Boekenplank:
Kies

Boeken van Juli Zeh

Juli Zeh is van huis uit juriste met volkenrecht als specialisme. Zeh ontving voor haar werk een groot aantal prijzen, waaronder de Deutscher Bücherpreis, de Hölderlin-Förderpreis, de Per Olov Enquist prijs en de Ernst Toller-Preis.

Meer over Juli Zeh

Genre: Roman

Geboren: 1974

Geboorteland: Duitsland

Website: Juli Zeh


Overzicht

 • Adelaars en engelen - Adler und Engel
 • Corpus delicti - Corpus Delecti
 • Lege harten - Leere Herzen
 • Nieuwjaar - Neujahr
 • Nultijd - Nullzeit
 • Onder buren - Über Menschen
 • Ons soort mensen - Unterleuten
 • Speeldrift - Spieltrieb
 • Vrije val - Schilf

Non-Fictie

 • Aanslag op de vrijheid - Angriff auf die Freiheit
 • Briefroman - Treideln
 • De stilte is een geluid - Die Stille ist ein Geräusch
 • Over mensen en paarden - Gebrauchsanweisung für Pferde

gedetailleerd overzicht

OverzichtAdelaars en engelen
Max werkt als topadvocaat voor de Verenigde Naties. Als zijn vriendin Jessie tijdens een telefoongesprek met hem zelfmoord pleegt, stort zijn wereld in.

Hij geeft zijn baan op en blijft alleen dankzij grote hoeveelheden cocaïne op de been. Hij besluit op zoek te gaan naar het ware verhaal achter Jessies zelfmoord, die alles te maken heeft met de oorlog in Joegoslavië.
Schrijver: Juli Zeh
Oorspronkelijke titel: Adler und Engel
Eerste uitgave: 2001
ISBN/EAN: 9789041415134
Uitgever: Ambo | Anthos
Corpus delicti
Corpus delicti schildert een toekomst waarin verschijnselen in de huidige samenleving zijn uitvergroot tot buitengewone proporties. In de autoritaire samenleving heerst De Methode, die mensen een streng gezondheidsregime oplegt. Iedereen is verplicht gezond en daardoor gelukkig te zijn. Een enkeling verzet zich tegen het systeem, zoals broer en zus Mia en Moritz Holl.

Het land van De Methode is de uiterste consequentie van een gedachtegoed: ziek zijn als misdaad. Preventie is het opperste gebod en vereist de volledige controle van ieders gedrag.

Corpus delicti is een duizelingwekkende roman over toeval, lotsbestemming, dwang en vrije wil. Juli Zeh heeft iets te zeggen dat ook in ons land aan een noodzakelijk debat kan bijdragen.
Schrijver: Juli Zeh
Oorspronkelijke titel: Corpus Delecti
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 9789041415141
Uitgever: Ambo | Anthos
Lege harten

Met Lege harten schreef Juli Zeh een provocerende roman over een generatie die niet langer gelooft in de samenleving.

Britta Söldner runt een kliniek voor mensen met suïcidale neigingen, maar de werkelijkheid ligt toch een tikje anders. Ze koppelt mensen die vastbesloten zijn hun leven te beëindigen aan terroristische organisaties. Een computerprogramma selecteert potentiële kandidaten, waarna zij aan een test worden onderworpen. Velen falen en keren vol levenslust terug naar hun eigen bestaan. Slechts een select gezelschap krijgt de kans een zinvolle dood te sterven.

Schrijver: Juli Zeh
Oorspronkelijke titel: Leere Herzen
Eerste uitgave: 2017
ISBN/EAN: 9789026342769
Ebook: 9789026342776
Uitgever: Ambo | Anthos
Nieuwjaar

Lanzarote, nieuwjaarsdag: Henning wil fietsend de steile weg naar Femés beklimmen. Zijn materiaal is slecht, de fiets trapt zwaar en hij heeft geen proviand mee. Terwijl hij tegen wind en helling vecht laat hij zijn leven de revue passeren. Ogenschijnlijk loopt alles op rolletjes: hij heeft twee gezonde kinderen en een goede baan. Met zijn vrouw Teresa vormt hij een modern ouderpaar: ze delen de zorg 50/50.

Maar eigenlijk gaat het slecht met Henning. Hij is al tijden overbelast. Kostwinner, echtgenoot, vader - geen van de rollen lijkt hem op het lijf geschreven. Wanneer Henning uitgeput in Femés aankomt realiseert hij zich dat hij er eerder is geweest. Toen hij hier als kind was is er iets vreselijks gebeurd, iets wat hij diep heeft weggestopt. Iets wat hem blijkbaar al die jaren heeft achtervolgd.

In Nieuwjaar van Juli Zeh mondt zijn perfecte familievakantie uit in een nachtmerrie.

Schrijver: Juli Zeh
Oorspronkelijke titel: Neujahr
Eerste uitgave: 2018
ISBN/EAN: 9789026346415
Ebook: 9789026346422
Uitgever: Ambo | Anthos
Nultijd
Eigenlijk is de actrice Jola met haar partner Theo naar het Canarische eiland gekomen om zich op haar nieuwe rol voor te bereiden. Maar wanneer ze Sven ontmoet, overtreedt ze alle spelregels en een onschuldige flirt mondt uit in een levensgevaarlijke driehoeksverhouding.

Sven heeft Duitsland verlaten en zich gevestigd als duikinstructeur. Geen inmenging in andermans problemen, dat is zijn motto. Maar tijdens de duiklessen met Jola en Theo verandert Sven echter van toeschouwer in deelnemer.

Discipline en vertrouwen zijn belangrijk bij het duiken en juist tijdens de nultijd vechten de partners het onderling uit.
Schrijver: Juli Zeh
Oorspronkelijke titel: Nullzeit
Eerste uitgave: 2012
ISBN/EAN: 9789041425690
Ebook: 9789041423542
Uitgever: Ambo | Anthos


Onder buren

Dora is met haar hondje naar het platteland verhuisd. Naar een klein dorp in het niemandsland van Brandenberg. Tijdens de lockdown wilde ze niet in de grote stad blijven. Ze had behoefte aan een nieuwe omgeving, meer bewegingsvrijheid, meer ademruimte. Nu wordt ze geplaagd door de vraag waarnaar ze eigenlijk op zoek is in deze tijdelijke leegte. Is het afstand van haar vriend Robert, die met zijn activisme steeds verder van haar af komt te staan? Of hoopt ze erachter te komen waarom de wereld zo verwarrend is geworden?

Het leven in het kleine dorp is echter niet zo idyllisch als het op het eerste gezicht leek. Dora’s nieuwe huis is nog ongemeubileerd, de tuin is een wildernis en de busverbinding naar de stad is slecht. En dan is er ook nog de buurman, die met zijn rechtse uitspraken voldoet aan al haar vooroordelen over mensen met een kaalgeschoren hoofd. Terwijl Dora haar gedachten probeert te ordenen, ontmoet ze mensen die niet in een hokje passen en die al haar vastgeroeste ideeën op zijn kop zetten.

Schrijver: Juli Zeh
Oorspronkelijke titel: Über Menschen
Eerste uitgave: 2021
ISBN/EAN: 9789026356186
Ebook: 9789026356193
Uitgever: Ambo | Anthos
Ons soort mensen
Het lijkt alsof Linda in het paradijs is beland in het dorp Unterleuten. Maar de plattelandsidylle wordt wreed verstoord wanneer een investeringsmaatschappij besluit er een windmolenpark te gaan bouwen.

Twee dorpsgenoten, een belegger en een boer, zijn bereid grond te verkopen voor een paar miljoen euro, maar dat grondgebied is nét te klein. Als Linda ook verkoopt is er wel genoeg plek. In gedachten ziet ze haar droom in vervulling gaan: eigenaar van een manege worden. Ze probeert het onderste uit de kan te halen.

Dan is er nog een doorgewinterde herrieschopper, die alles op alles zet om het windmolenpark tegen te houden. Oude geschillen steken de kop op in het dorp - hoeveel intriges kunnen de bewoners aan?

Schrijver: Juli Zeh
Oorspronkelijke titel: Unterleuten
Eerste uitgave: 2016
ISBN/EAN: 9789026334665
Ebook: 9789026334672
Uitgever: Ambo | Anthos
Speeldrift
Hoe scholieren door hun onverschilligheid iedereen kunnen terroriseren.

De veertienjarige Ada, hoogbegaafd en barstensvol zelfvertrouwen, komt als nieuwe leerling op een gymnasium in Bonn. Ze is een vreemde eend in de bijt: haar leraren is ze in intellectueel opzicht de baas en haar medescholieren zijn haar te dom, te burgerlijk en te saai.

Alleen haar klasgenoot Alev kan wat haar betreft door de beugel. Met hem sluit ze een pact. Samen zullen ze als experiment elke vorm van compassie en sympathie uit hun dagelijks leven bannen en hun gedrag zo onvoorspelbaar mogelijk maken. Wat begint als een schijnbaar onschuldig spelletje eindigt in een drama.

Schrijver: Juli Zeh
Oorspronkelijke titel: Spieltrieb
Eerste uitgave: 2004
ISBN/EAN: 9789041412058
Ebook: 9789041417565
Uitgever: Ambo | Anthos
Vrije val
De jeugdvrienden Oskar en Sebastian zijn beroemde fysici geworden. Oskar is een studentikoze, excentrieke, vrijgezelle dandy, Sebastian is getrouwd en vader van een zoontje, Liam. Als Liam wordt ontvoerd hebben de ontvoerders slechts één eis: Sebastian moet een moord plegen op een familievriend.

Als na deze moord Liams vrijlating uitblijft, waarschuwt Sebastian de politie. Over de moord zwijgt hij.

De zaak komt op het bureau van de Freiburgse commissaris Rita Skura en haar collega Riet. Hij is een intellectueel en aanhanger van kantiaanse filosofische principes. Met zijn onorthodoxe werkwijze slaagt Riet erin de ontvoering en de moord te ontrafelen.

Schrijver: Juli Zeh
Oorspronkelijke titel: Schilf
Eerste uitgave: 2007
ISBN/EAN: 9789041412911
Ebook: 9789041417473
Uitgever: Ambo | Anthos

Non-FictieAanslag op de vrijheid
Aanslag op de vrijheid is een kritisch betoog over de veiligheidswaan, de controlestaat en de aantasting van de burgerrechten.

Nooit zou u iemand toestaan in uw privézaken te snuffelen, u te bespieden of af te luisteren. Maar wat als die iemand de staat of de wetenschap vertegenwoordigt? Zou u het dan wel toestaan?

De bestrijding van terreur en criminaliteit en het gemak van betaalkaarten en virtuele vriendschappen houden een gevaar in: de transparante mens. Trojanow en Zeh waarschuwen hiervoor met dit geëngageerde betoog, dat veel mensen wakker zal schudden: te lang waanden we ons in een valse veiligheid, onze burgerrechten staan op het spel.

* Geschreven door Juli Zeh en Ilija Trojanow.
Schrijver: Juli Zeh
Oorspronkelijke titel: Angriff auf die Freiheit
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 9789044516067
Uitgever: De Geus
Briefroman
Schrijfster Juli Zeh krijgt van de universiteit van Frankfurt een uitnodiging om als gastdocent over de po¨tica van haar werk te spreken. Aanvankelijk slaat ze de uitnodiging af, omdat ze dit meer een zaak van literatuurwetenschappers vindt dan van een auteur zelf. Maar wanneer Zeh deze mening onderbouwt, geeft ze onbedoeld een inkijkje in haar schrijverschap. En passant geeft ze ook inzicht in het denken en doen van een schrijver, waarbij ze uitstapjes maakt naar de filosofie, de psychologie, de rechtsgeleerdheid en het literatuuronderwijs.

In Briefroman geeft Juli Zeh door middel van brieven - gericht aan haar man, een bevriende literatuurwetenschapper en een bevriende collega - op een praktische en verhalende wijze inzicht in de achtergronden en fundamenten van een literair werk.

Schrijver: Juli Zeh
Oorspronkelijke titel: Treideln
Eerste uitgave: 2013
ISBN/EAN: 9789041425386
Ebook: 9789041426338
Uitgever: Ambo | Anthos
De stilte is een geluid
Waar groeien de meloenen? Hoe groen is de rivier de Neretva? Waarom is hier oorlog geweest? Wie haat wie en hoe erg? Op deze vragen probeert Juli Zeh een antwoord te geven tijdens haar reis door Bosnië.

Met alleen haar hond als gezelschap, reist ze door een landschap dat vanwege de vele mijnen als een van de gevaarlijkste van Europa geldt. De reis brengt haar naar Sarajevo, Mostar, Sanski Most, Tuzla, Srebrenica, Banja Luka, Bohac: door de oorlog verscheurde steden met een magische schoonheid en vol geschiedenis en verhalen.

Nauwgezet registreert Zeh hoe de oorlog nog steeds onder de oppervlakte veel van het alledaagse leven bepaalt. Ze beschrijft haar indrukken in een poëtische, beeldenrijke taal; het resultaat is een fascinerend reisverslag waarin het verwoeste Bosnië op een zeer oorspronkelijke wijze tot leven gewekt wordt.

Schrijver: Juli Zeh
Oorspronkelijke titel: Die Stille ist ein Geräusch
Eerste uitgave: 2002
ISBN/EAN: 9789055153602
Uitgever: Van Gennep
Over mensen en paarden

In Over mensen en paarden vertelt Juli Zeh, auteur van onder andere Ons soort mensen en Nieuwjaar, over haar grote liefde en mateloze fascinatie voor paarden. Over mensen en paarden is een persoonlijke geschiedenis van mens en paard, en een must voor paarden- en literatuurliefhebbers.

Juli Zeh heeft een intense band met paarden. Aan de hand van haar eigen paarden vertelt ze over de gedeelde geschiedenis van paard en mens, in met name de twintigste eeuw. Hoe komt het dat deze dieren ons zo mateloos fascineren? Waarop is de band tussen mens en paard gebaseerd?

Zeh beschrijft het nut van het vluchtinstinct, de hiërarchische verhoudingen binnen een kudde en de taal van paarden. Ze gaat in op de drijfveren van een paardenmeisje en doet uit de doeken waarom paardrijden mensen gelukkig maakt. Ze schrijft over Kasimir, Neo en een pony genaamd Pony, die gezinsleden van haar werden. En gaandeweg toont ze wat de overeenkomsten van schrijven en paardrijden zijn.

Schrijver: Juli Zeh
Oorspronkelijke titel: Gebrauchsanweisung für Pferde
Eerste uitgave: 2019
ISBN/EAN: 9789026349522
Ebook: 9789026349539
Uitgever: Ambo | Anthos