Boekenplank:
Kies
 • Home
 • C
 • Andrea Camilleri

Boeken van Andrea Camilleri

Andrea Camilleri begon zijn carrière als theaterregisseur. Op latere leeftijd ging hij romans en detectives schrijven. Camilleri is beroemd geworden door zijn eigenzinnige commissaris Montalbano, de Siciliaanse Maigret. Tot aan zijn dood publiceerde hij nog steeds nieuwe onderzoeken van zijn rusteloze commissaris.

Meer over Andrea Camilleri

Genre: Mysterie / Spanning / Thriller

Geboren: 1925 / Overleden: 2019

Geboorteland: Italië


Overzicht

 • Collura, commissaris ter zee - Le inchieste del commissario Collura
 • De loop der dingen - Il corso delle cose
 • De poes en het vinkje - Verzamelbundel
 • De Siciliaanse opera - Il birraio di Preston
 • Het jachtseizoen - La stagione della caccia
 • Het medaillon - Il medaglione
 • Noli me tangere - Noli me tangere
 • Rook! - Un filo di fumo
 • Zwarte zon - Il colore del sole

Salvo Montalbano

 1. De vorm van water - La forma dell'acqua
 2. De hond van terracotta - Il cane di terracotta
 3. De gestolen twaalfuurtjes - Il ladro di merendine
 4. De stem van de viool - La voce del violino
 5. Zeven maandagen met Montalbano - Un mese con Montalbano
 6. Het uitstapje naar Tindari - La gita a Tindari
 7. De geur van de nacht - L'odore della notte
 8. De angst van Montalbano - La paura di Montalbano
 9. Het ronden van de boei - Il giro di boa
 10. Het geduld van de spin - La pazienza del ragno
 11. De eerste zaak van Montalbano - La prima indagine di Montalbano
 12. Montalbano en het verdwenen kind - Rittorno alle origini
 13. De maan van papier - La luna di carta
 14. Verstikkende zomerhitte - La vampa d'agosto
 15. De vleugels van de sfinx - Le ali della sfinge
 16. Sporen in het zand - La pista di sabbia
 17. De bloedakker - Il campo del vasaio
 18. De dans van de meeuw - La danza del gabbiano
 19. Net van bescherming - La rete di protezione
 20. Jacht op de schat - La caccia al tesoro
 21. De methode Catalanotti - Il metodo Catalanotti

Non-Fictie

 • ABC van de maffia - Voi non sapete
 • Luigi Pirandello - Biografia del figlio cambiato

gedetailleerd overzicht

OverzichtCollura, commissaris ter zee
Cecè Collura is eigenlijk commissaris van politie maar na een kogel in zijn lever, opgelopen bij een bankoverval, moet hij weer op krachten komen. Waar beter dan op zee? Een bevriende reder stelt hem zolang aan als purser op een van zijn cruiseschepen.

Een sinecure, maar op zee wordt Collura wel geconfronteerd met een reeks lastige passagiers en een serie kleine mysteries. Cecè is geen zeeman maar zijn speurzin heeft hem zelfs nu niet verlaten. De raadsels van de verklede zanger, van het spook in de cabine, van de gestolen juwelen, van het verdwenen lijk worden haast moeiteloos doorgrond.
Schrijver: Andrea Camilleri
Oorspronkelijke titel: Le inchieste del commissario Collura
Eerste uitgave: 2002
ISBN/EAN: 9789076270623
Uitgever: Serena Libri
De loop der dingen
De loop der dingen, Camilleri's eerste thriller, werd in 1968 geschreven en destijds afgewezen door 14 uitgevers! Pas 25 jaar later begon hij te schrijven over de norse commissaris Montalbano en werd op slag beroemd. De loop der dingen, hoewel zonder Montalbano, is zeer geslaagd: een scherper beeld van de loop der dingen op Sicilië is moeilijk te vinden.

Op een snikhete septemberdag vindt een boer een lijk op zijn land. De benen van de dode zijn in plastic gewikkeld en de handen op de rug gebonden. Zijn schoenen staan keurig op zijn borst. 'Die wou er vandoor', zegt de boer. Diezelfde avond wordt er op een man geschoten. Lang blijft onduidelijk of er verband is tussen die twee voorvallen. Op Sicilië zijn de wegen kronkelig.
Schrijver: Andrea Camilleri
Oorspronkelijke titel: Il corso delle cose
Eerste uitgave: 1998
ISBN/EAN: 9789076270128
Uitgever: Serena Libri
De poes en het vinkje
De poes en het vinkje en andere verhalen van Montalbano biedt acht van Camilleri's mooiste verhalen.

Montalbano heeft het soms moeilijk. Dialogen met Catarella zijn gekmakend. Livia is kwaad en heeft de deur van de slaapkamer op slot gedaan. En hij moet stapels rapporten, brieven, ambtelijke mededelingen en andere idiote stukken ondertekenen.

Anderen hebben het moeilijker. Een bejaarde prostituee wordt, geheel gekleed, gewurgd. Een man op een motorfiets berooft vrouwen op weg naar de mis van hun tas en schiet op ze. In een aardewerken kruik wordt een wanhopig briefje - 'Hellep! Hij vemoord mijn!' - gevonden. Montalbano gaat aan de slag.
Schrijver: Andrea Camilleri
Oorspronkelijke titel: Verzamelbundel
Eerste uitgave: 2015
ISBN/EAN: 9789076270883
Uitgever: Serena Libri
De Siciliaanse opera
In het Siciliaanse stadje Vigàta moet de nieuwe schouwburg worden ingehuldigd. Tegen alle protesten in is de keuze van de prefect gevallen op een afschuwelijk slechte opera van een derderangs componist: Il birraio di Preston.

De Vigatezers nemen wraak en zetten daarbij hun grote gevoel voor humor in. Ze maken iedereen die met de prefect heult belachelijk. En ze slagen erin de openingsavond te laten mislukken.

Maar de nieuwe schouwburg in lichterlaaie zetten, dat is andere koek. Er zijn een heleboel verdachten, maar wie heeft er werkelijk zo ver durven gaan?
Schrijver: Andrea Camilleri
Oorspronkelijke titel: Il birraio di Preston
Eerste uitgave: 1995
ISBN/EAN: 9789052269481
Uitgever: De Geus
Het jachtseizoen
Op Nieuwjaarsdag 1880 arriveert de stoomboot uit Palermo 'punctueel op tijd' in het Siciliaanse kustplaatsje Vigàta. Van boord stapt Fofò La Matina, zoon van de jaren geleden vermoorde legendarische kruidendokter Santo La Matina. Na jaren is Fofò teruggekeerd naar Vigàta om er in de voetsporen van zijn vader een apotheek te beginnen.

Korte tijd later wordt de oude vader van markies don Filippo Peluso dood in zee aangetroffen. Het blijft niet bij deze ene raadselachtige dode in de aristocratische familie Peluso.
Schrijver: Andrea Camilleri
Oorspronkelijke titel: La stagione della caccia
Eerste uitgave: 1993
ISBN/EAN: 9789052269474
Uitgever: De Geus


Het medaillon
Hij voelde dat zijn voorhoofd nat was van het zweet, hij veegde er met zijn hand langs en toen merkte hij dat het bloeddruppels waren. De stekels van het wilde struikgewas hadden zijn gezicht en zijn handen opengehaald. Hij trok zijn pistool. Daarop hief hij zijn arm, schoot in de lucht en schreeuwde: 'Geef je over! Ik ben brigadier...' Weer een vuursalvo, deze keer gevaarlijk dichtbij, brak zijn woorden af.

Brigadier Antonio Brancato leidt de post van de Carabinieri in Belcolle, een afgelegen dorp in de heuvels van Sicilië. Een beminnelijke man, een rustig bestaan. Maar dan wordt de brigadier, op onderzoek buiten het dorp, door iemand onder schot genomen.

En van wie is de foto van die glimlachende man met dat snorretje? Geen eenvoudige zaak, maar de brigadier lost het op.

* Het medaillon is een speciale jubileum-uitgave van Serena Libri en bevat 80 pagina's.
Schrijver: Andrea Camilleri
Oorspronkelijke titel: Il medaglione
Eerste uitgave: 2005
ISBN/EAN: 9789076270401
Uitgever: Serena Libri
Noli me tangere

Laura Garaudo is een begaafde jonge vrouw, getrouwd met de beroemde schrijver Mattia Todini. Ze schrijft zelf ook en vult haar leven daarnaast met kunst, toneel en mannen. Ze is gezond maar wordt soms overvallen door een neerslachtige bui, een ghibli - dan trekt ze zich enkele dagen terug in de slaapkamer. Na de laatste ghibli gaat ze naar hun zomerhuis in Gonfalone. En dan verdwijnt ze spoorloos.

Inspecteur Maurizi wordt ingeschakeld. Maar is er wel sprake van een misdrijf? Of heeft zij zelf, op zoek naar het wezenlijke van het bestaan, de weg naar een ander leven ingeslagen?

Schrijver: Andrea Camilleri
Oorspronkelijke titel: Noli me tangere
Eerste uitgave: 2016
ISBN/EAN: 9789076270913
Uitgever: Serena Libri
Rook!
Zwavelhandelaar Totò Barbabianca heeft een groot probleem. Hij moet snel aan een flinke hoeveelheid zwavel zien te komen die hij binnenkort contractueel moet leveren. Niemand onder de collega's wil hem uit de brand helpen. Sterker nog: iedereen hoopt dat hij ten onder zal gaan nu het stoomschip in aantocht is om de vracht zwavel op te halen.

Totò Barbabianca is namelijk een gehaat man, een onbetrouwbare handelaar die met de kwaliteit van de zwavel knoeit. Leedvermaak valt hem ten deel. In de plaatselijke sociëteit wordt gegniffeld, geroddeld en getoost op de toekomstige schande van Barbabianca.
Schrijver: Andrea Camilleri
Oorspronkelijke titel: Un filo di fumo
Eerste uitgave: 1997
ISBN/EAN: 9789044500028
Uitgever: De Geus
Zwarte zon
Tijdens een verblijf op Sicilië heeft de Italiaanse schrijver Andrea Camilleri een mysterieuze ontmoeting. Van een onbekende man mag hij een unieke verzameling notities inzien, die zijn geschreven door Caravaggio. De beroemde en beruchte schilder, die leefde van 1571 tot 1610, blijkt tijdens zijn verblijf op Sicilië en Malta (1606-1609) een soort dagboek te hebben bijgehouden.

In Zwarte zon, een historische roman waarin deze teruggevonden zeventiende-eeuwse aantekeningen zijn verwerkt, staan de kwellingen en catastrofes van Caravaggio tijdens de laatste jaren van zijn leven centraal; hij is in die periode voortdurend op de vlucht.

Camilleri baseert zich in deze reconstructie op een aantal dramatische feiten en vult de lacunes - waar historici en kunsthistorici al eeuwen over speculeren - eigenhandig op. Als geen ander verstaat Camilleri de kunst in de huid van Caravaggio te kruipen en diens historische context te verbeelden.

De literaire kracht van deze roman wordt onder meer bepaald door het feit dat de twaalf schilderijen in het boek, niet dienen ter illustratie van het verhaal, maar dat het verhaal illustreert hoe de schilderijen tot stand zijn gekomen.
Schrijver: Andrea Camilleri
Oorspronkelijke titel: Il colore del sole
Eerste uitgave: 2007
ISBN/EAN: 9789054292968
Uitgever: Conserve

Salvo MontalbanoDe vorm van water
De kamers zagen er piekfijn uit, alles glom als een spiegel. Meester Cortino hing in een fauteuil, een klein bloedvlekje ter hoogte van zijn hart. De revolver, een stokoude Smith and Wesson, lag op de grond naast de fauteuil.
Zijn vrouw lag op het bed, ook zij met een bloedvlek ter hoogte van haar hart; haar handen omklemden een rozenkrans. Ze had waarschijnlijk gebeden voordat ze haar man toestemming had gegeven haar te vermoorden.


Water heeft geen vorm: het neemt de vorm aan van het vat waarin het gegoten wordt. De vorm van de dood van ingenieur Luparello, vooraanstaand politicus, is nogal vulgair: half ontkleed in zijn BMW op een werkplek van prostituees. 'Hartaanval tijdens orgasme', stelt de lijkschouwer vast.

Vulgair, maar niet gewelddadig. Toch sluit commissaris Montalbano de zaak niet af - het klopt niet.
Schrijver: Andrea Camilleri
Oorspronkelijke titel: La forma dell'acqua
Eerste uitgave: 1994
ISBN/EAN: 9789058310835
Uitgever: Sirene
De hond van terracotta
Een hoge Siciliaanse maffiabaas, Tano de Griek, neemt het levensgevaarlijke besluit om zich over te geven aan commissaris Montalbano. Hij vertelt hem waar het geheime wapendepot van de plaatselijke maffia is.

In een grot vindt Montalbano inderdaad de wapens, maar ook twee lijken en een mysterieuze hond van terracotta.
Schrijver: Andrea Camilleri
Oorspronkelijke titel: Il cane di terracotta
Eerste uitgave: 1996
ISBN/EAN: 9789076270197
Uitgever: Serena Libri
De gestolen twaalfuurtjes
Vlak na elkaar worden twee doden gevonden, beiden vermoord. Een Tunesiër op een schip, en een degelijke, getrouwde man in een lift.

Ogenschijnlijk hebben de moorden niets met elkaar te maken, maar als ook een hoertje spoorloos verdwijnt en haar kind wordt bedreigd, blijken het stukjes van dezelfde puzzel te zijn: voor Montalbano begint een spannende zoektocht.
Schrijver: Andrea Camilleri
Oorspronkelijke titel: Il ladro di merendine
Eerste uitgave: 1996
ISBN/EAN: 9789076270302
Uitgever: Serena Libri
De stem van de viool
Het verhaal begint ermee dat de klunzige chauffeur van Montalbano een geparkeerde Twingo aanrijdt. De commissaris laat een briefje achter, maar niemand belt. Dat kan ook moeilijk, want de jonge eigenares van de flesgroene Twingo ligt gewurgd op haar bed.

Montalbano moet de kluwen van passie en geldzucht ontwarren terwijl hij zelf verstrikt raakt in de machinaties van zijn superieuren. En dan is er zijn vriendin, die moeilijk doet, en die andere vrouw, die zo aardig is.
Schrijver: Andrea Camilleri
Oorspronkelijke titel: La voce del violino
Eerste uitgave: 1997
ISBN/EAN: 9789058312426
Uitgever: Sirene
Zeven maandagen met Montalbano
In de nacht van zondag op maandag wordt een vis uit het aquarium van een restaurant gehaald en op het droge door zijn kop geschoten. Precies een week later wordt weer een dier, ditmaal een kip, doodgeschoten. En de week daarop, weer 's nachts, een hond. Een serial killer van beesten?

Het lijkt bizar maar het fascineert Montalbano voldoende om het vakantieplan met Livia op een laag pitje te zetten. Bij de dode beesten zijn briefjes achtergelaten met een ondoorgrondelijke tekst: 'Ik blijf me samentrekken'.

De briefjes blijven spoken in het hoofd van Montalbano. Hij begint te vermoeden dat de executie van beesten wel eens zou kunnen uitlopen op een dramatische slachting van mensen. Livia is woedend en Montalbano gaat aan de slag.
Schrijver: Andrea Camilleri
Oorspronkelijke titel: Un mese con Montalbano
Eerste uitgave: 1998
ISBN/EAN: 9789076270562
Uitgever: Serena Libri


Het uitstapje naar Tindari
Een bejaard echtpaar verdwijnt spoorloos op de terugweg van een uitstapje naar Tindari. Ze hadden een bescheiden pensioen; toch staat er een aanzienlijk bedrag op hun spaarrekening. Een dag later wordt hun buurman voor de deur van zijn huis neergeschoten. Hoewel hij officieel werkloos was, blijkt dat hij veel geld en veel vriendinnen had.

Commissaris Montalbano gaat koppig op onderzoek en vindt ten slotte op zijn onnavolgbare wijze het gruwelijke verband tussen de moord en de verdwijning.
Schrijver: Andrea Camilleri
Oorspronkelijke titel: La gita a Tindari
Eerste uitgave: 2000
ISBN/EAN: 9789076270159
Uitgever: Serena Libri
De geur van de nacht
Geheel belangeloos, om het arme Sicilië te helpen, opent de aimabele Emanuele Gargano enkele filialen van zijn beleggingsmaatschappij Koning Midas op het eiland. Al spoedig verdringen de spaarders zich, want de rente van meer dan 20% wordt elk halfjaar stipt uitgekeerd. Helaas, na twee jaar wordt de rente ineens niet meer uitgekeerd en blijken zowel de spaarcenten als de eerzame heer Gargano, in zijn luxueuze Alfa Romeo, verdwenen te zijn.

Er zijn twee kampen op het eiland: het ene meent dat Emanuele, omringd door halfnaakte vrouwen, op een zonnig eiland in Oceanië zit; het ander denkt dat hij zo onverstandig is geweest ook het spaargeld van een paar maffiosi te beleggen. Commissaris Montalbano doet geen fraudezaken, maar gaat desondanks op zoek naar Emanuele Gargano en zijn mooie auto.
Schrijver: Andrea Camilleri
Oorspronkelijke titel: L'odore della notte
Eerste uitgave: 2001
ISBN/EAN: 9789076270210
Uitgever: Serena Libri
De angst van Montalbano
Toen Aricò het portier wilde openmaken, sprongen Fazio en Gallo bovenop hem, en deden hem de handboeien om. Dat alles speelde zich af zonder enig geluid. Hij had een revolver op zak. Fazio pakte hem af. 'Je beseft toch wel dat je hiermee de lul bent, hè?' zei Montalbano. Geheel onverwachts glimlachte Aricò. 'Dat besef ik heel goed,' zei hij. In het pakje in zijn handen zat achthonderd miljoen lire in verschillende coupures.

Een metselaar valt van een steiger en overleeft het niet. En hij is niet de eerste die neerstort. Het zijn er te veel.
Een woekeraar zit rechtop in bed, dood, in zijn borst geschoten. Zijn nichtje gaat achter de inbreker aan. Een inbreker?
Een vrouw glijdt uit en valt van een berg maar wordt uiteindelijk gered. Waarom kijkt ze haar echtgenoot niet meer aan?

Montalbano heeft het niet gemakkelijk. Hij moet een zaak aan de carabinieri overdragen. Livia is boos omdat hij nooit van haar droomt. En het regent, het giet voortdurend. Maar hij laat zich niet uit het veld slaan en ontrafelt stug welke driften waartoe geleid hebben.
Schrijver: Andrea Camilleri
Oorspronkelijke titel: La paura di Montalbano
Eerste uitgave: 2002
ISBN/EAN: 9789076270371
Uitgever: Serena Libri
Het ronden van de boei
De commissaris stopte en zei met een zachte, rustige stem: 'Kom maar hier, kindje, ik doe je niets'.
Geen antwoord. Maar hij spitste zijn oren. Boven het lawaai dat van de kade kwam, als een vloedgolf van geschreeuw, gehuil, geklaag, gevloek, getoeter, sirenes en ontsteltenis, ontwaarde hij duidelijk een zacht hijgen, de ademnood van het kind dat blijkbaar een paar meter bij hem vandaan verstopt zat.
'Vooruit, kom maar te voorschijn, ik doe je niets'.
Hij hoorde geritsel. Het kwam uit een houten kist vlak voor hem. Het kind had zich daar zeker in opgerold. Hij zou een sprong kunnen nemen en hem grijpen, maar hij bleef liever onbeweeglijk staan. Toen zag hij langzaam een hand verschijnen, een arm en een hoofd. De rest van het lichaam bleef verborgen in de kist. Het kind stak zijn hand in de lucht, om zich over te geven, zijn ogen wijd opengesperd van angst, maar hij dwong zichzelf om niet te huilen, om geen zwakte te tonen.
Uit wat voor uithoek van de hel was dat kind eigenlijk afkomstig - vroeg Montalbano zich plotseling verbijsterd af - als hij al op die leeftijd dat afschuwelijke gebaar had geleerd van je handen omhoog doen?


In Het ronden van de boei raakt commissaris Montalbano betrokken bij de verdwijning van een kind. Mensenhandelaren zetten duizenden illegale immigranten uit Afrika in wrakke bootjes voor de kust van Sicilië af. Onder hen die de reis overleven, bevinden zich ook veel kinderen. Montalbano leert één van die jongetjes kennen en komt later tot een vreselijke ontdekking.
Schrijver: Andrea Camilleri
Oorspronkelijke titel: Il giro di boa
Eerste uitgave: 2003
ISBN/EAN: 9789076270258
Uitgever: Serena Libri
Het geduld van de spin
De vrouw keek Montalbano strak aan, maar zei niets. Na een poosje hakte ze de knoop door en vroeg met een lachje dat de commissaris niet kon duiden: 'Wilt u eieren of...'
Wat bedoelde ze met dat 'of'? Hij kon maar het beste uitproberen wat er dan gebeurde: 'Of ' zei Montalbano.
De vrouw kwam in beweging, ze keek snel even de achterkamer in en deed toen de deur dicht. Daarna ging ze op de stretcher zitten en begon haar bloesje los te knopen.
'Moet je je nog wassen, alles ligt daar achter het gordijn,' zei ze tegen Montalbano. Nu begreep de commissaris wat dat 'of' betekende. Hij stak zijn arm op. 'Ho maar', zei hij.

Het geduld van de spin is het verhaal van een ontvoering op Sicilië. Op weg naar huis verdwijnt Susanna, een voorbeeldige studente. Haar brommer wordt op een afgelegen weggetje teruggevonden. De ontvoerders eisen een enorme som losgeld... en toch zouden ze moeten weten dat haar ouders niet rijk zijn, althans niet meer.

Een ontvoering om losgeld - of is er een heel ander web gesponnen? Montalbano volgt de draden.
Schrijver: Andrea Camilleri
Oorspronkelijke titel: La pazienza del ragno
Eerste uitgave: 2004
ISBN/EAN: 9789076270296
Uitgever: Serena Libri


De eerste zaak van Montalbano
Montalbano is net tot commissaris gepromoveerd en wordt overgeplaatst van het bergdorpje Mascalippa naar Vigàta. Na een rijke lunch is hij getuige van een klein verkeersongeval.

De veroorzaker, een jongeman, stapt uit zijn sportauto en slaat de bejaarde bestuurder van de andere auto neer. Daarna scheurt hij weer weg. Er is ook een jongedame bij betrokken. Het zal Montalbano's eerste zaak als commissaris worden.
Schrijver: Andrea Camilleri
Oorspronkelijke titel: La prima indagine di Montalbano
Eerste uitgave: 2004
ISBN/EAN: 9789076270470
Uitgever: Serena Libri
Montalbano en het verdwenen kind
Tijdens een paasuitstapje met de hele familie verdwijnt de driejarige Laura plotseling spoorloos. Ze wordt een paar uur later teruggevonden. Het meisje kan niet uitleggen wat er gebeurd is.

Commissaris Montalbano zoekt in allerlei richtingen. Heeft een voorbijganger het kind meegenomen? Een familieruzie? De vader van Laura heeft een ernstig conflict met zijn zwager. Er is ook een maffioso nieuwe stijl in de stad die zaken doet zonder lastpakken meteen uit de weg te ruimen.

Dwars door het verhaal wandelt een mooie kinderpsychologe. Montalbano laat zich graag afleiden, maar uiteindelijk lost hij de zaak op.

* Dit verhaal is ook onderdeel van het boek De eerste zaak van Montalbano.
Schrijver: Andrea Camilleri
Oorspronkelijke titel: Rittorno alle origini
Eerste uitgave: 2004
ISBN/EAN: 9789076270531
Uitgever: Serena Libri
De maan van papier
'Ik ben zo terug,' zei ze. 'Even wat water drinken.' Ze liep weg in de richting van de keuken. Montalbano wist niet waarom of hoe, maar plotseling stond hij op en rende naar de keuken. Ze was er niet. Hij keek over de balkonrailing naar beneden. Het pleintje voor de garages werd verlicht door een lantarentje. Maar zelfs bij dat zwakke licht zag hij een soort zwarte zak bewegingloos op de grond liggen.

Angelo Pardo zit in een fauteuil op zijn dakterras, met zijn broek open. Dood, door zijn linkeroog geschoten. Angelo's zuster is ontroostbaar; zijn mooie vriendin, die in een dure auto rondrijdt, volstrekt niet. Beiden vertellen niet altijd de waarheid.

Montalbano vraagt zich af: word ik oud? Waarom stond zijn broek open? En hoe komt een artsenbezoeker aan het geld om zijn vriendin kostbare cadeaus te geven?
Schrijver: Andrea Camilleri
Oorspronkelijke titel: La luna di carta
Eerste uitgave: 2005
ISBN/EAN: 9789076270609
Uitgever: Serena Libri
Verstikkende zomerhitte
Augustus op Sicilië: de allerheetste maand. De vakantieplannen van zijn collega's noodzaken commissaris Montalbano in een verstikkende hitte en onder een onbarmhartige zon in Vigàta te blijven. Zijn vriendin Livia voegt zich bij hem.

Om niet aldoor alleen te zitten terwijl de commissaris werkt, nodigt ze een vriendin met haar man en hun dochtertje uit. De commissaris huurt een huis voor hen aan zee, en zo begint er een lome vakantieperiode.

Totdat het kleine meisje ineens verdwijnt en commissaris Montalbano in de tuin van het vakantiehuis een ondergrondse gang ontdekt waar hij een kist aantreft met daarin een kinderlijkje. Van een meisje dat zes jaar daarvoor spoorloos is verdwenen.
Schrijver: Andrea Camilleri
Oorspronkelijke titel: La vampa d'agosto
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 9789044611687
Uitgever: Prometheus
De vleugels van de sfinx
Op een oude stortplaats wordt het lichaam gevonden van een naakte jonge vrouw, haar gezicht is onherkenbaar verminkt. Alleen een kleine tatoeage van een vlinder op haar linkerschouder kan misschien helpen het slachtoffer te identificeren.

Om de zaak op te lossen moet commissaris Montalbano zich begeven in de wereld van immigranten en hun zogenaamde weldoeners, die gespecialiseerd blijken in de handel en uitbuiting van de slaven van de moderne tijd.
Schrijver: Andrea Camilleri
Oorspronkelijke titel: Le ali della sfinge
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 9789044613322
Uitgever: Prometheus


Sporen in het zand
Alles draait om het gestolen kadaver van een paard. En om een halfnaakt lijk, met een kogel erin. Twee verhalen die in elkaar overlopen. Wat van de ene kant glashelder lijkt, is van de andere kant volkomen duister. En dan wordt er ook nog bij commissaris Montalbano thuis ingebroken. Door wie?

In Sporen in het zand komt Montalbano in een ware nachtmerrie terecht die hem naar stallen en renbanen voert. Ook het ouder worden beleeft Montalbano als een nachtmerrie. Hij heeft eigenlijk een bril nodig, maar weigert daaraan toe te geven. Diep vanbinnen voelt hij zich nog zo sterk als een paard. En ook deze zaak zal hij, nog steeds zonder hulp van een bril, weer weten op te lossen.
Schrijver: Andrea Camilleri
Oorspronkelijke titel: La pista di sabbia
Eerste uitgave: 2007
ISBN/EAN: 9789044613339
Uitgever: Prometheus
De bloedakker
Op een kleiveldje buiten het plaatsje Vigàta wordt na een hevige regenbui een plastic zak aangetroffen met daarin het lichaam van een man. Hij is om het leven gebracht met een nekschot, onherkenbaar verminkt en in precies dertig stukken gezaagd. Wie is hij en waarom is hij vermoord?

Op het eerste gezicht lijkt het om een typische maffiamoord te gaan, maar commissaris Montalbano voelt dat er meer aan de hand is. De zaak vertoont opvallend veel overeenkomsten met het Bijbelverhaal van Judas. Die kreeg voor het verraden van Jezus dertig zilverlingen betaald, die na zijn zelfmoord werden gebruikt om land van een pottenbakker te kopen dat moest dienen als begraafplaats voor vreemdelingen.
Schrijver: Andrea Camilleri
Oorspronkelijke titel: Il campo del vasaio
Eerste uitgave: 2008
ISBN/EAN: 9789044617535
Uitgever: Prometheus
De dans van de meeuw

'Wat gaat hij doen?'
'Een deken ophalen waar het lichaam op lag.'
Ondertussen had Pasquano even naar het lijk gekeken.
'Hier kan ik niets doen. Breng hem naar het Instituut.'
'Waar is hij aan doodgegaan, dokter?'
'Hoe zit dat, Montalbano? Mankeert er wat aan uw ogen, nu u oud wordt? Ziet u niet dat er minstens een heel magazijn in zijn gezicht is leeggeschoten?'

Commissaris Montalbano moet op het strand voor zijn huis de akelige doodstrijd van een meeuw aanzien: een slecht voorteken. Hij krijgt het vreemde beeld maar niet uit zijn hoofd.

Een vakantie met Livia zou voor afleiding zorgen, maar die gaat niet door want Montalbano's rechterhand Fazio is verdwenen. Wat voor handel was die op het spoor? Is hij vermoord?

Een wanhopige zoektocht voert de commissaris van de haven naar een desolaat gebied met diepe, droge putten en twee lijken. 

Schrijver: Andrea Camilleri
Oorspronkelijke titel: La danza del gabbiano
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 9789076270999
Uitgever: Serena Libri
Net van bescherming

De boekhouder praatte al etend, met zijn mond open waardoor je stukjes vermalen spaghetti aan zijn tong en aan zijn gehemelte geplakt kon zien zitten, en tussen de tanden van zijn wiebelige kunstgebit. Om zijn eetlust niet te laten bederven keek Montalbano strak naar de boekhouder z'n das.

Het slaperige Vigàta veert op wanneer een Zweeds-Italiaanse filmploeg de jaren vijftig wil doen herleven. Blonde Zweden!

Dat laat commissaris Montalbano koud, maar dan duikt er een film van een stuk muur op. Zes filmpjes, elk jaar één, van hetzelfde muurtje. Hij zou Livia opzoeken maar dit moet eerst uitgezocht worden, Livia moet even wachten.

Dan vallen twee gemaskerde mannen klas IIIB van de school binnen, schreeuwend en schietend. Niemand gaat dood maar Livia moet nog even wachten.

Schrijver: Andrea Camilleri
Oorspronkelijke titel: La rete di protezione
Eerste uitgave: 2017
ISBN/EAN: 9789076270517
Uitgever: Serena Libri
Jacht op de schat

Het is rustig in Vigata; Montalbano zou Livia eindelijk eens kunnen opzoeken. Maar de rust wordt verstoord: een geschift bejaard koppel, broer en zus, beiden zeer vroom, begint op voorbijgangers te schieten.

Montalbano moet aan de slag. En er gebeurt meer: een opblaasbare sekspop duikt op, een mooie jonge vrouw verdwijnt spoorloos en Montalbano ontvangt vreemde gedichten.

Er blijft geen tijd over voor de inmiddels pissige Livia. Tot alles is opgelost.

Schrijver: Andrea Camilleri
Oorspronkelijke titel: La caccia al tesoro
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 9789076270937
Uitgever: Serena Libri


De methode Catalanotti

Mimì Augello, Montalbano’s adjunct, heeft het moeilijk. De nacht bij zijn nieuwe geliefde wordt verstoord door de onverwachte thuiskomst van haar echtgenoot. Mimì verdwijnt haastig via het raam naar het appartement eronder maar ook daar is een probleem: op het bed ligt een lijk.

Ondertussen ontmoet de niet meer zo jonge Montalbano een jonge vrouw en wordt overvallen door een vlaag van liefde, een kortstondige terugkeer naar zijn jeugd. Als in een toneelstuk van de eigenzinnige regisseur Carmelo Catalanotti.

Schrijver: Andrea Camilleri
Oorspronkelijke titel: Il metodo Catalanotti
Eerste uitgave: 2018
ISBN/EAN: 9789076270845
Uitgever: Serena Libri

Non-Fictie

ABC van de maffia

In april 2006 werd de Siciliaanse capo di tutti capi Bernardo Provenzano (Bennie de Tractor), naar wie de politie al drieënveertig jaar op zoek was, eindelijk gearresteerd. In zijn geheime schuilplaats werd tussen de incontinentieluiers een vrijwel stukgelezen bijbel met geheime codes gevonden en een groot archief met pizzini, kleine briefjes geschreven in codetaal. Andrea Camilleri kreeg inzage in dit archief en schreef daar Het ABC van de maffia over. Een meeslepend en ontluisterend maffiawoordenboek.

In Het ABC van de maffia doet Camilleri de lezer het alfabet aan de hand waarin Provenzano meer dan veertig jaar lang zijn organisatie heeft toegesproken. Het begint met Affari (zaken) en eindigt met Voi non sapete, de zin die Provenzano uitsprak op het moment van zijn arrestatie: Jullie weten niet wat jullie doen. Een verwijzing naar de woorden van Jezus aan het kruis, waarmee hij mogelijk bedoelde dat door zijn arrestatie de hel weer zou losbreken, omdat niemand anders in staat was het fysieke geweld enigszins beperkt te houden.

De beroemd geworden pizzini bieden Camilleri de kans om niet alleen een uitgebreide mentaliteitsstudie van zijn hoofdpersoon te maken, maar ook om uitvoerig de werking van de maffia te beschrijven en te ontrafelen. Het ABC van de maffia is een boek met een sterk verhalend karakter, wrang en eerlijk, vol fraai ingekleed geweld en scherp sarcasme, maar met een alarmerende ondertoon. Want duidelijk wordt hoe onder de oppervlakte van schijnbaar alledaagse woorden de banaliteit van het kwaad schuilgaat.

Schrijver: Andrea Camilleri
Oorspronkelijke titel: Voi non sapete
Eerste uitgave: 2007
ISBN/EAN: 9789046805053
Uitgever: Nieuw Amsterdam
Luigi Pirandello
Biografie van de beroemde Italiaanse schrijver (1867-1936).

In het eerste gedeelte beschrijft de auteur Pirandello's kindertijd en adolescentie. Hierin begint hij zich af te zetten tegen een opvliegende vader en gaat zich een vreemde eend in de bijt voelen.

Het tweede gedeelte beschrijft zijn studieperiode, mislukte verloving en zijn huwelijk, dat al snel barstjes vertoont. Hij verstevigt zijn identiteit als schrijver, breekt door en wordt economisch onafhankelijk.

In het derde gedeelte moet hij met de waanzin van zijn vrouw leven en ontdekt hij door zijn eigen obsessieve vaderschap dat het verschil met zijn eigen vader niet groot is, waardoor een verzoening mogelijk is.
Schrijver: Andrea Camilleri
Oorspronkelijke titel: Biografia del figlio cambiato
Eerste uitgave: 2000
ISBN/EAN: 9789076270388
Uitgever: Serena Libri