Boekenplank:
Kies

Boeken van Stanislaw Lem

Meer over Stanislaw Lem

Genre: Fantasy / SF

Website: Stanislaw Lem


Overzicht

 • De dreigende planeet - Astronauci
 • De onoverwinnelijke - Niezwyciezony
 • Eden - Eden
 • Het dagboek in de badkuip - Pamietnik znaleziony w wannie
 • Keten van kansen - Katar
 • Kosmisch avontuur - Cyberiada
 • Solaris - Solaris
 • Waanzinnige wereld - Kongres futurologichy

Dubbel uitgegeven titels

 • Het kongres - zie Waanzinnige wereld

Pirx

 1. Pirx in de kosmos - Opowiesci p pilocie Pirxie (1e deel)
 2. Terminus - Opowiesci p pilocie Pirxie (2e deel)
Dubbel uitgegeven titels

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe dreigende planeet
In 2003 heeft het communisme de bovenhand, en de mensheid, vrij van onderdrukking en chaos, is bezig met het opzetten van enorme mechanische projecten; het irrigeren van de Sahara, de bouw van een hydro-energie-plantage vlakbij de Straat van Gibraltar en de mogelijkheid om het klimaat te controleren. Het laatste project is om het Antarctische gebied te ontdooien door middel van nucleaire 'zonnen' die erboven ronddraaien.
Tijdens reparatiewerkzaamheden vindt men een vreemd object dat buitenaardse data bevat. Eenmaal ontcijferd ontdekt men details van een reis van een ruimteschip, afkomstig van Venus, maar de data eindigt met een beangstigend bericht dat die planeet kapot zal gaan aan radioactieve krachten. De Aarde besluit om een ruimteschip naar Venus te sturen.
Schrijver: Stanislaw Lem
Oorspronkelijke titel: Astronauci
Eerste uitgave: 1951
Uitgever: Pegasus
De onoverwinnelijke
De onoverwinnelijke gaat over een ruimteschip dat een reddingsactie moet uitvoeren op een onbewoonde planeet. Op die planeet heeft levenloze materie zich gerangschikt tot pseudo-intelligentie. Een evolutie van machines is tot stand gekomen door unieke omstandigheden.
En op deze wereld ontdekt de mens iets van zichzelf. Hij wordt geconfronteerd met de vraag wat hij in het heelal doet, waar de almacht van zijn techniek niet meer helpt...
Schrijver: Stanislaw Lem
Oorspronkelijke titel: Niezwyciezony
Eerste uitgave: 1963
ISBN/EAN: 90-245-0296-9
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Eden
Een ruimteschip van de Aarde maakt een noodlanding op de planeet Eden. De zes inzittenden worden geconfronteerd met een onbegrijpelijke cultuur. Hun wetten en normen worden zodanig geschonden, dat sommigen onder hen overwegen desnoods met geweld 'orde op zaken' te stellen.
Dubbelwezens, een fabriek die onzinnige voorwerpen maakt én weer vernietigt, mechanische zaden, een dictatuur van onbekenden en een taboe op informatie: dit zijn nog maar enkele elementen van Eden, dat in niets lijkt op het Aardse Paradijs.
Schrijver: Stanislaw Lem
Oorspronkelijke titel: Eden
Eerste uitgave: 1959
ISBN/EAN: 90-245-0403-1
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Het dagboek in de badkuip
Door de gangen van een Pentagon dwaalt een mens, werkend aan zijn nooit geformuleerde Opdracht. Elke deur die hij opent, vervreemdt hem verder van de werkelijkheid. Hij komt in een kronkelnet van spionage, contra-spionage, contra-contra-spionage terecht, waar elke zin een code is, de onnozelste opmerking een staatsgeheim.
In deze Kafka-achtige catacombe worden langzamerhand de wetten van zin en onzin verwisseld. Steeds onmenselijker worden de ambtenaren die de held op zijn tocht ontmoet. De absolute tot logica verworden waanzin domineert in het Gebouw dat geen enkel contact meer heeft met Buiten, maar waarvan de bewoners toch in goddelijke arrogantie menen dat zij de sterren en kometen beheersen.
Stanislaw Lem heeft met Het dagboek in de badkuip een onderkoelde nachtmerrie tot leven gebracht. De SF-auteur heeft satire, eruditie en bittere hoon over een verrotte maatschappij samengetrokken in een ongekend rijke vormgeving.
Schrijver: Stanislaw Lem
Oorspronkelijke titel: Pamietnik znaleziony w wannie
Eerste uitgave: 1961
ISBN/EAN: 90-245-0372-8
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Keten van kansen
Keten van kansen is ogenschijnlijk een sensatieverhaal, maar bevat diepgaande beschouwingen over de bedreigingen van onze hedendaagse civilisatie. De gebeurtenissen spelen zich af in de huidige tijd met zijn hoog ontwikkelde techniek. De verteller is een Amerikaanse ex-ruimtevaarder, die helpt zoeken naar de verklaring van een reeks raadselachtige sterfgevallen. Zelfmoord, misdaad of toeval?
De hoofdpersoon raakt zelf verwikkeld in een merkwaardige samenloop van omstandigheden en ontsnapt ternauwernood aan de dood. Zijn avonturen tonen aan, dat we in een wereld leven (of binnenkort zullen leven) waarin het ongewone van gisteren het alledaagse van vandaag wordt en het extreme van vandaag de norm van morgen. Achteraf lijkt de samenloop van toevallige omstandigheden die de ontsluiering van het geheim mogelijk heeft gemaakt, nog verbazingwekkender dan het geheim zelf. Maar juist dit buitengewone toeval, grenzend aan het wonderbaarlijke, zal straks de werkelijkheid van alledag zijn.
Uit deze thriller van Stanislaw Lem is nog een andere conclusie te trekken: zelfs in een toestand van de hevigste spanning moeten we ons niet gewonnen geven en naderhand, wanneer we er heelhuids van afgekomen zijn, dienen we evenals de held van het verhaal met humor, ironie en nuchterheid terug te kijken op de opgedane ervaringen.
Schrijver: Stanislaw Lem
Oorspronkelijke titel: Katar
Eerste uitgave: 1976
ISBN/EAN: 90-245-0679-4
Uitgever: Luitingh-Sijthoff


Kosmisch avontuur
Kosmisch avontuur is een cyclus korte verhalen over de dolle streken van twee komische constructeurs: Trurl en Klapaucius. Deze eeuwigdurende figuren, die door het heelal zwerven en 'klooien' met sterren, hele beschavingen enz., proberen elkaar constant te overtroeven in het uitvinden van machines die de onmogelijkste dingen kunnen veroorzaken.
Ook creëren zij beesten met laser-ogen en uiterst onwaarschijnlijke draken. De lezer voelt zich na afloop van de avonturen van de cybernauten overtroefd op alle punten.
Kosmisch avontuur bevat de volgende verhalen:
 1. Fabel van de drie vertelmachines van koning Genialon
 2. Uit de cyfroticon of over de deviaties, superfixaties en aberraties des harten - over prins Ferritius en prinses Kristalla
 3. De zeven tochten van Trurl en Klapaucius: eerste tocht of de valstrik van Gargantianus
 4. Tocht nummer 2a of Trurls elektribald
 5. Tweede tocht of het aanbod van koning Wredius
 6. Derde tocht of de draken van de waarschijnlijkheid
 7. Vierde tocht of hoe Trurl de femonistron toepaste om prins Pantiarctic van de kwellingen der liefde te verlossen en hoe het kwam tot een kinderkanonnade
 8. Vijfde tocht of de grillen van koning Balerion
 9. Tocht nummer 5a of het advies van Trurl
 10. Zesde tocht of hoe Trurl en Klapaucius een demon van de tweede soort schiepen om piraat Bakkes te verslaan
 11. Zevende tocht of hoe Trurls eigen perfectie ten kwade leidde
Schrijver: Stanislaw Lem
Oorspronkelijke titel: Cyberiada
Eerste uitgave: 1965
ISBN/EAN: 90-245-0528-3
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Solaris
Solaris is een geheimzinnige planeet die wordt onderzocht door wetenschappers in een om de planeet cirkelend ruimtestation. De planeet is volledig bedekt met een gele gelei en heeft twee manen (een blauwe en een rode).
Chris Kelvin, een psycholoog, wordt naar het ruimtestation gestuurd, omdat er zich ongeregeldheden voordoen. Hij moet deze verschijnselen onderzoeken en beslissen of het onderzoek kan worden voortgezet.
Solaris - 1972, Solaris - 2002
Regisseur: Andrei Tarkovsky (1972), Steven Soderbergh (2002)
Cast: Donatas Banionis, Natalya Bondarchuk, Jüri Järvet, e.a. (1972)
George Clooney, Jeremy Davies, Natascha McElhone, e.a. (2002)
Schrijver: Stanislaw Lem
Oorspronkelijke titel: Solaris
Eerste uitgave: 1968
ISBN/EAN: 90-274-0683-9
Uitgever: Spectrum
Waanzinnige wereld
In Waanzinnige wereld brengt Stanislaw Lem de lezer door middel van een revolutie in een bizarre realiteit. Een groep futurologen komt bijeen op een kongres. Er breekt een opstand uit die door de politie met nalibommen - naastenliefdebommen - wordt neergeslagen. De aarde verandert in een paradijs.
Niet langer heeft men te kampen met voedseltekorten, overbevolking en krotten. De mens heeft een Utopia geschapen, gebaseerd op een 'chemocratisch' systeem: alles wordt bepaald door sterke doses hallucinogene drugs en alle emoties worden chemisch opgewekt. Het lijkt de perfecte oplossing totdat de hoofdpersoon Ijon Tichy opnieuw een drug neemt...
* Dit boek is ook uitgebracht onder de titel Het kongres.
Schrijver: Stanislaw Lem
Oorspronkelijke titel: Kongres futurologichy
Eerste uitgave: 1971
ISBN/EAN: 90-245-0478-3
Uitgever: Luitingh-Sijthoff

Dubbel uitgegeven titelsHet kongres
Zie voor de beschrijving van dit boek: Waanzinnige wereld.
Schrijver: Stanislaw Lem
Oorspronkelijke titel: zie Waanzinnige wereld
Eerste uitgave: 1971
ISBN/EAN: 9020409948
Uitgever: Veen

PirxPirx in de kosmos
Pirx in de kosmos bevat de volgende verhalen over de avonturen van de ruimtepiloot Pirx:
 1. De test
 2. De patrouille
 3. De Albatros
 4. De voorwaardelijke reflex
 5. De jacht
Schrijver: Stanislaw Lem
Oorspronkelijke titel: Opowiesci p pilocie Pirxie (1e deel)
Eerste uitgave: 1968
ISBN/EAN: 90-245-0611-5
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Terminus
Na zijn capriolen aan het begin van zijn carrière is piloot Pirx een achtenswaardig en gerespecteerd gezagvoerder van ruimtevaartuigen geworden. In zijn nieuwe avonturen spelen robots een belangrijke rol. Robots zijn in de boeken van Stanislaw Lem doorgaans geen zielloze automaten, maar wezens die veel met de mens gemeen hebben en hem in vele opzichten overtreffen. Zij ontwikkelen menselijke eigenschappen, die hun constructeurs niet hadden voorzien.
Zo stuit Pirx in het titelverhaal op een overjarige robot, die een historische ramp in de ruimte heeft overleefd en de schok niet te boven kan komen. Een andere robot voelt zich onweerstaanbaar aangetrokken tot het bergbeklimmen. De overeenkomsten en verschillen tussen mensen en robots blijken het duidelijkst wanneer Pirx een ruimtevlucht maakt met een gemengde bemanning, die hij moet testen zonder te weten wie mens en wie robot is.
Alweer is het aan Pirx' intuïtie te danken dat schip en bemanning worden gered en bovendien de hele mensheid wordt behoed voor een onvoorstelbare ramp. Bij alle sympathie, die Pirx voor robots voelt, komt hij tot de conclusie dat er een essentieel verschil bestaat tussen de mens en de machine...
Schrijver: Stanislaw Lem
Oorspronkelijke titel: Opowiesci p pilocie Pirxie (2e deel)
Eerste uitgave: 1968
ISBN/EAN: 90-245-0612-3
Uitgever: Luitingh-Sijthoff