Boekenplank:
Kies

Boeken van James Jones

Meer over James Jones

Genres: Mysterie / Spanning / Thriller, Roman

Geboren: 1921 / Overleden: 1977

Geboorteland: Verenigde Staten


Overzicht

 • De lange hete lente - The merry month of May
 • De play-boys - Go to the Widow-Maker
 • Een handvol helden - The thin red line
 • Het pistool - The pistol
 • Kogels in het paradijs - A touch of danger
 • 's Levens taptoe - From here to eternity
 • Terugkeer der verdoemden - Whistle

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe lange hete lente
Parijs 1968. Dit is het Parijs van de gebarricadeerde boulevards, van de Sorbonne en het Odeon, de bolwerken van rebellerende studenten; van publicisten, meelopers en vrijdenkers - en dit alles waargenomen door de ogen van een meesterlijk literator, die huiveringwekkend een tijdvak beschrijft uit de jongste geschiedenis van Frankrijk.

James Jones heeft zijn roman geweven rond de lotgevallen van een groep buiten hun land verkerende Amerikanen. Een mislukte schrijver en dichter, Jonathan James Hartley, is de verteller van het verhaal en de beste vriend van Harry Gallagher. Harry, 'star'-scenarioschrijver, sexliefhebber, wijsgeer, smulpaap, vrijdenker-uit-de-veertiger-jaren, vindt in zijn zoon Hill een lijnrechte tegenstander. Hill is student aan de Sorbonne en aanvoerder van jeugdige revolutionairen. Temidden van de botsing tussen vader en zoon staat Harry's geliefde vrouw Louisa.

Intussen woedt de revolutie in Parijs voort en ziet, voelt, ruikt en vreest men de opperste verwarring die door de revolte van mei werd gesticht: de door boze menigten omringde barricaden, het traangas, de prachtige oude bomen aan weerszijden van de boulevards, neergehaald door van woedende, uitzinnige studenten. Geen lezer zal zich kunnen onttrekken aan de sfeer van dit boek, aan het angstaanjagende drijfzand waaruit tijdens dat jaar de Parijse samenleving bestond...
Schrijver: James Jones
Oorspronkelijke titel: The merry month of May
Eerste uitgave: 1971
ISBN/EAN: 9789024501229
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
De play-boys
De play-boys is een roman boordevol actie, met als ongebruikelijk decor de onderwatersport op het zonnige Jamaica. Mannen en vrouwen met de meest verschillende karakters vinden elkaar in een band van kameraadschap.

Centraal staan een befaamd schrijver, die in een impasse verkeert, en een professionele diepzee-duiker. Naast hen plaatst Jones een reeks unieke vrouwen, die het beste (en het slechtste) uit hun mannen halen. En passant verwerkt hij talloze authentieke gegevens over het diepzee-duiken en het resultaat is een mengeling van adembenemende spanning en overtuigend realisme.
Schrijver: James Jones
Oorspronkelijke titel: Go to the Widow-Maker
Eerste uitgave: 1967
ISBN/EAN: 9789024500598
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Een handvol helden
Op 7 augustus 1942 landden Amerikaanse mariniers op Guadalcanal, het grootste van de Salomonseilanden, in de hel van de jungle. Dit werd het keerpunt in de verschrikkelijke strijd om de macht in de Stille Oceaan; de bijna eindeloze gevechten op Guadacanal staan bekend als de meest gruwelijke en onmenselijke uit de Tweede Wereldoorlog.

De compagnie valt ten prooi aan een zinderende hitte, zwermen insecten in de groene schemer van het oerwoud, tropische slagregens die elke stap tot een martelend modderbad maken, walgelijke lijkengeur, de prikkeling van kruitdamp en gek makend eentonig voedsel.

Een verlammende angst slaat door hen heen bij een onverhoedse uitval van hysterisch krijsende Japanners. De drang tot zelfbehoud en de ingehamerde discipline laten hen doden, steeds weer, om niet gedood te worden.

Het verdriet om een gesneuvelde vriend, de kille woede die tot wreedheid drijft en nieuwe wreedheden uitlokt; James Jones geeft heel deze heksenketel een beklemmende realiteit. Een diep-menselijk drama loopt ten einde wanneer zij na maanden van ontbering en uitputtende angst eindelijk de zekerheid krijgen dat zij zullen overwinnen.
The Thin Red Line - 1998
Regisseur: Terrence Malick
Cast: Adrien Brody, James Caviezel, John Cusack, e.a.
Schrijver: James Jones
Oorspronkelijke titel: The thin red line
Eerste uitgave: 1977
ISBN/EAN: 9789024504114
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Het pistool

Beschrijving niet beschikbaar.

Schrijver: James Jones
Oorspronkelijke titel: The pistol
Eerste uitgave: 1959
ISBN/EAN: Nvt
Uitgever: Scheltens & Giltay
Kogels in het paradijs
Lobo Davies is een doorgewinterde, stevig drinkende Amerikaanse detective. Het "ruwe bolster, blanke pit" type, al weet hij dat laatste uitstekend te verbergen. Hij laat zich graag door zijn intuïtie leiden, maar verliest daarbij de logica niet uit het oog. In zijn opvattingen is hij conservatief en daar komt hij rond voor uit. Hij heeft een leeftijd bereikt waarop de praktische aspecten van zijn beroep hem soms niet al te gemakkelijk meer afgaan.

Vanaf het moment dat Lobo Davies voet aan wal zet op het Griekse eiland Tsatsos (en vriendelijk, doch dringend wordt verzocht weer rechtsomkeert te maken), is de actie snel en onvoorspelbaar. Op het prachtige, decadente Tsatsos belandt hij in een web van heroïnehandelaren, huurmoordenaars, hippies en een aantal zeer ongelukkige dames.

Maar Lobo is er de man niet naar het gevaar te ontlopen, hij gaat het achterna...
Schrijver: James Jones
Oorspronkelijke titel: A touch of danger
Eerste uitgave: 1972
ISBN/EAN: 9789060712559
Uitgever: Skarabee


's Levens taptoe
Diamond Head, Hawaï, 1941. In de laatste maanden voor het bombardement op Pearl Harbor gaat soldaat Prewitt koppig zijn eigen weg. Zijn rebelse houding zorgt voor conflicten met zijn meerderen, die vastbesloten zijn hem te breken.

Maar ook Prewitts sergeant houdt zich niet aan de regels. Hij heeft een gepassioneerde relatie met de vrouw van de commandant.

Rond hen leveren ook anderen hun eigen kleine strijd aan de vooravond van de historische luchtaanval door de Japanners op Pearl Harbor...
From Here to Eternity - 1953
Regisseur: Fred Zinnemann
Cast: Montgomery Clift, Deborah Kerr, Burt Lancaster, e.a.
Schrijver: James Jones
Oorspronkelijke titel: From here to eternity
Eerste uitgave: 1952
ISBN/EAN: 9789024505920
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Terugkeer der verdoemden
Terugkeer der verdoemden speelt zich voornamelijk af in een militair hospitaal waar de oorlogsgewonden in WOII naartoe werden gebracht nadat ze in de strijd waren geveld.

De strijd die ze daar moeten voeren is zo mogelijk nog zwaarder dan de gevechten tegen de vijand. Velen zijn blijvend invalide, anderen zullen jaren nodig hebben om weer de oude te worden.

Maar ze leven in een wereld op zich, ze blijven kameraden en het is die sfeer, die Jones zo voortreffelijk heeft weten te scheppen.

James Jones heeft Terugkeer der verdoemden niet zelf kunnen afmaken. Jones was gekomen tot hoofdstuk 31 toen hij ernstig ziek werd. Hij was geobsedeerd door dit boek en bleef doorwerken, ondanks twee hartaanvallen. Toen hij echter uiteindelijk moest accepteren dat hij het niet zou halen begon hij te werken met bandrecorders, en met de hulp van zijn beste vriend, Willie Morris, werkte hij de hele plot uit.
Schrijver: James Jones
Oorspronkelijke titel: Whistle
Eerste uitgave: 1978
ISBN/EAN: 9789024505913
Uitgever: Luitingh-Sijthoff

Dubbel uitgegeven titels

 • De dunne rode draad - zie Een handvol helden
 • Dreiging op Tsatsos - zie Kogels in het paradijs
 • From here to eternity - zie 's Levens taptoe
 • The thin red line - zie Een handvol helden