Boekenplank:
Kies

Boeken van Nick Hornby

Overzicht

  • 31 songs - 31 songs
  • Een jongen - About a boy
  • De lange weg naar beneden - A long way down
  • High fidelity - High fidelity
  • Hoe ben je een goed mens? - How to be good
  • Juliet, naakt - Juliet, naked
  • Smak - Slam
  • Voetbalkoorts - Fever pitch

Gedetaileerd overzicht

Overzicht

31 songs
Muziek speelt altijd een belangrijke rol in de boeken van Nick Hornby. In 31 songs beschrijft hij op een zeer herkenbare manier zijn favoriete popliedjes en de enorme invloed die deze muziek op zijn leven en werk had en heeft. Aan de hand van de werken van onder andere Bruce Springsteen, Patti Smith, Van Morrison en Nelly Furtado geeft Hornby niet alleen zijn persoonlijke mening over popmuziek maar schetst hij ook de achtergronden van zijn succesvolle romans als High fidelity en Een jongen (About a Boy).
Schrijver: Nick Hornby
Oorspronkelijke titel: 31 songs
Eerste uitgave: 2002
ISBN/EAN: 90-450-1068-2
Uitgever: Atlas Contact
Een jongen
Will Freeman, 36 jaar oud, heeft niet de geringste behoefte aan kinderen. Hij is dan ook volmaakt gelukkig in zijn trendy appartement en geniet van zijn vrije tijd. Om met de aantrekkelijke jonge moeder Angie in contact te komen verzint hij een 2-jarig zoontje. Het wordt pas ingewikkeld als hij aansluit bij een praatgroep voor alleenstaande ouders en zo de 12-jarige Marcus ontmoet. Will glijdt ongemerkt de vaderrol in en dat haalt zijn ongecompliceerde vrijgezellenleven behoorlijk overhoop. 8 Dit boek is ook uitgebracht onder de (hoofd)titel About a boy.
About a Boy - 2002
Regisseur: Chris Weitz & Paul Weitz
Cast: Hugh Grant, Nicholas Hoult, Toni Collette, e.a.
Schrijver: Nick Hornby
Oorspronkelijke titel: About a boy
Eerste uitgave: 1998
ISBN/EAN: 90-254-1680-2
Uitgever: Pandora
De lange weg naar beneden
Het is oudejaarsavond. Op het dak van een hoog gebouw in Londen komen vier mensen elkaar onverwachts tegen. Martin Sharp is de populaire presentator van een ontbijt-tv-programma die alles had wat zijn hart begeerde - een droombaan, geld, roem, een gezin - en dit allemaal wist te verspelen. Hij zoekt naar een passend einde van zijn mislukte leven. Maureen is een liefhebbende moeder uit Noord-Londen wier zoon niet kan lopen en praten. Voor haar is de grens bereikt van wat zij verdragen kan. Het jonge meisje Jess is door liefdesverdriet, eenzaamheid, angst voor het leven, zeven Bacardi breezers en twee bier volkomen van de wereld en nu ook klaar deze voorgoed te verlaten. En tot slot is er JJ, die eruitziet als een popster en af en toe ook denkt dat hij er een is. Het feit dat hij als Amerikaan pizza's rondbrengt in Londen is nog het minste van zijn problemen en ook hij zoekt een definitieve oplossing. Aanvankelijk lijken ze troost bij elkaar te kunnen vinden en ze besluiten hun zelfmoordplannen nog even uit te stellen. Maar is de troost van vreemden voldoende als het om de donkerste kanten van de menselijke ziel gaat? Dan krijgen ook de media lucht van hun merkwaardige verbond en lijkt het noodlot onafwendbaar...
Schrijver: Nick Hornby
Oorspronkelijke titel: A long way down
Eerste uitgave: 2005
ISBN/EAN: 90-450-1551-X
Uitgever: Atlas Contact
High fidelity
High Fidelity gaat over Rob Fleming, een vijfendertigjarige aan popmuziek verslaafde eigenaar van een slecht lopende platenzaak. Hij stort zich van de ene relatie in de andere en legt top-tienlijstjes aan van zijn ex-vriendinnen. Kortom, hij is aangekomen bij een cruciaal punt in zijn leven: wordt het zo langzamerhand niet eens tijd om volwassen te worden?
High Fidelity - 2000
Regisseur: Stephen Frears
Cast: John Cusack, Jack Black, Todd Louiso, e.a.
Schrijver: Nick Hornby
Oorspronkelijke titel: High fidelity
Eerste uitgave: 1995
ISBN/EAN: 90-254-9538-9
Uitgever: Pandora
Hoe ben je een goed mens?
Huisarts Katie Carr uit Holloway probeert een goed mens te zijn: een goede echtgenote, een goede moeder en goed voor de derde wereld. Haar man David, columnist van een lokale krant, is meestal boos, boos op de wereld, zijn medemensen en op zichzelf. Op een dag gaat Katie vreemd. David reageert heftig: bij besluit niet meer boos te zijn, maar goed te worden. Hij geeft zijn bezittingen weg, neemt een dakloze in huis en maakt plannen voor de wereldwijde verspreiding van welvaart. Als dat maar goed gaat...
Schrijver: Nick Hornby
Oorspronkelijke titel: How to be good
Eerste uitgave: 2001
ISBN/EAN: 90-254-1694-2
Uitgever: Pandora
Juliet, naakt
Annie en Duncan lijken als puzzelstukjes bij elkaar te passen, alhoewel Duncans obsessie voor Tucker Crowe - de teruggetrokken, gekwelde songwriter - nooit veel ruimte liet voor iets betekenisvols als een huwelijk en kinderen. Of voor gesprekken over iets anders dan de verdwijning van Crowe na een mysterieus incident in het toilet van een nachtclub twintig jaar eerder. Annie begint zich af te vragen of ze niet eigenlijk vijftien jaar verspild heeft aan een slechte relatie, vastgeroest in een saaie baan in een dorp aan de sombere oostkust van Engeland. Wanneer Tuckers platenmaatschappij plotseling een nieuwe versie van zijn beroemdste album uitbrengt, Tuckers eerste wapenfeit sinds decennia, en Annie niet begrijpt wat er zo goed aan is, vindt Duncan troost bij een ander. Het blijkt dat Annie niet alleen staat in haar mening over het nieuwe album. Als zij een beoordeling op een fanwebsite plaatst, krijgt zij een reactie uit totaal onverwachte hoek.
Schrijver: Nick Hornby
Oorspronkelijke titel: Juliet, naked
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 978-90-450-1600-9
Uitgever: Atlas Contact
Smak
Wanneer het leven voor Sam eindelijk op rolletjes loopt, vertelt zijn vriendin Alicia dat ze zwanger is. Maar Sam wil absoluut geen tienervader worden. Er is nog maar ??n iemand tot wie hij zich kan wenden: zijn held, de skateboardlegende Tony Hawk. Sam gelooft dat de oplossingen voor zijn problemen te vinden zijn in de autobiografie van Hawk. Maar kan Tony Hawk hem dit keer wel helpen? Op wonderlijke wijze slingert Sam de toekomst in en ziet een glimp van wat zal komen... of wat zou kunnen zijn.
Schrijver: Nick Hornby
Oorspronkelijke titel: Slam
Eerste uitgave: 2007
ISBN/EAN: 978-90-450-0307-8
Uitgever: Atlas Contact
Voetbalkoorts
De auteur is in 1968 als kind al in de ban geraakt van het voetbal, door het zien van een wedstrijd van de Londense topclub Arsenal. Vijfentwintig jaar later getuigt zijn boek, een in de vorm van wedstrijdverslagen gegoten autobiografie, van de nog steeds bestaande obsessie voor Arsenal. De geschiedenis van de club, de actualiteit van het alledaagse leven in Engeland en de persoonlijke levensloop van de auteur vormen de elementen die in de wedstrijdverslagen worden gemengd. De accenten daarin wisselen, maar steeds blijft het voetbal, het supporter zijn, de absolute toegenegenheid, centraal staan. Knap en indringend wordt duidelijk gemaakt hoe de voor- en tegenspoed van de club met de eigen ups en downs zijn verbonden. Voetbalkoorts gaat over het wezen van de fans. Talrijke Nederlandse liefhebbers zullen zich hierin, ondanks dat het Engelse voetbal van de laatste 25 jaar als decor wordt gebruikt, zeer goed herkennen en er ongetwijfeld door worden aangesproken.
Fever Pitch - 2005
Regisseur: Bobby Farrelly & Peter Farrelly
Cast: Jimmy Fallon, Drew Barrymore, Jack Kehler, e.a.
Schrijver: Nick Hornby
Oorspronkelijke titel: Fever pitch
Eerste uitgave: 1992
ISBN/EAN: 90-254-5695-2
Uitgever: Pandora