Boekenplank:
Kies

Boeken van John Irving

Meer over John Irving

Genre: Roman

Website: http://www.john-irving.com


Overzicht

 • Avenue van de mysteriën - Avenue of mysteries
 • Bidden wij voor Owen Meany - A prayer for Owen Meany
 • De beren los - Setting free the bears
 • De laatste nacht in Twisted River - Last night in Twisted River
 • De redding van Piggy Sneed - Trying to save Piggy Sneed
 • De regels van het ciderhuis - The cider house rules
 • De vierde hand - The fourth hand
 • De watermethodeman - The watermethod man
 • De wereld volgens Garp - The world according to Garp
 • Een zoon van het circus - A son of the circus
 • Het huwelijk van 158 pond - The 158-pound marriage
 • Hotel New Hampshire - The hotel New Hampshire
 • In een mens - In one person
 • Tot ik jou vind - Until I find you
 • Weduwe voor een jaar - A widow for a year

gedetailleerd overzicht

OverzichtAvenue van de mysteriën
Juan Diego is een veertienjarige jongen die in Mexico in armoede opgroeit. Zijn dertienjarige zus Lupe kan de gedachten van sommige mensen lezen, en denkt te weten wat de toekomst brengt. Over het verleden heeft ze meestal gelijk: ze kent de ergste dingen die je zijn overkomen zonder dat je er iets over hebt gezegd.

Ze heeft minder vaak gelijk over wat er in de toekomst zal plaatsvinden, maar het is een grote last wanneer je ervan overtuigd bent dat je weet wat er gaat gebeuren met jezelf of met iemand van wie je houdt. Waartoe is een dertienjarig meisje in staat als ze denkt de toekomst te moeten veranderen?

Op latere leeftijd onderneemt Juan Diego een reis naar de Filipijnen. Hij wordt vergezeld door zijn dromen en herinneringen en denkt terug aan zijn bewogen jeugd in Mexico.
Schrijver: John Irving
Oorspronkelijke titel: Avenue of mysteries
Eerste uitgave: 2015
ISBN/EAN: 9789023497868
Uitgever: De Bezige Bij
Bidden wij voor Owen Meany
Zomer 1953. Aan het eind van een landerige honkbalmiddag mag de kleine Owen Meany de laatste slagbeurt volmaken. Nog nooit heeft de coach hem die eer gegund, want nog nooit heeft Owen Meany een klap van betekenis kunnen produceren. Die middag haalt Owen Meany uit als nooit tevoren en met de enige bal die hij ooit heeft kunnen raken, doodt hij de moeder van zijn beste vriend John. Een noodlottig ongeval. Maar Owen Meany gelooft niet in toeval of ongeluk. Hij is er vast van overtuigd dat hij het instrument van God is. Wat er, na die bal in 1953, met Owen Meany gebeurt is inderdaad ongelooflijk en beangstigend. Met pijnlijke nauwkeurigheid staat voor Owen Meany vast hoe de rest van zijn leven zal verlopen. Gedragen door zijn vaste geloof in God en zijn vriendschap met John, gaat hij zijn onafwendbaar lot tegemoet.
Simon Birch - 1998
Regisseur: Mark Steven Johnson
Cast: Ian Michael Smith, Joseph Mazzello, Ashley Judd, e.a.
Schrijver: John Irving
Oorspronkelijke titel: A prayer for Owen Meany
Eerste uitgave: 1989
ISBN/EAN: 90-6801-198-7
Uitgever: Ambo | Anthos
De beren los
Graff en Siggy, twee gesjeesde Weense studenten, kopen samen een motor om een trektocht te maken door Oostenrijk. Tijdens hun omzwervingen halen ze alle mogelijke streken uit en de vrijheidsmaniak Siggy maakt zelfs plannen om de dieren uit de Weense dierentuin los te laten. Wanneer Graff door een ongeluk gewond raakt, bestudeert hij Siggy's 'dierentuinverkenningen' ten einde de strategie voor 'het loslaten' te bepalen. Zodra hij weer op de been is, vertrekt hij naar Wenen om Siggy's plannen uit te voeren. Al gauw blijken diens verkenningen echter niet zo gedegen...
Schrijver: John Irving
Oorspronkelijke titel: Setting free the bears
Eerste uitgave: 1968
ISBN/EAN: 90-269-5166-3
Uitgever: Agathon
De laatste nacht in Twisted River
In de kookruimte van een houthakkerskamp in het noorden van New Hampshire ziet een angstige jongen de vriendin van de plaatselijke politieman aan voor een beer. De gevolgen zijn desastreus. Zowel de jongen als zijn vader slaan op de vlucht, een tocht die hen van Boston naar Vermont en Toronto brengt, continu op de hielen gezeten door de onverbiddelijke politieman. Hun enige beschermer is een vrijheidsgezinde houthakker met wie ze vriendschap sluiten.
Schrijver: John Irving
Oorspronkelijke titel: Last night in Twisted River
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 978-90-234-5060-3
Uitgever: De Bezige Bij
De redding van Piggy Sneed
In deze bundel laat John Irving zien dat hij in het korte verhaal even gedreven en fantasierijk is als verteller van complete romans. De redding van Piggy Sneed bevat zes verhalen, waaronder 'Pension Grillparzer' - eerder opgenomen in De wereld volgens Garp - en vier essays, waaronder Irvings hommage aan Charles Dickens en het hilarische 'Diner in het Witte Huis', waarin de schrijver een verslag geeft van de Amerikaanse verkiezingen, terwijl hij zit te dubben over de zoveelste (en waarschijnlijk laatste) uitnodiging om te dineren met een president van de Verenigde Staten.
Schrijver: John Irving
Oorspronkelijke titel: Trying to save Piggy Sneed
Eerste uitgave: 1993
ISBN/EAN: 90-6074-866-2
Uitgever: Ambo | Anthos


De regels van het ciderhuis
De regels van het ciderhuis speelt in het landelijke Maine, in de eerste helft van twintigste eeuw. Het vertelt het verhaal van Homer Wells, een wees die is opgevoed door Wilbur Larch, de dokter van het weeshuis. Dokter Larch leert Homer alles over geneeskunde. Maar hoewel zijn capaciteit voor vriendelijkheid bijna die van een heilige is, is Homers 'mentor' ook een ether-verslaafde. Hij en Homer raken in een typisch vader-zoonconflict, dat nog wordt versterkt door hun verschil van mening over abortus. Het gevolg is dat Homer het weeshuis verlaat, en daarmee de enige familie die hij ooit heeft gekend. Homers nieuwe leven brengt allerlei spannende dingen met zich mee, vooral wanneer hij voor het eerst van zijn leven verliefd wordt. Maar als hij voor een allesbepalende keuze komt te staan, beseft hij dat hij niet kan ontkomen aan zijn verleden.
The Cider House Rules - 1999
Regisseur: Lasse Hallström
Cast: Tobey Maguire, Michael Caine, Charlize Theron, e.a.
Schrijver: John Irving
Oorspronkelijke titel: The cider house rules
Eerste uitgave: 1985
ISBN/EAN: 90-269-8196-1
Uitgever: Agathon
De vierde hand
Midden in een reportage vanuit India wordt een Newyorkse tv-verslaggever de linkerhand afgebeten door een leeuw: miljoenen kijkers zijn getuigen van het incident. In Boston verkeert een vermaarde handchirurg in afwachting van een gelegenheid om 's lands eerste handtransplantatie uit te voeren; voor het zover is wordt de chirurg tijdens de verwarrende nasleep van een tumultueuze echtscheiding verleid door zijn huishoudster. Een getrouwde vrouw uit Wisconsin wil de eenhandige tv-verslaggever de linkerhand van haar echtgenoot geven, dat wil zeggen; zodra deze dood is. Maar de man leeft nog en is gezond en betrekkelijk jong. Aldus begint De vierde hand, een komedie, zo lijkt het aanvankelijk, misschien een satire, vrijwel zeker een scabreuze klucht. Maar uiteindelijk is De vierde hand even realistisch en ontroerend als Irvings voorafgaande werk. En terwijl De vierde hand kenmerkend is voor Irvings soepele verteltrant en daarnaast enkele van zijn vaste thema's nader uitwerkt - verlies, rouw, de verlossing van de liefde - ontgint het boek ook een nieuw terrein: het geeft een indringend beeld van wat een nieuwe kans en de wil om te veranderen kunnen bewerkstelligen.
Schrijver: John Irving
Oorspronkelijke titel: The fourth hand
Eerste uitgave: 2003
ISBN/EAN: 90-234-1027-0
Uitgever: De Bezige Bij
De watermethodeman
Fred Trumper is een zachtzinnige jongeman die in het leven niet altijd de juiste keuzes maakt. Zo trouwt hij halsoverkop met de Oostenrijkse slalomkampioene Biggie, welk huwelijk strandt op zijn voortdurende vlucht voor de werkelijkheid. Ook zijn verhouding met het model Tulpen duurt korter dan Trumper had gehoopt. Intussen worstelt hij met de watermethode (namelijk zeer veel drinken voor en na het vrijen), aangezien Trumper een afwijking aan zijn urinekanaal heeft. Pas bij het zien van de film over zijn leven, getiteld 'In de vernieling', besluit hij daaraan een nieuwe wending te geven.
Schrijver: John Irving
Oorspronkelijke titel: The watermethod man
Eerste uitgave: 1972
ISBN/EAN: 90-269-5239-2
Uitgever: Agathon
De wereld volgens Garp
De wereld volgens Garp is een zeldzaam komische, originele maar ook schokkende roman die John Irving in één klap beroemd maakte. Sinds de verschijning in 1978 hebben miljoenen lezers genoten van de excentrieke, non-conformistische Jenny, haar zoon T.S. (Technical Sergeant) Garp en de fanatici, onschuldige kinderen, transseksuelen, hoeren, worstelaar en de vele figuren die de wereld van Garp bevolken. Als geen ander weet John Irving thema's als de uitwassen van de seksuele revolutie en de onvermijdelijke oorlog tussen de seksen te vermengen met een stoet aan kleurrijke personages. 'De wereld volgens Garp' is een onovertroffen tragi-komedie die lezers diep raakt, en bovendien een klassieker.
The World According to Garp - 1982
Regisseur: George Roy Hill
Cast: Robin Williams, Glenn Close, John Lithgow, e.a.
Schrijver: John Irving
Oorspronkelijke titel: The world according to Garp
Eerste uitgave: 1978
ISBN/EAN: 90-234-1662-7
Uitgever: De Bezige Bij
Een zoon van het circus
Dokter Farokh Daroewella, een wat grijze Canadese dokter van Indiase origine, gaat van tijd tot tijd terug naar Bombay, waar zijn meeste patiënten invalide kinderen zijn. Twintig jaar geleden heeft Daroewella twee slachtoffers van een moord onderzocht. Nu zal hij, na al die jaren, opnieuw kennismaken met de moordenaar. Als altijd spelen toevalligheden en (seksuele) bizarriteiten ook in deze roman van Irving een hoofdrol, met als opvallendste verschijning een tot vrouw omgebouwde massamoordenaar. Wat er ook gebeurt - en er gebeurt overweldigend veel - Irving heeft de touwtjes stevig in handen in dit onderhoudend staaltje vakwerk.
Schrijver: John Irving
Oorspronkelijke titel: A son of the circus
Eerste uitgave: 1994
ISBN/EAN: 90-414-0242-X
Uitgever: Ambo | Anthos


Het huwelijk van 158 pond
Een Amerikaanse miljonairsdochter, een Weense worstelaar die ontsproot aan de relatie tussen een kunstschilder en zijn model, een schrijver van historische romans die niemand leest en een meisje dat uit een koe geboren werd. Twee leden van het docentencorps aan een Amerikaanse universiteit en hun echtgenoten besluiten tot een duurzaam experiment in partnerruil...
Schrijver: John Irving
Oorspronkelijke titel: The 158-pound marriage
Eerste uitgave: 1973
ISBN/EAN: 90-269-5049-7
Uitgever: Agathon
Hotel New Hampshire
Vader en moeder Berry zijn de eigenaars van Hotel New Hampshire. Frank is hun oudste zoon en zijn jeugd wordt beheerst door zijn homoseksualiteit. Franny is het oudste meisje. Wanneer ze zestien is, wordt ze verkracht door drie quarterbacks van het plaatselijke footballteam. Ze wordt later een gevierde actrice en trouwt met een neger. John is het derde kind en de verteller van het verhaal. Zijn liefde voor Franny is een ware obsessie voor hem; een euvel dat Franny op haar eigen vindingrijke manier weet te verhelpen. Lilly is de tweede dochter en zij lijdt aan dwerggroei. Geestelijk probeert ze te groeien door te gaan schrijven. Wanneer ze met haar derde boek maar niet op gang kan komen, springt ze uit het raam van haar hotelsuite op de veertiende verdieping. ‘Sorry. Net niet groot genoeg,’ luidt haar zelfmoordbriefje. Ei is het jongste zoontje. Hij komt met zijn moeder om bij een vliegtuigongeluk wanneer zijn familie in twee groepen naar Wenen vliegt. In Wenen runt het gezin opnieuw een hotel, dat overdag bewoond wordt door anarchisten die de Opera willen opblazen en ’s nachts benut wordt door hoeren en hun klanten. Mede-eigenaar van het hotel is Freud, een jood die in de oorlog blind is geworden, en hij wordt geholpen door Susie de beer. Susie is zo lelijk dat ze zich altijd in een berepak hult en zo als geleidebeer voor Freud fungeert. Freud en vader weten te verhinderen dat de anarchisten de Opera opblazen...
The Hotel New Hampshire - 1984
Regisseur: Tony Richardson
Cast: Rob Lowe, Jodie Foster, Beau Bridges, e.a.
Schrijver: John Irving
Oorspronkelijke titel: The hotel New Hampshire
Eerste uitgave: 1981
ISBN/EAN: 90-269-5055-1
Uitgever: Agathon
In een mens
Billy, de biseksuele hoofdpersoon van In een mens vertelt over zijn tragikomische leven als 'seksuele verdachte', een term die John Irving voor het eerst gebruikte in zijn onsterfelijke roman De wereld volgens Garp. Dit is John Irvings meest politieke roman sinds De regels van het ciderhuis en Bidden wij voor Owen Meany en tevens een eerbetoon aan Billy's vrienden en minnaars - een bonte verzameling personages die de lezer niet licht zal vergeten. Het is een onvergetelijk portret van een eenzame, biseksuele man die zich voorgenomen heeft om 'echt belangrijk' te zijn.
Schrijver: John Irving
Oorspronkelijke titel: In one person
Eerste uitgave: 2012
ISBN/EAN: 9789023467786
Uitgever: De Bezige Bij
Tot ik jou vind
Jack Burns was volgens zijn moeder al acteur eer hij acteur was, maar zelf bewaarde hij zijn duidelijkste jeugdherinneringen aan de momenten waarop hij de dringende behoefte had zijn moeders hand vast te houden. En dan acteerde hij niet. Zo begint Tot ik jou vind - het verhaal van de acteur Jack Burns. Zijn moeder Alice is tatoeëerster in Toronto. Als Jack vier is, reist Alice verscheidene havensteden aan de Noordzee met hem af. De twee zijn op zoek naar Jacks verdwenen vader William, een kerkorganist die verslaafd is aan het laten zetten van tatoeages. Maar Alice is een mysterie en William blijft onvindbaar. Zelfs Jacks herinneringen zijn onzeker. Jack Burns gaat naar school in Canada en New England, maar echt vormend is zijn omgang met enkele oudere vrouwen. Irving schildert Jacks leven als acteur in Hollywood met dezelfde rijkdom aan detail en verscheidenheid aan emoties die hij aanwendt bij de beschrijving van de tatoeagestudio's in de genoemde havensteden en de weergalmende orgelmuziek die Jack als kind in Europese kerken heeft gehoord.
Schrijver: John Irving
Oorspronkelijke titel: Until I find you
Eerste uitgave: 2005
ISBN/EAN: 90-234-1729-1
Uitgever: De Bezige Bij
Weduwe voor een jaar
Ruth Cole is een complexe persoonlijkheid met tegenstrijdige karaktertrekken - een 'moeilijke' vrouw. 'Aardig' in de gangbare zin van het woord is ze niet, onvergetelijk is ze wel. Het verhaal van Ruth wordt verteld in drie delen, die zich elk concentreren rond een kritiek moment in haar leven. Het eerste deel speelt zich af in de zomer van 1958, als Ruth pas vier jaar is. Een tweede venster op haar leven gaat open in het najaar van 1990, wanneer de nog ongetrouwde Ruth een privéleven heeft dat heel wat minder succesvol verloopt dan haar loopbaan als schrijfster. Ze vertrouwt haar eigen oordeel ten aanzien van mannen niet, en met reden. Weduwe voor een jaar eindigt in de herfst van 1995, wanneer Ruth een eenenveertigjarige weduwe en moeder is. Ze lijkt voor het eerst van haar leven verliefd te worden. Weduwe voor een jaar is een komisch maar soms ook onthutsend boek, een rijk geschakeerde liefdesgeschiedenis met een verbluffende emotionele kracht. Bij alle scabreusheid en erotiek is het vooral een schitterende roman over het verstrijken van de tijd en de onverbiddelijkheid van verdriet.
The Door in the Floor - 2004
Regisseur: Tod Williams
Cast: Elle Fanning, Jeff Bridges, Kim Basinger, e.a.
Schrijver: John Irving
Oorspronkelijke titel: A widow for a year
Eerste uitgave: 1998
ISBN/EAN: 90-234-3965-1
Uitgever: De Bezige Bij