Boekenplank:
Kies

Boeken van Lisa Alther

Meer over Lisa Alther

Genre: Roman

Geboren: 1944

Website: Lisa Alther


Overzicht

  • Andere vrouwen - Other women
  • De danseres en de vogelman - Birdman and the dancer
  • Een vrouw van vlees en bloed - Bedrock
  • Vijf minuten in de hemel - Five minutes in heaven

Kinflicks

  1. Kinflicks - Kinflicks
  2. Zondige levens - Original sins

Dubbel uitgegeven titels

  • De kasteelboom - zie Zondige levens
Dubbel uitgegeven titels

gedetailleerd overzicht

OverzichtAndere vrouwen
Anderen helpen was Caroline Kelly's leven tot zij op haar vijfendertigste plotseling zelf hulp nodig heeft. Ze heeft alles geprobeerd: huwelijk, kinderen en echtelijke trouw; activisme, feminisme en god; sex, werk, alcohol, drugs en echte liefde. Allemaal aardig voor een tijdje, maar op den duur onbevredigend. Steeds weer gaapt de leegte, en dit keer zwarter dan ooit: het enige wat er nu nog op zit is... therapie.

Andere vrouwen is het geestige en gevoelige relaas van Caroline's therapie, met alle valkuilen en ontgoochelingen, lichtpuntjes en inzichten die erbij horen. We zien hoe Caroline's aanvankelijke vijandigheid tegenover haar therapeute plaats maakt voor genegenheid en vertrouwen. We krijgen de vaak smoezelige feiten opgedist van haar turbulente leven, dat zij ontrafelt aan de hand van confrontaties met haar ouders, haar ex-man, haar minnaars, haar kinderen, haar vriendinnen en zichzelf. We leven intens mee met een vrouw die aan gruzelementen durft te gaan om zichzelf de kans te geven een compleet mens te worden.
Schrijver: Lisa Alther
Oorspronkelijke titel: Other women
Eerste uitgave: 1984
ISBN/EAN: 9789035102033
Uitgever: Bakker
De danseres en de vogelman
Een succesvolle en ogenschijnlijk gelukkige man breekt radicaal met zijn verleden en verlaat zijn vrouw en zoon. Tijdens zijn reizen ontmoet hij een geheimzinnige vrouw, een danseres, die hem inwijdt in de danskunst.

Maar wat is precies de bedoeling van deze dansen? Komen ze uit hemzelf of worden ze hem ingegeven door de schone danseres? Zijn de vleugels die hij krijgt werkelijk of bestaan ze alleen in zijn verbeelding? Is de danseres inderdaad de vrouw van zijn dromen?
Schrijver: Lisa Alther
Oorspronkelijke titel: Birdman and the dancer
Eerste uitgave: 1992
ISBN/EAN: 9789025401498
Uitgever: Atlas Contact
Een vrouw van vlees en bloed
Clea Shawn is een succesvolle Newyorkse fotograaf. Ze is het soort vrouw dat makkelijk geobsedeerd raakt door mensen of dingen, en er zich volledig aan overgeeft tot ze weer door iets nieuws wordt gegrepen.

Als haar inmiddels volwassen kinderen het ouderlijk huis hebben verlaten, ziet Clea zich genoodzaakt haar huwelijk, haar seksleven en haar werk opnieuw te beschouwen. Ook haar beste vriendin Elke, een manisch-depressieve beeldhouwster, is in haar werk en huwelijk vastgelopen. Samen ontdekken ze nieuwe dimensies in hun vriendschap nu oude patronen niet meer blijken te voldoen.

Clea koopt een oud huis in een stadje in Vermont, hoewel haar man en haar kinderen erop tegen zijn. In dit stadje zoekt ze de rust en alledaagsheid die in haar eigen leven ontbreken en probeert ze aan een nieuw fotoboek te werken. Ze raakt verzeild in de stadsgemeenschap en ontmoet een aantal excentrieke inwoners, zoals de mooie jonge kapper die er alles voor overheeft zijn klanten een punkkapsel aan te praten, een groene weduwe die stiekem aan bodybuilding doet en een groep lesbische
holisten.
Schrijver: Lisa Alther
Oorspronkelijke titel: Bedrock
Eerste uitgave: 1990
ISBN/EAN: 9789025468569
Uitgever: Atlas Contact
Vijf minuten in de hemel
Jude, een zelfbewuste vrouw van in de veertig, staat met beide benen in de wereld, maar verliest voortdurend mensen. Op jonge leeftijd overlijdt haar moeder, waarna haar vriendinnetje Molly de plaats van haar moeder overneemt.

Maar Jude raakt ook Molly kwijt aan de dood, evenals haar geliefden, de homoseksuele Sandy en de getrouwde Anna. Uiteindelijk komt ze in het vliegtuig tussen Parijs en New York tot schokkende conclusies.
Schrijver: Lisa Alther
Oorspronkelijke titel: Five minutes in heaven
Eerste uitgave: 1995
ISBN/EAN: 9789025409531
Uitgever: Atlas Contact

KinflicksKinflicks
Ginny Babcock, zevenentwintig, verbannen Overspelige Echtgenote en Slechte Moeder, is op weg naar Hullsport, Tennessee, naar het ziekenhuisbed van haar moeder. Haar leven ontrolt zich als een film - flitsen uit het verleden, zoals de familiefilmpjes die haar moeder vroeger schoot, de Kinflicks: haar eerste Never Tell voorgevormde beha; Ginny als Tabak Festival Koningin 1961; de eerste vrijage met de schrik-van-de-stad in de bomvrije schuilplaats van haar ouders ('Ik was bijna net zo bang voor sperma als voor communisten'); de Romance van de Eeuw in Hullsport; Vlaggenzwaaister Ginny en haar Kleine Puur Amerikaanse Rugbyback Joe Bob Sparks ('Hij had een glimlach die iedere mogelijke prikkel te boven gaat'); 'Doe 't' Pruitt, Ginny's vriendinnetje van de lagere school die 'alles deed' met alle jongens; Ginny, trots met een onder de haarlak gespoten getoupeerd kapsel als een ruimtehelm; Ginny in de kofferruimte van een auto met Joe Bob 'die aan een van mijn tepels draait alsof hij de radio aanzet'; Ginny op haar universiteit van de Ivy League (strak kapsel, wollen pakje, camée-broche, pumps) helemaal kapot van Spinoza en diens geleerde heraut, juffrouw Head.

Ginny, die de Universiteit én Het Gezin én De Stad verlaat, de Amerikaanse Kapitalistische Imperialistische Economie trotseert, haveloze kleren draagt en 'Volkorenbrood, waarvoor je diamanten kiezen nodig had om het te kauwen' eet, die in een commune gaat (met andere communisten, lesbiennes, dienstweigeraars, atheïsten en bijstandtrekkers').

Ginny als huisvrouw (de knappe man, schattige baby) bij een Tupperwareparty; Ginny in transcendente sex gewikkeld met haar oorlogs(tegenstander)held; Ginny als de Madame Bovary van Stark's Bog in Vermont...

Nu: Ginny in het ziekenhuis aan de zijde van haar moeder ('Ik ben gezond en gelukkig geweest, moeder. Daar tussenin ziek en ongelukkig'); Ginny die hulpeloos moet toezien hoe haar moeder belegerd wordt door artsen, verpleegsters, het sterven.

* Dit boek heeft als ondertitel Dikker dan water.
Schrijver: Lisa Alther
Oorspronkelijke titel: Kinflicks
Eerste uitgave: 1975
ISBN/EAN: 9789035108288
Uitgever: Bakker
Zondige levens
De helden en heldinnen uit Zondige levens waren tijdens hun jeugdjaren met elkaar bevriend. In een reusachtige beuk, de kasteelboom, friemelden zij aan elkaar en fantaseerden over de toekomst. Fantasieën die later achterhaald werden door de werkelijkheid, die veel chaotischer is dan zij als kinderen ooit konden vermoeden.

Met een groot gevoel voor humor beschrijft Lisa Alther het leven van de vijf vrienden tijdens de jaren zestig en zeventig: de tijd van de seksuele revolutie, de emancipatie en de beweging voor gelijke rechten.

Na twintig jaar ontmoeten de vrienden elkaar weer. Ze hebben kinderen die hun ouders hun gemiste kansen verwijten: de cirkel is gesloten, ook hun dromen zullen ontluisterd worden.
Schrijver: Lisa Alther
Oorspronkelijke titel: Original sins
Eerste uitgave: 1981
ISBN/EAN: 9789025469580
Uitgever: Atlas Contact

Dubbel uitgegeven titelsDe kasteelboom
Zie voor de beschrijving van dit boek: Zondige levens.
Schrijver: Lisa Alther
Oorspronkelijke titel: zie Zondige levens
Eerste uitgave: 1981
ISBN/EAN: 9789060197929
Uitgever: Bakker

Gerelateerde schrijvers