Boekenplank:
Kies

Boeken van David Bezmozgis

David Bezmozgis is geboren is Letland, maar zijn familie emigreerde naar Canada toen hij zes jaar was. Hij studeerde Engels aan de McGill University in Montreal en Kunst aan de University of Southern California's School of Cinematic Arts. Bezmozgis is schrijver en filmmaker.

Meer over David Bezmozgis

Genre: Roman

Geboren: 1973

Geboorteland: Letland

Website: David Bezmozgis


Overzicht

  • De verraders - The betrayers
  • De vrije wereld - The free world
  • Natasja - Natasha and other stories

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe verraders
Baruch Kotler, een beroemde Sovjetdissident, is een uit de gratie gevallen Israëlische politicus. Wanneer hij weigert een compromis te sluiten over de nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever, besmeuren Kotlers opponenten zijn reputatie door zijn relatie met een veel jongere vrouw te openbaren.

Op de vlucht voor de pers vertrekt het koppel naar Jalta, de badplaats in de Krim waar Kotler zijn jeugd doorbracht. Daar volgt een dramatische confrontatie met een voormalige vriend, die er veertig jaar eerder voor zorgde dat Kotler naar de goelag werd verbannen.

Binnen 24 uur moet Kotler een rekening vereffenen met hen die hem hebben verraden en hen die hij op zijn beurt heeft verraden, onder wie zijn tienerdochter, zijn zoon die een eigen moreel dilemma heeft in het Israëlisch leger en zijn echtgenote die jarenlang gevochten heeft voor zijn vrijlating en hem altijd heeft bijgestaan.
Schrijver: David Bezmozgis
Oorspronkelijke titel: The betrayers
Eerste uitgave: 2014
ISBN/EAN: 9789023490449
Uitgever: De Bezige Bij
De vrije wereld
Het is de zomer van 1978. Brezjnev is de leider van de Sovjet-Unie. Israël en Egypte koersen op vrede af. In de drukke straten van Rome duikt een merkwaardige groep migranten op: duizenden Russische joden die door een gat in het IJzeren Gordijn zijn gekropen.

Tussen deze immigranten bevinden zich drie generaties van de familie Krasnanski. Samuil, oud-communist en oorlogsveteraan, heeft zijn geliefde vaderland met tegenzin verlaten. Karl, zijn oudste zoon, is vastberaden om alle voordelen van het vrije Westen te benutten. Alec, Karls broer, is een zorgeloze playboy die het leven als een spelletje ziet. En Polina, Alecs vrouw, heeft alles opgegeven om deze stap naar het Westen te kunnen zetten.

Samen brengen ze zes veelbewogen maanden door in het 'tussenstation' Rome. Ze krijgen te maken met het onnavolgbare immigratiecircus, opbloeiende liefdes, met gevoelens van heimwee en nostalgie en, uiteindelijk, met de belofte van een beter leven.

De vrije wereld is een gevoelig familieverhaal en een intiem portret van een tumultueuze periode uit de wereldgeschiedenis. Na de uitstekend ontvangen verhalenbundel Natasja, bewijst David Bezmozgis met deze belangwekkende roman dat hij moet worden gerekend tot de grootste talenten van zijn generatie.
Schrijver: David Bezmozgis
Oorspronkelijke titel: The free world
Eerste uitgave: 2011
ISBN/EAN: 9789023463221
Uitgever: De Bezige Bij
Natasja
Natasja, het wereldwijd lovend ontvangen debuut van David Bezmozgis, vertelt over de emigratie van de joodse familie Berman van Letland naar Canada aan het begin van de jaren tachtig. Met humor en melancholie, compassie en ironie schetst David Bezmozgis de ervaringen van de immigrant in een nieuwe wereld vanuit het perspectief van de jonge hoofdpersoon Mark.

Natasja is een imposante bundel over een jeugd in een hechte joodse familie, en de onvermijdelijke strijd tot zelfbehoud, die doet denken aan het vroege werk van Bernard Malamud en Philip Roth.
Schrijver: David Bezmozgis
Oorspronkelijke titel: Natasha and other stories
Eerste uitgave: 2004
ISBN/EAN: 9789023416234
Uitgever: De Bezige Bij