Boekenplank:
Kies

Boeken van Norman Mailer

Meer over Norman Mailer

Genre: Mysterie / Spanning / Thriller

Geboren: 1923 / Overleden: 2007

Geboorteland: Verenigde Staten


Overzicht

 • Avonden in de oudheid - Ancient evenings
 • De halfgoden - The deerpark
 • Echte kerels dansen niet - Tough guys don't dance
 • Een Amerikaanse droom - An American dream
 • Helden zonder glorie - The naked and the dead
 • Helden zonder toekomst - Barbary Shore
 • Het evangelie volgens de Zoon - The gospel according to the Son
 • Het kasteel in het woud - The castle in the forest
 • Waarom zijn we in Vietnam? - Why are we in Vietnam?

Non-Fictie

 • Ambacht en verbeelding - Pieces and pontifications (deels)
 • De gevangene van de seks - The prisoner of sex
 • Het gevecht - The fight
 • Het lied van de beul - The executioner's song
 • Moonfire; de heroïsche reis van de Apollo 11 - Moonfire; the epic journey of Apollo 11
 • Witboek voor de president - The presidential papers

Dubbel uitgegeven titels

 • De hertenkamp - zie De halfgoden
 • Rebellie in Hollywood - zie De halfgoden

gedetailleerd overzicht

OverzichtAvonden in de oudheid
Avonden in de oudheid, dat zich afspeelt in het Egypte van de negentiende en twintigste dynastie (ongeveer 1300 - 1100 voor onze jaartelling), beschrijft het leven - of liever gezegd: de vier levens van één man. Menenhetet, de hoofdpersoon en verteller, wordt in de loop van deze roman drie keer herboren.
Zijn lot neemt hem mee van zijn eerste jeugd als eenvoudige boerenjongen naar de positie van grootste vertrouweling van twee farao's - de ene een krachtfiguur en zelfs bepalend voor het hele tijdperk; de andere bespiegelend, weifelmoedig, een gekwelde en innemende figuur. Zoals Homeros' Odysseus is
Menenhetet: 'die sluwerd, die omzwierf, overal rond...' en in die vier levens van hem treedt hij op als wagenmenner, legeraanvoerder, regent van de koninklijke harem, tovenaar, hogepriester en grafdief.
Zoals menige andere historische roman zit dit verhaal vol intriges, oorlogen, geweld en seks, maar met één aanzienlijk verschil: deze elementen vormen de kern van een verbluffende inkijk in de geestesgesteldheid van deze Oude Egyptenaren.
Tegen een achtergrond van de meeslepende en zwoele raadselachtigheid van Egypte herschept Mailer, die zich zorgvuldig op de hoogte heeft gesteld, met onstuimige fantasie een wereld volkomen anders dan de onze. Geholpen door magie staan hierin stervelingen vaak op intieme voet met de goden, en telepathie is er bijna alledaags.
Toch ziet Mailer met zijn kolossale gaven kans deze wereld van farao's en verborgenheden niet alleen voor ons toegankelijk te maken, maar ze wordt zelfs iets dat ons huiveringwekkend aandoet. Met Avonden in de Oudheid, waaraan hij ruim tien jaar heeft gewerkt, heeft Norman Mailer een meesterwerk geschapen.
Schrijver: Norman Mailer
Oorspronkelijke titel: Ancient evenings
Eerste uitgave: 1983
ISBN/EAN: 90-414-0022-2
Uitgever: Diogenes
De halfgoden
Desert D'Or is het stijlvolle Californische resort waar de elite van Hollywood samenkomt wanneer zij nodig aan ontspanning toe zijn.
Wanneer Sergius O'Shaughnessy, pas ontslagen bij de Luchtmacht, in het resort arriveert, wordt zijn brandende ambitie om romanschrijver te worden, aangetast door de verdorvenheid en roekeloosheid die daar heerst.
* Dit boek is ook uitgebracht onder de titels De hertenkamp en Rebellie in Hollywood.
Schrijver: Norman Mailer
Oorspronkelijke titel: The deerpark
Eerste uitgave: 1955
ISBN/EAN: 90-274-9405-3
Uitgever: Spectrum
Echte kerels dansen niet
Tim Madden, een veertigjarige schrijver, wordt op een ochtend wakker met een hevige kater en een tatoeëring op zijn arm. Wat hij zich van de vorige avond slechts kan herinneren is dat er een blonde vrouw in het spel was en een heer in een grijs flanellen pak. Dat het in elk geval een gewelddadige avond moet zijn geweest, leidt hij af uit het feit dat de bekleding van zijn Porsche onder het bloed zit. En het duurt niet lang voordat hij op het eerste lijk stuit. Is Tim Madden een moordenaar?
Tough Guys Don't Dance - 1987
Regisseur: Norman Mailer
Cast: Ryan O'Neal, Isabella Rossellini, Lawrence Tierney, e.a.
Schrijver: Norman Mailer
Oorspronkelijke titel: Tough guys don't dance
Eerste uitgave: 1984
ISBN/EAN: 90-269-7659-3
Uitgever: Agathon
Een Amerikaanse droom
Hoofdpersoon van Een Amerikaanse droom is Stephen Richards Rojack, een oorlogsheld, nu hoogleraar en een bekende televisiepersoonlijkheid, getrouwd met de immens rijke Deborah.
De tijdsduur van de roman is 32 uur. Die 32 uur zijn voor Rojack een tocht door het kwade in alle denkbare vormen en door bijna ongedroomde verrukkingen, een existentiële pelgrimsreis vol grote gevaren en hevige spanningen.
Het decor is de stad New York: nachtelijke uren in luxueuze flats aan de East Side, bezoeken aan politiebureaus, aan nachtclubs, aan de armoedige buurten van Lower East Side.
Mailer schuwt de sensatie niet, maar hij heeft kans gezien een klassiek drama te scheppen, vol gruwelen, emoties en ongeremde hartstochten. Rauw, onthutsend, eerlijk.
An American Dream - 1966
Regisseur: Robert Gist
Cast: Stuart Whitman, Eleanor Parker, Janet Leigh, e.a.
Schrijver: Norman Mailer
Oorspronkelijke titel: An American dream
Eerste uitgave: 1965
ISBN/EAN: 90-274-9410-X
Uitgever: Spectrum
Helden zonder glorie
Helden zonder glorie wordt algemeen beschouwd als één van de meest indrukwekkende romans die na de Tweede Wereldoorlog geschreven werd en is het verhaal van de verovering door de Amerikanen van Anopei, een eiland in de Stille Oceaan.
Het onderliggend thema is de strijd om de macht in de rangen van de Amerikanen zelf, en dat zowel op het hoogste niveau (generaal Cummings) als op het niveau waar men de bevelen van hogerhand maar heeft uit te voeren (het peloton van sergeant Croft).
Op het einde lijken zowel Cummings als Croft hun macht kwijt te raken (Croft verliest de controle over zijn mannen als hij bij het innemen van een berg in een nest horzels trapt), maar als de rook is opgetrokken, blijkt dat hun positie niet wezenlijk is aangetast.
The Naked and the Dead - 1958
Regisseur: Raoul Walsh
Cast: Aldo Ray, Raymond Massey, Cliff Robertson, e.a.
Schrijver: Norman Mailer
Oorspronkelijke titel: The naked and the dead
Eerste uitgave: 1948
ISBN/EAN: 90-229-7224-0
Uitgever: Bruna


Helden zonder toekomst
Beschrijving niet beschikbaar.
Schrijver: Norman Mailer
Oorspronkelijke titel: Barbary Shore
Eerste uitgave: 1951
ISBN/EAN: Nvt
Uitgever: Bruna
Het evangelie volgens de Zoon
Het evangelie volgens de Zoon is een provocerende biografie door een van Amerika's bekendste zonen. Mailer maakt Jezus Christus tot mens.
Al tweeduizend jaar vormt het korte, bewogen leven van Jezus Christus de grondslag van de westerse samenleving. Met zijn naam op de lippen trekt men ten oorlog, om Hem te eren worden er grote gezinnen gesticht, de Zoon Gods aanroepend sluit de devote mens voor het laatst zijn ogen. Maar deze Jezus van Nazareth - wat voor mens was hij?
Norman Mailer durft het aan een antwoord op deze vraag te geven. Hij vertelt in Het evangelie volgens de Zoon het verhaal van een vrome timmerman die worstelt met duizelingwekkende vragen: spreekt God tot mij? Of hoor ik stemmen? Als de stemmen van God zijn, waarom heeft Hij mij dan uitverkoren?
Mailer toont ons een mens anders dan alle anderen, maar vervuld van passie en twijfel, kracht en zwakte. Een goddelijke en tegelijk menselijke protagonist, die onze condition humaine deelt. Mailer volgt het Nieuwe Testament nauwgezet, maar schildert daarnaast een levendig beeld van het Galilea en Jerualem van tweeduizend jaar geleden. Een tijd van sociale onrust, met een wanhopige onderklasse. Een tijd die vergelijkbaar is met de onze.
Het evangelie volgens de Zoon is een poëtische, tragische en verrassend spannende roman van een van Amerika's grootste schrijvers. Een hooglied voor de liefde en menselijkheid van Jezus.
Schrijver: Norman Mailer
Oorspronkelijke titel: The gospel according to the Son
Eerste uitgave: 1997
ISBN/EAN: 90-295-3057-X
Uitgever: De Arbeiderspers
Het kasteel in het woud
Dieter werkt voor een speciale divisie van Heinrich Himmler's SS en is belast met een wel zeer speciaal genealogisch onderzoek: er gaan geruchten dat Adolf Hitler van joodse bloede zou zijn. Op het platteland van Oostenrijk verdiept hij zich in de levens van Hitlers ouders en grootouders, en in het bijzonder de maatschappelijke carrière van diens vader Alois: van boer werkte hij zich op tot in de hoogste bureaucratische regionen.
Alois keert terug naar het boerenleven als Adolf zeven jaar oud is. Dieter stuit op opmerkelijke gebeurtenissen die zouden hebben plaatsgevonden in het daaropvolgende jaar, en ontdekt een opmerkelijke lijn naar de wereldvreemde oude buurman van Alois, een man die Der Alte wordt genoemd. Der Alte is een bijenhouder met speciale gaven, en zijn invloed op de familie Hitler leidt tot een dramatische crisis in het gezin...
Het kasteel in het woud is een spectaculaire en controversiële roman over goed en kwaad, bloedverwantschap en incest, en een tocht naar de krochten van de ziel van de man die staat voor het ultieme kwaad: Adolf Hitler.
Schrijver: Norman Mailer
Oorspronkelijke titel: The castle in the forest
Eerste uitgave: 2007
ISBN/EAN: 978-90-499-5056-9
Uitgever: Rothschild & Bach
Waarom zijn we in Vietnam?
Waarom zijn we in Vietnam? heet deze roman van Norman Mailer, maar Vietnam wordt in het boek slechts eenmaal vermeld en dan nog op de laatste pagina. Bovendien maakt de schrijver niet één opmerking over de internationale politiek of de Amerikaanse bemoeienis overzee.
Is het mogelijk dat Mailer in dit aanstootgevende, ongegeneerde, uitbundige en beklemmende verslag van een jachtexpeditie naar het Brooksgebergte in Alaska een macabere parallel trekt? Of dat de lezer uit de gedragingen van enkele jagers uit Texas kan aanvoelen waarom Amerika oorlog voert of althans waarom Texas de meest Amerikaanse staat van de Verenigde Staten is?
Nog nooit is Texas zo tot leven gekomen: alles wordt erin gesuggereerd, zijn presidenten, zijn moordenaars, zijn retoriek, zijn vlijmscherp getekende realiteit.
Eugene Glenn schreef over dit boek in The Village Voice: 'Hopeloos afgesneden van zelfs de mogelijkheid tot liefde, leven we in kannibalisme. Het geheim van de roman is hoe Mailer zijn versie van de hel zo fris, soms zo grappig en zo vitaal weet te houden.
Schrijver: Norman Mailer
Oorspronkelijke titel: Why are we in Vietnam?
Eerste uitgave: 1967
Uitgever: Bruna

Non-FictieAmbacht en verbeelding
Norman Mailer schrijft op zijn eigen bekende wijze over seks, de media, spionnen en politiek; over schrijvers, kunst en succes; over zijn boeken en carrière. Het eerste deel van deze bundel bevat Mailers belangrijkste essays, essays die de lezer een verrassende, vaak schokkende nieuwe kijk geven op onder meer Henry Miller, Ernest Hemingway, Marlon Brando, de televisie en de CIA. Daarna volgen openhartige, beleefde en onbeleefde interviews uit onder andere Rolling Stone, Playboy, Vogue en Saturday Review.
Schrijver: Norman Mailer
Oorspronkelijke titel: Pieces and pontifications (deels)
Eerste uitgave: 1982
ISBN/EAN: 90-269-7780-8
Uitgever: Agathon
De gevangene van de seks
Bundeling van eerder in Harper's Magazine verschenen artikelen tegen Sexual Politics van Kate Millett, o.a. over homoseksualiteit.
Schrijver: Norman Mailer
Oorspronkelijke titel: The prisoner of sex
Eerste uitgave: 1971
ISBN/EAN: 90-6045-737-4
Uitgever: Hollandia
Het gevecht
In 1974 stonden Muhammad Ali en George Foreman tegenover elkaar in de ring tijdens het wereldkampioenschap boksen voor zwaargewichten in Kinshasa, Zaïre, bekend geworden als the Rumble in the Jungle. Foreman straalde rust uit en oogde sluw en sereen. Hij was nog nooit verslagen. Zijn vuisten waren zijn werktuig, en die 'hield hij in zijn zakken zoals een jager zijn geweer laat rusten in zijn fluwelen koffer'. Ali danste als een vlinder en stak als een bij. Samen schreven ze sportgeschiedenis in een explosieve ontmoeting tussen twee monumentale ego's. En Mailer beschreef het gevecht op verbluffende wijze. Als één boek laat zien dat niet alleen een sportwedstrijd, maar ook de geschreven weergave ervan kan gelden als een vorm van kunst, dan is het wel dit kolkende meesterwerk van Norman Mailer.
Schrijver: Norman Mailer
Oorspronkelijke titel: The fight
Eerste uitgave: 1975
ISBN/EAN: 978-90-204-0467-8
Uitgever: Veen
Het lied van de beul
Norman Mailer schrijft in Het Lied van de beul het aangrijpende, diepgaande relaas over de opzienbarende zaak Gary Gilmore, de kwestie van de moordenaar die, na ter dood te zijn veroordeeld, weigerde gratie te aanvaarden of uitstel van executie te vragen; die, integendeel, zelfs voor zijn terechtstelling moest vechten.
Norman Mailer verdiepte zich in de laatste levensfase van deze opmerkelijke persoonlijkheid, vanaf zijn voorwaardelijke vrijlating tot aan zijn terechtstelling in de staatsgevangenis van Utah in januari 1977.
The Executioner's Song - 1982
Regisseur: Lawrence Schiller
Cast: Tommy Lee Jones, Christine Lahti, Rosanna Arquette, e.a.
Schrijver: Norman Mailer
Oorspronkelijke titel: The executioner's song
Eerste uitgave: 1979
ISBN/EAN: 90-229-5272-X
Uitgever: Bruna
Moonfire; de heroïsche reis van de Apollo 11

Ter herdenking van de historische maanlanding van de Apollo 11 op 20 juli 1969, nu 40 jaar geleden, komt Taschen met een zeer speciale XL-uitgave: een tekst die Norman Mailer in 1969 voor Life schreef en later uitgaf als boek (Of a Fire on the Moon); nu geïllustreerd met prachtige foto's uit archieven uit de hele wereld en met werkelijk spectaculaire ruimtefoto´s van de NASA-astronauten zelf.

Schrijver: Norman Mailer
Oorspronkelijke titel: Moonfire; the epic journey of Apollo 11
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 9783836521642
Uitgever: Taschen


Witboek voor de president
Dit Witboek voor de president werd geschreven toen Kennedy nog leefde en het werd samengesteld met de gedachte dat de president het eens zou lezen. Daarom werd dit boek geïnspireerd door de wens een zekere invloed te hebben.
Hoe langzaam dat ook mocht gaan, hoe verborgen ook, het was niettemin een boek dat zich richtte op enkele geliefde denkbeelden van de president en de Amerikaanse staatshuishouding: daarom was de oneerbiedige toon van het geschrevene even noodzakelijk als de veertjes aan de schacht van een pijl. In Amerika vertrouwt men nu eenmaal alleen de oneerbiedigen; een vogelvrijverklaarde is meer waard dan een sheriff.
Het boek heeft door de dood van de president zijn fundament verloren, het kan niet langer op zijn aanvankelijke bedoelingen steunen. Het heeft nu een onbedoelde echo: het vertelt het verhaal van een president en van een presidentiële periode die noch beslissend was, noch actief in wetgevende zin, maar een tijd die niettemin op grootheid duidde, op zijn minst op grootheid van belofte, want het was een tijd waarin schrijvers een vertrouwelijk gesprek konden hebben met hun leider. Het is een boek over een man die groot had kunnen worden of die had kunnen mislukken, iets wat we nooit te weten zullen komen.
Schrijver: Norman Mailer
Oorspronkelijke titel: The presidential papers
Eerste uitgave: 1963
Uitgever: Bruna

Dubbel uitgegeven titelsDe hertenkamp
Zie voor de beschrijving van dit boek: De halfgoden.
Schrijver: Norman Mailer
Oorspronkelijke titel: zie De halfgoden
Eerste uitgave: 1955
Uitgever: Bruna
Rebellie in Hollywood
Zie voor de beschrijving van dit boek: De halfgoden.
Schrijver: Norman Mailer
Oorspronkelijke titel: zie De halfgoden
Eerste uitgave: 1955
Uitgever: Bruna