Boekenplank:
Kies

Boeken van Paolo Giordano

Paolo Giordano studeerde in 2007 cum laude af in natuurkunde en werkte aan een project dat mede-gefinancierd werd door het Istituto Nazionale di Fisica Nucleare. Giordano heeft voor zijn debuutroman De eenzaamheid van de priemgetallen vele prijzen ontvangen, waaronder de Premio Strega en de Premio Campiello Opera Prima.

Meer over Paolo Giordano

Genre: Roman

Geboren: 1982

Geboorteland: Italië


Overzicht

  • De eenzaamheid van de priemgetallen - La solitudine dei numeri primi
  • De hemel verslinden - Divorare il cielo
  • Het menselijk lichaam - Il corpo umano
  • Het zwart en het zilver - Il nero e l'argento
  • Tasmanië - Tasmania

Non-Fictie

  • In tijden van besmetting - Nel contagio
  • Wat ik niet wil vergeten - Le cose che non voglio dimenticare

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe eenzaamheid van de priemgetallen
De zevenjarige Alice moet van haar vader elke dag tegen haar zin naar skiles. Op een mistige ochtend zondert zij zich af van haar skiklasje en besluit ze de afdaling alleen te maken, maar ze komt ten val en raakt voor de rest van haar leven verlamd aan een been.

Mattia is de helft van een tweeling. Hij is hyperintelligent, zijn zusje Michela is zwakbegaafd. Als de tweeling wordt uitgenodigd voor een verjaardagspartijtje schaamt Mattia zich bij voorbaat voor het gedrag van Michela en hij besluit om haar op een bank in het park achter te laten met de opdracht dat ze daar op hem moet wachten. Als hij terugkomt is zijn zusje verdwenen en zij wordt nooit meer gevonden.

Op de middelbare school kruisen de levens van Alice en Mattia elkaar en er ontstaat een merkwaardige vriendschap. Ze voelen zich vanaf de dag van hun ontmoeting verbonden, maar merken al snel hoe moeilijk het is om wezenlijk contact met elkaar te krijgen.
Schrijver: Paolo Giordano
Oorspronkelijke titel: La solitudine dei numeri primi
Eerste uitgave: 2008
ISBN/EAN: 9789023434962
Ebook: 9789023442325
Uitgever: Cargo
De hemel verslinden

Teresa verruilt iedere zomervakantie samen met haar vader hun woning in het drukke Turijn voor het huis van haar jeugd op het Italiaanse platteland. Het zijn saaie, bloedhete vakanties, totdat ze op een dag drie jongens bespiedt die naakt in het zwembad zwemmen: Nicola, Tommaso en de zonderlinge maar charismatische Bern. Ze zullen Teresa's leven voor altijd tekenen.

De drie halfbroers worden samen opgevoed door Nicola's religieuze ouders en hebben een complexe en intieme band. Maar Teresa zal snel ontdekken dat niets is wat het lijkt en haar idyllische zomers, die ze steeds vaker met Bern doorbrengt, komen tot een abrupt einde. De jongens worden volwassen en hun vriendschap wordt tot het uiterste getest door hun tegenstrijdige visies op de wereld en hun conflicterende overtuigingen.

De hemel verslinden omspant twintig jaar en vier levens. Het is een epische en intense roman over verbondenheid, liefde, familie en de eeuwige zoektocht naar zingeving.

Schrijver: Paolo Giordano
Oorspronkelijke titel: Divorare il cielo
Eerste uitgave: 2018
ISBN/EAN: 9789403132600
Uitgever: De Bezige Bij
Het menselijk lichaam
Alessandro Egitto voelt zich vanaf zijn geboorte in de schaduw gesteld van zijn oudere zus. Nu hij volwassen is, wordt hij nog dagelijks geconfronteerd met pijnlijke herinneringen aan de wijze waarop zijn veeleisende ouders het zelfvertrouwen van hun beide kinderen langzamerhand hebben afgebroken.

Alessandro werkt als legerarts in Afghanistan. Samen met hem zijn duizenden soldaten uitgezonden, allen jongemannen die een verleden met zich meedragen. Wat brengt hen ertoe om hun leven in de waagschaal te stellen? En wat doet het met hun jonge geesten om te leven zonder hun vrouwen en geliefden en om de dood voor het eerst zo bewust in de ogen te kijken?

Met een weergaloos psychologisch inzicht beschrijft Giordano hoe naïeve jongens door de harde werkelijkheid gedwongen worden verantwoordelijkheid te nemen voor zichzelf, voor andere mensen en voor hun daden.
Schrijver: Paolo Giordano
Oorspronkelijke titel: Il corpo umano
Eerste uitgave: 2012
ISBN/EAN: 9789023488910
Ebook: 9789023481461
Uitgever: De Bezige Bij
Het zwart en het zilver
Als Nora tijdens de laatste maanden van haar zwangerschap door medische complicaties aan bed gekluisterd raakt, nemen zij en haar man Signora A. in dienst om Nora te verzorgen en hen te helpen met het huishouden. Na de geboorte van hun zoontje blijft Signora A. als kinderjuf voor hen werken, maar ze is veel meer dan alleen een oppas of huishoudster. Ze vangt al hun onzekerheden op en wordt de bewaakster van hun relatie, het kompas dat het paar door windstilten en stormen loodst.

Als Signora A. hun plotseling door een ziekte wordt afgenomen, vallen ze in een diep gat. 'Zij was de enige echte getuige geweest van de onderneming die we dag na dag volbrachten, de enige getuige van de band die er tussen ons was. Zonder haar blik voelden we ons in gevaar.' Maar Nora en haar man moeten nog ontdekken dat zij inmiddels net zo sterk zijn geworden als Signora A.

In Het zwart en het zilver registreert Paolo Giordano op gevoelige wijze de schokken in het dagelijks leven van een jong gezin, de blijdschap en het verdriet, het onvermogen en het verlangen.
Schrijver: Paolo Giordano
Oorspronkelijke titel: Il nero e l'argento
Eerste uitgave: 2014
ISBN/EAN: 9789023487197
Ebook: 9789023488392
Uitgever: De Bezige Bij
Tasmanië

Dit is een roman over de toekomst. Een toekomst die we vrezen en waarnaar we verlangen, een toekomst die we kunnen veranderen, een waar we nog aan kunnen bouwen...

In Tasmanië staat een man centraal die misschien nooit vader zal worden en die geconfronteerd wordt met twijfels en verleidingen. In zijn huwelijk zoekt hij naar evenwicht en hij is - net als de vrienden met wie hij is opgegroeid - altijd vol vertrouwen in de ratio geweest. Maar hoe ga je om met de angst en kwetsbaarheid die je overvallen wanneer je de controle op de wereld om je heen verliest?

Tasmanië is een levendige, gevoelige roman die alleen geschreven had kunnen worden door Paolo Giordano. Met zijn empathische, scherpe blik op het leven van vandaag in al zijn facetten - geloof, wetenschap, klimaat, ouderschap, liefde - beschrijft hij hoe wij allemaal op zoek zijn naar een plek, een Tasmanië, waar nog een toekomst mogelijk is.

Schrijver: Paolo Giordano
Oorspronkelijke titel: Tasmania
Eerste uitgave: 2022
ISBN/EAN: 9789403110028
Uitgever: De Bezige Bij

Non-FictieIn tijden van besmetting

Een urgent, elegant en uiteindelijk hoopvol essay over het virus dat ons allen in zijn greep houdt...

De corona-epidemie dreigt de grootste gezondheidsdreiging van onze tijd te worden. Het legt de verschillende niveaus bloot waarop wij tegenwoordig met elkaar verbonden zijn - het maakt niet uit wie of waar we zijn, wat we nu meemaken gaat voorbij aan landsgrenzen, identiteiten en culturen. De verspreiding van het virus maakt ondubbelzinnig duidelijk hoezeer onze wereld geglobaliseerd is. De epidemie moedigt ons aan de wereldbevolking als één grote samenleving te zien en dwingt ons om in te zien dat individuele keuzes gevolgen hebben voor iedereen. De samenleving waar we ons nu mee bezig moeten houden, is de gehele mensheid.

De wereldwijde bestsellerauteur Paolo Giordano schreef vanuit zijn wetenschappelijke achtergrond met In tijden van besmetting een glashelder, indringend en belangwekkend betoog.

Schrijver: Paolo Giordano
Oorspronkelijke titel: Nel contagio
Eerste uitgave: 2020
ISBN/EAN: 9789403198309
Ebook: 9789403199801
Uitgever: De Bezige Bij
Wat ik niet wil vergeten

Tijdens de lange coronaperiode deed de Italiaanse schrijver Paolo Giordano wat schrijvers nu eenmaal doen: hij observeerde de situatie en probeerde een wereld te begrijpen die ineens vreemd en bedreigend was. Maar hij reageerde ook als academicus: hij probeerde de oorzaken en gevolgen te duiden, te luisteren naar de deskundigen en zijn eigen gedachten te ordenen. Zo vormde zich een uniek coronadagboek over een jaar van grote verandering en een reflectie op een unieke, onvergelijkbare periode in ons bestaan.

Giordano brengt niet alleen een verhelderende terugblik op deze ingrijpende tijd, maar in Wat ik niet wil vergeten gaat hij op zoek naar een nieuwe balans tussen rede, emotie en verwachtingen. Want we zullen, wanneer de storm eindelijk is gaan liggen, op zoek moeten naar een nieuwe, toekomstbestendige manier van leven.

Schrijver: Paolo Giordano
Oorspronkelijke titel: Le cose che non voglio dimenticare
Eerste uitgave: 2021
ISBN/EAN: 9789403161815
Uitgever: De Bezige Bij