Boekenplank:
Kies

Boeken van John Updike

John Updike werd geboren in Danvers, Massachusetts. Hij schreef romans, poëzie en korte verhalen. Een van zijn bekendste werken is Rabbit, Run. Een roman over drie maanden uit het leven van de 26-jarige Harry 'Rabbit' Angstrom en zijn poging om te ontsnappen aan de beperkingen van zijn leven.

Meer over John Updike

Genre: Roman

Geboren: 1932 / Overleden: 2009

Geboorteland: Verenigde Staten


Overzicht

 • Bech: een boek - Bech: a book
 • Brazilië - Brazil
 • De centaur - The centaur
 • De coup - The coup
 • De muziekschool - The music school
 • De terrorist - Terrorist
 • De tranen van mijn vader - My father's tears
 • De witte wijven van Eastwick - The witches of Eastwick
 • Dorpen - Villages
 • Een huwelijk in afleveringen - Too far to go
 • Een maandlang zondag - A month of Sundays
 • Gertrude en Claudius - Gertrude and Claudius
 • Musea, vrouwen, meisjes - Museums and women
 • Naar het einde der tijden - Toward the end of time
 • Paren - Couples
 • Rogers versie - Roger's version
 • S. - S.
 • Terug en verder - Of the farm
 • Toen het nog kon - Memories of the Ford administration
 • Trouw met mij - Marry me: a romance
 • Vertrouw op mij - Trust me
 • Zoekt mijn aangezicht - Seek my face

Harry (Rabbit) Angstrom

 1. Rabbit rent - Rabbit, run
 2. Rabbit geremd - Rabbit redux
 3. Rabbit is rijk - Rabbit is rich
 4. Rabbit rust - Rabbit at rest
 5. Rabbit retour - Rabbit remembered

Non-Fictie

 • Bij wijze van zelfportret - Assorted prose & Picked-up pieces
 • Dromen over golf - Golf dreams
 • Eindpunt - Endpoint

Dubbel uitgegeven titels

 • Hazehart - zie Rabbit rent
 • Je minnaar belde net - zie Een huwelijk in afleveringen
 • Mijn vader, de centaur - zie De centaur
 • Rabbit redux - zie Rabbit geremd

gedetailleerd overzicht

OverzichtBech: een boek
Beschrijving niet beschikbaar.
Schrijver: John Updike
Oorspronkelijke titel: Bech: a book
Eerste uitgave: 1970
ISBN/EAN: 9789029001922
Uitgever: Meulenhoff
Brazilië
Hij is zwart, negentien jaar oud en komt uit één van de armste krottenwijken. Zij is een achttienjarig schoolmeisje uit één van de allerrijkste families. En ze is blank.

John Updike inspireerde zich voor zijn roman op de middeleeuwse legende van Tristan en Isolde, maar situeerde de handeling in het moderne Brazilië, het land met de felle contrasten tussen oogverblindende rijkdom en troosteloze armoede. Door hun liefde voor elkaar worden Tristao en Isabel allebei verdreven uit hun vertrouwde milieu.

Op hun zwerftochten door het immens uitgestrekte land doorstaan ze intense beproevingen: ze vallen in handen van woeste indianenstammen en worden tot slaaf gemaakt door rondtrekkende benden. Maar hun liefde, beschreven op sensuele wijze, blijft overeind.
Schrijver: John Updike
Oorspronkelijke titel: Brazil
Eerste uitgave: 1994
ISBN/EAN: 9789029550277
Uitgever: De Arbeiderspers
De centaur
Roman over een crisis in het leven van een leraar die tot zijn zoon in een zelfde symbolische verhouding staat als in het mythologische verhaal de nobele centaur Chiron tot Prometheus, voor wie hij zijn onsterfelijkheid prijs gaf.
 

* Dit boek is ook uitgegeven onder een andere titel (zie dubbel uitgegeven titels).

Schrijver: John Updike
Oorspronkelijke titel: The centaur
Eerste uitgave: 1962
ISBN/EAN: 9789029011624
Uitgever: Meulenhoff
De coup
De coup speelt zich af in Afrika en bevat de memoires van dictator Hakim Felix Elleloû van het door droogte geteisterde Koesj, dat ergens ter hoogte van Tsjaad is gesitueerd.

Kort na de onafhankelijkheid heeft hij de oude koning, wiens protegé hij was, afgezet. Wreed en mild, monsterlijk en vertederend, predikt deze ex-militair van het Franse koloniale leger, die deserteerde toen hij na in Indo-China in Algerije moest vechten en daarna in Amerika studeerde waar hij een zeer, zeer blanke vrouw vandaan haalde, een 'islamitisch marxisme'; maar zijn verwoede pogingen om de inmenging van de grote mogendheden tegen te gaan, lijden schipbreuk.

Na vijf jaar wordt Elleloû geruisloos afgevoerd en gaat met een van zijn vier vrouwen en zes kinderen in ballingschap naar Frankrijk; er wordt gesuggereerd dat hij daar zijn memoires schrijft.
Schrijver: John Updike
Oorspronkelijke titel: The coup
Eerste uitgave: 1978
ISBN/EAN: 9789029010122
Uitgever: Meulenhoff
De muziekschool
Twintig verhalen met als centraal thema de uitzichtloosheid in menselijke relaties, getekend tegen de oppervlakkige Amerikaanse samenleving.
Schrijver: John Updike
Oorspronkelijke titel: The music school
Eerste uitgave: 1966
ISBN/EAN: 9789029006248
Uitgever: Meulenhoff


De terrorist
De achttienjarige Ahmad is onder invloed van de imam van de buurtmoskee volledig in de ban geraakt van het islamitische geloof. Zijn leven staat in het teken van Allah en de Koran.

Ahmad is de zoon van een eigenzinnige en artistieke Iers-Amerikaanse moeder en een Egyptische vader, die zijn gezin in de steek heeft gelaten toen Ahmad drie jaar oud was.

Op zijn elfde heeft Ahmad de islam ontdekt. Hij ziet het materialisme en hedonisme dat overal om hem heen welig tiert in de verlopen fabrieksstad waar hij woont, als een bedreiging voor zijn geloof.

Als hem de gelegenheid geboden wordt zijn overtuiging in daden uit te drukken, aarzelt hij geen moment.
Schrijver: John Updike
Oorspronkelijke titel: Terrorist
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 9789029564090
Uitgever: De Arbeiderspers
De tranen van mijn vader
Ooit werd hij 'de chroniqueur van overspelig suburbia' genoemd. Deze verhalen, die typerend zijn voor het werk van Updike, spelen zich vooral af in het Amerika van de buitenwijken, in de jaren tussen de Grote Depressie en het heden.

De grote thema's van dit boek zijn ouderdom, herinneringen, verloren liefdes en religie. Updike zoekt in zijn personages een kern van menselijkheid en de schoonheid van levensbepalende momenten.
Schrijver: John Updike
Oorspronkelijke titel: My father's tears
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 9789029573184
Uitgever: De Arbeiderspers
De witte wijven van Eastwick
Een septemberavond in het gehucht Eastwick, Rhode Island. Twee vrouwen, gebogen over hun cocktails en supermarktpaté, bespreken de laatste roddels. Een derde voegt zich bij het gezelschap en zegt: “Die onweersbui laatst, was dat werk van jou?”

Welkom in de heksenschaar van Alexandra, Sukie en Jane, wier echtgenoten zijn geworden tot respectievelijk een pot gekleurde stof, een bosje gedroogde kruiden en een placemat.

Alexandra boetseert vrouwenfiguurtjes (“tietelingetjes”), Sukie verzorgt de roddelrubriek van het plaatselijke weekblad, Jane bespeelt fanatiek de cello. De drie maken vele boze tongen los door het getrouwde manvolk naar hun bed te lokken en te pas en te onpas hun magische krachten aan te wenden. Ze kunnen tennisballen in vleermuizen veranderen en dode wespen en papegaaienveren uit de monden van hun rivales laten rollen. Ze klágen niet alleen over het weer, ze doen er ook iets aan.

Er ontstaat enige deining onder het drietal wanneer een puissant rijke vrijgezel zijn intrek in Eastwick neemt. Hij weet de vrouwen aan zich te binden door hun ego te strelen en hen voor erotische badpartijen uit te nodigen, overspoeld met champagne en gepeperde gerechten. Om het hardst vechten ze om zijn gunsten.

Een hecht viermanschap ontstaat, maar is van korte duur...
The Witches of Eastwick - 1987
Regisseur: George Miller
Cast: Jack Nicholson, Cher, Susan Sarandon, e.a.
Schrijver: John Updike
Oorspronkelijke titel: The witches of Eastwick
Eerste uitgave: 1984
ISBN/EAN: 9789026970412
Uitgever: Agathon
Dorpen
Owen Mckenzie's studie aan het vermaarde MIT en zijn werk daarna als software handelaar maken dat hij het dorpje van zijn jeugd, Willow, moet verlaten. Hij komt terecht in Haskell Crossing, wederom een dorp, niet eens zo heel ver daarvandaan, waar hij verwacht te sterven. Hij heeft een bescheiden leven geleid.

Van jongsaf aan heeft hij zich een buitenstaander gevoeld en is hij zich ervan bewust geweest dat rampen altijd op de loer liggen, dat de grond onder je voeten zich elk moment kan openen.

De gemeenschapszin in dorpen, en dan met name die van vrouwen, vormt zijn anker. Zonder dorpen, en zonder zijn echtgenotes Phyllis en Julia zou hij zichzelf nooit van de zin van zijn bestaan hebben kunnen overtuigen.
Schrijver: John Updike
Oorspronkelijke titel: Villages
Eerste uitgave: 2004
ISBN/EAN: 9789029549974
Uitgever: De Arbeiderspers
Een huwelijk in afleveringen
De verhalen over het echtpaar Maple van John Updike (zeventien verhalen waarvan er zeven niet eerder in boekvorm verschenen) werden bijeengebracht naar aanleiding van de zeer geprezen televisieverfilming. De Maple-verhalen volgen de ondergang en het verval van een huwelijk. Maar ze werpen ook een licht op een geschiedenis die in vele opzichten gelukkig is.

Joan en Richard Maple leven in feiten een veel idealer leven dan veel van hun kennissen. Ze houden van elkaar, zijn mysteries voor elkaar, steeds voelt een van hen zich niet erg prettig, hun erotische interesses komen zelden overeen. En toch delen ze een groot aantal gelukkige momenten, maar kunnen ook de verleiding niet weerstaan elkaar met venijnige wreedheden te lijf te gaan...
 

* Dit boek is ook uitgegeven onder een andere titel (zie dubbel uitgegeven titels).

Schrijver: John Updike
Oorspronkelijke titel: Too far to go
Eerste uitgave: 1979
ISBN/EAN: 9789029013239
Uitgever: Meulenhoff


Een maandlang zondag
Ironie is de stijl van onze lafheid. Alleen door ironie kan de protestantse predikant Thomas Marschfield nog een religieus statement afleggen. Beginnend bij zijn eigen organisatie en eindigend bij de vrouw van het hoofd van het kerkbestuur, die hem verraadt omdat ze de verdenking koestert dat zij niet Marschfields enige 'vriendin' is, heeft de saai en suf getrouwde predikant een spoor van overspel door zijn parochie getrokken.

Hij wordt verbannen naar Death Valley, een motelachtig rustoord voor 'overspannen' geestelijken, bestierd door de formidabele en ogenschijnlijk onkreukbare mevrouw Prynne, die haar klanten absolute onthouding van religieuze zaken voorschrijft en een dagindeling heeft ingesteld die bestaat uit: golf spelen, kaarten en ('s morgens) schrijven.

En dus schrijft Thomas Marschfield eenendertig dagen en hoofdstukken over alles wat hem bezighoudt, over zijn escapades, over zijn melige huwelijk, over zijn jeugd, over gesprekken met zijn seniele vader, over zijn twijfels en verwarring, over godsdienst en seksualiteit, dé twee thema's in het hele werk van John Updike.

Ook in deze roman blijkt Updike wederom een meester van de metafoor, hij parodieert op grandioze wijze de barokke predikantenpreekstijl, hij buitelt door de taal en biedt tevens een treffend beeld van het gedesillusioneerde Amerika van de zeventiger jaren dat zelf niet meer in staat is huichel van eerlijkheid te onderscheiden.
Schrijver: John Updike
Oorspronkelijke titel: A month of Sundays
Eerste uitgave: 1975
ISBN/EAN: 9789029006620
Uitgever: Meulenhoff
Gertrude en Claudius
Gerutha (Gertrude), enig kind van de Deense koning Rorik, moet tegen haar zin trouwen met de Jutse krijger Horwendil, die haar vader later zal opvolgen. Gerutha gaat uiteindelijk houden van haar man en krijgt een zoontje, de gevoelige, afstandelijke Amleth (Hamlet). Toch blijft ze altijd het gevoel houden dat haar man haar is opgedrongen.

Als ze vele jaren later haar zwager Fengon ontmoet, gaat ze voor hem de passie voelen die in haar huwelijk ontbreekt. De koning ontdekt hun liefde echter en wil de betrokkenen doden. Om dat te voorkomen vermoordt Fengon zijn broer, wordt zelf koning en trouwt met zijn schoonzuster.
Schrijver: John Updike
Oorspronkelijke titel: Gertrude and Claudius
Eerste uitgave: 2000
ISBN/EAN: 9789029549950
Uitgever: De Arbeiderspers
Musea, vrouwen, meisjes
Musea, vrouwen, meisjes bestaat uit drie delen. In de verhalen van Museums and women, het eerste deel, vertelt Updike minutieus en met het oog voor verrassende, even ontwapenende als benauwende details de alledaagsheden van de moderne middleclass Amerikaan: innerlijk leeg, is deze overal op bezoek en nergens thuis.

In het tweede deel, Other modes, neemt Updike, die ook al in Beck: een boek bewezen heeft over een trefzeker gevoel voor uitbundige grappen te beschikken, de gelegenheid te baat om zich eens flink uit te leven; het bevat onder meer fantastische verhalen over antropomorfe onderwaterwezens en sprekende voorhistorische monsters, in de tekst waarvan zelfs allerlei merkwaardige illustraties zijn verweven.

Het slotdeel, The Maples, bevat vijf verhalen over het huwelijk van de Maples, dat voortsukkelt door alles crises heen. Updike schildert dit typisch Amerikaanse gezinnetje met een geweldig gevoel voor verschijnselen van decadentie en bloedarmoede, maar aarzelt ook niet bepaalde positieve kanten te noemen, met een melancholie die typerend is voor de man-tussen-twee-generaties die Updike meent te zijn: te jong om krijger en te oud om rebel te zijn.
Schrijver: John Updike
Oorspronkelijke titel: Museums and women
Eerste uitgave: 1972
ISBN/EAN: 9789029000888
Uitgever: Meulenhoff
Naar het einde der tijden
Golf, seks en kwantummechanica gaan een wonderbaarlijke verbinding aan in John Updikes duizelingwekkende millenniumroman over een man die niet oud wil worden.

Ben Turnbull is een gepensioneerde beleggingsadviseur. Het is 2020, en Ben heeft de even symmetrische leeftijd aan zesenzestig jaar bereikt. Er heeft pas een nucleaire oorlog met China gewoed en de bevolking is gedecimeerd. De dollar is waardeloos geworden en belastingen in de nieuwe lokale munteenheid werden geïnd door elkaar hevig bestrijdende gangsterbendes.

Ben lijkt weinig hinder te ondervinden van deze toch ingrijpende gebeurtenissen. Hij speelt zijn partijtje golfen bezoekt zijn kinderen en kleinkinderen; dit alles onder toeziend oog van zijn energieke vrouw, Gloria. Eigenlijk rest Ben rest weinig meer dan wachten op de dood. Maar daar verzet hij zich tegen.

Hij vlucht in zijn gedachten, denkt na over geschiedenis en de golfsport. Hij filosofeert over zwarte gaten en over zijn gezondheid. Het meest houdt hij zich bezig met kwantummechanica en met de theorie van parallelle werelden, van gelijktijdigheid. Zo raakt zijn eigen naderend einde en zijn strijd daartegen vermengd met het Einde der Tijden.
Schrijver: John Updike
Oorspronkelijke titel: Toward the end of time
Eerste uitgave: 1997
ISBN/EAN: 9789029549943
Uitgever: De Arbeiderspers
Paren
In Tarbox is Piet Hanema tussen de bankiers en de academici een buitenbeentje. Hij is de plaatselijke klusjesman, en weet de weg in elk huis.

Terwijl de mannen 's ochtends naar hun werk gaan, gaat Piet tussen de middag met hun vrouwen naar bed. Hij houdt van alle vrouwen en geen van hen is ongevoelig voor zijn jongensachtige charme.

Paren is een roman over liefde, seks en verantwoordelijkheid in een wereld waar alles kan en niets verboden is.
Schrijver: John Updike
Oorspronkelijke titel: Couples
Eerste uitgave: 1968
ISBN/EAN: 9789029550284
Uitgever: De Arbeiderspers


Rogers versie
Op zijn bekende genadeloze en tegelijkertijd zachtmoedige wijze weet John Updike God en de computer aan elkaar te koppelen.

Roger Lambert, een cynische professor in de theologie, krijgt bezoek van een bevlogen computerfreak - Dale Kohler - die een beurs aanvraagt om het bestaan van God te bewijzen met behulp van computeruitdraaien.

Tussen Roger en Dale ontwikkelt zich een soort haat-liefde verhouding die niet alleen tot uiting komt in de verhitte en fascinerende dialogen, maar die eveneens zijn weerslag heeft op hun seksuele relaties.
Schrijver: John Updike
Oorspronkelijke titel: Roger's version
Eerste uitgave: 1986
ISBN/EAN: 9789026951275
Uitgever: Agathon
S.
S. is een satirisch portret van een vrouw die haar man verlaat en haar heil zoekt bij een goeroe in Arizona.
Schrijver: John Updike
Oorspronkelijke titel: S.
Eerste uitgave: 1988
ISBN/EAN: 9789026951701
Uitgever: Agathon
Terug en verder
'John Updike is een schrijver met bijzonder veel talent. Hij is een uiterst gevoelig en intelligent waarnemer, wiens subtiele observaties met name in tussenmenselijke verhoudingen daar beginnen waar andere schrijvers ophouden. Updike is een van de schrijvers die, tegen Amerikaanse tradities in, het expliciete schuwen. Hij legt gevoeligheden, genegenheden bloot zonder commentaar, zijn romans en verhalen zijn aaneenschakelingen van subtiele waarnemeningen, kleurrijke detailbeschrijvingen, met een milde humor en zonder opdringerige visie.'
- Jan Donkers, De Schrijfkrant

Noot BBS: Bovenstaande is de letterlijke tekst van de achterzijde van het boek Terug en verder, en zegt dus helemaal niets over de inhoud van het boek. Onderstaande tekst is een vrije vertaling van de achterflap van de Amerikaanse uitgave.

Het verhaal gaat over de 35-jarige Joey Robinson, werkzaam in de reclamewereld in Manhattan. Terug en verder is het verslag van zijn driedaagse bezoek aan de boerderij waar hij is opgegroeid en waar nu alleen zijn moeder nog woont. In zijn gezelschap zijn Peggy, zijn tweede echtgenote, en haar 11-jarige zoon. Joey gebruikt de driedaagse vakantie om zijn leven te beschouwen en te evalueren, maar tussen Joey en Peggy wordt de delicate balans tussen liefde en seks bedreigt door een nieuwe bewustwording.
Schrijver: John Updike
Oorspronkelijke titel: Of the farm
Eerste uitgave: 1965
ISBN/EAN: Nvt
Uitgever: Meulenhoff
Toen het nog kon
De Amerikaanse historicus Alfred Clayton wordt gevraagd zijn politieke herinneringen aan de jaren 1974 tot 1977, toen Gerald Ford president was, op papier te zetten. Al schrijvend verweeft hij deze herinneringen echter met andere zaken die hem bezig houden.

Op de eerste plaats zijn persoonlijke herinneringen aan zijn maîtresse Géneviève, die hem door haar man over haar relatie in te lichten en te gaan scheiden er toe dwingt ook te gaan te scheiden, terwijl dat nooit zijn bedoeling was.

Daarnaast verwerkt hij delen van een boek dat hij aan het schrijven is over de 19e-eeuwse president James Buchanan in zijn politieke herinneringen.
Schrijver: John Updike
Oorspronkelijke titel: Memories of the Ford administration
Eerste uitgave: 1992
ISBN/EAN: 9789029550291
Uitgever: De Arbeiderspers
Trouw met mij
'Heb je ooit wel eens aan de mogelijkheid gedacht,' vroeg hij met de opzettelijk precieze stem die hij ook gebruikte als hij de kinderen voorlas, 'dat we iets verkeerds hebben gedaan?' 'Wanneer?' 'Toen we trouwden.' 'We waren toch verliefd op elkaar?' 'Was dat zo?' 'Ik dacht van wel.' 'Ik dacht het ook'. Hij wachtte. Ze gaf hem antwoord. 'Ja, ik heb wel eens aan die mogelijkheid gedacht'.

Jerry Conant en zijn buurvrouw Sally Mathias houden van elkaar en zijn bereid hun huwelijk hiervoor op het spel te zetten. Hun beide echtgenoten, die van deze affaire niets weten, hebben op hun beurt ook weer een relatie.

Wanneer uiteindelijk de bom barst volgt er een confrontatie à quatre die in alle heftigheid doet denken aan Who's afraid of Virginia Woolf. John Updike op zijn best over seksuele escapades en het kleinsteedse leven in het Amerika van de jaren zestig. Een boek over een burenromance en over het verschil tussen een huwelijk en een verhouding.
Schrijver: John Updike
Oorspronkelijke titel: Marry me: a romance
Eerste uitgave: 1977
ISBN/EAN: 9789041330420
Uitgever: Singel Pockets


Vertrouw op mij
In de meeste verhalen in Vertrouw op mij staat een paar of echtpaar centraal. De partners hebben veelal al een huwelijk achter de rug en zijn vol vertrouwen aan een nieuw leven begonnen.

Erotisch is de nieuwe verhouding spannender dan de oude, maar het vertrouwde van vroeger blijft een gemis. Vol weemoed en zonder verbittering kijken ze terug naar de tijd dat de kinderen nog jong waren en niet kribbig of onverschillig, toen de problemen nog klein en gezellig waren en de plannen groots en meeslepend.

Updike's personages hebben het beste met elkaar voor, maar ergens in hen zit een zwakke plek of een weeffoutje, waardoor de zaken mislopen en waardoor ze het vertrouwen dat in hen was gesteld onherroepelijk beschamen.
Schrijver: John Updike
Oorspronkelijke titel: Trust me
Eerste uitgave: 1987
ISBN/EAN: 9789026951510
Uitgever: Agathon
Zoekt mijn aangezicht
John Updikes twintigste roman speelt zich, net als zijn eerste, af op één dag. Een dag waarop veel wordt gepraat, en de regen met bakken uit de hemel valt.

Hope Chafetz is een bejaarde schilderes, ze is negenenzeventig. Ze is drie keer getrouwd geweest en heeft Ouderkirk, McCoy en Holloway geheten. Er is een interviewster uit New York gekomen, Kathryn, die vraag na vraag op haar af vuurt.

Zo ontvouwt zich het verhaal van een bewogen leven, dat tevens het roemrijkeverhaal is van de opkomst van de Amerikaanse kunst na WO II.

Terwijl hun relatie zich allengs verdiept, nemen interviewer en geïnterviewde de rollen aan van moeder en dochter, therapeute en patiënt, jager en prooi. Het decor is Vermont, een dag in de vroege lente van 2001.
Schrijver: John Updike
Oorspronkelijke titel: Seek my face
Eerste uitgave: 2002
ISBN/EAN: 9789029549967
Uitgever: De Arbeiderspers

Harry (Rabbit) AngstromRabbit rent
Rabbit rent is het verhaal van Harry 'Rabbit' Angstrom die - achter in de twintig - een schitterende jeugd als basketballfenomeen achter zich heeft liggen, en nu is vervallen in de dagelijkse sleur. In feite heeft hij alles wat hij zich wensen kan: een vrouw, een zoontje, een tweede kind op komst en een redelijke baan. Zijn vrouw maakt echter geen bijster gelukkige indruk en ook Angstrom zelf ziet de toekomst niet opgewekt tegemoet.

Op een avond doorbreekt hij zijn besluiteloosheid en neemt de benen. Hij trekt in bij Ruth, zijn vriendin. De onverkwikkelijke situatie komt tot een uitbarsting wanneer zijn vrouw - die aan de drank is - bevalt en de spanning niet blijkt aan te kunnen, met noodlottige gevolgen.

Zelfs dan kan Angstrom nog niet tot een beslissing komen: zal hij kiezen voor zijn gezin, of zal hij bij Ruth blijven waar hij denkt te vinden wat hij thuis mist?
 

* Dit boek is ook uitgegeven onder een andere titel (zie dubbel uitgegeven titels).

Rabbit, Run - 1970
Regisseur: Jack Smight
Cast: James Caan, Carrie Snodgress, Anjanette Comer, e.a.
Schrijver: John Updike
Oorspronkelijke titel: Rabbit, run
Eerste uitgave: 1960
ISBN/EAN: 9789023410331
Uitgever: De Bezige Bij
Rabbit geremd
Na tien jaar ziet de lezer Harry Angstrom terug. De gevierde basketbalspeler die steeds vluchtte voor de problemen die hij ontmoette en de keuzes die hij moest maken, is een conservatieve dertiger geworden; materieel gaat het Rabbit voor de wind, maar spiritueel heeft hij geen enkel houvast.

Zijn vrouw heeft een affaire met een sexy Griek en laat Rabbit in de steek, een van huis weggelopen tiener neemt haar intrek in zijn huis en zijn bed, en met haar komt ook Skeeter in zijn leven: een zwarte militant die zichzelf bovendien beschouwt als de nieuwe Verlosser. Deze twee maken dat zijn zo gezapige en solide leventje op zijn grondvesten trilt.

Daarenboven moet hij zich door een diepe identiteitscrisis worstelen: na zijn basketbalcarrière blijft het succes uit; de 'American dream' blijkt voor hem slechts een onbereikbare mythe.
 

* Dit boek is ook uitgegeven onder een andere titel (zie dubbel uitgegeven titels).

Schrijver: John Updike
Oorspronkelijke titel: Rabbit redux
Eerste uitgave: 1971
ISBN/EAN: 9789023410324
Uitgever: De Bezige Bij
Rabbit is rijk
Harry 'Rabbit' Angstrom heeft, een tiental jaren na de hectische gebeurtenissen die werden beschreven in Rabbit redux, de middelbare leeftijd bereikt en is het wat kalmer aan gaan doen. Hij leeft, ondanks de economische verslechtering, in redelijke welstand en heeft zich als hoofdvertegenwoordiger van een Toyota-agentschap een niet onaanzienlijke status verworven.

Weliswaar vermijdt hij het in spiegels te kijken en vermenigvuldigen zijn onderkinnen zich in snel tempo, maar hij heeft zijn leven toch aardig in de hand. Totdat zijn zoon Nelson terugkeert uit het Westen en een oude liefde zijn pad kruist...
Schrijver: John Updike
Oorspronkelijke titel: Rabbit is rich
Eerste uitgave: 1981
ISBN/EAN: 9789026970214
Uitgever: Villa
Rabbit rust
De voormalige basketbalspeler Harry Angstrom, bijgenaamd Rabbit, is inmiddels de 50 gepasseerd en heeft zich teruggetrokken in Florida. In en om hem blijft het echter onrustig: zijn vrouw Janice heeft genoeg van het thuiszitten en wil weer aan het werk, zijn zoon Nelson raakt in ernstige moeilijkheden en Rabbit zelf kan nog geen afscheid nemen van de onrust die hem zijn leven lang genot en verdriet heeft bezorgd.

Het verhaal speelt zich af in 1989 in een Amerika dat evenmin tot rust kan komen en geteisterd wordt door aids en financiële problemen.
Schrijver: John Updike
Oorspronkelijke titel: Rabbit at rest
Eerste uitgave: 1990
ISBN/EAN: 9789026952104
Uitgever: Agathon
Rabbit retour
Rabbit retour is een vervolg op het bekende romankwartet van Updike over Harry 'Rabbit' Angstrom, het prototype van de Amerikaanse antiheld.

Hoewel hij in het vorige deel al overleden is, worden de herinneringen aan hem nog altijd levend gehouden doordat zijn dochter (van een andere vrouw) opduikt bij haar familie.

Vooral de stiefbroer heeft het daar moeilijk mee. Zij proberen zich echter met elkaar te verzoenen en door hun samenzijn een duidelijker beeld te krijgen van hun beider vader.
Schrijver: John Updike
Oorspronkelijke titel: Rabbit remembered
Eerste uitgave: 2000
ISBN/EAN: 9789023470793
Uitgever: De Bezige Bij

Non-FictieBij wijze van zelfportret
Bij wijze van zelfportret is een uitgebreide bundel waarin de autobiografische stukken zijn opgenomen die zijn gelicht uit de bundels Assorted Prose (1974) en Picked-up Pieces (1976), allebei verzamelingen 'verspreid proza'. De bundel wordt afgesloten door 'Eén groot interview' dat Updike zichzelf heeft afgenomen: een soort compilatie van de talloze interviews die hij zich in de loop der jaren heeft laten ontfutselen.
Schrijver: John Updike
Oorspronkelijke titel: Assorted prose & Picked-up pieces
Eerste uitgave: 1974
ISBN/EAN: 9789029009966
Uitgever: Meulenhoff
Dromen over golf
Voor John Updike is golf niet slechts een sport maar een passie, een levensverhouding, een filosofie zelfs. Al sinds hij op vijfentwintigjarige leeftijd voor het eerst een bal over de course sloeg, schrijft hij over golf. Hij schreef stukken voor Golf Digest en korte verhalen voor The New Yorker; hij leverde bijdragen aan talloze programmaboekjes voor toernooien en liet boekpersonages diverse rounds spelen. 'Golf is werk noch spelen', beweert Updike. 'Het is een trip. In allerlei weersomstandigheden heb ik mezelf afgevraagd waarom ik nu precies iedere keer weer zo verrukt ben van dit moeilijke spel, een verrukking die soms dreigde de rest van het leven in de schaduw te stellen.'

Over golf zijn veel boeken verschenen, maar niemand heeft ooit de moeite genomen te schrijven over slecht golfen, en dan nog met zoveel sympathie en kennis van zaken, of over de bevrediging die ook een uiteindelijk verloren gevecht oplevert.

Updike bezondigt zich niet aan saaie uiteenzettingen over de techniek van het spel, maar schrijft over de toegenomen populariteit van de sport en hoe men om dient te gaan met caddies. Het zijn maar een paar van de vele onderwerpen die aan bod komen in deze deskundige, liefdevolle en buitengewoon onderhoudende bundel.
Schrijver: John Updike
Oorspronkelijke titel: Golf dreams
Eerste uitgave: 1996
ISBN/EAN: 9789029549929
Uitgever: De Arbeiderspers
Eindpunt
Eindpunt is een sprankelende collectie van zeer toegankelijke, narratieve gedichten die vertellen over Updikes laatste jaren, zijn ouderdom en zijn afnemende gezondheid. Hij schreef de gedichten gedurende de laatste zeven jaar van zijn schrijverschap en voltooide de bundel slechts enkele weken voordat hij overleed.

Updike kijkt terug op zijn kinderjaren, zijn ouders, de kleine stad waarin hij opgroeide en de omstandigheden waarin zijn passie voor het schrijven werd geboren. Eindpunt biedt zo een interessant autobiografisch beeld van de schrijver.
Schrijver: John Updike
Oorspronkelijke titel: Endpoint
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 9789029573177
Uitgever: De Arbeiderspers

Dubbel uitgegeven titels

Hazehart

Zie voor de beschrijving van dit boek: Rabbit rent.

Schrijver: John Updike
Oorspronkelijke titel: zie Rabbit rent
Eerste uitgave: 1960
ISBN/EAN: 9789029002028
Uitgever: Meulenhoff
Je minnaar belde net

Zie voor de beschrijving van dit boek: Een huwelijk in afleveringen.

Schrijver: John Updike
Oorspronkelijke titel: zie Een huwelijk in afleveringen
Eerste uitgave: 1979
ISBN/EAN: 9789492754004
Uitgever: Brooklyn
Mijn vader, de centaur

Zie voor de beschrijving van dit boek: De centaur.

Schrijver: John Updike
Oorspronkelijke titel: zie De centaur
Eerste uitgave: 1965
ISBN/EAN: Nvt
Uitgever: Meulenhoff
Rabbit redux

Zie voor de beschrijving van dit boek: Rabbit geremd.

Schrijver: John Updike
Oorspronkelijke titel: zie Rabbit geremd
Eerste uitgave: 1971
ISBN/EAN: 9789026970221
Uitgever: Agathon