Boekenplank:
Kies

Boeken van John Irving

John Irving werd wereldwijd bekend met zijn roman De wereld volgens Garp. Van dit boek werden van de 1e druk 120.000 exemplaren verkocht. Van de 2e druk werden echter ruim drie miljoen exemplaren verkocht. Diverse van Irvings boeken werden succesvol verfilmd.

Meer over John Irving

Genre: Roman

Geboren: 1942

Geboorteland: Verenigde Staten

Website: John Irving


Overzicht

 • Avenue van de mysteriën - Avenue of mysteries
 • Bidden wij voor Owen Meany - A prayer for Owen Meany
 • De beren los - Setting free the bears
 • De laatste nacht in Twisted River - Last night in Twisted River
 • De laatste skilift - The last chairlift
 • De redding van Piggy Sneed - Trying to save Piggy Sneed
 • De regels van het ciderhuis - The cider house rules
 • De vierde hand - The fourth hand
 • De watermethodeman - The watermethod man
 • De wereld volgens Garp - The world according to Garp
 • Een zoon van het circus - A son of the circus
 • Het huwelijk van 158 pond - The 158-pound marriage
 • Hotel New Hampshire - The hotel New Hampshire
 • In een mens - In one person
 • Je zag destijds alleen maar mannen - Fragment uit Until I find you
 • Pension Grillparzer - The pension Grillparzer
 • Ruimte binnenshuis - Interior space
 • Tot ik jou vind - Until I find you
 • Waarom ik van Dickens hou en andere verhalen - Diverse bronnen
 • Weduwe voor een jaar - A widow for a year

Jeugdboeken

 • Een geluid alsof iemand geen geluid wil maken

Non-Fictie

 • De koning van het kinderspeelgoed - Günter Grass: king of the toy merchants
 • Het verzonnen meisje - The imaginary girlfriend
 • Mijn rol in de film - My movie business

gedetailleerd overzicht

OverzichtAvenue van de mysteriën
Juan Diego is een veertienjarige jongen die in Mexico in armoede opgroeit. Zijn dertienjarige zus Lupe kan de gedachten van sommige mensen lezen, en denkt te weten wat de toekomst brengt. Over het verleden heeft ze meestal gelijk: ze kent de ergste dingen die je zijn overkomen zonder dat je er iets over hebt gezegd.

Ze heeft minder vaak gelijk over wat er in de toekomst zal plaatsvinden, maar het is een grote last wanneer je ervan overtuigd bent dat je weet wat er gaat gebeuren met jezelf of met iemand van wie je houdt. Waartoe is een dertienjarig meisje in staat als ze denkt de toekomst te moeten veranderen?

Op latere leeftijd onderneemt Juan Diego een reis naar de Filipijnen. Hij wordt vergezeld door zijn dromen en herinneringen en denkt terug aan zijn bewogen jeugd in Mexico.
Schrijver: John Irving
Oorspronkelijke titel: Avenue of mysteries
Eerste uitgave: 2015
ISBN/EAN: 9789023497868
Ebook: 9789023493976
Uitgever: De Bezige Bij
Bidden wij voor Owen Meany
Zomer 1953. Aan het eind van een landerige honkbalmiddag mag de kleine Owen Meany de laatste slagbeurt volmaken. Nog nooit heeft de coach hem die eer gegund, want nog nooit heeft Owen Meany een klap van betekenis kunnen produceren. Die middag haalt Owen Meany uit als nooit tevoren en met de enige bal die hij ooit heeft kunnen raken, doodt hij de moeder van zijn beste vriend John.

Een noodlottig ongeval. Maar Owen Meany gelooft niet in toeval of ongeluk. Hij is er vast van overtuigd dat hij het instrument van God is. Wat er, na die bal in 1953, met Owen Meany gebeurt is inderdaad ongelooflijk en beangstigend.

Met pijnlijke nauwkeurigheid staat voor Owen Meany vast hoe de rest van zijn leven zal verlopen. Gedragen door zijn vaste geloof in God en zijn vriendschap met John, gaat hij zijn onafwendbaar lot tegemoet.
Simon Birch - 1998
Regisseur: Mark Steven Johnson
Cast: Ian Michael Smith, Joseph Mazzello, Ashley Judd, e.a.
Schrijver: John Irving
Oorspronkelijke titel: A prayer for Owen Meany
Eerste uitgave: 1989
ISBN/EAN: 9789029541947
Ebook: 9789029542746
Uitgever: De Arbeiderspers
De beren los
Graff en Siggy, twee gesjeesde Weense studenten, kopen samen een motor om een trektocht te maken door Oostenrijk. Tijdens hun omzwervingen halen ze alle mogelijke streken uit en de vrijheidsmaniak Siggy maakt zelfs plannen om de dieren uit de Weense dierentuin los te laten.

Wanneer Graff door een ongeluk gewond raakt, bestudeert hij Siggy's 'dierentuinverkenningen' ten einde de strategie voor 'het loslaten' te bepalen. Zodra hij weer op de been is, vertrekt hij naar Wenen om Siggy's plannen uit te voeren.

Al gauw blijken diens verkenningen echter niet zo gedegen...
Schrijver: John Irving
Oorspronkelijke titel: Setting free the bears
Eerste uitgave: 1968
ISBN/EAN: 9789023429203
Ebook: 9789023448556
Uitgever: De Bezige Bij
De laatste nacht in Twisted River
In de kookruimte van een houthakkerskamp in het noorden van New Hampshire ziet een angstige jongen de vriendin van de plaatselijke politieman aan voor een beer. De gevolgen zijn desastreus.

Zowel de jongen als zijn vader slaan op de vlucht, een tocht die hen van Boston naar Vermont en Toronto brengt, continu op de hielen gezeten door de onverbiddelijke politieman. Hun enige beschermer is een vrijheidsgezinde houthakker met wie ze vriendschap sluiten.
Schrijver: John Irving
Oorspronkelijke titel: Last night in Twisted River
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 9789023450979
Ebook: 9789023448402
Uitgever: De Bezige Bij
De laatste skilift

In Aspen, Colorado, in 1941, neemt skiester Rachel Brewster deel aan de Nationale Kampioenschappen Slalom. Little Ray, zoals ze wordt genoemd, komt niet eens in de buurt van het podium. Maar wél slaagt ze erin zwanger te worden. Terug thuis in New England wordt Little Ray skileraar.

Haar zoon, Adam, groeit op in een familie die spot met alle conventies, maar die ook alle vragen ontwijkt naar haar bewogen verleden.

Jaren later, op zoek naar antwoorden, volgt Adam het spoor terug naar Aspen. In hotel Jerome, waar hij is verwekt, komt hij geesten uit het verleden op het spoor. Het zijn niet de eerste, noch de laatste geesten die hij zal ontmoeten.

Schrijver: John Irving
Oorspronkelijke titel: The last chairlift
Eerste uitgave: 2022
ISBN/EAN: 9789029548175
Uitgever: De Arbeiderspers


De redding van Piggy Sneed
In deze bundel laat John Irving zien dat hij in het korte verhaal even gedreven en fantasierijk is als verteller van complete romans.

De redding van Piggy Sneed bevat zes verhalen, waaronder 'Pension Grillparzer' - eerder opgenomen in De wereld volgens Garp - en vier essays, waaronder Irvings hommage aan Charles Dickens en het hilarische 'Diner in het Witte Huis', waarin de schrijver een verslag geeft van de Amerikaanse verkiezingen, terwijl hij zit te dubben over de zoveelste (en waarschijnlijk laatste) uitnodiging om te dineren met een president van de Verenigde Staten.
Schrijver: John Irving
Oorspronkelijke titel: Trying to save Piggy Sneed
Eerste uitgave: 1993
ISBN/EAN: 9789023439110
Uitgever: De Bezige Bij
De regels van het ciderhuis
De regels van het ciderhuis speelt in het landelijke Maine, in de eerste helft van twintigste eeuw. Het vertelt het verhaal van Homer Wells, een wees die is opgevoed door Wilbur Larch, de dokter van het weeshuis.

Dokter Larch leert Homer alles over geneeskunde. Maar hoewel zijn capaciteit voor vriendelijkheid bijna die van een heilige is, is Homers 'mentor' ook een ether-verslaafde. Hij en Homer raken in een typisch vader-zoonconflict, dat nog wordt versterkt door hun verschil van mening over abortus. Het gevolg is dat Homer het weeshuis verlaat, en daarmee de enige familie die hij ooit heeft gekend.

Homers nieuwe leven brengt allerlei spannende dingen met zich mee, vooral wanneer hij voor het eerst van zijn leven verliefd wordt. Maar als hij voor een allesbepalende keuze komt te staan, beseft hij dat hij niet kan ontkomen aan zijn verleden.
The Cider House Rules - 1999
Regisseur: Lasse Hallström
Cast: Tobey Maguire, Michael Caine, Charlize Theron, e.a.
Schrijver: John Irving
Oorspronkelijke titel: The cider house rules
Eerste uitgave: 1985
ISBN/EAN: 9789029541657
Ebook: 9789029541664
Uitgever: De Arbeiderspers
De vierde hand
Midden in een reportage vanuit India wordt een Newyorkse tv-verslaggever de linkerhand afgebeten door een leeuw: miljoenen kijkers zijn getuigen van het incident.

In Boston verkeert een vermaarde handchirurg in afwachting van een gelegenheid om 's lands eerste handtransplantatie uit te voeren; voor het zover is wordt de chirurg tijdens de verwarrende nasleep van een tumultueuze echtscheiding verleid door zijn huishoudster.

Een getrouwde vrouw uit Wisconsin wil de eenhandige tv-verslaggever de linkerhand van haar echtgenoot geven, dat wil zeggen; zodra deze dood is. Maar de man leeft nog en is gezond en betrekkelijk jong.

Aldus begint De vierde hand, een komedie, zo lijkt het aanvankelijk, misschien een satire, vrijwel zeker een scabreuze klucht. Maar uiteindelijk is De vierde hand even realistisch en ontroerend als Irvings voorafgaande werk. En terwijl De vierde hand kenmerkend is voor Irvings soepele verteltrant en daarnaast enkele van zijn vaste thema's nader uitwerkt - verlies, rouw, de verlossing van de liefde - ontgint het boek ook een nieuw terrein: het geeft een indringend beeld van wat een nieuwe kans en de wil om te veranderen kunnen bewerkstelligen.
Schrijver: John Irving
Oorspronkelijke titel: The fourth hand
Eerste uitgave: 2003
ISBN/EAN: 9789023462675
Ebook: 9789023448297
Uitgever: De Bezige Bij
De watermethodeman
Fred Trumper is een zachtzinnige jongeman die in het leven niet altijd de juiste keuzes maakt. Zo trouwt hij halsoverkop met de Oostenrijkse slalomkampioene Biggie, welk huwelijk strandt op zijn voortdurende vlucht voor de werkelijkheid. Ook zijn verhouding met het model Tulpen duurt korter dan Trumper had gehoopt.

Intussen worstelt hij met de watermethode (namelijk zeer veel drinken voor en na het vrijen), aangezien Trumper een afwijking aan zijn urinekanaal heeft. Pas bij het zien van de film over zijn leven, getiteld 'In de vernieling', besluit hij daaraan een nieuwe wending te geven.
Schrijver: John Irving
Oorspronkelijke titel: The watermethod man
Eerste uitgave: 1972
ISBN/EAN: 9789023418207
Ebook: 9789023444060
Uitgever: De Bezige Bij
De wereld volgens Garp
De wereld volgens Garp is een zeldzaam komische, originele maar ook schokkende roman die John Irving in één klap beroemd maakte. Sinds de verschijning in 1978 hebben miljoenen lezers genoten van de excentrieke, non-conformistische Jenny, haar zoon T.S. (Technical Sergeant) Garp en de fanatici, onschuldige kinderen, transseksuelen, hoeren, worstelaar en de vele figuren die de wereld van Garp bevolken.

Als geen ander weet John Irving thema's als de uitwassen van de seksuele revolutie en de onvermijdelijke oorlog tussen de seksen te vermengen met een stoet aan kleurrijke personages.

De wereld volgens Garp is een onovertroffen tragikomedie die lezers diep raakt, en bovendien een klassieker.
The World According to Garp - 1982
Regisseur: George Roy Hill
Cast: Robin Williams, Glenn Close, John Lithgow, e.a.
Schrijver: John Irving
Oorspronkelijke titel: The world according to Garp
Eerste uitgave: 1978
ISBN/EAN: 9789023459903
Ebook: 9789023449751
Uitgever: De Bezige Bij


Een zoon van het circus
Dokter Farokh Daroewella, een wat grijze Canadese dokter van Indiase origine, gaat van tijd tot tijd terug naar Bombay, waar zijn meeste patiënten invalide kinderen zijn. Twintig jaar geleden heeft Daroewella twee slachtoffers van een moord onderzocht. Nu zal hij, na al die jaren, opnieuw kennismaken met de moordenaar.

Als altijd spelen toevalligheden en (seksuele) bizarriteiten ook in deze roman van Irving een hoofdrol, met als opvallendste verschijning een tot vrouw omgebouwde massamoordenaar. Wat er ook gebeurt - en er gebeurt overweldigend veel - Irving heeft de touwtjes stevig in handen in dit onderhoudend staaltje vakwerk.
Schrijver: John Irving
Oorspronkelijke titel: A son of the circus
Eerste uitgave: 1994
ISBN/EAN: 9789023464327
Ebook: 9789023473428
Uitgever: De Bezige Bij
Het huwelijk van 158 pond
Een Amerikaanse miljonairsdochter, een Weense worstelaar die ontsproot aan de relatie tussen een kunstschilder en zijn model, een schrijver van historische romans die niemand leest en een meisje dat uit een koe geboren werd.

Twee leden van het docentencorps aan een Amerikaanse universiteit en hun echtgenoten besluiten tot een duurzaam experiment in partnerruil...
Schrijver: John Irving
Oorspronkelijke titel: The 158-pound marriage
Eerste uitgave: 1973
ISBN/EAN: 9789026950490
Uitgever: Agathon
Hotel New Hampshire
Vader en moeder Berry zijn de eigenaars van Hotel New Hampshire. Frank is hun oudste zoon en zijn jeugd wordt beheerst door zijn homoseksualiteit. Franny is het oudste meisje. Wanneer ze zestien is, wordt ze verkracht door drie quarterbacks van het plaatselijke footballteam. Ze wordt later een gevierde actrice en trouwt met een neger.

John is het derde kind en de verteller van het verhaal. Zijn liefde voor Franny is een ware obsessie voor hem; een euvel dat Franny op haar eigen vindingrijke manier weet te verhelpen. Lilly is de tweede dochter en zij lijdt aan dwerggroei. Geestelijk probeert ze te groeien door te gaan schrijven. Wanneer ze met haar derde boek maar niet op gang kan komen, springt ze uit het raam van haar hotelsuite op de veertiende verdieping. 'Sorry. Net niet groot genoeg,' luidt haar zelfmoordbriefje. Ei is het jongste zoontje. Hij komt met zijn moeder om bij een vliegtuigongeluk wanneer zijn familie in twee groepen naar Wenen vliegt.

In Wenen runt het gezin opnieuw een hotel, dat overdag bewoond wordt door anarchisten die de Opera willen opblazen en ’s nachts benut wordt door hoeren en hun klanten. Mede-eigenaar van het hotel is Freud, een jood die in de oorlog blind is geworden, en hij wordt geholpen door Susie de beer. Susie is zo lelijk dat ze zich altijd in een berenpak hult en zo als geleidebeer voor Freud fungeert. Freud en vader weten te verhinderen dat de anarchisten de Opera opblazen...
The Hotel New Hampshire - 1984
Regisseur: Tony Richardson
Cast: Rob Lowe, Jodie Foster, Beau Bridges, e.a.
Schrijver: John Irving
Oorspronkelijke titel: The hotel New Hampshire
Eerste uitgave: 1981
ISBN/EAN: 9789023429210
Ebook: 9789023448952
Uitgever: De Bezige Bij
In een mens
Billy, de biseksuele hoofdpersoon van In een mens vertelt over zijn tragikomische leven als 'seksuele verdachte', een term die John Irving voor het eerst gebruikte in zijn onsterfelijke roman De wereld volgens Garp.

Dit is John Irvings meest politieke roman sinds De regels van het ciderhuis en Bidden wij voor Owen Meany en tevens een eerbetoon aan Billy's vrienden en minnaars - een bonte verzameling personages die de lezer niet licht zal vergeten. Het is een onvergetelijk portret van een eenzame, biseksuele man die zich voorgenomen heeft om 'echt belangrijk' te zijn.
Schrijver: John Irving
Oorspronkelijke titel: In one person
Eerste uitgave: 2012
ISBN/EAN: 9789029541954
Ebook: 9789029542753
Uitgever: De Bezige Bij
Je zag destijds alleen maar mannen

Je zag destijds alleen maar mannen is een fragment uit de roman Tot ik jou vind en werd in het kader van de Bakenesser Avond op 29 augustus 2005 met de hand gezet en gedrukt door de Lojen Deur Pers. De oplage bedraagt 260 genummerde exemplaren, inclusief 10 Romeins genummerde exemplaren gedrukt op handgeschept Japans, die werden gesigneerd door de auteur.

Inclusief de boezemtatoeage die het omslag van het boek Tot ik jou vind siert, ontworpen door Henk Schiffmacher. Schiffmacher, zelf liefhebber van de boeken van John Irving, gaf de auteur inzicht in de tattooscene voor zijn nieuwe roman, die verhaalt over de zoektocht naar een verdwenen vader langs de havensteden aan de Noordzee. De hoofdpersonages doen op hun reis Amsterdam aan en belanden in de tattoowereld.

De uitgever benadrukt dat het idee van de boekomslag van de schrijver zelf komt: 'Irving wilde graag een tatoeage van Schiffmacher op de cover.' John Irving draagt zelf ook enkele tatoeages.

Schrijver: John Irving
Oorspronkelijke titel: Fragment uit Until I find you
Eerste uitgave: 2005
ISBN/EAN: Nvt
Uitgever: Lojen Deur Pers


Pension Grillparzer

Pension Grillparzer is een meesterlijk verhaal over een ambtenaar van het Oostenrijks Bureau voor Toerisme die met zijn gezin etablissementen keurt.

Pension Grillparzer wil graag bevorderd worden tot de B-klasse, maar maakt weinig kans. Het pension biedt namelijk onderdak aan een merkwaardig groepje circusartiesten, waaronder een beer op een fiets, een man die op zijn handen loopt en een angstaanjagend nauwkeurige dromenvoorspeller.

Schrijver: John Irving
Oorspronkelijke titel: The pension Grillparzer
Eerste uitgave: 1980
ISBN/EAN: 9789023416050
Uitgever: De Bezige Bij
Ruimte binnenshuis

Kort verhaal, eveneens te vinden in de bundel De redding van Piggy Sneed. Speciale uitgave vervaardigd door in opdracht van ECI.

Schrijver: John Irving
Oorspronkelijke titel: Interior space
Eerste uitgave: 1974
ISBN/EAN: Nvt
Uitgever: Ambo | Anthos
Tot ik jou vind
Jack Burns was volgens zijn moeder al acteur eer hij acteur was, maar zelf bewaarde hij zijn duidelijkste jeugdherinneringen aan de momenten waarop hij de dringende behoefte had zijn moeders hand vast te houden. En dan acteerde hij niet.

Zo begint Tot ik jou vind - het verhaal van de acteur Jack Burns. Zijn moeder Alice is tatoeëerster in Toronto. Als Jack vier is, reist Alice verscheidene havensteden aan de Noordzee met hem af. De twee zijn op zoek naar Jacks verdwenen vader William, een kerkorganist die verslaafd is aan het laten zetten van tatoeages. Maar Alice is een mysterie en William blijft onvindbaar. Zelfs Jacks herinneringen zijn onzeker. Jack Burns gaat naar school in Canada en New England, maar echt vormend is zijn omgang met enkele oudere vrouwen.

Irving schildert Jacks leven als acteur in Hollywood met dezelfde rijkdom aan detail en verscheidenheid aan emoties die hij aanwendt bij de beschrijving van de tatoeagestudio's in de genoemde havensteden en de weergalmende orgelmuziek die Jack als kind in Europese kerken heeft gehoord.
Schrijver: John Irving
Oorspronkelijke titel: Until I find you
Eerste uitgave: 2005
ISBN/EAN: 9789023420354
Ebook: 9789023449355
Uitgever: De Bezige Bij
Waarom ik van Dickens hou en andere verhalen

Waarom ik van Dickens hou bestaat uit twee essays en twee korte verhalen:

 1. Waarom ik van Dickens hou
 2. Ruimte binnenshuis
 3. Een land dat zijn inwoners zo grof behandelt, maakt zichzelf te schande
 4. Een reddingspoging

Schrijver: John Irving
Oorspronkelijke titel: Diverse bronnen
Eerste uitgave: 1996
ISBN/EAN: 9789060746868
Uitgever: Ambo | Anthos
Weduwe voor een jaar
Ruth Cole is een complexe persoonlijkheid met tegenstrijdige karaktertrekken - een 'moeilijke' vrouw. 'Aardig' in de gangbare zin van het woord is ze niet, onvergetelijk is ze wel.

Het verhaal van Ruth wordt verteld in drie delen, die zich elk concentreren rond een kritiek moment in haar leven. Het eerste deel speelt zich af in de zomer van 1958, als Ruth pas vier jaar is. Een tweede venster op haar leven gaat open in het najaar van 1990, wanneer de nog ongetrouwde Ruth een privéleven heeft dat heel wat minder succesvol verloopt dan haar loopbaan als schrijfster. Ze vertrouwt haar eigen oordeel ten aanzien van mannen niet, en met reden. Weduwe voor een jaar eindigt in de herfst van 1995, wanneer Ruth een eenenveertigjarige weduwe en moeder is. Ze lijkt voor het eerst van haar leven verliefd te worden.

Weduwe voor een jaar is een komisch maar soms ook onthutsend boek, een rijk geschakeerde liefdesgeschiedenis met een verbluffende emotionele kracht. Bij alle scabreusheid en erotiek is het vooral een schitterende roman over het verstrijken van de tijd en de onverbiddelijkheid van verdriet.
The Door in the Floor - 2004
Regisseur: Tod Williams
Cast: Elle Fanning, Jeff Bridges, Kim Basinger, e.a.
Schrijver: John Irving
Oorspronkelijke titel: A widow for a year
Eerste uitgave: 1998
ISBN/EAN: 9789048854172
Ebook: 9789048837632
Uitgever: Hollands Diep

JeugdboekenEen geluid alsof iemand geen geluid wil maken

Een geluid alsof iemand geen geluid wil maken is een verhaal uit John Irving's roman Weduwe voor een jaar. Kinderboekenschrijver Ted Cole vertelt daarin aan zijn dochter Ruth het avontuur van een dapper jongetje dat een nachtmerrie heeft, waarna hij samen met zijn vader in het midden van de nacht op zoek gaat naar de bron van een spookachtig geluid - om het te verjagen.

Schrijver: John Irving
Eerste uitgave: 1998
ISBN/EAN: 9789060054567
Uitgever: Thomas Rap

Non-FictieDe koning van het kinderspeelgoed

Hommage van John Irving over Günter Grass (Duitse schrijver, 1927 - 2015) en zijn werk.

Schrijver: John Irving
Oorspronkelijke titel: Günter Grass: king of the toy merchants
Eerste uitgave: 1982
ISBN/EAN: 9789041400864
Uitgever: Ambo | Anthos
Het verzonnen meisje

Van de romanschrijver die bekend staat om de complexiteit van zijn romans - ze zijn bovendien omvangrijk - verschijnt nu een autobiografisch boek van een onweerstaanbare eenvoud; het is tevens beknopt.

Het verzonnen meisje bevat portretten van de schrijvers en worstelaars die een omvangrijke rol hebben gespeeld in de ontwikkeling van John Irving als romanschrijver, worstelaar en worstelcoach. Daarboven geven deze herinneringen een onopgesmukt beeld van de toegewijde vader die Irving is: hij coachte zijn zoons Colin en Brendan naar het kampioenschap van New England - een titel die Irving zelf als worstelaar nooit in de wacht sleepte.

Het verzonnen meisje gunt de lezer een boeiende blik op Irvings leven en op zijn schrijverschap.

Schrijver: John Irving
Oorspronkelijke titel: The imaginary girlfriend
Eerste uitgave: 1996
ISBN/EAN: 9789041400550
Uitgever: Ambo | Anthos
Mijn rol in de film

Dit autobiografische verhaal van John Irving begint met diens verslag van de glansrijke carrière en medische publicaties van de grootvader van de schrijver, dr. Frederiek C. Irving, een vermaard verloskundige en gynaecoloog, en bevat ook Irvings wrange overzicht van de geschiedenis van de abortuspolitiek in de Verenigde Staten.

Maar vooral gaat Mijn rol in de film over de dertien jaar dat John Irving bezig is geweest zijn roman De regels van het ciderhuis te bewerken tot een film - voor vier verschillende regisseurs.

Ook schrijft Irving over de mislukte poging tot verfilming van zijn eerste boek, De beren los; en over twee van de films die naar romans van zijn hand werden gemaakt - zij het niet naar zijn scenario's - namelijk De wereld volgens Garp en Hotel New Hampshire; en over de trage vorderingen om zijn scenario van Een zoon van het circus verfilmd te krijgen.

Niet in de laatste plaats, naast de kwaliteiten als autobiografisch verhaal - anekdotisch, geestig, liefdevol en openhartig - is Mijn rol in de film een onthullend essay over de wezenlijke verschillen tussen het schrijven van een roman en het schrijven van een scenario.

Schrijver: John Irving
Oorspronkelijke titel: My movie business
Eerste uitgave: 1999
ISBN/EAN: 9789023438960
Uitgever: De Bezige Bij