Boekenplank:
Kies

Boeken van E.L. Doctorow

E.L. Doctorow was vooral bekend als schrijver van maatschappijkritische, historische romans. Sinds 2006 bekleedde hij de Glucksman leerstoel van de Amerikaanse letteren van de Universiteit van New York. Zijn persoonlijke documenten worden bewaard door de Fales Library van die universiteit.

Meer over E.L. Doctorow

Genre: Roman

Geboren: 1931 / Overleden: 2015

Geboorteland: Verenigde Staten


Overzicht

 • Andrews hersenen - Andrew's brain
 • Billy Bathgate - Billy Bathgate
 • De mars - The march
 • De stad Gods - City of God
 • De watervang - The waterworks
 • De wereldtentoonstelling - World's fair
 • Duikermeer - Loon lake
 • Een huis op de prairie - A house on the plains
 • Het boek van Daniel - The book of Daniel
 • Het leven der dichters - Lives of the poets
 • Homer & Langley - Homer and Langley
 • Ragtime - Ragtime
 • Verhalen van een beter land - Sweet land stories

gedetailleerd overzicht

OverzichtAndrews hersenen

Andrew denkt. Andrew praat. Andrew vertelt het verhaal van zijn leven, zijn liefdes en de grote tragedie die hem naar dit moment in zijn bestaan heeft geleid. Terwijl hij zijn bekentenis doet, wordt de lezer gedwongen na te denken over waarheid en geheugen, over de hersenen en de geest, over persoonlijkheid en lot, en over de ander en zichzelf.

Andrews hersenen is geschreven met groot psychologisch inzicht en stilistisch vernuft, een volstrekt originele reis door de hersenen van een man die keer op keer onbedoeld ongelukken veroorzaakt. Een spannende en originele roman en een verrassend nieuw boek in het oeuvre van een auteur die heeft bewezen met iedere roman een nieuw landschap te kunnen creëren.

Schrijver: E.L. Doctorow
Oorspronkelijke titel: Andrew's brain
Eerste uitgave: 2014
ISBN/EAN: 9789023483298
Ebook: 9789023487920
Uitgever: De Bezige Bij
Billy Bathgate
Voor Billy Behan, een vijftienjarige straatjongen uit de Bronx, bestaat er niets mooiers dan het gangsterleven. Zijn grootste wens is om lid te worden van de bende van de beruchte gangster Dutch Schulz. Door op te vallen lukt hem dit en hij wordt opgenomen in de bende en hij leert alles over pistolen, rituele gangstermoorden en gokpraktijken.

Gaandeweg stijgt Billy op in de de rangen van de bende, maar dan wordt hij verliefd op Drew... het liefje van Dutch.
Billy Bathgate - 1991
Regisseur: Robert Benton
Cast: Loren Dean, Dustin Hoffman, Nicole Kidman, e.a.
Schrijver: E.L. Doctorow
Oorspronkelijke titel: Billy Bathgate
Eerste uitgave: 1989
ISBN/EAN: 9789061693703
Uitgever: De Harmonie
De mars
In 1864, nadat generaal Sherman Atlanta heeft platgebrand, marcheert hij met zijn troepenmacht van 60.000 man vanuit het zuiden naar North Carolina. Ze vallen achtergebleven vijandelijke troepen aan, plunderen plantages, pikken vee en oogst in en maken steden met de grond gelijk.

Deze verwoestende mars vormt het middelpunt van Doctorows roman. Met een groot aantal onvergetelijke personages - blank en zwart, mannen, vrouwen en kinderen, soldaten en rebellen, generaals en burgers, bevrijde slaven en slaveneigenaren - biedt het een groots panorama van een land in oorlog met zichzelf, van een wereld op drift.
Schrijver: E.L. Doctorow
Oorspronkelijke titel: The march
Eerste uitgave: 2005
ISBN/EAN: 9789023420606
Uitgever: De Bezige Bij
De stad Gods
De plot van De stad Gods draait om een kruis dat uit een kerk in Manhattan is gestolen en weer opduikt op het dak van een synagoge.

Maar in de praktijk is dit boek een enorme smeltkroes van talloze elementen: overdenkingen over de oorsprong van de wereld, Wittgensteins taalfilosofie, de geschiedenis van een Oost-Europees getto onder de Nazi's, teksten van klassieke popliedjes en boven alles de betekenis van God voor de moderne mens.
Schrijver: E.L. Doctorow
Oorspronkelijke titel: City of God
Eerste uitgave: 2000
ISBN/EAN: 9789023470632
Uitgever: De Bezige Bij
De watervang
New York, 1871. Op een onweerachtige dag ziet freelance-journalist Martin Pemberton zijn vader, een rijke slavenhandelaar, in een stadskoets voorbijrijden. Niets bijzonders, ware het niet dat de man al sinds maanden dood en begraven is. Helemaal van streek gaat Martin op onderzoek uit en verdwijnt van de aardbodem.

Pembertons werkgever, hoofdredacteur McIlvaine, probeert met de hulp van inspecteur Edmund Donne te achterhalen wat er met Pemberton gebeurd is. Zij ontdekken een macaber wetenschappelijk experiment waarbij Pembertons vader en enkele andere rijke, oude mannen betrokken zijn.
Schrijver: E.L. Doctorow
Oorspronkelijke titel: The waterworks
Eerste uitgave: 1994
ISBN/EAN: 9789060749487
Uitgever: Ambo | Anthos


De wereldtentoonstelling
De wereldtentoonstelling is gesitueerd in het New York van de jaren dertig en bevat onmiskenbaar vele autobiografische elementen. Hoofdpersoon van het boek is Edgar Altschuler die negen jaar is als in 1939 de grote Wereldtentoonstelling wordt gehouden.

Door de ogen van de jongen roept Doctorow de sfeer op van de crisisjaren, de depressie, met zijn armoede en zijn vele anonieme emigranten die daar het zwaarst door getroffen worden, en de dreiging van de komende oorlog.

Een tijdperk dat ook tot leven komt in de schitterende beschrijvingen van de muziek, radio's en strips uit die jaren, de legendarische football westrijden en de aankomst van de Hindenburg boven New York. En als onvergetelijk hoogtepunt een bezoek aan de Wereldtentoonstelling, met zijn belofte voor de toekomst.
Schrijver: E.L. Doctorow
Oorspronkelijke titel: World's fair
Eerste uitgave: 1985
ISBN/EAN: 9789061692980
Uitgever: De Harmonie
Duikermeer
Duikermeer speelt zich af in het Amerika van de jaren dertig, tijdens de periode van de grote economische depressie. De achttienjarige Joe van Paterson komt via allerlei omzwervingen terecht in Duikermeer, woonplaats van automagnaat F.W. Bennett. Hier maakt Joe kennis met Bennetts vrouw, de verzopen dichter Warren Penfield en de mooie Clara Lukacs.

Als Joe zonder het te beseffen verwikkeld raakt in de strijd tussen een lokale vakbond en een gangsterbende, neemt zijn leven een geheel andere wending. Hij besluit gebruik te maken van de enige toegangsweg tot de wereld van macht, invloed en rijkdom die hij heeft: Duikermeer.
Schrijver: E.L. Doctorow
Oorspronkelijke titel: Loon lake
Eerste uitgave: 1980
ISBN/EAN: 9789060749876
Uitgever: Diogenes
Een huis op de prairie
Een huis op de prairie is een uitgave ter gelegenheid van het 60-jarig bestaan van uitgeverij De Bezige Bij.

* Dit verhaal is eveneens opgenomen in de verhalenbundel Verhalen van een beter land.
Schrijver: E.L. Doctorow
Oorspronkelijke titel: A house on the plains
Eerste uitgave: 2004
ISBN/EAN: 9789023416159
Uitgever: De Bezige Bij
Het boek van Daniel
Het boek van Daniel is het verhaal van Daniel, de oudste van de twee kinderen van de Isaacsons, een joods echtpaar dat beginjaren vijftig op verdenking van spionage en het verraden van atoomgeheimen werd veroordeeld tot de elektrische stoel en terechtgesteld. Het is het aangrijpende verslag van de moeizame en vaak vertwijfelde pogingen van Daniel de gang van zaken rond arrestatie, proces en terechtstelling van zijn ouders te reconstrueren, jaren nadat deze gebeurtenissen plaatsvonden.

Deze omvangrijke roman van Doctorow verscheen in 1971, dus geruime tijd voor Ragtime, maar ook hier paste Doctorow al het proces toe dat Ragtime tot zo'n groot succes maakte, namelijk het vermengen van feiten en fictie. Het boek van Daniel is dan ook niet alleen het relaas van een persoonlijk drama, maar schetst bovendien een indringend beeld van het Amerika ten tijde van de koude oorlog.
Daniel - 1983
Regisseur: Sidney Lumet
Cast: Timothy Hutton, Mandy Patinkin, Ellen Barkin, e.a.
Schrijver: E.L. Doctorow
Oorspronkelijke titel: The book of Daniel
Eerste uitgave: 1971
ISBN/EAN: 9789061690825
Uitgever: De Harmonie
Het leven der dichters
Het leven der dichters bevat zes verhalen, gevolgd door een novelle die de voorafgaande verhalen tot één geheel maakt.

De verhalen van Doctorow hebben allemaal de fantasie tot onderwerp, niet enkel de fantasie van zijn personages, of die van de schrijver, maar ook die van de lezer.
Schrijver: E.L. Doctorow
Oorspronkelijke titel: Lives of the poets
Eerste uitgave: 1984
ISBN/EAN: 9789061692577
Uitgever: De Harmonie


Homer & Langley
Homer en Langley Collyer zijn twee uitzonderlijke broers. Homer is blind en zeer gevoelig. Langley is, nadat hij tijdens de Grote Oorlog in aanraking is gekomen met mosterdgas, langzaamaan zijn grip op de werkelijkheid aan het verliezen. Ze wonen als kluizenaars in hun ooit zo statige herenhuis aan Fifth Avenue in New York dat, onder meer door de verzameldrang van Langley, volledig in verval is geraakt.

Hoewel Homer en Langley niets liever willen dan de wereld volledig buitensluiten, trekt de twintigste eeuw aan hen voorbij via de opmerkelijke personen met wie ze - gewild en ongewild - in aanraking komen: immigranten, prostituees, gangsters, ambtenaren, jazzmusici, hippies...

Homer & Langley is een op feiten gebaseerde, schitterend geschreven roman; een familiegeschiedenis van mythische proporties. Het is een ontroerend boek over de onvoorwaardelijke liefde tussen twee broers en een demonstratie van de onbegrensde mogelijkheden van de verbeelding.
Schrijver: E.L. Doctorow
Oorspronkelijke titel: Homer and Langley
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 9789023450719
Uitgever: De Bezige Bij
Ragtime
Ragtime speelt in het begin van de twintigste eeuw in Amerika. De hoofdpersonen zijn leden van drie opmerkelijke families wier leven dat van een aantal bekende namen doorkruist, namen als Henry Ford, Houdini, Emma Goldmann en Freud. Het was de tijd dat de muziek van Scott Joplin uit de piano's stroomde en in de immigrantengetto's de mensen in lompen gehuld waren.

Doctorow heeft feiten en fantasie gemengd tot een geweldig panorama waarin de episodes geleidelijk tot een verhaal convergeren.
Ragtime - 1981
Regisseur: Milos Forman
Cast: James Cagney, Elizabeth McGovern, Mandy Patinkin, e.a.
Schrijver: E.L. Doctorow
Oorspronkelijke titel: Ragtime
Eerste uitgave: 1976
ISBN/EAN: 9789061690771
Uitgever: De Harmonie
Verhalen van een beter land
Deze sublieme vertellingen, die het Amerikaanse continent bestrijken - van Alaska tot de stad Washington - zijn geschreven met de diepgang en rijkdom die het werk van E.L. Doctorow zo beroemd maken.

Ze werpen licht op diversiteiten als het raadsel van een afgelegen stadshuis op het platteland van Illinois, het mechanisme achter de ontvoering van een zuigeling door een Californisch stel, het leven in een religieuze commune in Kansas en de omzwervingen van een jonge vrouw die via drie slechte huwelijken haar weg vindt naar een gekwetst maar resoluut soort zelfstandigheid.

In het laatste, verbluffende verhaal ontvouwt zich de persoonlijke tweestrijd waarin een FBI-agent betrokken raakt bij het onderzoek naar een ernstige fout in de beveiliging van het Witte Huis.

Deze bijzondere verhalen over het Amerikaans geestelijk landschap zijn het werk van een moderne meester op de top van zijn kunnen.
Schrijver: E.L. Doctorow
Oorspronkelijke titel: Sweet land stories
Eerste uitgave: 2004
ISBN/EAN: 9789023417002
Uitgever: De Bezige Bij