Boekenplank:
Kies
  • Home
  • M
  • Margaret Mazzantini

Boeken van Margaret Mazzantini

Meer over Margaret Mazzantini

Genre: Roman

Geboren: 1961

Geboorteland: Ierland

Website: Margaret Mazzantini


Overzicht

  • Ga niet weg - Non ti muovere
  • Het zinken teiltje - Il catino di zinco
  • Morgenzee - Mare al mattino
  • Niemand overleeft alleen - Nessuno si salva da solo
  • Schittering - Splendore
  • Ter wereld gekomen - Venuto al mondo

gedetailleerd overzicht

OverzichtGa niet weg
Timoteo, gerespecteerd chirurg in een groot ziekenhuis, staat op het punt naar huis te gaan als een zwaargewond meisje wordt binnengebracht. Het is zijn vijftienjarige dochter die op haar scooter is aangereden en ernstig hersenletsel heeft. Terwijl zijn collega's vechten voor haar leven, wacht Timoteo op de gang, heen en weer geslingerd tussen hoop en vrees.

In zijn wanhoop vertelt hij zijn dochter in een lange biecht wie hij werkelijk is, zo anders dan hij zich altijd heeft voorgedaan. Want onder een uiterlijk van beschaving en betrokkenheid gaat een donker verleden schuil, waarin een verborgen liefde en onmacht fatale gevolgen hebben gehad. Timoteo is aanklager, verdediger en rechter tegelijk.
Schrijver: Margaret Mazzantini
Oorspronkelijke titel: Non ti muovere
Eerste uitgave: 2001
ISBN/EAN: 9789028423398
Ebook: 9789028442900
Uitgever: Wereldbibliotheek
Het zinken teiltje
Een kleindochter vertelt over het leven van haar grootmoeder, Antenora, die tijdens de oorlog koos voor het fascisme. Desondanks heeft zij sympathie en respect voor deze moedige vrouw die veroordeeld is tot een leven op de achtergrond in een door mannen overheerste wereld. In deze tijd zou ze een carrièrevrouw zijn geweest, maar de sociale conventies dwingen haar binnen de muren van haar huis te leven.

Nooit stelt Antenora zich nederig op en haar trots manifesteert zich in haar uiterlijk: 'Haar boezem pronkte met twee flinke, bejaarde borsten, het enige teken van haar vrouwelijkheid. Verder leek ze een brok steen waar een beeldhouwer na het uithouwen van de ledematen en het hoofd was vergeten de andere lichaamsvormen uit te hakken.'

Ook tijdens de laatste jaren van haar leven blijft ze, ondanks haar fysieke verval, wat ze haar leven lang geweest is: een heldin in haar eigen wereld.
Schrijver: Margaret Mazzantini
Oorspronkelijke titel: Il catino di zinco
Eerste uitgave: 1994
ISBN/EAN: 9789023435907
Uitgever: De Bezige Bij
Morgenzee
Voor wie alles kwijt is, rest alleen nog hoop...

Libië, zomer 2011. De jonge weduwe Jamila vlucht met haar zoontje Farid voor Khadaffi's troepen naar zee. Ze hoopt op een betere toekomst in Europa en weet een plek op een boot te bemachtigen voor zichzelf en de jongen. Maar er ontstaat gebrek aan drinkwater en benzine en velen in de boot zullen de overkant niet halen.

Aan de andere kant van de Middellandse Zee woont de 18-jarige Vito. Hij is met zijn moeder op reis geweest naar Libië, het land dat zij begin jaren '70 halsoverkop moest verlaten toen het Khadaffi-bewind haar verjoeg vanwege haar Italiaanse afkomst. Een paar jaar geleden kreeg ze toestemming om terug te keren. Ze liet haar zoon haar geboorteland zien en ging er op zoek naar haar eerste grote, verloren liefde. Vito's herinneringen aan deze reis komen naar boven als hij op het strand van Sicilië een Arabische halsketting vindt.

Twee vluchtpogingen uit hetzelfde land verbinden leven en dood met elkaar in een verhaal van wanhoop en hoop, liefde en onstilbaar verlangen.
Schrijver: Margaret Mazzantini
Oorspronkelijke titel: Mare al mattino
Eerste uitgave: 2011
ISBN/EAN: 9789028425156
Ebook: 9789028440548
Uitgever: Wereldbibliotheek
Niemand overleeft alleen
Delia en Gaetano waren een paar. Nu zijn ze dat niet meer en deze avond moeten ze leren dat ze gescheiden zijn. Ze eten samen in een restaurant om te praten over de omgangsregeling voor de kinderen. De passie van het begin en de woede van het einde zijn gevaarlijk dichtbij.

Delia en Gaetano zijn nog jong, ze kunnen nog opnieuw beginnen. Ze verlangen naar verzoening en acceptatie, maar tijdens de maaltijd halen ze het slechtste in elkaar naar boven. Waar is het misgegaan?
Schrijver: Margaret Mazzantini
Oorspronkelijke titel: Nessuno si salva da solo
Eerste uitgave: 2011
ISBN/EAN: 9789028424777
Uitgever: Wereldbibliotheek
Schittering
Een aangrijpend verhaal over de vraag hoeveel moed er nodig is om jezelf te zijn...

Twee jonge mannen, twee dubbellevens. Guido groeit op in een welgesteld gezin, zijn vriend Costantino is de zoon van de portier. Ze zijn van jongs af aan bevriend en voelen zich op een verwarrende manier tot elkaar aangetrokken.

Tijdens een schoolreis naar Griekenland vindt er een eerste aarzelende toenadering tussen hen plaats, maar ze ontkennen allebei hun gevoelens. Daarna scheiden hun wegen en beiden beginnen aan een doorsneeleven. Costantino blijft in Rome, trouwt en krijgt twee kinderen. Guido komt in Londen terecht en trouwt met een vrouw die al een dochter heeft.

Maar ze blijven een moeizame affaire in stand houden, die zich veelal afspeelt in hotels rond de luchthaven van Rome. Juist als ze allebei zeker weten dat ze niet langer zonder elkaar willen leven, slaat het noodlot toe.
Schrijver: Margaret Mazzantini
Oorspronkelijke titel: Splendore
Eerste uitgave: 2013
ISBN/EAN: 9789028427099
Ebook: 9789028441705
Uitgever: Wereldbibliotheek


Ter wereld gekomen
Liefde is sterker dan de dood... maar het leven is sterker dan de liefde...

Na een onverwacht telefoontje laat Gemma haar dagelijks leven achter zich en vliegt zij met haar zestienjarige puberzoon Pietro naar Sarajevo. Daar gaan zij op zoek naar sporen van Diego, Pietro's vader, die hij nooit heeft gekend.

Diego was de grote liefde van Gemma, maar hun relatie eindigde abrupt tijdens de belegering van Sarajevo in de jaren negentig. Nu Gemma terug is in de verscheurde stad, komen onbeantwoorde vragen weer naar boven en doet ze een verschrikkelijke ontdekking.
Schrijver: Margaret Mazzantini
Oorspronkelijke titel: Venuto al mondo
Eerste uitgave: 2008
ISBN/EAN: 9789028424104
Uitgever: Wereldbibliotheek