Boekenplank:
Kies

Boeken van Mark Bowden

Mark Bowden is journalist en schrijver.

Meer over Mark Bowden

Genre: Non-Fictie

Geboren: 1951

Geboorteland: Verenigde Staten


Overzicht

  • Black Hawk down - Black Hawk down
  • De afrekening - The finish
  • De jacht op Pablo - Killing Pablo
  • Te gast bij de Ayatollah - Guests of the Ayatollah
  • Vindersloon - Finders keepers

gedetailleerd overzicht

OverzichtBlack Hawk down
Black Hawk down is omschreven als één van de meest gezaghebbende boeken over een veldslag, die ooit verschenen zijn. Een even gruwelijke als adembenemende en - gelet op de discussies over VN-taken - nog immer actuele momentopname van de risico's van humanitaire interventies.

Zondag 3 oktober 1993.

140 Amerikaanse elite-soldaten worden vanuit helikopters gedropt in het hart van Mogadishu, Somalië. Hun missie: Ontvoer twee naaste medewerkers van een Somalische krijgsheer. Het mag een uur duren.

Zo makkelijk en snel gaat het niet. Wat volgt is een eindeloze nacht in een vreemde stad en vechten tegen duizenden zwaarbewapende Somaliërs.

Wanneer de eenheid de volgende ochtend gered wordt, zijn achttien soldaten dood en meer dan zeventig zwaargewond. De Somalische verliezen zijn vele malen groter.
Black Hawk Down - 2001
Regisseur: Ridley Scott
Cast: Josh Hartnett, Ewan McGregor, Eric Bana, e.a.
Schrijver: Mark Bowden
Oorspronkelijke titel: Black Hawk down
Eerste uitgave: 1999
ISBN/EAN: 9789024544165
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
De afrekening
Tien jaar lang leek Osama bin Laden ongrijpbaar. Tot de wereld in mei 2011 opgelucht ademhaalde. Het brein achter 9/11 was uitgeschakeld. De interventie van de Amerikaanse commando's getuigde van een zelden geziene stoutmoedigheid en efficiëntie. Die spectaculaire afrekening was slechts mogelijk dankzij een intense, haast maniakale voorbereiding.

Mark Bowden beschrijft aan de hand van uniek bronnenmateriaal hoe de Amerikaanse veiligheidsdiensten jarenlang alles in de strijd wierpen om Bin Laden te pakken te krijgen. Hij laat ook zien hoe Barack Obama zijn softe imago afwierp en zich ontpopte tot een gestaalde president. Op die manier groeit De afrekening uit tot een adembenemende pageturner over oorlog, wraak en politiek.
Schrijver: Mark Bowden
Oorspronkelijke titel: The finish
Eerste uitgave: 2012
ISBN/EAN: 9789085424239
Uitgever: De Bezige Bij
De jacht op Pablo
Vijftien maanden duurde de jacht op Pablo Escobar, de leider van het grootste cocaïnekartel ter wereld. De ontsnapping van deze godfather uit het paleis waarin hij gevangen zat, destabiliseerde heel Columbia.

Journalist Mark Bowden onthult de geheimen van een opwindende militaire operatie. Hij sprak de soldaten, agenten en officials die betrokken waren bij de mensenjacht en had inzage in strikt geheime documenten en afschriften van Escobars afgeluisterde telefoongesprekken.

Op basis van dit materiaal schreef Bowden een boek dat leest als een thriller. Hij licht toe hoe Escobar een criminele organisatie kon opbouwen die een hele natie in haar greep had en hij beschrijft wie hem ten val brachten:
  • Steve Jacoby, het hoofd van Centra Spike, het topgeheime special forces team dat met de modernste technologie één man ontdekte tussen 37 miljoen Columbianen;
  • Morris Busby, de VS-ambassadeur in Columbia, die zorgde voor de inzet van schimmige Delta Force-eenheden;
  • Hugo Martinez, het hoofd van de Colombiaanse politie, die een omkoopsom van 6 miljoen dollar afwees, talloze aanslagen overleefde en zelfs in ballingschap moest.
Schrijver: Mark Bowden
Oorspronkelijke titel: Killing Pablo
Eerste uitgave: 2001
ISBN/EAN: 9789022576953
Ebook: 9789402308839
Uitgever: Boekerij
Te gast bij de Ayatollah
Op 4 november 1979 bestormde een groep radicale islamisten - voornamelijk studenten, geïnspireerd door de islamitische revolutionair Ayatollah Khomeini - de Amerikaanse ambassade in Teheran. Ze gijzelden 52 Amerikanen en hielden ze bijna allemaal 444 dagen vast. Deze actie wordt beschouwd als de eerste grote confrontatie tussen het Westen en de militante Islam.

In Te gast bij de Ayatollah laat Mark Bowden ons dit beklemmende verhaal zien door de ogen van niet alleen de gegijzelden, maar ook de soldaten die hen hadden moeten bevrijden, de fanatieke maar naïeve kapers en de diplomaten die de crisis probeerden te beëindigen.

Bowden toont ons de cellen met de gevangenen even indringend als het Oval Office, waar toenmalig president Carter en zijn uitgeputte team de crisis probeerden te bezweren.

Bowden deed vijf jaar over zijn research, reisde talloze keren naar Iran en hield ontelbare interviews met betrokkenen van beide kampen.

Te gast bij de Ayatollah is een gedetailleerd, briljant gereconstrueerd en spannend verslag van een crisis die de wereld in zijn greep hield en uiteindelijk definitief veranderde.
Schrijver: Mark Bowden
Oorspronkelijke titel: Guests of the Ayatollah
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 9789024561599
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Vindersloon
Joey Coyle is een loser. Hij is werkloos, woont op zijn 28e nog steeds bij zijn moeder en is verslaafd aan drugs. Maar het geluk lijkt hem toe te lachen als hij op straat twee metalen dozen vindt. Deze zijn kort daarvoor uit een geldwagen gevallen en bevatten 1,2 miljoen dollar. Ondanks alle media-aandacht en de beloning die voor het geld wordt uitgeloofd, besluit Joey het geld te houden.

In de daaropvolgende zeven krankzinnige dagen zakt Joey langzaam af tot een staat van volledige paniek en paranoia. Hij probeert het geld wit te wassen via een maffiafiguur, vreest voor een aanslag op zijn leven en slaat uiteindelijk op de vlucht.

Met veel humor en gevoel voor drama reconstrueert Mark Bowden het fascinerende, waargebeurde verhaal van de ultieme ongeorganiseerde misdaad.
Money for Nothing - 1993
Regisseur: Ramón Menéndez
Cast: John Cusack, Benicio Del Toro, James Gandolfini, e.a.
Schrijver: Mark Bowden
Oorspronkelijke titel: Finders keepers
Eerste uitgave: 2002
ISBN/EAN: 9789022988732
Uitgever: Bruna