Boekenplank:
Kies

Boeken van Paolo Giordano

Paolo Giordano studeerde in 2007 cum laude af in natuurkunde en werkte aan een project dat mede-gefinancierd werd door het Istituto Nazionale di Fisica Nucleare. Giordano heeft voor zijn debuutroman De eenzaamheid van de priemgetallen vele prijzen ontvangen, waaronder de Premio Strega en de Premio Campiello Opera Prima.

Meer over Paolo Giordano

Genre: Roman

Geboren: 1982

Italië


Overzicht

  • De eenzaamheid van de priemgetallen - La solitudine dei numeri primi
  • De hemel verslinden - Divorare il cielo
  • Het menselijk lichaam - Il corpo umano
  • Het zwart en het zilver - Il nero e l'argento

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe eenzaamheid van de priemgetallen
De zevenjarige Alice moet van haar vader elke dag tegen haar zin naar skiles. Op een mistige ochtend zondert zij zich af van haar skiklasje en besluit ze de afdaling alleen te maken, maar ze komt ten val en raakt voor de rest van haar leven verlamd aan een been.

Mattia is de helft van een tweeling. Hij is hyperintelligent, zijn zusje Michela is zwakbegaafd. Als de tweeling wordt uitgenodigd voor een verjaardagspartijtje schaamt Mattia zich bij voorbaat voor het gedrag van Michela en hij besluit om haar op een bank in het park achter te laten met de opdracht dat ze daar op hem moet wachten. Als hij terugkomt is zijn zusje verdwenen en zij wordt nooit meer gevonden.

Op de middelbare school kruisen de levens van Alice en Mattia elkaar en er ontstaat een merkwaardige vriendschap. Ze voelen zich vanaf de dag van hun ontmoeting verbonden, maar merken al snel hoe moeilijk het is om wezenlijk contact met elkaar te krijgen.
Schrijver: Paolo Giordano
Oorspronkelijke titel: La solitudine dei numeri primi
Eerste uitgave: 2008
ISBN/EAN: 9789023434962
Ebook: 9789023442325
Uitgever: Cargo
De hemel verslinden

Teresa verruilt iedere zomervakantie samen met haar vader hun woning in het drukke Turijn voor het huis van haar jeugd op het Italiaanse platteland. Het zijn saaie, bloedhete vakanties, totdat ze op een dag drie jongens bespiedt die naakt in het zwembad zwemmen: Nicola, Tommaso en de zonderlinge maar charismatische Bern. Ze zullen Teresa's leven voor altijd tekenen.

De drie halfbroers worden samen opgevoed door Nicola's religieuze ouders en hebben een complexe en intieme band. Maar Teresa zal snel ontdekken dat niets is wat het lijkt en haar idyllische zomers, die ze steeds vaker met Bern doorbrengt, komen tot een abrupt einde. De jongens worden volwassen en hun vriendschap wordt tot het uiterste getest door hun tegenstrijdige visies op de wereld en hun conflicterende overtuigingen.

De hemel verslinden omspant twintig jaar en vier levens. Het is een epische en intense roman over verbondenheid, liefde, familie en de eeuwige zoektocht naar zingeving.

Schrijver: Paolo Giordano
Oorspronkelijke titel: Divorare il cielo
Eerste uitgave: 2018
ISBN/EAN: 9789403132600
Uitgever: De Bezige Bij
Het menselijk lichaam
Alessandro Egitto voelt zich vanaf zijn geboorte in de schaduw gesteld van zijn oudere zus. Nu hij volwassen is, wordt hij nog dagelijks geconfronteerd met pijnlijke herinneringen aan de wijze waarop zijn veeleisende ouders het zelfvertrouwen van hun beide kinderen langzamerhand hebben afgebroken.

Alessandro werkt als legerarts in Afghanistan. Samen met hem zijn duizenden soldaten uitgezonden, allen jongemannen die een verleden met zich meedragen. Wat brengt hen ertoe om hun leven in de waagschaal te stellen? En wat doet het met hun jonge geesten om te leven zonder hun vrouwen en geliefden en om de dood voor het eerst zo bewust in de ogen te kijken?

Met een weergaloos psychologisch inzicht beschrijft Giordano hoe naïeve jongens door de harde werkelijkheid gedwongen worden verantwoordelijkheid te nemen voor zichzelf, voor andere mensen en voor hun daden.
Schrijver: Paolo Giordano
Oorspronkelijke titel: Il corpo umano
Eerste uitgave: 2012
ISBN/EAN: 9789023488910
Ebook: 9789023481461
Uitgever: De Bezige Bij
Het zwart en het zilver
Als Nora tijdens de laatste maanden van haar zwangerschap door medische complicaties aan bed gekluisterd raakt, nemen zij en haar man Signora A. in dienst om Nora te verzorgen en hen te helpen met het huishouden. Na de geboorte van hun zoontje blijft Signora A. als kinderjuf voor hen werken, maar ze is veel meer dan alleen een oppas of huishoudster. Ze vangt al hun onzekerheden op en wordt de bewaakster van hun relatie, het kompas dat het paar door windstilten en stormen loodst.

Als Signora A. hun plotseling door een ziekte wordt afgenomen, vallen ze in een diep gat. 'Zij was de enige echte getuige geweest van de onderneming die we dag na dag volbrachten, de enige getuige van de band die er tussen ons was. Zonder haar blik voelden we ons in gevaar.' Maar Nora en haar man moeten nog ontdekken dat zij inmiddels net zo sterk zijn geworden als Signora A.

In Het zwart en het zilver registreert Paolo Giordano op gevoelige wijze de schokken in het dagelijks leven van een jong gezin, de blijdschap en het verdriet, het onvermogen en het verlangen.
Schrijver: Paolo Giordano
Oorspronkelijke titel: Il nero e l'argento
Eerste uitgave: 2014
ISBN/EAN: 9789023487197
Ebook: 9789023488392
Uitgever: De Bezige Bij