Boekenplank:
Kies

Boeken van Dörte Hansen

Dörte Hansen is auteur, journaliste en taalwetenschapper. Ze is bekend geworden door haar debuutroman Het oude land waarmee ze werd genomineerd voor de Europese Literatuurprijs.

Meer over Dörte Hansen

Genre: Roman

Geboren: 1964

Geboorteland: Duitsland


Overzicht

  • Het oude land - Altes Land
  • Middaguur - Mittagsstunde

gedetailleerd overzicht

OverzichtHet oude land

Al bijna haar hele leven woont Vera in een oude boerderij nabij Hamburg en toch voelt ze zich er niet thuis. Als kind ontvluchtte ze met haar moeder het oorlogsgeweld in Oost Pruisen, en ze blijft een vluchteling die nooit echt is aangekomen in het dorp.

Tot op een dag weer twee vluchtelingen voor de deur staan: Vera's nicht Anne met haar zoontje. Anne is gevlucht uit Hamburg, waar ambitieuze ouders hun kinderen als prijsbokalen door de straten dragen, en waar haar man van een ander houdt.

En terwijl de eenzelvige vrouwen schoorvoetend beginnen met het opknappen van het weerbarstige huis blijkt dat ze meer gemeen hebben dan ze dachten.

Schrijver: Dörte Hansen
Oorspronkelijke titel: Altes Land
Eerste uitgave: 2015
ISBN/EAN: 9789402713305
Ebook: 9789402751239
Uitgever: HarperCollins
Middaguur

De wolken hangen dreigend boven herberg Feddersen als zoon Ingwer terugkeert naar zijn geboortedorp. Hij heeft iets goed te maken. Grootmoeder Ella begint langzaam maar zeker haar verstand te verliezen, grootvader Sönke houdt koppig stand in zijn oude dorpskroeg. Zijn beste tijd ligt al lang en breed achter hem, en dat geldt ook voor de rest van de dorpsbewoners.

Wanneer is de teloorgang van het dorp begonnen? In de jaren ’70, toen na de verkaveling eerst de hagen en toen de vogels verdwenen? Toen de grote boerderijen groeiden en de kleintjes stierven? Of toen Ingwer vertrok om te studeren en zijn oude grootvader met de herberg liet zitten?

Middaguur is een schitterende, ontroerende roman over het einde van een boerendorp, over verlies, afscheid en over een nieuw begin.

Schrijver: Dörte Hansen
Oorspronkelijke titel: Mittagsstunde
Eerste uitgave: 2018
ISBN/EAN: 9789402702613
Ebook: 9789402757767
Uitgever: HarperCollins