeken van de afgelopen tien jaar, van Andre Agassi's Open tot Roberto Bolaño's 2666, van Yasunari Kawabata's De schone slaapsters tot De autobiografie van Charles Darwin. Die columns zijn in dit boek verzameld. Van alles komt erin aan bod: Italiaanse en buitenlandse boeken, fictie en non-fictie, klassiekers en debuten.

Zoals Baricco zegt: 'Als we vertellen over de dingen waarvan we houden, openbaren we iets van datgene waaraan we waarde hechten in het leven, een glimp van ons idee van de wereld.'
Schrijver: Alessandro Baricco
Oorspronkelijke titel: Una certa idea di mondo
Eerste uitgave: 2012
ISBN/EAN: 9789023486633
Ebook: 9789023487531
Uitgever: De Bezige Bij
The game

De digitale revolutie heeft onze manier van denken en leven voorgoed veranderd, op een manier die vergelijkbaar is met eerdere, cruciale transformaties in onze geschiedenis, zoals de verlichting, de romantiek en de renaissance. Maar lopen we niet het risico om onze menselijkheid te verliezen in dit digitale tijdperk? Waar en wanneer begon het digitale tijdperk en waarheen leidt het ons?

Als een archeoloog onderzoekt de Italiaanse meesterverteller Alessandro Baricco de mijlpalen van deze revolutie - van de internetpioniers tot de uitvinder van de iPhone - in zijn kenmerkende toegankelijke en anekdotische stijl. Hij probeert antwoorden te vinden op deze vragen zonder angst te zaaien en zonder een waardeoordeel te vellen. Het resultaat is een scherpzinnig, bevlogen en uiteindelijk hoopvol boek over onze toekomst.

Schrijver: Alessandro Baricco
Oorspronkelijke titel: The game
Eerste uitgave: 2018
ISBN/EAN: 9789403147802
Ebook: 9789403155005
Uitgever: De Bezige Bij