Boekenplank:
Kies
 • Home
 • A
 • Niccolò Ammaniti

Boeken van Niccolò Ammaniti

Niccolò Ammaniti is een van de grote sterren van de hedendaagse Italiaanse literatuur. Hij maakte deel uit van de ‘giovani cannibali’ (de jonge kannibalen), een schrijversgroep van relatief jonge Italiaanse auteurs die een nieuw soort literatuur schreef: ruig, gewelddadig en conventieloos.

Meer over Niccolò Ammaniti

Genre: Roman

Geboren: 1966

Geboorteland: Italië

Website: Niccolò Ammaniti


Overzicht

 • Anna - Anna
 • Een delicaat moment - Il momento è delicato
 • Het intieme leven - La vita intima
 • Het laatste oudejaar van de mensheid - Fango & L'ultimo capodanno dell'umanità
 • Ik ben niet bang - Io non ho paura
 • Ik haal je op, ik neem je mee - Ti prendo e ti porto via
 • Jij bent mijn schat - Sei il mio tesoro
 • Jij en ik - Io e te
 • Kieuwen - Branchie
 • Laat het feest beginnen! - R.S.V P. Rispondi se vuoi partecipare
 • Zo God het wil - Come Dio comanda

Dubbel uitgegeven titels

 • Ik en jij - zie Jij en ik
Dubbel uitgegeven titels

gedetailleerd overzicht

OverzichtAnna
Sicilië is verworden tot een mysterieus en vergeten eiland zonder elektriciteit, waar wilde honden je achtervolgen over lege snelwegen. Een virus heeft alle volwassenen op het eiland uitgeroeid, alleen de jeugd is overgebleven.

De 13-jarige Anna en haar acht jaar oude broertje Astor proberen te overleven aan de hand van het notitieboekje van hun moeder. In een desolaat landschap zoeken zij samen met hun hond een weg naar het vasteland, op zoek naar een nieuwe toekomst.
Schrijver: Niccolò Ammaniti
Oorspronkelijke titel: Anna
Eerste uitgave: 2015
ISBN/EAN: 9789048828418
Ebook: 9789048828425
Uitgever: Lebowski
Een delicaat moment

Een delicaat moment bevat 16 korte verhalen en biedt een staalkaart van het literaire kunnen van het Italiaanse fenomeen Niccolò Ammaniti. Het staat vol met prachtige verhalen over liefde, bedrog en de dood, in de typische Ammaniti-stijl, waarbij de hoofdpersoon vaak lijdt aan een milde vorm van overmoed.

Schrijver: Niccolò Ammaniti
Oorspronkelijke titel: Il momento è delicato
Eerste uitgave: 2012
ISBN/EAN: 9789048839582
Uitgever: Lebowski
Het intieme leven

Maria Cristina Palma is de mooiste vrouw ter wereld, en misschien wel de ongelukkigste. Veel van haar familieleden zijn op een tragische manier aan hun einde gekomen en ze vult haar dagen met massages, shoppen en uitgaan. Inmiddels is ze de vrouw van de Italiaanse premier, samen hebben ze een dochter en wonen ze in een schitterend appartement. Op een feestje komt ze iemand uit het verleden tegen die haar leven op z'n kop kan zetten, één van de beste vrienden van haar overleden broertje. De herinneringen aan vroeger maken veel los: schuld, schaamte en geilheid.

Hoe wordt onze perceptie beïnvloed door onze herinneringen? En zouden we meer onszelf worden als we onze herinneringen onder ogen durven zien?

Ammaniti is terug en onderzoekt in deze zwarte komedie de Italiaanse maatschappij, met haar psychologisch verval en de neuroses van haar verziekte bourgeoisie. Het intieme leven laat je nadenken over onbewuste drijfveren, verdrongen herinneringen en een vervormde realiteit.

Schrijver: Niccolò Ammaniti
Oorspronkelijke titel: La vita intima
Eerste uitgave: 2023
ISBN/EAN: 9789048868346
Ebook: 9789048868353
Uitgever: Lebowski
Het laatste oudejaar van de mensheid
Het laatste oudejaar van de mensheid - Verhalenbundel

In deze bundel verhalen laat Ammaniti zien wat zijn taal- en stijlbeheersing en verbeelding vermogen. Of het nu gaat om een volledig uit de hand gelopen oudejaarsviering in het titelverhaal, de psyche van een seriemoordernares in Ik droom van je, vol angst, de opwaardering van de middelmaat in De zoöloog, van deze en de andere verhalen druipt het vertelplezier, de inventiviteit, de humor, het gevoel voor groteske en absurditeit.

De verhalen omspannen allerlei genres, van komedie tot detective, van horror tot raamvertelling, en spelen met voorbeelden uit de literatuurgeschiedenis en moderne beeldcultuur, zoals Faust en Popeye, Poe en Tarantino. Maar altijd gaat een scherpe waarneming van de werkelijkheid samen met een ongebreidelde fantasie, zodat in het meeslepende proza van Ammaniti zelfs de dood verandert in een sprankelend spektakel.

Het laatste oudejaar van de mensheid - Verhaal uit de eerder verschenen verhalenbundel met dezelfde titel

'Bij kilometerpaal twaalf van de via Cassia, op nummer 1043, bevindt zich het Woonpark van de Eilanden. Niet ver van het centrum van Rome (slechts een kwartiertje met de auto!) is het ideaal voor iedereen die in de stad werkt en wenst te leven in een oase van exclusieve rust en vrede'

Uit: de reclamefolder van 'Woonpark van de Eilanden'

Rome, 31 december 1999. In de stad, maar ook in het 'Woonpark van de Eilanden' bereiden alle inwoners zich voor op de laatste nacht van het millennium: een vrouw is van plan wraak te nemen op haar overspelige echtgenoot en diens vriendin, twee vrienden besluiten niet geheel vrij van dope de avond door te brengen, een advocaat bestelt een dominatrix om zich flink te laten vernederen, een muzikant wil vrede sluiten met zijn ex-vrouw, een opa besluit zijn kleinzoon te demonstreren hoe je een vuurpijl met militaire precisie kunt richten op de vijand, een stel op hol geslagen hooligans bezoekt onuitgenodigd een feestje, een gigolo verwent een gravin op leeftijd, een vrouw die into new age is, nodigt mannelijk gezelschap uit...

Het laatste oudejaar van de mensheid is geschreven als een Tarantino-film: rauw, flitsend, gestileerd, heftig, humoristisch en ontnuchterend. Ammaniti is een virtuoze verteller die met één pennenstreek een karakter neerzet, situaties schildert die zowel absurd als herkenbaar zijn en die alle verhalen van alle personages met elkaar weet te verbinden.

De laatste avond van het millennium wordt een avond die iedereen zich zeker zal kunnen herinneren in het volgende millennium, en met de rust en vrede in het woonpark is het om twaalf uur 's nachts dan ook snel gedaan...
Schrijver: Niccolò Ammaniti
Oorspronkelijke titel: Fango & L'ultimo capodanno dell'umanità
Eerste uitgave: 1996
ISBN/EAN: 9789048811571
Uitgever: Lebowski
Ik ben niet bang
Op de warmste zomerdag van de eeuw rijdt de negenjarige Michele op zijn fietsje door de uitgestrekte akkers rond zijn dorp. Op een verlaten heuvel ontdekt hij een jongetje dat in een put ligt, vastgeklonken aan een ketting. Michele kan met niemand over zijn ontdekking praten en om het geheim te kunnen dragen, trekt hij zich terug in zijn verbeeldingswereld.

Wanneer hij meer gruwelijkheden ontdekt, wordt Michele heen en weer geslingerd tussen zijn nieuwsgierigheid en angst, tussen de harde feiten en de fantasie waarin hij probeert te vluchten. Hij wil het jongetje redden, maar zijn eigen wereldje brokkelt gestaag af naarmate zijn vermoeden sterker wordt dat hij niet als enige van het geheim op de hoogte is. Als hij er van overtuigd is dat ook zijn eigen leven op het spel komt te staan, voelt hij zich gedwongen een onomkeerbaar besluit te nemen.

Ik ben niet bang is een roman over een kind dat voor dilemma's staat die te groot zijn voor zijn leeftijd. Onder grote druk moet hij risico's nemen en keuzes maken tussen loyaliteit en verraad, tussen waarheid en bedrog. Dat betekent een hartverscheurend afscheid van zijn kindertijd en van een veel te vroege stap in de harde wereld van de volwassenen.
Schrijver: Niccolò Ammaniti
Oorspronkelijke titel: Io non ho paura
Eerste uitgave: 2001
ISBN/EAN: 9789048802661
Ebook: 9789048803835
Uitgever: Lebowski


Ik haal je op, ik neem je mee
Een klein dorp, Ischiano Scalo, aan de Italiaanse Rivièra, is het toneel voor twee adembenemende liefdesverhalen.

Graziano Biglia is een veertigjarige playboy - met geblondeerd haar, zonnebankteint en strakke leren broek - die het buitengewoon met zichzelf heeft getroffen. Hij speelt gitaar en is een groot fan van de Gipsy Kings. Na veel gereis en talloze affaires is hij naar Ischiano teruggekeerd om zich te settelen met zijn 'geliefde' Erica, die alleen maar op zijn geld uit is.

Gloria en Pietro zitten in dezelfde klas: zij is van goede komaf, woont in een villa in de heuvels, is mooi en zelfbewust. Hij is een schuchtere, onzekere en dromerige jongen, die lijdt onder het explosieve karakter van zijn vader - een verknipte herder - en is het mikpunt van de treiterijen van andere jongens uit zijn klas.

Wanneer Pietro door drie van zijn kwelgeesten gedwongen wordt in te breken in de school, en later, onder andere omstandigheden, ook thuis bij zijn lerares Flora - die een geheime verhouding heeft met Graziano - raken alle hoofdpersonen op dramatische wijze met elkaar verbonden.
Schrijver: Niccolò Ammaniti
Oorspronkelijke titel: Ti prendo e ti porto via
Eerste uitgave: 1999
ISBN/EAN: 9789048830824
Ebook: 9789048803828
Uitgever: Lebowski
Jij bent mijn schat
De succesvolle plastisch chirurg Paolo Bocchi leidt een snel yuppenbestaan, gevuld met designerkleding en designerdrugs. Door het veelvuldig gebruik van cocaïne heeft hij zijn paranoia niet meer onder controle en ziet hij in iedere voorbijganger een undercoveragent van de narcoticabrigade.

Als tijdens een borstvergroting van een beroemde tv-actrice er daadwerkelijk agenten op hem staan te wachten, verzint hij een wel heel originele manier om zijn drugsvoorraad te verbergen.

Jij ben mijn schat telt 48 pagina's en is ook verschenen in de anthologie Misdaden.

* Geschreven door Niccolò Ammaniti en Antonio Manzini.
Schrijver: Niccolò Ammaniti
Oorspronkelijke titel: Sei il mio tesoro
Eerste uitgave: 2005
ISBN/EAN: 9789048803262
Ebook: 9789048803705
Uitgever: Lebowski
Jij en ik
De veertienjarige Lorenzo maakt moeilijk contact met leeftijdgenoten. Hij wil het liefst alleen zijn. Zijn woedeaanvallen zijn inmiddels verdwenen; tegenwoordig excelleert hij in het imiteren van het gedrag en uiterlijk van zijn klasgenoten om zo onzichtbaar te zijn voor iedereen. Zijn moeder maakt zich zorgen en Lorenzo is zich daar pijnlijk van bewust. Om haar gerust te stellen vertelt hij haar een leugen.

Die leugen brengt hem in contact met zijn halfzusje Olivia, over wie hij alleen maar slechte verhalen heeft gehoord. Hij wil haar in eerste instantie niet zien en weigert haar toe te laten, totdat hij zich realiseert dat ze elkaar misschien wel tot steun kunnen zijn.

Jij en ik is een ontroerende novelle over twee jonge mensen die hunkeren naar acceptatie, maar die bang zijn zichzelf te verliezen. Niccolò Ammaniti is er opnieuw in geslaagd om met kleine, haarscherpe observaties en rake zinnen de kwetsbaarheid van een kind te beschrijven dat gevangen zit in een keurslijf van verwachtingen.
 

* Dit boek is ook uitgegeven onder een andere titel (zie dubbel uitgegeven titels).

Schrijver: Niccolò Ammaniti
Oorspronkelijke titel: Io e te
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 9789048808267
Uitgever: Lebowski
Kieuwen
De held in deze roman is een jongeman die aquaria bouwt en het gedrag van vissen bestudeert. Hij lijdt aan longkanker en struint de rijke wijken van Rome af op zoek naar een vriendin. Dan krijgt hij een merkwaardig aanbod: hij wordt uitgenodigd naar India te gaan om daar een aquarium te bouwen voor een mysterieuze dame.

Ammaniti's India is een jachtig en tumultueus land: de jongeman wordt gekidnapt door een religieuze sekte, hij sluit zich aan bij een groep muzikanten die ondergronds leeft, hij wordt verleid door een vrouw die in een kasteel woont, en hij komt erachter dat de vrouw die hem heeft uitgenodigd aan het hoofd staat van een criminele bende die organen steelt. Nadat hij wordt geopereerd aan zijn longen en een paar kieuwen krijgt geïmplanteerd, kan hij een gelukkig leven opbouwen: in een aquarium in Berlijn...
Schrijver: Niccolò Ammaniti
Oorspronkelijke titel: Branchie
Eerste uitgave: 1994
ISBN/EAN: 9789048852499
Ebook: 9789048804627
Uitgever: Lebowski
Laat het feest beginnen!
In Laat het feest beginnen! draait alles om de clash tussen twee werelden: de wereld van de elite (rijk, beroemd, intelligent), die haar onzekerheid verbergt achter tralies en hekken terwijl ze gelijktijdig zo groot mogelijke bekendheid nastreeft, en aan de andere kant de arbeidersklasse, die alles doet om dagelijks geluk na te streven.

De belangrijkste protagonisten in Laat het feest beginnen! zijn:

Fabrizio Ciba, een auteur die ooit een enorme bestseller schreef maar nu al jaren droog staat qua ideeën, en die maar niet kan beslissen of hij zal vluchten naar een Spaans eiland om daar zijn nieuwe roman te schrijven of dat hij toch naar de party zal gaan die de grootste vastgoedmagnaat van Rome, Sasà Chiatti, heeft georganiseerd in de hoop nog meer publiciteit voor zichzelf te genereren.

Mighele Natuzzi is de leider van de Wildebeesten van Abaddon. Terwijl hij overdag op zijn lazer krijgt van zijn baas (en schoonvader) bij de meubelwinkel waar hij werkt en in de avond geterroriseerd wordt door zijn permanent bruine, hysterische echtgenote, spreekt hij één keer per week, in het diepste geheim, af met zijn volgelingen om de subtiele details van de Liturgie van de Duisternis door te nemen en te discussiëren over de beste manier om een offerlam te slachten. Hij staat onder aan de voedselketen, en de enige weg is die naar boven.

Mighele en zijn volgelingen zijn erin geslaagd om - onder het mom van ober - te infiltreren in de party van Chiatti, en niemand is voorbereid op hun snode plannen...
Schrijver: Niccolò Ammaniti
Oorspronkelijke titel: R.S.V P. Rispondi se vuoi partecipare
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 9789048811168
Ebook: 9789048805648
Uitgever: Lebowski


Zo God het wil
Rino en Cristiano zijn vader en zoon. En ze zijn een familie, want Cristiano's moeder verliet het gezin lange tijd geleden. Cristiano had een gewone puber kunnen zijn, met dezelfde passies en zwakheden als alle andere pubers, maar zijn vader is geen gewone vader: Rino is werkeloos, gewelddadig, alcoholist, een sociale outcast.

Maar Rino houdt van Cristiano en heeft zich vol overgave op zijn zoon gericht: vol tederheid en oprechtheid onderwijst hij zijn zoon in geweld en mishandeling. Met zijn vrienden Danilo en 'Vier kazen' vormt Rino niet alleen een oplichtersclan maar ook een trio dat de jongen onder zijn vleugels neemt.

Terwijl de heren plannen beramen om een pinautomaat op te blazen om zo hun dagelijkse behoeften te kunnen financieren, kruisen hun wegen zich met die van Fabiana, het meisje op wie Cristiano heimelijk verliefd is, en Esmeralda. Twee meisjes die onafscheidelijk zijn en alles wat ze nodig hebben in het leven ook bezitten, behalve ouders die een rolmodel voor ze zijn.

Tijdens één nacht convergeren al hun levens: een storm blaast de daken van de warenhuizen en ontwortelt alle bomen, de pinautomaat wordt gekraakt, een verkrachting vindt plaats, en de jonge Cristiano Zena rijdt met een vrachtwagen het bos in...
Schrijver: Niccolò Ammaniti
Oorspronkelijke titel: Come Dio comanda
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 9789048800452
Ebook: 9789048803842
Uitgever: Lebowski

Dubbel uitgegeven titelsIk en jij

Zie voor de beschrijving van dit boek: Jij en ik.

Schrijver: Niccolò Ammaniti
Oorspronkelijke titel: zie Jij en ik
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 9789048815869
Uitgever: Lebowski