Boekenplank:
Kies

Boeken van Jonathan Lethem

Meer over Jonathan Lethem

Genre: Roman

Website: Jonathan Lethem


Overzicht

  • De burcht van eenzaamheid - The fortress of solitude
  • De chronische stad - Chronic city
  • De dissidenten - Dissident gardens
  • De Minna-mannen - Motherless Brooklyn

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe burcht van eenzaamheid
De burcht van eenzaamheid is een verhaal over twee jongens, Dylan Ebdus en Mingus Rude. Ze zijn vrienden en buurjongens, maar omdat Dylan blank is en Mingus zwart, is hun vriendschap niet eenvoudig. Samen groeien ze op in Dean Street, in het Brooklyn van de jaren zeventig, waar Dylans ouders uit idealisme zijn gaan wonen.
Dylan is alleen en heeft moeite om zich staande te houden. Hij wordt vaak gepest en valt erg op in het overwegend zwarte Brooklyn. De vriendschap met de hippe Mingus, de zoon van een ooit beroemde zanger, is zijn redding. Samen zetten ze hun aanwezigheid in de wijk kracht bij door middel van graffiti en dromen ze over zichzelf als superhelden.
Schrijver: Jonathan Lethem
Oorspronkelijke titel: The fortress of solitude
Eerste uitgave: 2003
ISBN/EAN: 90-446-0319-1
Uitgever: Prometheus
De chronische stad
De chronische stad is een schitterend portret van New Yorkers, verwikkeld in hun eigen waanideeën, verlangens en leugens.
Het zinderende verhaal gaat over Chase, een vergane beroemdheid die zichzelf verliest in de jetset van Manhattan. Verloren sloft hij van feestje naar etentje, treurend om zijn jeugdliefde Janice, die vastzit op een ruimtestation.
Maar dan komt Perkus, een popcriticus die leeft op marihuana en cheeseburgers, en samen gaan ze op zoek naar een zeldzaam goed in New York: de waarheid.
Schrijver: Jonathan Lethem
Oorspronkelijke titel: Chronic city
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 978-90-446-1400-8
Uitgever: Prometheus
De dissidenten
Rose Zimmer - 'De Rode Koningin van Sunnyside Queens' - is een ouderwetse communiste die met haar wrede persoonlijkheid en dwingende overtuigingen de buurt en haar familie terroriseert. Haar even briljante als koppige dochter Miriam is al net zo'n gepassioneerde activist. Zij weet echter de verstikkende invloed van Rose te ontvluchten en omarmt de hippiecultuur van Greenwich Village.

Beide vrouwen betoveren en boeien de mannen in hun leven: Albert Zimmer (de Joods-Duitse man van Rose), de schakende neef Lenny, en Cicero - de briljante zoon van haar zwarte minnaar. Miriam heeft twee mannen aan haar zijde: haar Ierse man Tommy en zoon Sergius. Al deze onvolmaakte, idealistische mensen worstelen met het volgen van hun eigen utopische dromen in een Amerika waar radicalisme wordt bekeken met ontsteltenis, vijandigheid of onverschilligheid.

Terwijl de decennia verstrijken, krijgen we door Lethems buitengewoon levendig proza vat op een groot deel van de twintigste eeuw én op de verschillende generaties Zimmer. Want uiteindelijk schuilt in het hart van deze pulserende Great American Novel een roman over familieverhoudingen en liefde.
Schrijver: Jonathan Lethem
Oorspronkelijke titel: Dissident gardens
Eerste uitgave: 2013
ISBN/EAN: 9789029088022
Uitgever: Meulenhoff
De Minna-mannen
Lionel Essrog, een detective die lijdt aan het syndroom van Gilles de la Tourette, is op zoek naar de moordenaar van zijn baas, Frank Minna. Het is deze Minna die Lionel en zijn vrienden jaren geleden rekruteerde toen ze nog in een jongensinternaat in Brooklyn woonden. Minna leidde hen op tot een hecht - maar hopeloos amateuristisch - opsporingsteam, de Minna-groep.
De Minna-mannen staan voor de grootste uitdaging van hun carrière als zij hun mentor bloedend terugvinden in een afvalcontainer. Hij is neergestoken en daar gedumpt door een overvaller wiens identiteit hij weigert te onthullen - zelfs niet als hij stervende is, op weg naar het ziekenhuis.
Schrijver: Jonathan Lethem
Oorspronkelijke titel: Motherless Brooklyn
Eerste uitgave: 1999
ISBN/EAN: 90-446-0071-0
Uitgever: Prometheus