Boekenplank:
Kies

Boeken van Rita Mae Brown

Rita Mae Brown is het kind van een ongehuwde tienermoeder en haar getrouwde minnaar. Haar moeder bracht haar als pasgeboren baby naar een weeshuis waar ze later werd opgehaald door een nicht van haar moeder en haar echtgenoot die haar zouden opvoeden als hun eigen kind. Brown begon in 1962 aan een studie aan de University of Florida maar werd verbannen vanwege haar participatie aan de Burgerrechtenbeweging. Ze schreef zich in aan het Broward Community College in Ft. Lauderdale in de hoop later te kunnen omschakelen naar een tolerantere universiteit. Ze liftte in 1964 naar New York en woonde daar (soms dakloos) tot 1969 terwijl ze haar studie Klassieke talen en Engels volgde aan New York University. Daarnaast behaalde ze een certificaat cinematografie aan de New York School of Visual Arts. Ze rondde ook nog een studie Literatuur af aan de Union Institute & University en behaalde haar doctoraat Politieke wetenschappen aan het Institute for Policy Studies in Washington. Brown is altijd nauw betrokken geweest bij de Burgerrechtenbeweging en kwam met name op voor de homoseksuele gemeenschap.

Meer over Rita Mae Brown

Genres: Mysterie / Spanning / Thriller, Roman

Geboren: 1944

Geboorteland: Verenigde Staten

Website: Rita Mae Brown


Overzicht

 • De vrouwenjager - Riding shotgun
 • Het bitterzoete zuiden - Southern discomfort
 • In haar tijd - In her day
 • Rubyfruit Jungle - Rubyfruit Jungle
 • Venusnijd - Venus envy
 • Zwaar verlies - Sudden death

Mary Minor Haristeen & Mrs Murphy

 1. Was jij maar hier - Wish you were here
 2. Bij stukjes en beetjes - Rest in pieces
 3. Moord op Monticello - Murder at Monticello
 4. Vals spel - Pay dirt, or, Adventures at Ash Lawn

Runnymede

 1. Koningin van Amerika - Six of one
 2. Bingo - Bingo
 3. Loslippig - Loose lips

Non-Fictie

 • Onecht kind - Rita will
Non-Fictie

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe vrouwenjager
De buitenechtelijke praktijken van de overleden echtgenoot van Cig Blackwood zijn nog steeds het gesprek van de dag in haar kleine woonplaats in Virginia. De enige mogelijkheid te ontsnappen aan haar dagelijkse beslommeringen is de vossenjacht, de grootste passie van de vijfendertigjarige weduwe.

Het is tijdens zo'n jacht dat Cig bij een wilde tocht door de bossen onverwacht door een gat in de tijd valt - als ze haar paard inhoudt, is ze in 1699. Plotseling ziet zij zich voor de taak gesteld zich te leren handhaven in het koloniale Virginia - en in de liefde. Ze heeft er haar handen vol aan. Wat ze intussen over zichzelf en haar eigen tijd leert, zal haar goed van pas komen - als ze tenminste ooit nog naar huis terugkeert...

In haar geheel eigen hilarische stijl wekt Rita Mae Brown ditmaal het koloniale verleden van Virginia tot leven. Meeslepend en gepassioneerd toont zij de emoties van een vrouw die in een bizarre en zeer verwarrende situatie terechtkomt.
Schrijver: Rita Mae Brown
Oorspronkelijke titel: Riding shotgun
Eerste uitgave: 1996
ISBN/EAN: 9789035117044
Uitgever: Bakker
Het bitterzoete zuiden
Het thema van Rita Mae Browns boeken is het conflict tussen de menselijke hartstocht en de rigide sociale conventies die de liefde in het keurslijf van een respectabel huwelijk willen persen.

In Het bitterzoete zuiden, een roman die speelt in de jaren twintig in het zuiden van de Verenigde Saten, kan de liefde tussen de blanke, rijke en keurig getrouwde Hortensia Reedmuller-Banastre en de veel jongere, zwarte bokser Hercules Jinks alleen maar tot een catastrofe leiden.

In Montgomery, Alabama, lukt het niemand om de sociale code blijvend te doorbreken. Iedereen zit vast aan zijn rol in de maatschappij, en hartstocht slijt. Alleen de hoeren kunnen als outcasts van hun vrijheid genieten, zonder zich te storen aan de grenzen tussen blank en zwart, man en vrouw, goed en slecht, hetero- en homoseksueel.

In korte, rake schetsen, soms humoristisch, soms dramatisch en grotesk, geeft Rita Mae Brown een cynisch beeld van de 'roaring twenties' in Montgomery, Alabama.
Schrijver: Rita Mae Brown
Oorspronkelijke titel: Southern discomfort
Eerste uitgave: 1982
ISBN/EAN: 9789035115705
Uitgever: Ooievaar
In haar tijd
In haar tijd beschrijft de levens van twee eigenzinnige vrouwen: een jonge, felle activiste en een trotse selfmade carrièrevrouw.

Carole, 43 jaar, knap uiterlijk, is hoogleraar kunstgeschiedenis aan de New York University. Afkomstig uit een eenvoudig milieu heeft ze zich op eigen kracht weten op te werken.

Als zij de 20-jarige Ilse ontmoet, is het liefde op eerste gezicht. Lichamelijk passen ze erg goed bij elkaar en brengen zij elkaar tot grote hartstocht. Hun ideeën zijn echter zo tegengesteld aan elkaar dat die uiteindelijk een definitieve breuk veroorzaken.
Schrijver: Rita Mae Brown
Oorspronkelijke titel: In her day
Eerste uitgave: 1976
ISBN/EAN: 9789057132544
Uitgever: Ooievaar
Rubyfruit Jungle
Rubyfruit Jungle is de geschiedenis van Molly Bolt, een 'onecht' kind dat opgroeit in een armoedige en burgerlijke omgeving, eerst in Pennsylvania, later in Florida. Een pittig, openhartig meisje, al vroeg geïnteresseerd in seks, dat ontdekt dat vrijen met meisjes haar meer zegt dan vrijen met jongens.

Als zij om een lesbische verhouding van college wordt gestuurd, probeert zij liftend naar New York City te komen om daar een leven naar haar eigen geaardheid op te bouwen.

Rubyfruit Jungle is een geestig, gevoelig en dikwijls ontroerend verhaal over een meisje dat haar 'anders zijn' aanvaardt, er voor uit komt, van het leven wil genieten, maar er ook moeite voor wil doen.
Schrijver: Rita Mae Brown
Oorspronkelijke titel: Rubyfruit Jungle
Eerste uitgave: 1973
ISBN/EAN: 9789083104300
Ebook: 9789083104317
Uitgever: Orlando
Venusnijd
Mary Frazier Armstrong, succesvol galeriehoudster en southern belle, ligt met kanker in het ziekenhuis en krijgt te horen dat ze nog maar enkele uren te leven heeft. Aangespoord door haar assistente schrijft ze vriend en vijand een openhartige brief waarin ze eens en voor al duidelijk maakt hoe ze over hen denkt en... dat ze lesbisch is.

Als ze de volgende morgen wordt gewekt met de mededeling dat ze helemaal geen kanker heeft maar slechts een milde vorm van bronchitis, zijn de brieven al onderweg. Het enige wat ze kan doen is zich wapenen tegen de dingen die komen gaan.

Fraziers overlevingsdrang wordt zwaar op de proef gesteld: bijna iedereen - vrienden, zakenrelaties, familieleden - keert zich van haar af, uitgezonderd haar stoïcijnse vader, haar excentrieke tante, haar loyale assistente en een biseksuele vriend. Maar Frazier laat zich niet kisten...
Schrijver: Rita Mae Brown
Oorspronkelijke titel: Venus envy
Eerste uitgave: 1993
ISBN/EAN: 9789035113121
Uitgever: Bakker


Zwaar verlies
Carmen is een charmante, wat naïeve tenniskampioene, met maar één doel in het leven: winnen. Harriet is een volbloed lesbienne. Ze is een vechter - intelligent, zonder enige eerbied, roekeloos en uiterst kwetsbaar. Carmen en Harriet zijn verliefd op elkaar.

In Zwaar verlies beschrijft Rita Mae Brown de liefde tussen deze twee vrouwen tegen de achtergrond van het internationale vrouwen-proftennis. Met een grondige kennis van zaken, een scherpe pen en een flinke dosis onderkoelde humor geeft zij een onthutsend beeld van het moderne toptennis; de glamour, de meedogenloze strijd en de niet-aflatende jacht op roem en geld.
Schrijver: Rita Mae Brown
Oorspronkelijke titel: Sudden death
Eerste uitgave: 1983
ISBN/EAN: 9789035100985
Uitgever: Bakker

Mary Minor Haristeen & Mrs MurphyWas jij maar hier
De inwoners van het stadje Crozet zijn ontzet wanneer het lichaam van de knappe, rijke wegenbouwer Kelly Craycroft wordt gevonden in een cementmolen en als blijkt dat hij vergiftigd is. Maar er breekt pas echt paniek uit, als niet lang daarna het stukgereten lijk van Maude Bly Modena wordt ontdekt. Sporen wijzen erop dat deze yankee, die sinds een paar jaar in het dorpje woont, voor haar dood op de spoorrails is vastgebonden.

Vanaf dat moment staat iedereen in Crozet doodsangsten uit voor de seriemoordenaar die dit op zijn geweten heeft. Dan herinnert Mary Minor Haristeen (Harry) zich de ansichtkaarten met een grafsteen voorop en de boodschap 'was jij maar hier' achterop. Harry gaat op onderzoek uit, niet wetend dat haar cyperse kat Mrs. Murphy en haar Welsh corgi Tucker haar steeds een stap voor zijn...
Schrijver: Rita Mae Brown
Oorspronkelijke titel: Wish you were here
Eerste uitgave: 1990
ISBN/EAN: 9789024513093
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Bij stukjes en beetjes
Midden in de herfst krijgt het dorpje Crozet een nieuwe inwoner: Blair Bainbridge, een knap fotomodel, die het snelle leven in Manhattan is ontvlucht. In eerste instantie vindt iedereen hem de ideale huwelijkskandidaat voor Mary Minor Haristeen (Harry), de jonge postkantoorhoudster van het dorp.

Dat verandert echter snel, als op verschillende plaatsen in Crozet resten van een onbekend lijk opduiken. Blair blijkt namelijk de meest voor de hand liggende verdachte. Dan wordt het tijd voor Harry's cyperse kat Mrs. Murphy en haar Welsh corgi Tucker om op onderzoek uit te gaan...
Schrijver: Rita Mae Brown
Oorspronkelijke titel: Rest in pieces
Eerste uitgave: 1992
ISBN/EAN: 9789024523016
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Moord op Monticello
Mary Minor Haristeen (Harry) en de burgers van Crozet zijn geschokt wanneer tijdens archeologische opgravingen op Monticello - het landhuis van Thomas Jefferson, de beroemde geestelijke vader van de Verenigde Staten - de restanten van een tweehonderd jaar oude moord worden ontdekt.

Wie pleegde lang geleden de Monticello-moord en wie wil koste wat kost nu de identiteit van de moordenaar geheim houden?

Terwijl iedereen in rep en roer is, gaan mrs. Murphy, de slimme cyperse kat, en haar vriendje, de Welsh corgi Tee Tucker op onderzoek uit...
Schrijver: Rita Mae Brown
Oorspronkelijke titel: Murder at Monticello
Eerste uitgave: 1994
ISBN/EAN: 9789024525034
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Vals spel
In het standje Crozet (1733 inwoners) wordt de alledaagse rust verstoord door de komst van een mysterieuze motorrijder. Hij zegt op zoek te zijn naar zijn vriendin Malibu, maar er is niemand die ooit heeft gehoord van een vrouw met zo'n exotische naam.

Vanaf dat moment wordt de motorrijder niet meer teruggezien, maar zijn motor staat nog steeds voor het postkantoor geparkeerd. Een paar dagen later, tijdens een natuurexcursie van de basisschool, wordt hij dood aangetroffen in de velden buiten Crozet. Wanneer hij blijkt te zijn vermoord, raakt het stadje volledig in de ban van deze raadselachtige misdaad.

Mary Minor Haristeen (Harry) wordt bij de zaak betrokken wanneer haar cyperse kat Mrs. Murphy en haar Welsh corgi Tukker op onderzoek gaan. De beide pientere dieren, die niet zo'n hoge dunk van de menselijke zintuigen hebben, ruiken bloedspatten op de motor en doen vervolgens hun uiterste best deze ontdekking aan de mensen duidelijk te maken. Dit is echter nog maar het begin, want er waart een heuse moordenaar door de straten van Crozet...
Schrijver: Rita Mae Brown
Oorspronkelijke titel: Pay dirt, or, Adventures at Ash Lawn
Eerste uitgave: 1995
ISBN/EAN: 9789058600783
Uitgever: Partners in Crime

RunnymedeKoningin van Amerika
Koningin van Amerika is het verhaal van drie generaties, waarin vrouwen de boventoon voeren. Het speelt zich af in Runnymede, een klein plaatsje in de Verenigde Staten, dat ligt op de grens van Pennsylania en Maryland.

Centraal staat de haat-liefde verhouding tussen twee zusters, die we zien opgroeien, trouwen, kinderen krijgen en oud worden zonder hun vroegere humor en slagvaardigheid te verliezen. Zij zijn getuige van een groot aantal maatschappelijke veranderingen, die Rita Mae Brown op geraffineerde wijze weet te projecteren op het kleine wereldje van Runnymede.
Schrijver: Rita Mae Brown
Oorspronkelijke titel: Six of one
Eerste uitgave: 1978
ISBN/EAN: 9789060199480
Uitgever: Bakker
Bingo
In Bingo keert Rita Mae Brown terug naar het stadje Runnymede en de zusters Hunsenmeir uit Koningin van Amerika. Julie en Louise mogen dan een dagje ouder zijn, hun streken zijn ze nog steeds niet kwijt.

Als Ed Tutweiler Walters op het toneel verschijnt laait de oude rivaliteit tussen de twee weer op. Plotseling lijkt er meer op het spel te staan dan geharrewar over haarlinten en godsdienst. Tijdens de wekelijkse bingoavonden vliegen de hatelijkheden van de zusters sneller over de tafel dan de bingoballetjes.

Julia's dochter Nicole en de inwoners van Runnymede volgen de gebeurtenissen met stijgende verbazing. Intussen heeft ook Nicole zo haar eigen problemen. Niet alleen dreigt de plaatselijke krant, die zo'n beetje haar leven bepaalt, verkocht te worden met alle dramatische veranderingen van dien, ook op het gebied van de liefde staat ze voor een keerpunt. Jarenlang wist ze niet beter of ze was een lesbienne, nu raakt ze verzeild in een liefdesgeschiedenis die haarzelf minstens zo verbijstert als de mensen in haar omgeving.
Schrijver: Rita Mae Brown
Oorspronkelijke titel: Bingo
Eerste uitgave: 1988
ISBN/EAN: 9789035115941
Uitgever: Bakker
Loslippig
In Loslippig bevinden we ons in het stadje Runnymede, woonplaats van de zusters Hunsenmeir. We schrijven het jaar 1941. Terwijl in Amerika jonge mensen zich opmaken voor de oorlog, openen Julia en Louise een schoonheidssalon om met het daarmee verdiende geld de schade te kunnen vergoeden die ze in een uit de hand gelopen kibbelarij veroorzaakt hebben. Hun salon wordt het trefpunt van roddelgrage inwoners van Runnymede.

Geld is echter niet hun enige zorg. Familieperikelen eisen een groot deel van hun aandacht op. Terwijl Louise niets dan sores heeft met haar dochter die met de verkeerde jongen omgaat en zwanger raakt, lijdt Julia onder het feit dat ze geen kinderen kan krijgen, en wordt hun moeder geconfronteerd met niemand minder dan hun vader, die altijd afwezig was.

Met haar vlotte verteltrant weet Rita Mae Brown in Loslippig een klein stadje en haar inwoners liefdevol tot leven te brengen. De kibbelende zusters Hunsenmeir, die geen gelegenheid voorbij laten gaan om elkaar een loer te draaien, staan centraal in deze geestige roman over de werkelijke waarde van vriendschap en familie.
Schrijver: Rita Mae Brown
Oorspronkelijke titel: Loose lips
Eerste uitgave: 1999
ISBN/EAN: 9789035121119
Uitgever: Bakker

Non-FictieOnecht kind
In Onecht kind, haar autobiografie, vertelt Rita Mae Brown op openhartige wijze over haar leven. Met de humor die zo kenmerkend voor haar is, schrijft ze over haar jeugd, waarin ze als buitenechtelijk en geadopteerd kind al vroeg wist wat het betekende om een buitenstaander te zijn.

Ze beschrijft de stormachtige relatie met haar adoptiemoeder; doet verslag van haar politieke activisme tijdens haar studietijd en haar betrokkenheid bij de vrouwenbeweging; en ze vertelt hoe ze na de publicatie van haar eerste roman, de scandaleuze klassieker Rubyfruit Jungle, plotsklaps de bekendste lesbienne van Amerika werd.

Een turbulente schrijverscarrière in Hollywood en een gedenkwaardige affaire met een actrice volgden - en dit alles was nog vóór haar opzienbarende relatie met tenniskampioene Martina Navratilova.

Te midden van dit alles bleef Rita Mae Brown met beide benen op de grond staan - door haar liefde voor dieren, haar verbondenheid met de zuidelijke staten van Amerika, maar vooral door haar oneerbiedige gevoel voor humor dat elke pagina van deze memoires kleurt.
Schrijver: Rita Mae Brown
Oorspronkelijke titel: Rita will
Eerste uitgave: 1997
ISBN/EAN: 9789035119222
Uitgever: Bakker