Boekenplank:
Kies

Boeken van Jay McInerney

Jay McInerney studeerde Engels aan Syracuse University in New York en is schrijver, screenwriter, editor en columnist.

Meer over Jay McInerney

Genre: Roman

Geboren: 1955

Geboorteland: Verenigde Staten

Website: Jay McInerney


Overzicht

 • Bright lights, big city - Bright lights, big city
 • De laatste der Savages - The last of the Savages
 • De laatste vrijgezel - The last bachelor
 • Het verhaal van mijn leven - The story of my life
 • Modelgedrag - Model behaviour
 • Vreemdeling - Ransom

Brightness Falls

 1. De schittering valt - Brightness falls
 2. Het goede leven - The good life
 3. Prachtige, dierbare dagen - Bright, precious days

Non-Fictie

 • Een hedonist in de kelder - A hedonist in the cellar

Dubbel uitgegeven titels

 • Schitterlichten, grote stad - zie Bright lights, big city
Dubbel uitgegeven titels

gedetailleerd overzicht

OverzichtBright lights, big city
Bright lights, big city gaat over een jongeman die samen met zijn vrouw Amanda verhuist van Kansas City naar New York om zijn carrière als schrijver daar voort te zetten. Terwijl hij wacht op inspiratie verlaat Amanda hem om fotomodel te worden.

Samen met zijn vriend Tad Allegash duikt hij het nachtleven van Manhattan in om met overmatig drank- en drugsgebruik de pijn en vernedering te vergeten. Steeds meer verliest hij de controle over zijn leven.
 

* Dit boek is ook uitgegeven onder een andere titel (zie dubbel uitgegeven titels).

Bright Lights, Big City - 1988
Regisseur: James Bridges
Cast: Michael J. Fox, Kiefer Sutherland, Phoebe Cates, e.a.
Schrijver: Jay McInerney
Oorspronkelijke titel: Bright lights, big city
Eerste uitgave: 1984
ISBN/EAN: 9789023419778
Uitgever: De Bezige Bij
De laatste der Savages
Will Savage en Patrick Keane ontmoeten elkaar in 1965 als studenten op een elitaire 'prep school' en sluiten een vriendschap voor het leven. Patrick is een bewonderaar van de gevestigde orde en studeert rechten aan Yale en Harvard, terwijl de rebellerende Will zich in de woelige sfeer van de jaren zestig stort en uiteindelijk een beroemde platenproducer wordt.

Terwijl zij hun zo uiteenlopende ambities proberen te verwezenlijken, verandert de wereld om hen heen en wordt hun vriendschap afstandelijker en vol innerlijke tegenstrijdigheid. Pas tientallen jaren later, wanneer zij zich elk comfortabel genesteld hebben in hun eigen versie van de toekomst, komt de ware aard en betekenis van hun vriendschap tot uiting.

De laatste der Savages vermengt persoonlijke dilemma's met politieke problemen van ras, sekse, familie en maatschappij. Het is een boek over tegenstellingen: protestant tegenover katholiek, rebelsheid tegenover conformisme, over de dromen van de jeugd tegenover de onvermijdelijke realiteit van de volwassenheid die erop volgt.
Schrijver: Jay McInerney
Oorspronkelijke titel: The last of the Savages
Eerste uitgave: 1996
ISBN/EAN: 9789029053266
Uitgever: Meulenhoff
De laatste vrijgezel
De laatste vrijgezel bevat een ruime selectie van de korte verhalen die Jay McInerney tijdens zijn inmiddels vijfentwintigjarige carrière publiceerde. Hij schrijft over het grotestadsleven rond de eeuwwisseling, stuklopende relaties, het falen van de Amerikaanse droom en geliefden die elkaar op seksueel gebied zo veel mogelijk uitdagen. En hij schrijft over mensen, van jong en onschuldig tot oud en rancuneus, over de tijd voor en na de aanslagen van 11 september 2001 en de verregaande gevolgen daarvan op de psyche van de New Yorkers.

De verhalen in De laatste vrijgezel kenmerken zich door de briljante stijl en lichte toon van McInerney. Feilloos legt hij de gevoelens en desillusies van zijn personages bloot en roept hij in ieder verhaal een unieke wereld op.
Schrijver: Jay McInerney
Oorspronkelijke titel: The last bachelor
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 9789023441588
Uitgever: De Bezige Bij
Het verhaal van mijn leven
Het verhaal van mijn leven is het verhaal van Alison Poole,een rijk meisje van twintig uit Manhattan, New York. Alison heeft de droom om een actrice te worden, maar heeft het drukker met het nachtleven dat New York te bieden heeft en vooral met het opgebruiken van (bij voorbaat andermans) creditcards.

Ze knoopt verschillende (seksuele) relaties aan alvorens verliefd te worden op de handelaar Dean. Deze relatie houdt echter niet lang stand en versnelt het proces richting emotionele instorting slechts.
Schrijver: Jay McInerney
Oorspronkelijke titel: The story of my life
Eerste uitgave: 1988
ISBN/EAN: 9789035107328
Uitgever: Bakker
Modelgedrag
Beschrijving niet beschikbaar.
Schrijver: Jay McInerney
Oorspronkelijke titel: Model behaviour
Eerste uitgave: 1998
ISBN/EAN: 9789029058063
Uitgever: Meulenhoff


Vreemdeling
In Kioto, de oude hoofdstad van Japan, zoekt Christopher Ransom de zuiverheid en eenvoud die hij thuis in de Verenigde Staten niet heeft kunnen vinden. Tevens probeert hij er de herinnering uit te bannen aan de verschrikkingen waarmee hij eerder op zijn reis door Azië werd geconfronteerd - een schemerige geschiedenis van dood en geweld bij de Khyberpas.

Vooral met behulp van de strenge leefregels van het karate is Ransom erin geslaagd zijn evenwicht te hervinden. Hij voorziet in zijn onderhoud door Engelse les te geven aan Japanse zakenlieden.

Zijn vrienden, meest andere Amerikanen die hun land de rug hebben toegekeerd, ontmoet hij in de Buffalo Rome, een bluesbar die onderdak biedt aan de talloze ontheemden die in de jaren na de Vietnamoorlog door Azië trekken. Maar het verleden waar hij afstand van wil nemen lijkt voor Ransom alleen maar dichterbij te komen en begint hoe langer hoe meer een bedreiging te vormen, Hij raakt verwikkeld in een stroom van gebeurtenissen waarvan hij de gevolgen wel kan overzien, maar niet voorkomen.

McInerney beschrijft het patroon van avontuur en ontgoocheling waarin Ransom een onafwendbare vereffening met zijn noodlot tegemoet gaat.
Schrijver: Jay McInerney
Oorspronkelijke titel: Ransom
Eerste uitgave: 1985
ISBN/EAN: 9789035104181
Uitgever: Bakker

Brightness FallsDe schittering valt
Russell 'Cash' Calloway en Corrine Makepeace; begin dertig, getrouwd, leuke vrienden, een interessant leven, een goede baan: hij redacteur bij Corbin, Dern, zij effectenmakelaar bij Wayne, Duehn.

1987: New York is in de ban van de goudkoorts, de aandelenkoersen stijgen tot ongekende hoogten en beurspiraten nemen met veel geleend geld aan de lopende band bedrijven over.

Kort en heftig schitteren zij in een wereld waar alles mogelijk lijkt. Maar uiteindelijk leidt de beurskrach tot een financieel debacle, een complete desintegratie van het sociale en een failliet van het emotionele leven...
Schrijver: Jay McInerney
Oorspronkelijke titel: Brightness falls
Eerste uitgave: 1992
ISBN/EAN: 9789026952418
Uitgever: Agathon
Het goede leven
Als Luke McGavock op zekere ochtend rond tien uur opstaat en de gordijnen van zijn slaapkamerraam opentrekt, lijkt het oude vertrouwde beeld lichtelijk verstoord. Het duurt even voor het tot hem doordringt: tussen de vele torens van de skyline ontbreken plotseling de twee altijd allesoverheersende. In één klap wordt de hele wereld een kwartslag gekanteld.

Luke had het bijeengaren van steeds meer rijkdom en welvaart toch al even opgeschort om zijn leven weer enigszins op orde te krijgen en bijvoorbeeld eens te gaan nadenken over de toekomst van zijn tienerdochter. Maar de verschrikkelijke gebeurtenissen aan de andere kant van zijn slaapkamerraam zetten zijn leven pas echt op zijn kop.

Met een karrenvracht aan herinneringen, spijt en teleurstelling is het zaak zich te bezinnen op de vraag wat 'het goede leven' in werkelijkheid moet inhouden - voordat het te laat is.
Schrijver: Jay McInerney
Oorspronkelijke titel: The good life
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 9789023425175
Uitgever: De Bezige Bij
Prachtige, dierbare dagen
Russell en Corinne lijken het ultieme glamourleven te leiden. Ze bewegen naadloos van een literaire avond naar een chique benefiet en hebben beide een carrière waar ze veel voldoening uit halen. Samen met hun kinderen wonen ze in een loft in Tribeca en hun zomers brengen ze door in de Hamptons.

Hun droomleven staat echter onder druk. Russell - als zelfstandig uitgever - heeft misschien cultureel veel in de melk te brokkelen, financieel is hij een laagvlieger. Corinne doet vrijwilligerswerk en richt zich op de minderbedeelden in de stad. Langzaam maar zeker dreigen de hoge huurprijzen in New York het gezin uit hun zeer gewilde buurt te verdrijven.

Wanneer de man met wie Corinne in de nasleep van 9-11 een dramatische affaire had zich weer aandient en Russell op het punt staat een gewaagde, kostbare en potentieel desastreuze deal te sluiten, wordt het huwelijk van de Calloways zwaarder op de proef gesteld dan ze ooit voor mogelijk hadden gehouden.
Schrijver: Jay McInerney
Oorspronkelijke titel: Bright, precious days
Eerste uitgave: 2016
ISBN/EAN: 9789048834204
Ebook: 9789048834211
Uitgever: Hollands Diep

Non-FictieEen hedonist in de kelder
Jay McInerney was gefascineerd door de wereld van wijn vanaf de allereerste slok die hij nam. In Een hedonist in de kelder richt hij zijn unieke gevoel voor taal en metaforen op zijn favoriete onderwerp. Het resultaat is deze vermakelijke verzameling verhalen over wijn en de bijbehorende cultuur met al zijn eigenaardigheden. Zowel de doorgewinterde wijnkenner als de lezer voor wie het verschil tussen Cru classé en tafelwijn niet zo belangrijk is, zal genieten van deze verhalen.

McInerneys wijnessays worden al jaren graag gelezen door restauranthouders als Mario Batali ('Om van te smullen') en beroemde literaire critici als Robert Parker ('briljant, gevat, grappig'). In Een hedonist in de kelder neemt McInerney de lezer mee naar het Château Lafite, dat baron James Rothschild alleen maar kocht om zijn neef af te troeven, de Champagnestreek en andere beroemde plaatsen waar wijn geproduceerd wordt door een breed scala aan kleurrijke figuren.
Schrijver: Jay McInerney
Oorspronkelijke titel: A hedonist in the cellar
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 9789048834129
Ebook: 9789048834136
Uitgever: Hollands Diep

Dubbel uitgegeven titelsSchitterlichten, grote stad
Zie voor de beschrijving van dit boek: Bright lights, big city.
Schrijver: Jay McInerney
Oorspronkelijke titel: zie Bright lights, big city
Eerste uitgave: 1984
ISBN/EAN: 9789035102002
Uitgever: Bakker

Gerelateerde schrijvers