Boekenplank:
Kies
 • Home
 • M
 • James A. Michener

Boeken van James A. Michener

James A. Michener verwierf zich vooral bekendheid door zijn historische romans, die zich steeds afspelen in een bepaald land of bepaalde streek en waarbij het leven van verschillende generaties wordt beschreven. Zijn werken zijn vaak omvangrijk maar vlot leesbaar. Meerdere van zijn boeken zijn verfilmd, met Centennial als hitserie eind jaren '70.

Meer over James A. Michener

Genre: Roman

Geboren: 1907 / Overleden: 1997

Geboorteland: Verenigde Staten


Overzicht

 • Alaska - Alaska
 • Antillen - Caribbean
 • Centennial - Centennial
 • De bloemenkinderen van Torremolinos - The drifters
 • De bron - The source
 • De brug bij Andau - The bridge at Andau
 • De bruggen bij Toko-Ri - The bridges at Toko-Ri
 • De Chesapeake-baai - Chesapeake
 • De karavaan - Caravans
 • De reis - Journey
 • De roman - The novel
 • De ruimte - Space
 • De vuurproef - The fires of spring
 • Erfgoed der vaderen - Legacy
 • Hawaii - Hawaii
 • Het laatste lied - Recessional
 • Het verbond - The covenant
 • Mexico - Mexico
 • Polen - Poland
 • Sayonara - Sayonara
 • Terug naar het paradijs - Return to paradise
 • Texas - Texas
 • Verhalen van de Stille Zuidzee - Tales of the South Pacific

Dubbel uitgegeven titels

 • Karavaan in Afghanistan - zie De karavaan
 • Romance in Japan - zie Sayonara

gedetailleerd overzicht

OverzichtAlaska
De geschiedenis van het wispelturige Alaska vanaf zijn prehistorie tot in onze tijd, met als spannende hoogte- en dieptepunten: de ontdekkingstocht van de Deen Vitus Bering in opdracht van Peter de Grote; de Russische overheersing; de gold rush over de afschrikwekkende Chilkootpas; de opkomst van de zalmindustrie; de vondst van aardolie; de moeizame aanleg van de Alcan Highway en de onderdrukking van de Eskimo's.

In een razend knappe vervlechting van feiten en fictie verhaalt Michener de vrijwel onbekende geschiedenis van het adembenemend mooie Alaska, de negenenveertigste staat van de VS. Een geschiedenis waarin, zoals overal elders, gewone en ongewone mensen de boventoon voeren, voortgestuwd door uiteenlopende, vaak tegenstrijdige belangen en hartstochten.

Eskimo's, Aleoeten, Athapasken en Tlingits, jagers, vissers, goudzoekers, zeevaarders, missionarissen, sjamanen, tirannen, schooljuffrouwen, zakenlieden - hun strijd om het bestaan, hun dromen van geluk, liefde en rijkdom, vormen de boeiende voorgrond in het rijke panorama van Alaska's bewogen historie.
Schrijver: James A. Michener
Oorspronkelijke titel: Alaska
Eerste uitgave: 1988
ISBN/EAN: 9789026920578
Uitgever: Van Holkema & Warendorf
Antillen
Een luisterrijke zwerftocht langs de zonovergoten eilanden in de Caribische Zee, juweel onder de oceanen, in het kielzog van meesterverteller James Michener.

Zijn verhaal begint in 1310, op Dominica, waar de vreedzame Arawakken door de kannibalistische Cariben worden afgeslacht. En het eindigt aan boord van een modern cruiseschip op haar reis door het weelderige Caribische paradijs. De meevarende lezer heeft dan al talrijke onvergetelijke avonturen beleefd en een bonte stoet van fictieve en historische personages aan zich voorbij zien trekken:
 • Columbus die op Hisponiola de eerste Spaanse nederzetting vestigt;
 • de ontembare sir Francis Drake in zijn zeegevechten met de Spanjaarden;
 • de Hollandse slavenhandelaren op hun smokkelschepen;
 • de opkomst van de zeeroversnesten Tortuga en Port Royal;
 • slaven die op HaÏti in opstand komen;
 • Horatio Nelson die op het eiland Nevis in het huwelijk treedt met de erfgename van een rijke suikerplanter;
 • ballingen die uit Miami terugkeren naar Cuba om een geheime missie te vervullen.
Schrijver: James A. Michener
Oorspronkelijke titel: Caribbean
Eerste uitgave: 1989
ISBN/EAN: 9789026971426
Uitgever: Van Holkema & Warendorf
Centennial
Micheners wereldseller over Amerika's 'Westen'; hoe het door immigranten uit vele landen werd opengelegd en hoe daarbij de indianen werden verdreven. Een meeslepend epos van liefde en strijd, recht en onrecht, hoop en wanhoop.

Het verhaal begint in 1795 in het stadje Centennial in Colorado en eindigt rond 1970. De ontwikkeling van de stad door de eeuwen heen wordt gevolgd en een groot aantal personen die om uiteenlopende redenen (geld, vrijheid of misdaad) naar Centennial zijn gekomen, passeren de revue. Het toont de behandeling van de inheemse Indianen door de oprukkende kolonisten én het volgt een moordmysterie, dat 100 jaar nodig heeft om te worden opgelost.
Centennial - 1978 - miniserie
Regisseur: Virgil W. Vogel & Harry Falk & Paul Krasny
Cast: Richard Chamberlain, Robert Conrad, Gregory Harrison, e.a.
Schrijver: James A. Michener
Oorspronkelijke titel: Centennial
Eerste uitgave: 1974
ISBN/EAN: 9789026975011
Uitgever: Van Holkema & Warendorf
De bloemenkinderen van Torremolinos
Joe, Britta, Cato, Monica, Yigal en Gretchen: zes jonge mensen die elkaar bij toeval ontmoeten in Torremolinos. Ze zijn van verschillende nationaliteiten, maar verbonden door datgene wat de alternatieve jeugd-van-overal met elkaar gemeen heeft: een afkeer van de gevestigde maatschappij en een zucht naar een vrijere, maar leefbare wereld. Gezamenlijk zwerven zij door Spanje, Portugal, het exotische Mozambique en Marokko.

Hun fascinerende verhaal wordt verteld door Fairbanks, die ondanks zijn beroep (financiën) en zijn leeftijd (61) door de groep wordt geaccepteerd dankzij zijn oprechte poging hun leefwijze en meningen te begrijpen.

In Pamplona ontmoeten zij de 44-jarige Harvey Holt, een geharde, bereisde ex-marinier. Zo zijn de acht hoofdrolspelers afkomstig uit drie generaties, waardoor de lezer wordt geconfronteerd met het hoofdmotief van deze roman: de schijnbaar niet te overbruggen generatiekloof.

Gaandeweg echter groeit een mentaliteit van saamhorigheid - en daarmee de toenadering tussen de generaties - in dit verhaal vol gevaar, geweld en moed, liefde en seks, dat ons meevoert door de bizarre wereld van drop-outs, beat en drugs die veel jongeren aantrekt en veel ouderen bezorgd maakt.
Schrijver: James A. Michener
Oorspronkelijke titel: The drifters
Eerste uitgave: 1971
ISBN/EAN: 9789026979620
Uitgever: Van Holkema & Warendorf
De bron
Een Tel is een heuvel waarin de ruïnes van een oude nederzetting schuilgaan, vaak een opeenstapeling van ruïnes, als de mensen telkens weer nieuwe woonsteden hebben gebouwd op de puinhopen van hun voorgangers. Bij onderzoek van zo'n heuvel kunnen de archeologen uit de verschillende lagen zijn geschiedenis aflezen, die soms tot in de nacht der tijden teruggaat.

De 'hoofdpersoon' in dit epos van Michener is zo'n heuvel, Tel Makor in Galilea, ten oosten van Akko in Israël. Michener combineert in deze roman feiten uit de officiële geschiedschrijving met de vrije interpretatie daarvan door de romanschrijver.

De heuvel van Makor wordt opgegraven door een Amerikaanse archeoloog, die vijftien verschillende lagen uitgraaft, in ouderdom variërend van tienduizend jaar voor het begin van onze jaartelling tot aan de jongste geschiedenis. Met als leidraad het verhaal van Makor ('de bron'), leidt Michener ons langs de hoogtepunten uit de geschiedenis van Israël, het langzamerhand ontstaan van het besef van één God - de basis van het joodse geloof -, de verovering van Kanaän door de Israëlieten, de strijd tegen vreemde veroveraars, de tijd van koning David, de Romeinse bezetting, de kruisvaarders, de komst van de Arabieren, de terugkeer naar Erets Israël, de stichting van de Joodse staat.

De bron beslaat tienduizend jaar geschiedenis en is het boeiende verhaal van mensen die leefden en leven in en om de stad Makor.
Schrijver: James A. Michener
Oorspronkelijke titel: The source
Eerste uitgave: 1965
ISBN/EAN: 9789049400101
Ebook: 9789049401023
Uitgever: Strengholt


De brug bij Andau
De brug bij Andau vertelt het verhaal van de heldhaftige opstand van het Hongaarse volk, waardoor het ware karakter van het communisme aan de wereld werd onthuld.
Schrijver: James A. Michener
Oorspronkelijke titel: The bridge at Andau
Eerste uitgave: 1957
ISBN/EAN: Nvt
Uitgever: Scheltens & Giltay
De bruggen bij Toko-Ri
Wij bevinden ons op een Amerikaans vliegdekschip in volle Koreaanse oorlog. Van de straaljagerpiloten wordt gevraagd dat zij het schip verlaten bij zware zee, dat zij na de uitvoering van de aanval hun schip, ergens verloren op de ijzige zee, zouden terugvinden en in dit geval op het slingerende dek zouden landen. Samen met de admiraal van de SAVO kunnen wij ons afvragen waar men zulke mensen kan vinden.

Niettemin krijgt commandant Harry Brubaker het bevel, samen met zijn eskader straalbommenwerpers, de bruggen bij Toko-Ri te bombarderen. Deze bruggen zijn voor de bevoorrading van de Noord-Koreaanse frontlinies inderdaad van het meest elementaire levensbelang. Voor commandant Brubaker heeft deze opdracht nog wel een bijzondere betekenis. Samen met hun twee kinderen is zijn vrouw hem komen opzoeken in Japan.

Het bevel wordt uitgevoerd en de operatie slaagt. Het vliegtuig van de commandant wordt echter door de Noord-Koreaanse afweer getroffen en Brubaker moet een noodlanding maken in vijandelijk gebied...
The Bridges at Toko-Ri - 1954
Regisseur: Mark Robson
Cast: William Holden, Grace Kelly, Fredric March, e.a.
Schrijver: James A. Michener
Oorspronkelijke titel: The bridges at Toko-Ri
Eerste uitgave: 1953
ISBN/EAN: Nvt
Uitgever: Reinaert
De Chesapeake-baai
De Chesapeake baai is meer dan een grandioos panorama van een schitterend landschap - het is bovenal een meeslepend epos over de lotgevallen van de mensen die zich er vestigen: de autochtone Indianen; de eerste blanke kolonisten; vervolgde Quakers; gevluchte negerslaven; uitgehongerde of verdreven Europeanen en roekeloze zeelieden die de oceanen bevaren om in Engeland, Frankrijk of Afrika handel te drijven of om voor de West-Indische eilanden de piraten te bestrijden. Indianen en 'settlers', jagers en vissers, handwerkslieden en boeren, blanke plantagebezitters en negerslaven; mannen en vrouwen - zij bevolken generatie op generatie de Chesapeake-baai.

Mensen die elkaar liefhebben en haten, elkaar helpen en bevechten, en die door de eeuwen heen moeten leren in verdraagzaamheid te leven. Met elkaar en met de natuur die hen omringt.
Schrijver: James A. Michener
Oorspronkelijke titel: Chesapeake
Eerste uitgave: 1978
ISBN/EAN: 9789026978593
Uitgever: Van Holkema & Warendorf
De karavaan
In 1946 is Mark Miller de jongste attaché op de Amerikaanse ambassade in Kaboel, waar hij wordt opgezadeld met ogenschijnlijk onbenullige karweitjes.

Die blijken echter steeds meer van belang te worden als Amerikaanse mariniers uitgewezen moeten worden vanwege onzedelijk gedrag met gesluierde vrouwen. Bovendien moet Ellen Jaspar, een spoorloos verdwenen meisje van zeer goede huize uit Dorset, Pennsylvania, opgespoord worden.

Miller doorkruist met een jeep de woestijn en belandt uiteindelijk in een karavaan waarmee hij maandenlang door onherbergzame gebieden trekt. In meer dan één opzicht verpandt hij zijn hart aan het mysterieuze Afghanistan...
 

* Dit boek is ook uitgegeven onder een andere titel (zie dubbel uitgegeven titels).

Caravans - 1978
Regisseur: James Fargo
Cast: Anthony Quinn, Michael Sarrazin, Jennifer O'Neill, e.a.
Schrijver: James A. Michener
Oorspronkelijke titel: Caravans
Eerste uitgave: 1963
ISBN/EAN: 9789022515426
Uitgever: Boekerij
De reis
1987: Schreeuwende krantenkoppen over enorme goudvondsten in de Klondike in Canada veroorzaken een van de grootste epidemieën van goudkoorts in de geschiedenis.

In De reis volgt James A. Michener de avonturen van een wel heel merkwaardig groepje goudzoekers: vier Engelse aristocraten en hun Ierse bediende, Tim Fogarty.

Aan het hoofd van de expeditie staat Lord Evelyn Luton. Op-en-top een Engelsman en patriot weigert hij ook maar één voet op Amerikaanse bodem te zetten. Hij kiest voor de moeilijkst denkbare route naar de goudvelden: over Canadees en dus Brits grondgebied. Een rampzalige beslissing...
Schrijver: James A. Michener
Oorspronkelijke titel: Journey
Eerste uitgave: 1988
ISBN/EAN: 9789026971525
Uitgever: Van Holkema & Warendorf


De roman
Een meesterlijke roman over de intrigerende wereld van de moderne uitgeverij - een wereld die Michener als geen ander kent - en over vier mensen, wier leven draait om het boek.

Lucas Yoder wil na een jarenlange, succesvolle carrière als romanschrijver, wel eens wat anders proberen.
In de jachtige wereld van de uitgeverij probeert Yvonne Marmelle, Yoders uitgeefster, wanhopig haar integriteit te bewaren, vooral wanneer haar bedrijf het doelwit dreigt te worden van een overname.
Karl Streibert, criticus en docent literatuurwetenschappen, is jaloers op Yoders succes. Zijn droom ooit een bestseller te schrijven wordt de bodem ingeslagen.
Jane Garland is een rijke weduwe en verwoed lezeres van Yoders werken. Ze is bovendien beschermvrouwe en geldschietster van de universiteit waaraan Streibert doceert.

Hoe langer hoe meer raken de levens van deze vier met elkaar verstrengeld, maar tegelijkertijd stort hun vertrouwde wereld op schokkende wijze ineen...
Schrijver: James A. Michener
Oorspronkelijke titel: The novel
Eerste uitgave: 1991
ISBN/EAN: 9789026971846
Uitgever: Van Holkema & Warendorf
De ruimte
Het verhaal begint in oktober 1944 en introduceert vier mannen:
 • Stanley Mott, een in Engeland verblijvend Amerikaans geleerde met een geheime opdracht;
 • Norman Grant, een zeeheld in de Zeeslag voor de Golf van Leyte;
 • John Pope, rugby-ster en student in de sterrenkunde aan een Amerikaanse hogeschool;
 • en Dieter Kolff, raketspecialist en medewerker van Wernher von Braun.
Deze vier, die van cruciaal belang zijn voor het ruimtevaartprogramma, en hun vrouwen, zijn de hoofdrolvertolkers in de lange reeks van medespelers.

Het verhaal wordt levendig, dramatisch en helder verteld: de ingewikkelde proefnemingen, uitvindingen en planning van wetenschapsmensen en technici, en hun discussies over middelen en doelstellingen; hun speculaties over toekomstige verrichtingen in de ruimte en over mogelijke levensvormen in andere melkwegstelsels; de persoonlijke naijver; de politieke manipulaties in Washington; de selectie en de training van de ruimtevaarders; de met de vluchten en landingen verbonden opwinding en spanning; de confrontaties met de openbare meningen en met de media...
Space - 1985
Regisseur: Lee Philips & Joseph Sargent
Cast: James Garner, Susan Anspach, Beau Bridges, e.a.
Schrijver: James A. Michener
Oorspronkelijke titel: Space
Eerste uitgave: 1982
ISBN/EAN: 9789026976667
Uitgever: Van Holkema & Warendorf
De vuurproef
David Harper, opgegroeid in een weeshuis, moet zonder enige steun zijn weg zien te vinden in het leven. Hij weigert als veertienjarige jongen in een fabriek te gaan werken, maar verdient zijn geld door in de vakantie in het lunapark te gaan werken. Daar ontmoet hij het hoertje Nora. Zij is de eerste die hem de liefdevolle, maar ook de wrede kant van het leven laat zien.

Later volgen er meer die een onuitwisbaar stempel op het leven van David zullen drukken: 'Oom' Klim, het grillige zangeresje Mona Meigs, zijn vrienden in Dedham college, waar hij een van de beste studenten wordt, en tenslotte Marcia Paxson, afkomstig uit een Quaker-gezin, waar David al sinds zijn tijd in het weeshuis kind aan huis is.

Met vallen en opstaan baant David zich een weg naar volwassenheid. James Michener weet zijn ontwikkeling op virtuoze wijze te beschrijven tegen de achtergrond van het zeer Reële beeld dat hij van de Amerikaanse samenleving schetst.
Schrijver: James A. Michener
Oorspronkelijke titel: The fires of spring
Eerste uitgave: 1949
ISBN/EAN: 9789026978982
Uitgever: Van Holkema & Warendorf
Erfgoed der vaderen
Ter gelegenheid van de Amerikaanse 'bicentennial' schreef meesterverteller Michener een compacte roman met de uitstraling en de kracht van een epos.

De opbouw van een natie en het denken van een volk zijn magnifiek verweven in het verhaal rond majoor Norman Starr die uiteindelijk rekenschap moet afleggen voor zijn vaderlandslievende acties.

Erfgoed der vaderen is een roman geworden die zo tijdgebonden is als de dag van vandaag en zo tijdloos als waarheid en recht. Michener weet een indrukwekkende hoeveelheid historisch drama te verpakken tot een kleine roman waarvan velen zullen genieten.
Schrijver: James A. Michener
Oorspronkelijke titel: Legacy
Eerste uitgave: 1987
ISBN/EAN: 9789026970955
Uitgever: Van Holkema & Warendorf
Hawaii
Het wereldberoemde en meeslepende epos over het exotisch-mysterieuze eiland. Een immense saga vol vriendschap en oorlog.

In deze monumentale roman beschrijft Michener de geschiedenis van Hawaii - van de eerste Polynesiërs tot de Japanners die er tijdens de Tweede Wereldoorlog vochten. Hij laat zien hoe zij zich met elkaar vermengen, hoe zij hun eiland maken tot wat het nu is en hoe tevens hun lot bepaald wordt door de prachtige omgeving.

Hij doet dat aan de hand van vele onvergetelijke karakters zoals Amelia Whipple, de zendelinge; de kapitein die een dynastie van suikerbaronnen stichtte; de Chinese concubine die een groot bankier werd; de jonge Amerikaan Abner Hale die het geloof kwam preken, maar in de grootste verleidingen komt; de gigolo die bijna koning werd...
Hawaii - 1966
Regisseur: George Roy Hill
Cast: Julie Andrews, Richard Harris, Gene Hackman, e.a.
Schrijver: James A. Michener
Oorspronkelijke titel: Hawaii
Eerste uitgave: 1959
ISBN/EAN: 9789026979828
Uitgever: Van Holkema & Warendorf


Het laatste lied
In Het laatste lied gebruikt Michener zijn grote talent als verteller, zijn kennis van de Amerikaanse samenleving en zijn eigen lange levenservaring om een schitterend beeld te geven van het leven van ouderen en hun families, met al zijn uitdagingen. mogelijkheden en dilemma's.

Maak kennis met de 90-jarige Chris Mallory, die met tegenzin zijn rijbewijs inlevert maar weigert zijn dansschoenen aan de wilgen te hangen; Berta Umlauf, die zich het grootste deel van haar leven heeft opgeofferd voor haar familieleden en gezworen heeft nooit een dergelijke last voor haar kinderen te zijn; Muley Duggan, die zijn aan de ziekte van Alzheimer lijdende vrouw met liefde en toewijding blijft omringen; de predikante Helen Quade, die zich bemoeit met de geestelijke bijstand in het centrum en een onverwachte, bloeiende romance beleeft; de andere bewoners van het bejaardencentrum The Palms in Tampa, Florida; en hun kinderen, kleinkinderen, neven en nichten...

Zij vormen een blok als er vervelende maatregelen worden genomen, doen suggesties aan de directeur van het centrum, de jonge arts Andy Zorn. Zij ondersteunen hem als hij strijd moet leveren met de media, in het gerechtsgebouw en met een fanatieke organisatie die zich verzet tegen elke vorm van levensbeëindiging dan ook. En zij geven hem raad, plagen hem en moedigen hem aan als hij verliefd wordt op een jonge vrouw.

Alleen Michener kan zo indringend, geestig en ontroerend schrijven over deze bewoners, dat ze onvergetelijke figuren worden.
Schrijver: James A. Michener
Oorspronkelijke titel: Recessional
Eerste uitgave: 1994
ISBN/EAN: 9789026973468
Uitgever: Van Holkema & Warendorf
Het verbond
Niet alleen het magnifieke landschap van Zuid-Afrika vormt het decor van deze roman, want levendige scènes spelen zich ook af in het toenmalige Nederlands-Indië, Frankrijk en Engeland. De presentatie van zowel historische als fictieve personages tegen de achtergrond van authentieke gebeurtenissen is een verteltechniek waarin Michener de onbetwiste meester is.

Het verhaal volgt de levensloop van drie families, die elk een tak van de moderne republiek vertegenwoordigen: de kleurlingen, de zwarten en de Engelsen. Een belangrijke rol speelt de generatie van Willem van Doorn, de op Java geboren Hollander, die in 1647 op Kaap de Goede Hoop schipbreuk lijdt, naar Java terugkeert en, door een knagend heimwee gekweld, naar de Kaap terug zeilt om zich te voegen bij Jan van Riebeeck, die daar inmiddels in opdracht van de Verenigde Oost-Indische Compagnie een verversingspost heeft gevestigd.

Hoewel hij verliefd is op een mooie, jonge slavin, wordt hij door zijn omgeving gedwongen een Hollandse vrouw te trouwen, waardoor hij de stamvader wordt van een machtige familie, waarvan de afstammelingen de medestichters van het huidige Zuid-Afrika zijn. De Van Doorns, diep gelovig, zijn ervan overtuigd dat God een verbond met hen heeft gesloten en hen heeft uitverkoren dit land in bezit te nemen.
Schrijver: James A. Michener
Oorspronkelijke titel: The covenant
Eerste uitgave: 1980
ISBN/EAN: 9789026979903
Uitgever: Van Holkema & Warendorf
Mexico
Een meeslepende roman over de roerige geschiedenis van een land verteld door een man, op zoek naar zijn identiteit.

Norman Clay, een journalist met een Amerikaanse vader en een Mexicaanse moeder, keert na vele jaren terug naar zijn geboorteplaats Toledo in Mexico. Daar moet hij, in opdracht van zijn krant, het jaarlijkse stierengevecht verslaan, maar voor hem is het een terugkeer naar het verleden. Een verleden waarin zijn familie zo'n belangrijke rol speelde.

En hoe meer Clay kennis maakt met zijn voorouders, hoe meer de dramatische geschiedenis van Mexico zich ontvouwt: de schittering en wreedheid van een oude inheemse cultuur, de strijd van de Spanjaarden om de rijkdommen van het land, de onderdrukking en uitroeiing van de indianen, de Mexicaans-Amerikaanse oorlog en de met bloed doordrenkte revolutie en geboorte van een moderne natie, die haar afkomst niet kan verloochenen.
Schrijver: James A. Michener
Oorspronkelijke titel: Mexico
Eerste uitgave: 1992
ISBN/EAN: 9789026972355
Uitgever: Van Holkema & Warendorf
Polen
Polen is een roman over de strijd van het Poolse volk door de eeuwen heen. In Polen wordt op indrukwekkende wijze de geschiedenis verteld van een volk, dat dankzij haar geografische plaats, grote bloeitijden heeft gekend, maar om dezelfde reden ook talrijke vernederingen heeft ondergaan.

Aan de hand van de lotgevallen van drie Poolse families worden bijna acht eeuwen tot leven gebracht - van de inval der Tartaren in de 13e eeuw, de oorlog met Zweden, de dramatische Poolse Delingen, de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog tot de oprichting van Solidaritiet.

Op de virtuoze wijze die Michener eigen is, weet hij geschiedenis en fictie met elkaar te verweven, en schildert hij in Polen een naar vrijheid hunkerend volk met al zijn hoop en vertwijfeling, liefde en haat, verraad en trouw. Een volk dat zijn ware identiteit zoekt in een land dat vaak met bloedige woorden in de geschiedenisboeken staat beschreven.
Schrijver: James A. Michener
Oorspronkelijke titel: Poland
Eerste uitgave: 1983
ISBN/EAN: 9789026978074
Uitgever: Van Holkema & Warendorf
Sayonara
Majoor Lloyd Gruver komt in het Japanse Kobe onder de hoede van de Amerikaanse generaal Webster, met wiens dochter hij verloofd is.

Vervelend is alleen dat hij naar Kobe gaat met soldaat Joe Kelly, een knaap die geen blad voor de mond neemt en die geen gelegenheid onbenut laat om hem te vertellen dat hij perse wil trouwen met één van die in Gruvers ogen zo lompe Japanse meisjes, totdat Gruver zelf valt voor de exquise schoonheid van Hana-ogi, een Japanse danseres...
 

* Dit boek is ook uitgegeven onder een andere titel (zie dubbel uitgegeven titels).

Sayonara - 1957
Regisseur: Joshua Logan
Cast: Marlon Brando, Patricia Owens, James Garner, e.a.
Schrijver: James A. Michener
Oorspronkelijke titel: Sayonara
Eerste uitgave: 1954
ISBN/EAN: 9789026979897
Uitgever: Van Holkema & Warendorf


Terug naar het paradijs
James Michener voert de lezer opnieuw naar de eilanden die hij onsterfelijk maakte in zijn Verhalen van de Stille Zuidzee, een boek waarvoor hij de Pulitzer-prijs ontving.

De meesterlijke verteltrant van Michener staat borg voor een indringend beeld van het leven op de eilanden. Veelal centraal staan de gevolgen die de Tweede Wereldoorlog heeft gehad en de rol die de koloniale mogendheden speelden.
Return to Paradise - 1953
Regisseur: Mark Robson
Cast: Gary Cooper, Barry Jones, Roberta Haynes, e.a.
Schrijver: James A. Michener
Oorspronkelijke titel: Return to paradise
Eerste uitgave: 1950
ISBN/EAN: 9789026977893
Uitgever: Van Holkema & Warendorf
Texas
In een uiterst knappe vervlechting van feiten en fictie schept James A. Michener een adembenemend beeld van de rijkste en meest uitgestrekte staat van Amerika. Deze roman over Texas omspant een periode van 450 jaar en neemt een aanvang in 1535, wanneer de eerste Spanjaarden het gebied doorkruisen.

Het verhaal eindigt in het hedendaagse Texas, land van onbegrensde mogelijkheden en ongeëvenaarde menselijke prestaties. Het is een geschiedenis vol geweld en botsingen, politieke chicanes en kuiperijen, maar ook van vaderlandsliefde en staatsmanschap, van groei en ontwikkeling, de opkomst van de katoenteelt, de ontdekking van aardolie en de fenomenale expansie van de industrie.
Texas - 1994
Regisseur: Richard Lang
Cast: Maria Conchita Alonso, Benjamin Bratt, David Keith, e.a.
Schrijver: James A. Michener
Oorspronkelijke titel: Texas
Eerste uitgave: 1985
ISBN/EAN: 9789026976353
Uitgever: Van Holkema & Warendorf
Verhalen van de Stille Zuidzee
Beschrijving niet beschikbaar.
South Pacific - 2001
Regisseur: Richard Pearce
Cast: Glenn Close, Harry Connick Jr., Rade Serbedzija, e.a.
Schrijver: James A. Michener
Oorspronkelijke titel: Tales of the South Pacific
Eerste uitgave: 1948
ISBN/EAN: Nvt
Uitgever: Westfriesland

Dubbel uitgegeven titelsKaravaan in Afghanistan

Zie voor de beschrijving van dit boek: De karavaan.

Schrijver: James A. Michener
Oorspronkelijke titel: zie De karavaan
Eerste uitgave: 1963
ISBN/EAN: Nvt
Uitgever: Strengholt
Romance in Japan

Zie voor de beschrijving van dit boek: Sayonara.

Schrijver: James A. Michener
Oorspronkelijke titel: zie Sayonara
Eerste uitgave: 1954
ISBN/EAN: Nvt
Uitgever: Strengholt