Boekenplank:
Kies

Boeken van Marilyn French


Overzicht

 • Dagboek van een slavin - Diary of a slave
 • De minnaar
 • Haar moeders dochter - Her mother's daughter
 • Het bloedend hart - The bleeding heart
 • In naam van de vriendschap - In the name of friendship
 • Kinderen van de liefde - The love children
 • Mijn zomer met George - My summer with George
 • Onze vader - Our father
 • Ruimte voor vrouwen - The women's room

Non-Fictie

 • De oorlog tegen vrouwen - The war against women
 • Een vrouwelijke geschiedenis van de wereld - A woman's history of the world
 • Het boek als wereld - The book as world
 • Macht als onmacht - Beyond power
 • Mijn seizoen in de hel - A season in hell

gedetailleerd overzicht

OverzichtDagboek van een slavin
Dagboek van een slavin opent in een pure 'duizend-en-één-nacht'-sfeer en mondt uit in een hedendaagse setting. Lowan wordt door haar wrede vader verkocht aan een ronselaar van haremslavinnen. Het luie haremleventje maakt haar rond en zacht, en ze vereert haar heer als koning. Na een paleisrevolutie echter moeten de bevrijde haremslavinnen op een andere manier aan de kost zien te komen en dat valt niet mee. Heeft de voormalige slavin zich slechts in schijn aan haar lot weten te ontworstelen?
Schrijver: Marilyn French
Oorspronkelijke titel: Diary of a slave
Eerste uitgave: 1980
ISBN/EAN: 90-290-4202-8
Uitgever: Meulenhoff
De minnaar
In deze meeslepende bundel bewijst bestsellerauteur Marilyn French haar talent om ook op de kleine schaal van het korte verhaal indringend en pakkend te kunnen vertellen. Op meesterlijke wijze en vol compassie beschrijft ze de hoofdpersonen en voert ze de lezer mee in de emotionele situaties waarin ze belanden. De minnaar bevat zeven verhalen waaronder het ook als apart boek uitgegeven Dagboek van een slavin.
Schrijver: Marilyn French
Eerste uitgave: 1995
ISBN/EAN: 90-290-7198-2
Uitgever: Meulenhoff
Haar moeders dochter
Haar moeders dochter volgt een Amerikaans-Poolse immigrantenfamilie door de 20e eeuw: vier generaties moeders en dochters, dochters en hun dochters. Frances is de eerste in de keten van vrouwen die hun eigenbelang offeren aan een betere toekomst voor hun kinderen. Haar dochter Belle, het kind dat zij na de dood van haar man bij zich kon houden terwijl zij de andere aan een weeshuis moest afstaan, deelt in de emotionele ellende van haar moeder; haar leven is een gevecht tegen liefdeloosheid, eenzaamheid en armoede. Het is háár dochter Anastasia die besluit het patroon te doorbreken en een leven in vrijheid en plezier na te streven. Anastasia is de centrale persoon in Haar moeders dochter. Haar jeugd, liefdes, huwelijk, moederschap, carrière, scheiding, al haar successen en teleurstellingen geven tezamen een fascinerend portret van de vrouw in haar traditionele en moderne rolpatronen. Als fotografe van wereldfaam lijkt ze alles te hebben - onafhankelijkheid, geld en een begeerlijke carrière. Zij slaagt in de 'mannenwereld' zonder haar kinderen te kort te doen, lijkt het. Maar als Anastasia veertig is vindt ze zichzelf emotioneel berooid en van haar kinderen vervreemd terug, net als haar eigen moeder. Hoe zij zich aan de verdovende wanhoop tracht te ontworstelen en met haar kinderen, haar moeder, maar vooral met zichzelf in het reine probeert te komen, dat vertelt Marilyn French in Haar moeders dochter.
Schrijver: Marilyn French
Oorspronkelijke titel: Her mother's daughter
Eerste uitgave: 1987
ISBN/EAN: 90-290-1695-7
Uitgever: Meulenhoff
Het bloedend hart
Het bloedend hart is een roman over de vernietigende macht van het huwelijk - en over de onverwachte mogelijkheden van de liefde. Twee volwassen Amerikanen, met de ervaringen van een heel huwelijksleven, liefde, verwijdering, kinderen, geboorte en dood, ontmoeten elkaar, ver van hun gezinnen, in Engeland. Dolores, schrijfster en docente Engels, voor onderzoek voor een nieuw boek in Oxford, geestig, onafhankelijk, feministe; en Victor, succesvol zakenman, wantrouwig tegenover alles wat geen wetenschappelijke basis heeft, inclusief gevoelens - hun seksuele relatie groeit uit tot een diepere verhouding. Maar ze zijn beiden zo gevormd door het leven dat ze al achter de rug hebben dat hun diepgaande verschillen alleen te overbruggen zouden zijn doordat de een zich aan de ander zou aanpassen...
Schrijver: Marilyn French
Oorspronkelijke titel: The bleeding heart
Eerste uitgave: 1980
ISBN/EAN: 90-290-2384-8
Uitgever: Meulenhoff
In naam van de vriendschap
In naam van de vriendschap vertelt het verhaal van vier vriendinnen. Maddy, Emily, Alicia en Jenny hebben elkaar bij toeval leren kennen in Steventon, een Amerikaans provinciestadje, waar Maddy en Emily hun hele leven al wonen en waar de veel jongere Jenny en Alicia na hun vlucht uit het hectische New Yorkse bestaan zijn terechtgekomen. Op het oog hebben ze niets gemeen, de makelaarster die een tweede start maakt, de 'oude vrijster' die haar leven aan de muziek gewijd heeft, de schrijfster, en de jongste van allemaal, de succesvolle kunstenares. Het leven slaat toe, en Marilyn French weeft de draden uit heden en verleden van haar hoofdpersonen dooreen, waarbij ze de lezer ongemerkt meevoert in hun bewustwordingsprocessen. Overspel, dood, ontgoocheling, maar ook liefde, hoop en trouw spelen zich af tegen de achtergrond van de onverwoestbare vriendschap van vier vriendinnen, die nooit in elkaar teleurgesteld raken.
Schrijver: Marilyn French
Oorspronkelijke titel: In the name of friendship
Eerste uitgave: 2002
ISBN/EAN: 90-290-7124-9
Uitgever: Meulenhoff


Kinderen van de liefde
Jess groeit op in de verwarrende jaren zeventig als de dochter van een gerespecteerd literatuurdocente. Heel Boston loopt tegen de oorlog in Vietnam te hoop en tot overmaat van ramp verlaat haar vader het gezin om te gaan 'leven voor de kunst'. Jess dreigt in het voetspoor van haar ouders te treden, ze leest poëzie en krijgt puberende vriendjes en vriendinnetjes, tot ze haar grote liefde denkt te vinden in de minnaar van haar moeder. Jess besluit radicaal een andere weg in te slaan. Ze vlucht naar een agrarische commune waar de hebzucht zou zijn uitgebannen, wordt zwanger van een illegale Rus, en keert pas op haar schreden terug wanneer de leider verkondigt dat alle vrouwen van iedereen zullen zijn. Jess zal haar 'liefdeskind' alleen proberen op te voeden, in het huisje van haar vader. Dan ontmoet ze een paddenstoelenkweker, die minder hoog van de toren blaast, en lijkt het geluk binnen haar bereik te komen.
Schrijver: Marilyn French
Oorspronkelijke titel: The love children
Eerste uitgave: 2005
ISBN/EAN: 978-90-290-7996-9
Uitgever: Meulenhoff
Mijn zomer met George
De aantrekkelijke, sympathieke Hermione Beldame (eigenlijk Elsa Schutz) is succesvol schrijfster van damesromans. Ze heeft er al zo'n 87 op haar naam staan, allemaal vrijwel identiek in plot. Gedeeltelijk is de reden voor haar succes dat Hermione ook echt in ware liefde gelóóft. Ondanks haar vier eerdere huwelijken die of op een scheiding, of op een weduwenstatus uitliepen, houdt zij vast aan haar sprookjesvisie: voor iedere vrouw wacht er een prins op het witte paard, en als ze elkaar eenmaal gevonden hebben, zullen ze voor eeuwig samen gelukkig zijn. Dan volgt de test. In de zomer van 1991 ontmoet ze iemand die haar gelijke is, George Johnson. Ook hij gelooft in de romantische illusie en toch is hij bang om te dicht bij iemand te komen met wie hij zich in intelligentie of karakter kan meten. Hoewel hij Hermione telkens opzoekt, blijft hun relatie onduidelijk, iets wat haar hevig frustreert. Ze heeft diverse intense seksuele ervaringen in de loop van het verhaal, maar zijn die werkelijkheid of fantasie? Gedurende één hete zomer volgen we de aantrekkende en afstotende bewegingen tussen Hermione en George, afgewisseld met de party's, diners en andere gelegenheden waarop Hermione haar hart lucht bij vrienden en vriendinnen die gek genoeg - hoe verschillend ook - allemaal haar Assepoester-fantasie blijken te delen.
Schrijver: Marilyn French
Oorspronkelijke titel: My summer with George
Eerste uitgave: 1996
ISBN/EAN: 90-290-7190-7
Uitgever: Meulenhoff
Onze vader
Stephen Upton is een van de rijkste en machtigste mannen van Amerika; hij is vertrouweling van de president en de boezemvriend van directeuren van grote ondernemingen. Nu ligt hij, getroffen door een beroerte, in het ziekenhuis - hij zweeft tussen leven en dood. Dicht bij het hospitaal, in het grote familiehuis, hebben zijn vier dochters zich verzameld. Het zijn halfzusters: ze hebben ieder een andere moeder en daardoor hebben ze elk een heel ander leven geleid. Het gedwongen samenzijn in de crisis die hun allen aangaat, doet ze voor het eerst hun verhaal aan elkaar vertellen. Bijeengebracht door het lot, wachtend tot hun vader weer bij bewustzijn komt, leren ze elkaar kennen, van elkaar houden en komen ze ertoe hem te confronteren met wat hij hun heeft aangedaan.
Schrijver: Marilyn French
Oorspronkelijke titel: Our father
Eerste uitgave: 1994
ISBN/EAN: 90-290-7126-5
Uitgever: Meulenhoff
Ruimte voor vrouwen
In haar jeugd leert Mira Ward de beperkingen kennen waarmee vrouwen in onze samenleving moeten leven. Zij groeit op en wordt volwassen in een kleinburgerlijk milieu in de jaren vijftig. Dan, in de zeventiger jaren, gaat zij studeren aan de universiteit van Harvard en slaat een andere weg in. In al deze periodes in haar leven is Mira sterk betrokken bij de levens van andere vrouwen, die proberen het moederschap, het huishouden en de eisen van hun echtgenoten te combineren met hun eigen diepste verlangen. Ruimte voor vrouwen is een indringende roman, waarin de hoofdpersonen duidelijk herkenbaar zijn: Val, de radicale feministe, Isolde, de moederlijke lesbienne en Kyla, intelligent en op de rand van een zenuwinzinking. Zij proberen zichzelf en de ander te ontdekken. Wie ben ik, wat voel ik, wat wil ik en hoe leef ik met anderen, zijn de centrale vragen die vrouwen zichzelf en elkaar stellen in deze roman. * Dit boek is ook uitgebracht onder de titel De nieuwe fase.
Schrijver: Marilyn French
Oorspronkelijke titel: The women's room
Eerste uitgave: 1977
ISBN/EAN: 90-254-5547-6
Uitgever: Pandora

Non-FictieDe oorlog tegen vrouwen
Discriminatie van vrouwen is nog steeds een wezenlijk onderdeel van onze cultuur, onze waarden en ideologie. In De oorlog tegen vrouwen toont Marilyn French, één van Amerika's belangrijkste romanschrijfsters en feministes, op overtuigende wijze aan dat vrouwen economisch, politiek en fysiek worden uitgebuit, maar dat dat nooit geraffineerder werd gedoogd dan juist in onze tijd.
Schrijver: Marilyn French
Oorspronkelijke titel: The war against women
Eerste uitgave: 1992
ISBN/EAN: 90-290-2687-1
Uitgever: Meulenhoff
Een vrouwelijke geschiedenis van de wereld
De geschiedschrijving, zoals die sinds Herodotus - de 'vader van de geschiedenis'- wordt beoefend, is een zeer selectief en beperkt verslag van hetgeen de menselijke soort in de afgelopen drieënhalf miljoen jaar op de planeet Aarde heeft meegemaakt. In de eerste plaats is die geschiedschrijving in de tijd beperkt, omdat het pas vanaf de uitvinding van het schrift mogelijk was om de menselijke ervaring vast te leggen. Maar minstens even belangrijk is dat de traditionele geschiedschrijving zich altijd hoofdzakelijk heeft gericht op macht en in het bijzonder op machtsuitoefening door mannen. Een dergelijke beperking doet onrecht aan het leven zelf, dat uit meer bestaat dan veldslagen of paleisrevoluties, kolonisatie of onderdrukking. Het doet ook onrecht aan de geschiedenis van de vele mensen die hebben geleefd zonder op een historische wijze de macht te hebben uitgeoefend of juist met een strijd tegen die macht de geschiedenisboeken te hebben gehaald.
Schrijver: Marilyn French
Oorspronkelijke titel: A woman's history of the world
Eerste uitgave: 1995
ISBN/EAN: 90-290-2505-0
Uitgever: Meulenhoff
Het boek als wereld
In dit literair-kritische werk belicht de schrijfster, Amerikaans angliste, aspecten van de Ulysses van James Joyce. 'Ulysses', zegt de schrijfster, 'is een "totaalroman, omdat deze evenals het leven zelf, onnoemelijk veel aspecten bevat en elke lezer het boek vanuit zijn eigen standpunt kan lezen en zich bevestigd kan zien.'
Schrijver: Marilyn French
Oorspronkelijke titel: The book as world
Eerste uitgave: 1976
ISBN/EAN: 90-290-1168-6
Uitgever: Meulenhoff
Macht als onmacht
Macht als onmacht, vrouwen, mannen, moraal is een groots opgezette studie die in twee delen uiteenvalt. In het eerste gedeelte beschrijft Marilyn French hoe de oorspronkelijk ondergeschikte functie van de man - met noodzakelijke instemming van de vrouw - werd omgezet in een patriarchale structuur, een suggestie van mannelijke superioriteit die sinds de vroegste dagen der mensheid in stand is gehouden. In het tweede gedeelte, dat begint met de analyse van de 'tweede feministische golf' en dat de lijn doorstrekt naar de toekomst en de mogelijkheden een morele basis te scheppen die een gelukkiger en menselijker toekomst mogelijk zou kunnen maken, weet Marilyn French concreet vorm te geven aan de altijd hachelijke onderneming van een toekomstvisie. In haar onderzoek naar de aard en effecten van het mannelijke machtssysteem bestrijkt Marilyn French een groot aantal gebieden als antropologie, geschiedenis, politicologie, theologie, geneeskunde, rechten en pedagogie, om aan te tonen dat dit systeem onvermijdelijk noch natuurlijk is, maar dat wij de waarden ervan zo geïnstitutionaliseerd hebben dat 'alle pogingen - hoe goed bedoeld ook - om de menselijke problemen op te lossen falen, omdat zij ontstaan zijn uit hetzelfde denkpatroon waaruit deze problemen zijn voortgekomen'. Macht als onmacht is een monumentale studie van de geschiedenis van de mensheid en de menselijke moraal en een aanval op het huidige sociale, culturele en politieke bestel, die ongetwijfeld veel stof tot discussie zal geven.
Schrijver: Marilyn French
Oorspronkelijke titel: Beyond power
Eerste uitgave: 1985
ISBN/EAN: 90-290-1675-2
Uitgever: Meulenhoff
Mijn seizoen in de hel
Marilyn French schrijft openhartig over de periode in haar leven toen bij haar terminale kanker werd geconstateerd. Hoewel er volgens de artsen eigenlijk geen hoop op genezing meer was, moest ze chemotherapie en bestraling ondergaan, die een hoge koorts veroorzaakten. Tot overmaat van ramp bleek ze allergisch voor de antibiotica waarmee de koorts werd bestreden en raakte ze in een coma van waaruit geen dokter verwachtte dat ze ooit nog zou ontwaken. Maar tegen alle verwachtingen in werd Marilyn French wel degelijk wakker en ze herstelde op wonderbaarlijke wijze. Mijn seizoen in de hel is een verhaal over ziekte, doorzettingsvermogen en herstel, over de kwetsbaarheid van het lichaam, over wanhoop en onmacht - maar bovenal over de liefde die Marilyn French ondervond van de mensen in haar omgeving: haar kinderen en haar vriendinnen, die haar tot onmisbare steun waren.
Schrijver: Marilyn French
Oorspronkelijke titel: A season in hell
Eerste uitgave: 1998
ISBN/EAN: 90-290-5282-1
Uitgever: Meulenhoff

Gerelateerde schrijvers