Boekenplank:
Kies

Boeken van Kurt Vonnegut

Meer over Kurt Vonnegut

Genres: Fantasy / SF, Roman

Geboren: 1922 / Overleden: 2007

Land van herkomst: Verenigde Staten

Website: Kurt Vonnegut


Overzicht

 • Armageddon, een terugblik - Armageddon in retrospect
 • Bajesvogel - Jailbird
 • Blauwbaard - Bluebeard
 • De grote pianola - Player piano
 • De korte roem van Deadeye Dick - Deadeye Dick
 • De sirenen van Titan - The sirens of Titan
 • Galápagos - Galápagos
 • Geen kind en geen wieg - Cat's cradle
 • God zegene u, dr. Kevorkian - God bless you, Dr. Kevorkian
 • Gods rijkste zegen, mr Rosewater - God bless you, Mr. Rosewater
 • Lange wandeling naar de eeuwigheid - Welcome to the Monkey House (deels)
 • Man zonder land - A man without a country
 • Moeder Nacht - Mother Night
 • Ontbijt voor kampioenen - Breakfast of champions
 • Palmpasen - Palm Sunday
 • Slachthuis Vijf - Slaughterhouse-Five
 • Slapstick - Slapstick or Lonesome no more!
 • Wampieters, foma en granfallons - Wampeters, foma and granfalloons
 • Welkom op de apenrots - Welcome to the Monkey House

Dubbel uitgegeven titels

 • Armageddon achteraf - zie Armageddon, een terugblik
Dubbel uitgegeven titels

gedetailleerd overzicht

OverzichtArmageddon, een terugblik
Armageddon, een terugblik is een verzameling van twaalf nooit eerder gepubliceerde verhalen en beschouwingen over de oorlog. De verhalen - die alle gekenmerkt worden door Vonneguts handelsmerk: laconieke droefenis of treurige humor - lopen uiteen van een persoonlijk verslag van de verwoesting van Dresden in de Tweede Wereldoorlog, een pijnlijk grappig verhaal over de fantasieën van drie soldaten over de perfecte eerste maaltijd die ze na hun terugkeer uit de oorlog zullen nuttigen, tot een donker verhaal over de onmogelijkheid om onze kinderen te beschermen tegen de verleiding van geweld.

Armageddon, een terugblik bevat tevens de laatste speech die Vonnegut schreef en wordt ingeleid met een levensschets door Mark Vonnegut, Kurts zoon.

Armageddon, een terugblik is een intrigerende mix van vroeg en laat werk en biedt daardoor een staalkaart van Vonneguts schrijfcarrière. Het is een indrukwekkend en zeer humoristisch boek dat evenveel zegt over de tijd waarin we leven als over het genie van de schrijver.
 

* Dit boek is ook uitgegeven onder een andere titel (zie dubbel uitgegeven titels).

Schrijver: Kurt Vonnegut
Oorspronkelijke titel: Armageddon in retrospect
Eerste uitgave: 2008
ISBN/EAN: 9789029082464
Uitgever: Meulenhoff
Bajesvogel
Walter F. Starbuck is de zoon van Oosteuropese immigranten. Door een multi-miljonair wordt hij in staat gesteld aan Harvard te gaan studeren. Na de oorlog heeft hij enkele belangrijke functies. Zijdelingse betrokkenheid bij de Watergate-affaire levert hem drie jaar gevangenisstraf op. Een weldoenster bezorgt hem na zijn vrijlating een topfunctie bij het RAMJAC-imperium, dat het openbare leven beheerst. Als Starbuck de dood van zijn weldoenster verzwijgt en dit uitkomt, wordt hij weer tot gevangenisstraf veroordeeld. Beschrijving afkomstig van: NBD/Biblion
Schrijver: Kurt Vonnegut
Oorspronkelijke titel: Jailbird
Eerste uitgave: 1979
ISBN/EAN: 90-290-1433-4
Uitgever: Meulenhoff
Blauwbaard
Rabo Karabekian, Armeens-Amerikaans schilder schrijft, daartoe aangespoord door een min-of-meer ongewenste logé, een schrijfster van progressieve jeugdboeken, zijn autobiografie. Zijn familie is per ongeluk in Amerika terechtgekomen, en hijzelf is begonnen als leerjongen bij de meest populaire illustrator van de jaren '20, ook al per ongeluk. Na de oorlog kiest hij voor het abstract-expressionisme. Helaas zijn al zijn werken inmiddels verloren gegaan door de verkeerde materiaalkeuze. Wel bezit hij een onschatbare collectie schilderijen van zijn tijdgenoten. Er is nog één schilderij van hem over, opgeslagen in een hermetisch afgesloten aardappelschuur. Het blijkt, hoewel figuratief, zijn meesterwerk te zijn. Beschrijving afkomstig van: NBD/Biblion
Schrijver: Kurt Vonnegut
Oorspronkelijke titel: Bluebeard
Eerste uitgave: 1987
ISBN/EAN: 90-269-5148-5
Uitgever: Agathon
De grote pianola
Ook in Ilium, een klein stadje in de Verenigde Staten is na de Grote Oorlog alle handenarbeid vervangen door machines. De mens is verdrongen door de computer en zijn ponsband, de Grote Pianola; er rest niets anders dan eindeloze verveling. Slechts een kleine elite, de directeuren en de werktuigkundigen, vindt nog emplooi. De Grote Oorlog en de Tweede Industriële Revolutie zijn gekomen en gegaan. Machines en computers bestieren en produceren alles en hebben de mens bevrijd van zwoegen en sloven en hem in ruil het recht op verveling en een doelloos gevoel gegeven. Doctor Paul Proteus, lid van de elite van managers en ingenieurs met werk, ziet dat het niet goed is. Bij toeval raakt hij betrokken bij de Spookhemden, een geheime organisatie die de wereld terug wil geven aan de mensen.
Schrijver: Kurt Vonnegut
Oorspronkelijke titel: Player piano
Eerste uitgave: 1952
Uitgever: Meulenhoff
De korte roem van Deadeye Dick
Via allerlei hinkstapsprongen, gelardeerd met enigszins gesaboteerde culinaire recepten, wordt het merkwaardige levensverhaal van Rudy Waltz verteld, wiens levensloop drastisch gewijzigd werd toen hij op 12-jarige leeftijd per abuis op Moederdag een zwangere vrouw doodschoot en zo een dubbele moordenaar werd. Beschrijving afkomstig van: NBD/Biblion
Schrijver: Kurt Vonnegut
Oorspronkelijke titel: Deadeye Dick
Eerste uitgave: 1982
ISBN/EAN: 90-290-1592-6
Uitgever: Meulenhoff


De sirenen van Titan
Malachi Constant is in de 22e eeuw de rijkste man van Amerika. Hij bezit een uitzonderlijke hoeveelheid geluk, waarmee hij het imperium van zijn vader heeft uitgebouwd. Verder heeft hij echter niets met zijn leven gedaan. Dit verandert wanneer hij de ruimtereiziger Winston Niles Rumfoord ontmoet. Constant wordt het middelpunt van een reis die hem naar Mars brengt, waar een oorlog met de Aarde wordt voorbereid.
Schrijver: Kurt Vonnegut
Oorspronkelijke titel: The sirens of Titan
Eerste uitgave: 1959
ISBN/EAN: 90-245-0199-7
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Galápagos
Een kleine groep mensen strandt als schipbreukeling op Santa Rosalía. Tegelijkertijd breekt er wereldwijd een ziekte uit die de gehele mensheid onvruchtbaar maakt, met uitzondering van de mensen op Santa Rosalía. Zo worden deze mensen de enige overlevenden van de gehele mensheid. Het verhaal wordt verteld door een geest die deze goep mensen en hun nakomelingen zo´n kleine miljoen jaar volgt.
Schrijver: Kurt Vonnegut
Oorspronkelijke titel: Galápagos
Eerste uitgave: 1985
ISBN/EAN: 90-290-2473-9
Uitgever: Meulenhoff
Geen kind en geen wieg
Geen kind en geen wieg opent met het verhaal van de verteller over zijn poging een boek te schrijven over wat belangrijke Amerikanen deden op de dag dat Hiroshima werd gebombardeerd. Tijdens zijn onderzoek naar dit boek raakt de verteller echter betrokken bij de kinderen van Felix Hoenikker, een van de wetenschappers die aan de ontwikkeling van de atoombom heeft meegewerkt. Dan blijkt dat Hoenikker nòg een grote ontdekking heeft gedaan, een geheime ontdekking die nu aan de kinderen van Hoenikker toebehoort...
Schrijver: Kurt Vonnegut
Oorspronkelijke titel: Cat's cradle
Eerste uitgave: 1960
ISBN/EAN: 90-290-0254-9
Uitgever: Meulenhoff
God zegene u, dr. Kevorkian
'Mijn eerste bijna-doodervaring was een ongeluk, een verknoeide verdoving tijdens een drievoudige bypass. Ik zou me nooit hebben geleend voor een dergelijke riskante expeditie als ik er al niet een had overleefd.' In God zegene u, dr. Kevorkian reist Kurt Vonnegut als een journalist naar het hiernamaals om er interviews te houden. Hij spreekt onder anderen met William Shakespeare, Adolf Hitler en Sir Isaac Newton. Namens ons allen stelt hij de Grote Vragen: Is de dood een hoedanigheid? Een plaats? Geen einde maar een gebeurtenis die degene die het overkomt verandert? In dit avontuurlijke en uiterst grappige boek, een van de verbeeldingsrijkste die ooit zijn geschreven, voert Vonnegut de lezer mee naar compleet onbekend terrein - een plek waar alleen Vonnegut ons kan brengen.
Schrijver: Kurt Vonnegut
Oorspronkelijke titel: God bless you, Dr. Kevorkian
Eerste uitgave: 1999
ISBN/EAN: 978-90-290-8029-3
Uitgever: Meulenhoff
Gods rijkste zegen, mr Rosewater
'Pleeg geen zelfmoord, bel de Rosewater Stichting,' staat op ieder telefoontoestel in Rosewater, Indiana, op stickers die daar op geplakt zijn door Eliot Rosewater, president van genoemde stichting: zijn belangrijkste doel in het leven is van mensen te houden - en dat brengt automatisch met zich mee dat het merendeel der mensen uit zijn naaste omgeving Eliot Rosewater als krankzinnig beschouwt en daarmee de kans schoon ziet om een deel van het enorme Rosewater-miljoenenfortuin in de wacht te slepen. Ondanks alle directe en indirecte aanslagen op zijn positie blijft de grote weldoener van de allerarmsten overeind, als een heilige, in deze even krankzinnige als doeltreffende satire op één aspect van de Amerikaanse samenleving: de handel in liefdadigheid.
Schrijver: Kurt Vonnegut
Oorspronkelijke titel: God bless you, Mr. Rosewater
Eerste uitgave: 1965
ISBN/EAN: 90-290-0851-2
Uitgever: Meulenhoff


Lange wandeling naar de eeuwigheid
Lange wandeling naar de eeuwigheid bevat tien verhalen, waaronder Lange wandeling naar de eeuwigheid (Long walk to forever), De Eufio-zaak (The Euphio question), Tom Edisons ruigharige hond (Tom Edison's shaggy dog) en DP (D.P. = displaced person).
Schrijver: Kurt Vonnegut
Oorspronkelijke titel: Welcome to the Monkey House (deels)
Eerste uitgave: 1968
ISBN/EAN: 90-214-9463-9
Uitgever: Querido
Man zonder land
Na bijna tien jaar stilte verscheen Kurt Vonneguts nieuwe boek Man zonder land, dat onmiddellijk de bestsellerslijsten in Amerika haalde. Man zonder land is Vonneguts hilarische en messcherpe analyse van het hedendaagse leven. Hij spreekt zich onomwonden uit over president Bush, de oorlog in Irak, de schade die we toebrengen aan het milieu en de toekomst van Amerika, die hij somber inziet. Niet voor niets noemt hij zichzelf 'Man zonder land'. Verder schrijft hij buitengewoon enthousiast over grote families, muziek en kunst in het algemeen ('zorgt ervoor dat je ziel groeit'), over Slachthuis Vijf, Mark Twain, Jezus Christus, Abraham Lincoln en de hemelse dokter Ignaz Semmelweis. Geïllustreerd met tekeningen van de hand van de auteur zelf brengt Man zonder land ons Vonneguts commentaar op het leven: soms verontwaardigd, af en toe wanhopig, dan weer teder en met veel humor, maar altijd wijs en altijd zoekend.
Schrijver: Kurt Vonnegut
Oorspronkelijke titel: A man without a country
Eerste uitgave: 2005
ISBN/EAN: 90-290-7739-5
Uitgever: Meulenhoff
Moeder Nacht
Moeder Nacht is de fictieve autobiografie van Howard W. Campbell Jr., een Amerikaan die na de Eerste Wereldoorlog naar Duitsland is geëmigreerd en daar een bekende schrijver en nazi-propagandist is geworden. Campbell schrijft zijn memoires in een cel in Israël in afwachting van zijn proces.
Mother Night - 1996
Regisseur: Keith Gordon
Cast: Nick Nolte, Sheryl Lee, Alan Arkin, e.a.
Schrijver: Kurt Vonnegut
Oorspronkelijke titel: Mother Night
Eerste uitgave: 1961
ISBN/EAN: 90-290-0396-0
Uitgever: Meulenhoff
Ontbijt voor kampioenen
Kilgore Trout is een onbekende science-fictionschrijver die door een van zijn weinige lezers wordt uitgenodigd op een kunstenfestival in Midland City, een stadje in het Midwesten van de Verenigde Staten. Dwayne Hoover, een autohandelaar, leest in een van Trouts boeken dat er slechts één levend wezen op aarde is, en dat alle andere wezens robots zijn. Hoover denkt dat hij dat ene levende wezen is, en tracht de 'robots' te vernietigen.
Breakfast of Champions - 1999
Regisseur: Alan Rudolph
Cast: Albert Finney, Bruce Willis, Nick Nolte, e.a.
Schrijver: Kurt Vonnegut
Oorspronkelijke titel: Breakfast of champions
Eerste uitgave: 1973
ISBN/EAN: 90-290-0028-7
Uitgever: Meulenhoff
Palmpasen
Palmpasen is een verzameling autobiografische stukken, die de verrassende intimiteit bezitten van indiscrete topjournalistiek, en de fantasie van een psychologische roman. In de overdrijving van ernst en humor toont Vonnegut zich een meester. Palmpasen bevat, naast artikelen over censuur in Amerika en de neutronenbom, verhalen met een autobiografische inslag; vooral in de stukken over zijn familieleden, zijn zoon en zijn huwelijk bewijst Vonnegut te behoren tot de grootste Amerikaanse schrijvers van deze jaren.
Schrijver: Kurt Vonnegut
Oorspronkelijke titel: Palm Sunday
Eerste uitgave: 1981
ISBN/EAN: 90-290-1408-3
Uitgever: Meulenhoff


Slachthuis Vijf
Slachthuis Vijf is opgebouwd rond het gruwelijke bombardement van Dresden in 1945. Billy Pelgrim, de hoofdpersoon, staat los van de tijd. Hij gaat slapen als seniele weduwnaar en wordt wakker op de dag van zijn bruiloft. Hij stapt een deur binnen in 1955 en komt in 1941 weer naar buiten. Hij heeft zijn eigen geboorte en dood vele malen gezien, zegt hij, en bezoekt regelmatig alle gebeurtenissen daartussenin. Een even ontzagwekkend als komisch boek over de hel van Dresden. * Dit boek is ook uitgebracht onder de titel Slachthuis Vijf of De kinderkruistocht.
Slaughterhouse-Five - 1972
Regisseur: George Roy Hill
Cast: Michael Sacks, Ron Leibman, Eugene Roche, e.a.
Schrijver: Kurt Vonnegut
Oorspronkelijke titel: Slaughterhouse-Five
Eerste uitgave: 1969
ISBN/EAN: 90-290-7738-7
Uitgever: Meulenhoff
Slapstick
Slapstick is het fictieve autobiografische verhaal van Dr. Wilbur Daffodil-11 Swain. Swain vertelt over zijn jeugd, hoe hij en zijn tweelingzuster Eliza - vanwege hun vreselijke lelijkheid - door hun ouders van de rest van de wereld werden afgesloten en daarom een plan bedachten dat een einde zou maken aan alle eenzaamheid op de wereld.
Slapstick (Of Another Kind) - 1982
Regisseur: Steven Paul
Cast: Jerry Lewis, Madeline Kahn, Marty Feldman, e.a.
Schrijver: Kurt Vonnegut
Oorspronkelijke titel: Slapstick or Lonesome no more!
Eerste uitgave: 1976
ISBN/EAN: 90-290-0575-0
Uitgever: Meulenhoff
Wampieters, foma en granfallons
Wampieters, foma en granfallons bevat een verzameling korte werken van Kurt Vonnegut over de periode 1966 - 1974.
Schrijver: Kurt Vonnegut
Oorspronkelijke titel: Wampeters, foma and granfalloons
Eerste uitgave: 1974
ISBN/EAN: 90-290-0561-0
Uitgever: Meulenhoff
Welkom op de apenrots
Welkom op de apenrots bevat elf verhalen, waaronder Welkom op de apenrots (Welcome to the Monkey House), Harrison Bergeron (Harrison Bergeron), EPICAC (EPICAC), Verslag over het Barnhouse effect (Report on the Barnhouse effect) en Morgen, morgen, morgen is er weer een dag (Tomorrow and Tomorrow and Tomorrow).
Schrijver: Kurt Vonnegut
Oorspronkelijke titel: Welcome to the Monkey House
Eerste uitgave: 1968
ISBN/EAN: 90-290-0272-7
Uitgever: Meulenhoff

Dubbel uitgegeven titelsArmageddon achteraf

Zie voor de beschrijving van dit boek: Armageddon, een terugblik.

Schrijver: Kurt Vonnegut
Oorspronkelijke titel: zie Armageddon, een terugblik
Eerste uitgave: 2008
ISBN/EAN: 9789029082464
Uitgever: Meulenhoff