Boekenplank:
Kies

Boeken van Gary Shteyngart

Gary Shteyngart woont vanaf zijn zevende jaar in de Verenigde Staten waar hij opgroeide in Queens, New York. Hij heeft politiek gestudeerd aan het Oberlin College in Ohio.

Meer over Gary Shteyngart

Genre: Roman

Geboren: 1972

Geboorteland: Rusland

Website: Gary Shteyngart


Overzicht

  • Handboek voor de Russische debutante - The Russian debutante's handbook
  • Onze vrienden - Our country friends
  • Supertriest waargebeurd liefdesverhaal - Super sad true love story

Non-Fictie

  • Kleine Mislukkeling - Little Failure, a memoir

gedetailleerd overzicht

OverzichtHandboek voor de Russische debutante

Handboek voor de Russische debutante is het briljante, extravagante verhaal van Vladimir Grishkin, een jonge Russische inwoner van New York, wiens kapitalistische dromen en verlangens naar een all Amercan girl hem het rechte pad doen verlaten. Zijn weg voert hem van New York, waar hij een baantje heeft bij het Emma Lazarus Genootschap voor Integratie van Immigranten, naar de hippe, wilde stad Prava, het Oost-Europese Parijs van de jaren negentig, waar de misdaad welig tiert.

Met de hulp van een Russische maffioso probeert Vladimir de Amerikaanse expatgemeenschap in Prava te infiltreren. Zijn lotgenoten hoopt hij af te troeven door de lancering van een even bizarre als slimme piramidetruc. En terwijl hij, vaak door puur toeval, dieper in de misdaad terechtkomt, begint hij zich af te vragen wat het eigenlijk betekent Amerikaan of Rus te zijn, en wie hij zelf is.

Schrijver: Gary Shteyngart
Oorspronkelijke titel: The Russian debutante's handbook
Eerste uitgave: 2002
ISBN/EAN: 9789035124851
Uitgever: Bakker
Onze vrienden

Maart 2020. Er voltrekt zich een wereldwijde ramp. Een groep vrienden komt samen in een vakantiehuis op het Amerikaanse platteland om de pandemie uit te zitten. Ze zijn zes maanden op elkaar aangewezen. Maar wanneer een bevriende filmster, De Acteur, zich bij het bonte gezelschap voegt, worden de bestaande verhoudingen op scherp gezet.

In Onze vrienden verkent Gary Shteyngart de emotionele impact van een wereld die abrupt tot stilstand komt. Onze vrienden is een tragikomisch verhaal over liefde, vriendschap en verraad waarin de gouden eeuw van de Russische literatuur weerklinkt in het tumultueuze Amerika van 2020.

Schrijver: Gary Shteyngart
Oorspronkelijke titel: Our country friends
Eerste uitgave: 2021
ISBN/EAN: 9789000379767
Ebook: 9789000379774
Uitgever: Spectrum
Supertriest waargebeurd liefdesverhaal

Amerika in de nabije toekomst. Het land is failliet en in oorlog met Venezuela. Central Park is uitgegroeid tot een getto, en iedereen loopt verplicht rond met een äppärät - de smartphone van de toekomst, waarmee alle persoonsgegevens voor de hele wereld zichtbaar zijn geworden: je inkomen, je gezondheidsstatus, met wie je het bed hebt gedeeld, wat je het laatst hebt gekocht, en hoe sexy je wordt gerankt.

Lenny, een 39-jarige romanticus - trotse eigenaar van waarschijnlijk het laatste handgeschreven dagboek ter wereld, iets minder trotse eigenaar van een kale plek op zijn achterhoofd in de vorm van de staat Ohio - is hopeloos verliefd op de veel jongere en beeldschone Eunice Park.

Eunice, een 24-jarige van Koreaanse afkomst, besluit zijn liefde te beantwoorden. Niet omdat ze verliefd is, maar omdat ze niet goed weet wat ze anders moet doen behalve Lenny leren hoe hij effectiever zijn tanden kan poetsen en dat ruimvallende shirts met een streepmotief zijn toenemende gewicht wat kunnen verbloemen.

Terwijl het land onder vuur ligt is Lenny - blind van liefde - vastberaden zijn droomvrouw ervan te overtuigen dat het leven bijzonder is, zelfs in een tijdperk waar mensen met één druk op de knop iemands 'neukbaarheid' en 'levensverwachting' om zeep kunnen helpen. Kan Lenny's eindeloze romantiek de wereld behoeden voor een grote catastrofe?

Schrijver: Gary Shteyngart
Oorspronkelijke titel: Super sad true love story
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 9789048812639
Uitgever: Lebowski

Non-FictieKleine Mislukkeling

De kleine, astmatische Gary Shteyngart verhuist van Leningrad naar Amerika. Zijn ouders hopen dat hij advocaat wordt, of op zijn minst een gewetensvolle ploeteraar op Wall Street, maar dat blijkt niet weggelegd voor hun dromerige zoon. Zijn moeder verzint de naam Misloeksjka - Kleine Mislukkeling. Een troetelnaam. Meestal.

Schipperend tussen het Joods-Russische familieleven en de Amerikaanse ambitie, leeft hij in twee tegengestelde werelden, wensend dat hij een echt thuis vindt. En iemand die verliefd op hem zou worden. En iemand die hem 69 cent zou kunnen lenen voor een hamburger van McDonald's.

Op provocerende, hilarische en vindingrijke wijze laat Kleine Mislukkeling zien dat een levenslang buitenbeentje dankzij zijn verbeelding een literaire stem heeft, en tegen alle verwachtingen in, een plaats in de wereld.

Schrijver: Gary Shteyngart
Oorspronkelijke titel: Little Failure, a memoir
Eerste uitgave: 2014
ISBN/EAN: 9789029589598
Ebook: 9789029594479
Uitgever: De Arbeiderspers