Boekenplank:
Kies

Boeken van Jenny Diski

Meer over Jenny Diski

Genre: Roman

Website: Jenny Diski


Overzicht

 • Aan de andere kant - Then again
 • Abrahams offer - After these things
 • Al te menselijk - Only human
 • De dochter van Montaigne - Apology for the woman
 • De dromenmeesteres - The dream mistress
 • De prinses in de spiegel - The vanishing princess
 • Moederziel - Like mother
 • Nog lang en gelukkig - Happily ever after
 • Onnatuurlijk - Nothing natural
 • Oom Aap - Monkey's uncle

Non-Fictie

 • Over reizen, rust en rendieren - On trying to keep still
 • Schaatsen naar Antarctica - Skating to Antarctica
 • Vreemdeling in een trein - Stranger on a train

gedetailleerd overzicht

OverzichtAan de andere kant
Twee zaken houden Esther intens bezig: haar schilderwerk en haar veertienjarige dochter Katya, die geheel opgaat in een raadselachtige psychose: Katya is ervan overtuigd dat ze gedanst heeft met God zelf, ergens in een uithoek van het universum. De nieuwe heelmeesters en priesters van de twintigste eeuw spreken Esther bezwerend toe: Katya heeft mentaal een tik opgelopen die er met een tik weer uit moet en de moeder moet daartoe danig aan zichzelf gaan werken, dat zal de dochter ten goede komen. Intussen zwerft Katya langs de straten. Aan haar geloof heeft niemand een boodschap. De wereld van idealisme en religie is immers voorbij. Esther, aan de andere kant, ondergaat, tussen slaap en dagdroom in, de heldere momenten heel intens waarop ze beseft in wat voor gevaar haar dochter verkeert en waarin daarnaast een ander meisje haar leven binnendringt en haar onbeantwoordbare vragen stelt.
Schrijver: Jenny Diski
Oorspronkelijke titel: Then again
Eerste uitgave: 1990
ISBN/EAN: 90-295-1339-X
Uitgever: De Arbeiderspers
Abrahams offer
Abrahams offer vertelt het verhaal van Isaak, de zoon van Abraham en Sara, die ten prooi valt aan zijn vaders toewijding aan God. God eist van Abraham de opoffering van de zoon als bewijs van zijn geloof. Het besef dat zijn vader bereid was hem te doden op verzoek van God, bepaalt het verdere leven van Isaak en maakt relaties met anderen, onder wie zijn zoon Jakob, voor hem onmogelijk. Het verhaal van de nakomelingen van Abraham is een universeel familieverhaal en de complexe relatie tussen Isaak en Jakob, vol liefde, macht en verlangen, maakt hen typisch menselijk.
Schrijver: Jenny Diski
Oorspronkelijke titel: After these things
Eerste uitgave: 2004
ISBN/EAN: 978-90-450-0538-6
Uitgever: Atlas Contact
Al te menselijk
Na de experimenten met Adam en Eva en met de plichtsgetrouwe Noach, probeerde God de mensheid opnieuw te infiltreren. Hij zocht een alleenstaande man wiens leven hij kon beheersen en ontwikkelen. Abram was zijn uitverkorene. Maar er gebeuren nu eenmaal ongelukken. Ook de best uitgedachte plannen hebben onvoorziene gevolgen en zelfs God is kennelijk niet vrij van jaloezie. Toen de Heer zijn laatste schepping op aarde tot stand bracht, kwam de liefde om de hoek kijken en veroorzaakte chaos, zelfs bij de Schepper. Wie klem zit tussen wat in de wereld en wat in de liefde gebruikelijk is, zal nergens veilig zijn. Dit bitter komische liefdesverhaal stelt lastige vragen over de aard van liefde en geloof, en werpt en passant een nieuw licht op de motieven van God...
Schrijver: Jenny Diski
Oorspronkelijke titel: Only human
Eerste uitgave: 2000
ISBN/EAN: 90-450-0415-1
Uitgever: Atlas Contact
De dochter van Montaigne
De dochter van Montaigne is gebaseerd op het stormachtige leven van Marie de Gournay (1565-1645), die als ongeschoolde jonge vrouw in de ban raakte van de geschriften van Michel de Montaigne. Toen zij zijn werk voor het eerst las werd zij onwel en moest worden opgewekt metnieskruid. Ze raakte vastbesloten om Montaigne te ontmoeten en toen dat uiteindelijk gebeurde stak zij zichzelf, om haar devotie te tonen, tot bloedens toe met een haarspeld. Montaigne was geïntrigeerd en maakte haar zijn gadopteerde dochter. De Gournay stelde zichzelf vanaf dat moment in dienst van Montaignes leven en werk. Toen hij vier jaar later stierf werd zij zijn belangrijkste pleitbezorger en redacteur. Ondanks de minachting van de intellectuele voorhoede - ze was immers een ongeschoolde vrouw - zette ze haar ambities om zélf te schrijven door. Marie de Gournay was een merkwaardige en obsessieve figuur die tegen de verdrukking in haar ambities doorzette. Haar leven eindigde tragisch en werd gekenmerkt door eenzaamheid; alleen haar bediende Jamyn kende haar werkelijk.
Schrijver: Jenny Diski
Oorspronkelijke titel: Apology for the woman
Eerste uitgave: 2008
ISBN/EAN: 978-90-450-0721-2
Uitgever: Atlas Contact
De dromenmeesteres
Leah is het kind van arme Russische emigranten. Haar huwelijk met een Russische zakenman verandert haar leven op slag. Leah waant zich in het paradijs en neemt zich voor altijd gelukkig met hem te blijven. Als zij door haar man wordt verlaten, stort haar droomwereld in; Leah laat haar dochter in de steek en gaat in het klooster. Mimi, een jonge vrouw uit Londen, heeft haar minnaar verlaten en trekt zich terug in haar bed. Hier laat ze de verhalen uit haar verleden de revue passeren. Ze laat zich niet graag binden en verlaat haar mannen voordat ze haar verlaten. Dan vindt ze op een koude winteravond in Londen een verwaarloosde, bewusteloze zwerfster. Mimi laat de vrouw in het ziekenhuis opnemen maar blijft zelf achter met de vragen. Wie is die vrouw? Is het misschien haar moeder, Leah, die haar op jonge leeftijd in de steek liet?
Schrijver: Jenny Diski
Oorspronkelijke titel: The dream mistress
Eerste uitgave: 1996
ISBN/EAN: 90-254-2221-7
Uitgever: Atlas Contact


De prinses in de spiegel
De twaalf verhalen in deze bundel bewegen zich moeiteloos tussen de meest uiteenlopende locaties: paradijzen in het Caribisch gebied, deftige appartementen en sprookjestorens. Complexe en eigentijdse thema's maken de verhalen intelligent, wonderlijk spannend en buitengewoon literair.
Schrijver: Jenny Diski
Oorspronkelijke titel: The vanishing princess
Eerste uitgave: 1995
ISBN/EAN: 90-254-5701-0
Uitgever: Pandora
Moederziel
'Je moest witte handschoenen dragen omdat ze onmogelijk schoon waren te houden.' Als kind is Francis de spiegel van haar moeders wensen, een beleefd kind in een rokje en met witte handschoenen. Achter deze façade ontwikkelt ze echter een hang naar verdorvenheid en een wil om de taboes van de volwassenen te doorbreken. Wanneer het huwelijk van haar ouders langzaam afbrokkelt, kropt ze haar woede op en probeert ze alles te vergeten door zoveel mogelijk regels te breken. Haar gevoelsleven raakt verminkt en ze staat zichzelf niet meer toe om van iemand te houden. Dit levensverhaal legt Frances in de mond van haar baby Nulleke, die blind en doofstom is en een levensverwachting heeft van slechts twee jaar. De toestand van Nulleke is voor haar het symbool van haar eigen levensbeschouwing waarin geen plaats is voor hoop en verwachting. Door deze uitzichtloosheid is haar relaas op een opmerkelijke en schokkende manier eerlijk. Nullekes speciale gevoeligheid en het duister waaruit het verhaal voortkomt ontlenen haar woorden bovendien een bijzondere zeggingskracht.
Schrijver: Jenny Diski
Oorspronkelijke titel: Like mother
Eerste uitgave: 1988
ISBN/EAN: 90-254-0376-X
Uitgever: Atlas Contact
Nog lang en gelukkig
De 68-jarige Daphne Drummond - ex-romanschrijfster die zich voorbereidt op een nieuwe carrière als baglady - besluit dat het de hoogste tijd is om een minnaar te nemen. Zij laat haar oog vallen op haar huisbaas, Liam, een alcoholist van middelbare leeftijd die de hele dag fantaseert over de overspelige relaties van zijn jonge vrouw. Liams leven wordt niet alleen door de avances van Daphne tot een hel gemaakt, maar ook door de komst van twee nieuwe huurders: Sylvie en haar dochtertje Divya, die lange perioden in tehuizen heeft doorgebracht. Jenny Diski brengt al deze figuren bijeen in een tintelende zwarte komedie, die eindigt als een sprookje: Daphne verleidt Liam in een van de origineelste seksuele passages in de moderne Engelse literatuur en zelfs voor Divya loopt alles, zij het volstrekt onverwacht, nog goed af.
Schrijver: Jenny Diski
Oorspronkelijke titel: Happily ever after
Eerste uitgave: 1991
ISBN/EAN: 90-254-0491-X
Uitgever: Atlas Contact
Onnatuurlijk
De onafhankelijke, geëmancipeerde Rachel, moeder en lerares, begint een relatie met de man Joshua. Een verhouding die gekenmerkt wordt door overheersing en onderwerping, door Diski sensueel en uiterst erotisch beschreven. Het boek vertelt de geschiedenis van de verhouding en de emotionele moeilijkheden die Rachel ermee heeft. De spanning tussen wat Rachel voelt en wat zij volgens de heersende moraal geacht wordt te voelen, geeft deze roman een intense kracht.
Schrijver: Jenny Diski
Oorspronkelijke titel: Nothing natural
Eerste uitgave: 1986
ISBN/EAN: 90-295-1338-1
Uitgever: De Arbeiderspers
Oom Aap
Begin januari wordt Charlotte Fitzroy krankzinnig. Ze trekt al haar kleren uit en begint haar voortuin te vernielen. Kerstmis is deze keer bijzonder moeilijk geweest: de Berlijnse Muur is gevallen en Charlottes dochter is bij een auto-ongeluk overleden. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat Charlotte een zenuwinstorting kreeg. Toch is Charlotte verbaasd; niet zozeer over het feit dat ze in een inrichting zit, maar meer doordat ze ontdekt dat ze er niet helemaal is: een gedeelte van haar heeft zich uit de voeten gemaakt en is verdwenen naar een alternatief wonderland, waar geestelijk gestoorden als maartse hazen op hun plek zijn. Ze raakt er bevriend met Jenny, een praatzieke orang-oetan die strenge eisen aan kleding stelt. Ze converseert er met Karl Marx, Charles Darwin en Sigmund Freud. Ook observeert ze Robert FitzRoy, de kapitein van de Beagle en de uitvinder van de weersvoorspelling, en misschien wel een van haar voorouders. Net als Charlotte wordt hij gekweld door zijn genetische erfenis en vergiftigd door zijn innerlijke strijd tussen geloof en verdoemenis. Oom Aap is een bijzondere en gelaagde vertelling waarin geschiedenis en verbeelding verweven zijn in een hedendaags verhaal over krankzinnigheid en wanhoop.
Schrijver: Jenny Diski
Oorspronkelijke titel: Monkey's uncle
Eerste uitgave: 1994
ISBN/EAN: 90-254-0513-4
Uitgever: Atlas Contact

Non-FictieOver reizen, rust en rendieren
Jenny Diski beschreef in haar reisboeken Schaatsen naar Antarctica en Vreemdeling in een trein hoe ze verre reizen maakte om zich in zichzelf en haar verleden te verdiepen. Uiteindelijk bleek ze echter nergens zo gelukkig te zijn als thuis, waar ze door niemand werd gestoord. Maar haar situatie veranderde toen de Dichter in haar leven kwam. Daarom gaat Diski in Over reizen, rust en rendieren opnieuw op zoek naar de perfecte omstandigheden om haar innerlijke rust te vinden. Ze trekt achtereenvolgens naar het verre Nieuw-Zeeland, het landelijke Somerset en het koude Lapland. In haar onmiskenbaar eigen, geestige stijl doet ze verslag van de opmerkelijke belevenissen van een reiziger tegen wil en dank.
Schrijver: Jenny Diski
Oorspronkelijke titel: On trying to keep still
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 978-90-450-1593-4
Uitgever: Atlas Contact
Schaatsen naar Antarctica
Dit is een persoonlijke autobiografie en een boeiend reisverslag van een tocht naar de onderkant van de wereld. Jenny Diski had dertig jaar lang de vraag of haar moeder nog leefde onbeantwoord gelaten. Het was eerder een opluchting dan een verlies om niets te weten over het lot van de vrouw die ze kort na haar vaders dood in 1966 voor het laatst had gezien. Tijdens de voorbereidingen van het bezoek aan Antarctica besloot haar dochter, die in het laatste jaar van de middelbare school zat, te gaan uitzoeken wat er met haar gekke, afwezige oma was gebeurd. Zo wordt de reis er niet alleen een naar de droomwereld van het ijs maar ook naar het vervaagde landschap van haar jeugd, een wereld die ze dacht afgesloten te hebben.
Schrijver: Jenny Diski
Oorspronkelijke titel: Skating to Antarctica
Eerste uitgave: 1997
ISBN/EAN: 90-254-2166-0
Uitgever: Atlas Contact
Vreemdeling in een trein
Jenny Diski maakte een bootreis van Groot-Brittannië naar de Verenigde Staten en nam vervolgens de trein van New York naar Portland, Oregon, en terug. Al reizend tekende ze de vaak vertrouwelijke verhalen op van de vreemdelingen met wie ze de rookcoupé deelde, en blikte ze terug op haar jeugd en de eerdere reizen die ze maakte.
Schrijver: Jenny Diski
Oorspronkelijke titel: Stranger on a train
Eerste uitgave: 2002
ISBN/EAN: 90-450-1084-4
Uitgever: Atlas Contact

Gerelateerde schrijvers