Boekenplank:
Kies

Boeken van Michael Chabon


Overzicht

 • De geheimen van Pittsburgh - The mysteries of Pittsburgh
 • De Jiddische politiebond - The Yiddish policemen's union
 • De laatste oplossing - The final solution
 • De wonderlijke avonturen van Kavalier & Clay - The amazing adventures of Kavalier & Clay
 • Een modelwereld - A model world
 • Heren van de weg - Gentlemen of the road
 • Telegraph Avenue - Telegraph Avenue
 • Wonderboys - Wonder boys
 • Zoon van de wolvenman - Werewolves in their youth

Jeugdboeken

 • Zomerland - Summerland

Non-Fictie

 • Handboek Man - Manhood for amateurs
 • Maangloed - Moonglow
Jeugdboeken

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe geheimen van Pittsburgh
De geheimen van Pittsburgh beschrijft een episode uit het leven van de zojuist afgestudeerde Art Bechstein die de zomer in Pittsburgh doorbrengt als hulp in een boekhandel. Art's vader wil dat zijn zoon opgroeit tot een respectabel burger, ook al kunnen zijn eigen zaken het daglicht niet verdragen. Maar Art voelt zich nog niet klaar voor volwassenheid... Hij raakt gecharmeerd van zijn excentrieke naamgenoot Arthur Lecomte en diens losbandige vriendenkring, waaronder de legendarische motorheld Cleveland. Hij wordt heen en weer gesleurd tussen een homoseksuele relatie met Arthur en een verhouding met het meisje Phlox. En Cleveland doet wanhopige pogingen om met Bechstein Senior en zijn dubieuze zakenvrienden in contact te komen. Uiteindelijk moet de wereld van Art en z'n nieuwe vrienden wel in botsing komen met die van zijn vader, en de gevolgen daarvan zijn voor niemand te overzien.
The Mysteries of Pittsburgh - 2008
Regisseur: Rawson Marshall Thurber
Cast: Jon Foster, Peter Sarsgaard, Nick Nolte, e.a.
Schrijver: Michael Chabon
Oorspronkelijke titel: The mysteries of Pittsburgh
Eerste uitgave: 1988
ISBN/EAN: 90-6074-978-2
Uitgever: Diogenes
De Jiddische politiebond
Wat was er gebeurd als het plan van Franklin Roosevelt om Alaska - en niet Israël - na de Tweede Wereldoorlog tot thuisland voor de Joden te maken, niet was afgeblazen? In dit elegante, speelse gedachte-experiment van Michael Chabon vestigt een nieuwe gemeenschap van Joden uit het oude Europa zich tijdens de Tweede Wereldoorlog in de fictieve Amerikaans-Joodse staat Alyeska. Na zestig jaar telt de bevolking vijf miljoen zielen; Jiddisch is de voertaal. Orthodox-joodse bendes schuimen de straten van de ruige, overbevolkte stad Sitka af, waar inspecteur Meyer Landsman op het lijk stuit van een heroïnejunk annex schaakwonder. Al snel leidt deze moord naar de charismatische rabbi Gold, aanvoerder van een sekte die er maffiose praktijken op nahoudt. Maar achter de sekte duikt een nog veel dreigender schaduw op... Ondanks de bezwaren van zijn partner Berko is Meyer vastbesloten om de waarheid rond de intrigerende moord boven water te halen. Zelfs als dat betekent dat hij zijn badge moet inleveren en zich de woede op de hals haalt van het hoofd van de afdeling Moordzaken: zijn ex-vrouw Bina.
Schrijver: Michael Chabon
Oorspronkelijke titel: The Yiddish policemen's union
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 978-90-414-1344-4
Uitgever: Ambo | Anthos
De laatste oplossing
Een gepensioneerde 89-jarige man woont al jaren op het Engelse platteland. Over hem wordt gezegd dat hij ooit een beroemd detective is geweest. Dan komt de negenjarige Linus Steinman, die nooit iets zegt, op zijn pad. Hij is uit nazi-Duitsland gevlucht, met als enige gezelschap een grijze roodstaartpapegaai die hele cijferreeksen in het Duits uitspuwt. Wat is de betekenis van deze cijfers? Een supergeheime SS-code? Een Zwitsers bankrekeningnummer? Of hebben ze een meer prozaïsche en duistere betekenis? Dan verdwijnt de papegaai. Zal de ooit beroemde detective zijn laatste zaak weten op te lossen?
Schrijver: Michael Chabon
Oorspronkelijke titel: The final solution
Eerste uitgave: 2004
ISBN/EAN: 9789041413192
Uitgever: Ambo | Anthos
De wonderlijke avonturen van Kavalier & Clay
New York, 1939. Joe Kavalier, een jonge kunstenaar die tevens bedreven is in de ontsnappingskunst a la Houdini, heeft zojuist een staaltje van zijn kunnen laten zien: hij heeft weten te ontsnappen uit het door de nazi's bezette Praag. Nu wil Joe snel veel geld verdienen, zodat hij kan proberen zijn familie vrij te krijgen. Zijn neef, Sammy Clay uit Brooklyn, zoekt een partner die hem kan helpen bij het bedenken van de helden, verhalen en beelden voor de nieuwste Amerikaanse rage: de strip. Geïnspireerd door hun fantasie, angsten en dromen, roepen Kavalier en Clay allerlei personages tot leven. De Gouden Eeuw van het stripboek is begonnen, terwijl Hitler zijn schaduw over de wereld werpt.
Schrijver: Michael Chabon
Oorspronkelijke titel: The amazing adventures of Kavalier & Clay
Eerste uitgave: 2000
ISBN/EAN: 90-76341-63-X
Uitgever: Ambo | Anthos
Een modelwereld
Verhalenbundel.
Schrijver: Michael Chabon
Oorspronkelijke titel: A model world
Eerste uitgave: 1991
ISBN/EAN: 90-6074-728-3
Uitgever: Ambo | Anthos


Heren van de weg
Amram is een kolossale Abessijn, Zelikman een broodmagere Frank. Rond het jaar 1000 reist dit dynamische duo langs de Zijderoute. De heren van de weg verdienen de kost als huursoldaat, kwakzalver en door goedgelovige omstanders geld uit de zak te kloppen met voorgekookte weddenschappen. Amram en Zelikman raken bevriend met prins Filaq, de jeugdige, licht ontvlambare zoon van de vermoorde vorst van Khazaria, een joods koninkrijk aan de Kaspische Zee. Zijn wrede oom Bulan is nu koning en Filaq is erop gebrand hem van de troon te stoten. Dat vereist doortrapte sluwheid, buitengewone dapperheid en dwaze overmoed. Daarover beschikken Amram en Zelikman in ruime mate. Maar of onze helden het in zich hebben als generaals een grootschalige revolutie aan te voeren... Zeker is dat de weg van de Kaukasus door het land van Arran naar Atil, de hoofdstad van Khazaria, bezaaid is met stoutmoedige krijgers, inslechte keizers, prachtige prostituees, dronken Vikingen, stampende olifanten, duistere geheimen en bloedstollende zwaardgevechten.
Schrijver: Michael Chabon
Oorspronkelijke titel: Gentlemen of the road
Eerste uitgave: 2007
ISBN/EAN: 978-90-414-1318-5
Uitgever: Ambo | Anthos
Telegraph Avenue
Terwijl de zomer van 2004 op zijn einde loopt, proberen zakenpartners en beste vrienden Archy Stallings en Nat Jaffe hun platenzaak van de ondergang te redden. Brokeland Records op Telegraph Avenue in Californië is het laatste bastion tegen alles wat naar vooruitgang riekt - er wordt alleen vinyl verkocht en espressomachines komen er niet in. De toonbank is een verzamelplaats en hangplek voor buurtbewoners. Ondertussen hebben hun echtgenotes Gwen Shanks en Aviva Jaffe-Roth het druk met hun vroedvrouwenpraktijk en vechten ze tegen de heersende vooroordelen; nee, ze beoefenen écht geen voodoo. Gwen verwacht haar eerste kindje en komt erachter dat haar man Archy er een affaire op nahoudt. Aviva en Nat proberen hun puberzoon Julius in het gareel te houden, maar moeten lijdzaam toezien dat hij de beste vriend wordt van Titus, een zonderlinge jongen. Dan opent een megastore zijn deuren en dreigt Brokeland Records van de kaart te worden geveegd. De onderlinge verhoudingen komen op scherp te staan en allemaal moeten ze kiezen: jeugddromen blijven najagen of volwassen worden.
Schrijver: Michael Chabon
Oorspronkelijke titel: Telegraph Avenue
Eerste uitgave: 2012
ISBN/EAN: 9789041421746
Uitgever: Ambo | Anthos
Wonderboys
De 'wonderboys' zijn Grady Tripp - een dikke, ouder wordende schrijver die verdwaald is in een tweeduizend pagina's tellende roman - en zijn redacteur Crabtree, die met zijn onvermoeibare jacht op losbandige uitspattingen zijn carrière op de klippen heeft geholpen. Als de twee hun vriendschap nieuw leven inblazen en op zoek gaan naar de glorie van weleer, stuiten ze op een reeks bizarre voorwerpen, personen en gebeurtenissen.
Wonder Boys - 2000
Regisseur: Curtis Hanson
Cast: Michael Douglas, Robert Downey Jr., Tobey Maguire, e.a.
Schrijver: Michael Chabon
Oorspronkelijke titel: Wonder boys
Eerste uitgave: 1995
ISBN/EAN: 978-90-414-1300-0
Uitgever: Ambo | Anthos
Zoon van de wolvenman
De mannen, vrouwen en kinderen in Zoon van de wolvenman zien zich op een cruciaal moment in hun bestaan voor kleine, maar belangrijke beslissingen geplaatst. Ze zitten gevangen in situaties die bepalend zijn voor het verdere verloop van hun leven. Met een droeve lijdzaamheid brengen ze hun dagen door in met trots bemachtigde huizen en zorgvuldig aangeharkte tuinen in Suburbia. Hieruit ontsnappen betekent ook afscheid nemen: van geliefde maar evenzo gehate familie, van jeugddromen, van hardnekkig gekoesterde maar ongewenste veiligheid. In deze beklemmende verhalen toont Michael Chabon zijn inzicht en haast griezelige begrip van onze diepste mysteries en grootste angsten.
Schrijver: Michael Chabon
Oorspronkelijke titel: Werewolves in their youth
Eerste uitgave: 1999
ISBN/EAN: 90-76341-99-0
Uitgever: Ambo | Anthos

JeugdboekenZomerland
Zomerland is het verhaal van Ethan Feld, de slechtste baseballspeler ooit, die samen met zijn beste vriend een odyssee onderneemt door een wereld vol magie en onvergetelijke karakters. Tijdens hun reis nemen zij het op tegen reuzen, vliegende kobolden, weerwolven en andere wezens in een poging om Zomerland - het land waar het nooit regent - en daarmee uiteindelijk ook de wereld, te redden.
Zomerland is een overweldigend magisch leesavontuur dat de lezer meeneemt op een reis waarin het tijdloze thema van goed en kwaad centraal staat. Een modern sprookje voor lezers van alle leeftijden, op fantasierijke wijze verteld door een van de beste auteurs van de hedendaagse literatuur. Een moderne klassieker: geestig, ontroerend, spannend, altijd verrassend, vol komische vondsten en onvergetelijke personages.
Schrijver: Michael Chabon
Oorspronkelijke titel: Summerland
Eerste uitgave: 2002
ISBN/EAN: 90-76341-45-1
Uitgever: Ambo | Anthos

Non-FictieHandboek Man
In Handboek Man onderzoekt Chabon zijn rol als zoon, echtgenoot en vader van vier jonge kinderen. In een aantal zeer toegankelijke, verhalende beschouwingen geeft hij zijn visie op het leven: een herkenbare serie overpeinzingen, momenten van spijt en zelfreflectie. Hoe is het om vandaag de dag man te zijn? Met warmte en humor schrijft Chabon over jeugdherinneringen, het huwelijk en de scheiding van zijn ouders, literatuur en populaire kunst. Prachtig is de passage waarin Chabon beschrijft hoe hij zijn dochtertje leert fietsen in de tuin. Als het lukt, is het een moment van triomf en van angst tegelijk. Want waar moet het kind straks veilig buiten fietsen? En met wie? En dus vraagt hij zich vertwijfeld af: 'Als kinderen niet meer zelf de wereld mogen ontdekken, wat zal er dan uiteindelijk terechtkomen van de wereld van avontuur, van verhalen, van literatuur?'
Schrijver: Michael Chabon
Oorspronkelijke titel: Manhood for amateurs
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 978-90-414-1565-3
Uitgever: Ambo | Anthos
Maangloed
Vlak nadat zijn debuutroman De geheimen van Pittsburgh verscheen, reisde Michael Chabon naar zijn moeders huis om een bezoek te brengen aan zijn terminaal zieke grootvader. Op zijn doodsbed vertelt zijn opa over de rebelse jonge man die hij ooit was en het roerige leven dat volgde in een levensverhaal dat de twintigste eeuw omspant: over de joodse achterbuurten van Zuid- Philadelphia waar hij als schoffie opgroeide in de jaren dertig en zijn rol in de Tweede Wereldoorlog, over zijn obsessie met het Amerikaanse ruimtevaartprogramma vanaf de jaren zestig tot zijn flirt als oude man met een intrigerende dame in het bejaardentehuis in Florida. In het tijdsbestek van een week hoort Michael nooit eerder vertelde verhalen, over oorlog en avontuur, lust en liefde, waanzin en existentiële twijfel en, uiteindelijk, over de verwoestende impact van geheimen en leugens.
Schrijver: Michael Chabon
Oorspronkelijke titel: Moonglow
Eerste uitgave: 2016
ISBN/EAN: 9789026337772
Uitgever: Ambo | Anthos