Boekenplank:
Kies

Boeken van Colum McCann

Colum McCann is geboren en getogen in Dublin, Ierland. Naast schrijver is hij docent creatief schrijven aan Hunter College. Hij woont met zijn gezin in New York.

Meer over Colum McCann

Genre: Roman

Geboren: 1965

Geboorteland: Ierland

Website: Colum McCann


Overzicht

 • Alles in dit land - Everything in this country must
 • Apeirogon - Apeirogon
 • Danser - Dancer
 • Dertien manieren van kijken - Thirteen ways of looking
 • Het verre licht - This side of brightness
 • Laat de aarde draaien - Let the great world spin
 • Trans-Atlantisch - Transatlantic
 • Vissen in de nachtzwarte rivier - Fishing the Sloe-Black River
 • Zanghonden - Songdogs
 • Zoli - Zoli

Non-Fictie

 • Brieven aan een jonge schrijver - Letters to a young writer

gedetailleerd overzicht

OverzichtAlles in dit land
Alles in dit land bevat drie verhalen die alle te maken hebben met de verwoestende en vervreemdende gevolgen van politiek en oorlog in Noord-Ierland.

Zo is er het boerenmeisje dat vertelt hoe haar vader het niet kan verkroppen dat hun trekpaard door Britse soldaten uit de rivier wordt gered, en de dertienjarige jongen die afscheid neemt van zijn jeugd in de zomer dat zijn oom in hongerstaking is. In het verhaal 'Hout' wordt de spanning en fascinatie van een protestantse jongen beschreven wanneer hij met zijn moeder in het geheim vlaggenstokken voor de oranjemarsen maakt.

McCann gunt de lezer een blik op een land waarvan de hemel, volgens de slotzin van het titelverhaal 'wel erg klein is voor zoveel regen'.
Schrijver: Colum McCann
Oorspronkelijke titel: Everything in this country must
Eerste uitgave: 2000
ISBN/EAN: 9789076168135
Uitgever: De Harmonie
Apeirogon

Apeirogon: een figuur met een ontelbaar oneindig aantal zijden.

De Palestijn Bassam Aramin en de Israëliër Rami Elhanan zijn allebei vader van een dochter en allebei worden ze geconfronteerd met het ergste dat een ouder kan overkomen: het verlies van een kind, door oorlogsgeweld.

Colum McCann vertelt in Apeirogon de onthutsende, waargebeurde verhalen van Aramin en Elhanan, de een aan de ene, de ander aan de andere kant van het Palestijns-Israëlische conflict. McCann neemt geen stelling, maar belicht hun geschiedenissen van alle zijden en geeft zo inzicht in hun mysterieuze wereld en tegelijkertijd brute realiteit.

Schrijver: Colum McCann
Oorspronkelijke titel: Apeirogon
Eerste uitgave: 2020
ISBN/EAN: 9789463360852
Uitgever: De Harmonie
Danser
Danser is een op biografische gegevens gebaseerde roman over het veelbewogen leven van Rudolf Noerejev, de grootste balletdanser van de twintigste eeuw.

Vanuit het perspectief van zowel bestaande als fictieve personen vertelt Colum McCann het verhaal van Noerejevs leven: zijn jeugd in de provinciestad Oefa, zijn studietijd aan de balletacademie van Leningrad, zijn overstap naar het Westen, de wilde jaren tachtig met de jetset van New York en zijn triomfen op alle belangrijke danspodia van de wereld.

Aan het woord komen onder andere Anna, die hem zijn eerste balletlessen geeft; Noerejevs zuster Tamara, die moet leren leven met het 'verraad' van haar broer; Victor, de Venezolaanse ritselaar die een van zijn beste vrienden wordt; bekende mensen als Margot Fonteyn en Andy Warhol, maar ook de Engelse schoenmaker die jarenlang Noerejevs balletschoenen maakte.

Vanuit dit koor aan stemmen schreef McCann een indrukwekkende roman over een danser die zowel op het podium als daarbuiten een fenomeen was.
Schrijver: Colum McCann
Oorspronkelijke titel: Dancer
Eerste uitgave: 2003
ISBN/EAN: 9789076168227
Uitgever: De Harmonie
Dertien manieren van kijken
Wanneer Mendelssohn het restaurant verlaat waar hij met zijn zoon heeft geluncht, wordt hij het slachtoffer van een brute aanslag. De rechercheurs die op de zaak zijn gezet analyseren de beelden van de beveiligingscamera’s, net zolang tot ze die ene aanwijzing vinden, waardoor alles op z’n plaats valt.

Dertien manieren van kijken is een novelle, onder dezelfde titel gebundeld met drie sterke korte verhalen.
Schrijver: Colum McCann
Oorspronkelijke titel: Thirteen ways of looking
Eerste uitgave: 2015
ISBN/EAN: 9789076174846
Uitgever: De Harmonie
Het verre licht
'Dit is een roman over New York City en over liefde, gemengde huwelijken, grondwerkers die tunnels graven en mannen die wolkenkrabbers bouwen en tientallen meters boven de stad op balken dansen. Bovendien is het misschien wel de eerste echte roman over thuislozen, over het leven onder en voorbij die grote stad.

En je weet dat Colum McCann er is geweest: in een taal die je jezelf doet vasthouden van genoegen, roept hij de heftigheid van het heden op, en het schrijnen van verleden.'

- Frank McCourt, schrijver van De as van mijn moeder
Schrijver: Colum McCann
Oorspronkelijke titel: This side of brightness
Eerste uitgave: 1998
ISBN/EAN: 9789076168029
Uitgever: De Harmonie


Laat de aarde draaien
De inwoners van Manhattan staren in het prille ochtendlicht van een zomerdag in 1974 vol ongeloof naar de Twin Towers, waar de onverschrokken koorddanser Philippe Petit rent, danst en springt tussen de torens, honderdtien verdiepingen boven de grond. Hij pleegt daarmee de artistieke misdaad van de eeuw, niet-wetend dat decennia later de torens doelwit zouden zijn van de aanslag van de eeuw.

Ver daar beneden, in de maalstroom van de stad, veranderen de voorheen alledaagse levens van een groep heel verschillende mensen voorgoed.

In Laat de aarde draaien komen grote literaire thema's als liefde, verlies, plicht en zingeving samen in een bruisend verhaal.
Schrijver: Colum McCann
Oorspronkelijke titel: Let the great world spin
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 9789061699170
Uitgever: De Harmonie
Trans-Atlantisch
In 1845 vindt een zwarte Amerikaanse slaaf in Ierland een willig oor bij voorvechters van de afschaffing van de slavernij. In 1919 proberen twee dappere jonge piloten het bloedbad van de Eerste Wereldoorlog te vergeten en maken met hun omgebouwde bommenwerper de eerste trans-Atlantische vlucht van Newfoundland naar het westen van Ierland. En in 1998 steekt een Amerikaanse senator de oceaan over om te bemiddelen in het Noord-Ierse conflict.

In Trans-Atlantisch worden de drie verhalen van deze mannen op ingenieuze wijze met elkaar vervlochten door vrouwen die de oversteek naar Amerika en terug naar Ierland hebben gemaakt. McCann kan als geen ander 150 jaar geschiedenis op een meesterlijke manier in één verhaal vatten en creëert met Trans-Atlantisch opnieuw een uitzonderlijke roman.
Schrijver: Colum McCann
Oorspronkelijke titel: Transatlantic
Eerste uitgave: 2013
ISBN/EAN: 9789076168654
Uitgever: De Harmonie
Vissen in de nachtzwarte rivier
Hoofdthema's van deze verhalen zijn ontheemding en verlies, verbeelding en verzoening: de personages zijn op drift, emotioneel maar ook vaak letterlijk. Ze zoeken de weg terug of proberen juist te ontsnappen.

McCanns verblijf in Amerika heeft zijn werk duidelijk beïnvloed. Zijn stijl is zowel Iers als Amerikaans, soms uitbundig, soms loom, maar altijd intrigerend.
Schrijver: Colum McCann
Oorspronkelijke titel: Fishing the Sloe-Black River
Eerste uitgave: 1994
ISBN/EAN: 9789061699729
Uitgever: De Harmonie
Zanghonden
Na een lang verblijf in het buitenland keert Conor Lyons terug naar Ierland. Hij logeert een week bij zijn bejaarde vader, met wie hij een moeizame relatie heeft.

Zijn vader, een gedreven fotograaf, zwierf in zijn jonge jaren via het door de burgeroorlog geteisterde Spanje naar Mexico en de Verenigde Staten, om zich ten slotte weer in Ierland te vestigen. Sinds de raadselachtige verdwijning van zijn Mexicaanse vrouw brengt hij al zijn tijd door met vissen.

Uit oude foto's, verhalen, zijn eigen herinneringen en fantasie probeert Conor het verhaal van zijn ouders te reconstrueren, en daarmee ook een verleden voor zichzelf.
Schrijver: Colum McCann
Oorspronkelijke titel: Songdogs
Eerste uitgave: 1995
ISBN/EAN: 9789061694977
Uitgever: De Harmonie
Zoli
Colum McCann beheerst het talent om in de huid van zijn personages te kruipen en de lezer onder te dompelen in de tijd en plaats van zijn romans. Zo ademt Zoli de sfeer van de jaren dertig in Tsjecho-Slowakije.

Zoli Lackowa is een Roma, die, zeer ongebruikelijk in haar familie, leert lezen en schrijven. Zij wordt zangeres, en tegen de Roma-wetten in schrijft zij haar liederen op. De gemeenschap keert zich tegen haar en ook haar minnaar, een Ierse journalist, verraadt haar, omdat hij represailles vreest. Zoli vlucht naar het westen. Haar reis duurt drie jaar. En het zal nog langer duren voor ze haar geliefde terugziet.

Zoli is deels gebaseerd op het ware verhaal van de zigeunerdichter Papsuza, die verbannen werd nadat haar gedichten werden gepubliceerd.
Schrijver: Colum McCann
Oorspronkelijke titel: Zoli
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 9789061697978
Uitgever: De Harmonie

Non-FictieBrieven aan een jonge schrijver
'Ik hoop dat er iets in zit voor elke jonge schrijver - en trouwens ook voor elke oudere schrijver - die toevallig op zoek is naar een leraar die mee optrekt, een leraar die, uiteindelijk, werkelijk niets anders kan overbrengen dan vuur.'

Colum McCann biedt met Brieven aan een jonge schrijver hulp aan beginnende schrijvers. Aan de hand van persoonlijke verhalen en praktische adviezen begeleidt hij hen bij de artistieke en professionele keuzes die op hun pad kunnen komen. Van de voors en tegens van een creative writing opleiding en het omgaan met een slechte recensie tot het absolute geluk dat kan voortkomen uit het schrijven, want: 'De beste literatuur zorgt dat we rechtop gaan zitten en opletten en maakt ons blij dat we – hoe kort ook – leven.'
Schrijver: Colum McCann
Oorspronkelijke titel: Letters to a young writer
Eerste uitgave: 2017
ISBN/EAN: 9789463360302
Uitgever: De Harmonie